Groepsreis Allgäu, Duitsland


Type reis: groepsreis, wandelvakantie vanuit hotel bij Oberstaufen
Reissom: € 925 per persoon op een tweepersoonskamer, € 995 op een éénpersoonskamer, exclusief de heen- en terugreis Arnhem – Oberstaufen per dagtrein
Maximum aantal deelnemers: 15
Reisperiode: zaterdag 10 oktober – zaterdag 17 oktober en zaterdag 17 oktober – zaterdag 24 oktober (beide reizen 7 overnachtingen)

Groepsreis Allgäu 10 oktober – 17 oktober 2020
Boek deze reis »

Groepsreis Allgäu 17 oktober – 24 oktober 2020
Boek deze reis »

Bestemming

Allgäu

De Allgäu (zeg ‘Algoi’) is een streek in het zuiden van Duitsland in de deelstaat Beieren. In het zuidelijkste deel liggen de Allgäuer Alpen die zich uitstrekken tot in Oostenrijk. Rondom Oberstaufen en Immenstadt in de Allgäu ligt het natuurpark Nagelfluhkette, een gevarieerd berglandschap met een oppervlakte van vierhonderd vierkante kilometer. Het beschermde natuurgebied ligt deels in Duitsland en deels in Oostenrijk. Hier verwelkomen alpenweiden met traditionele almboerderijen de wandelaar. Vanaf bergtoppen en graten ontvouwen zich adembenemende vergezichten. Het Nagelfluh-gesteente, in de volksmond ‘Herrgottsbeton’, is kenmerkend voor het landschap. Het bestaat uit voormalige rivierkiezels die tot een conglomeraat zijn samengeperst. Ongeveer vijfentwintig miljoen jaar geleden werd hieruit de Nagelfluhkette gevormd, een van oost naar west lopende bergketen van vierentwintig kilometer lang. Het hoogste punt ligt op 1833 meter.

Wandelen in de Allgäu

De Nagelfluhkette is een goed ontsloten wandelgebied op hoogte. Er zijn enkele kabelbanen die u naar boven brengen. Eenmaal daar hebt u een prachtig uitzicht op de Oostenrijkse Alpen van de Vorarlberg in het zuiden en op het heuvelland van de noordelijke Allgäu en Schwabenland. De paden zijn goed begaanbaar. Veel van de boeren hebben hun almboerderij uitgebreid met een terrasje, waar ze lokale drankjes, hapjes en heerlijke taart serveren.

Het wandelprogramma

Dag 1
Treinreis van Nederland naar Oberstaufen en aansluitend transfer naar het hotel in Steibis.

Dag 2
Rondwandeling Wildes Wasser vanuit het hotel. Een wandeling over makkelijke paden. Prima geschikt als inloopwandeling. Alleen de afdaling naar de Buchenegger Wasserfall is iets pittiger. Wie de lange variant te ver vindt, kan halverwege de korte kiezen.
Lange variant: 13½ km, 4h00, ↑↓ 600 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 10½ km, 3h10, ↑↓ 390 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 3
Wandeling over de Hochgrat West. De Hochgrat is een van de mooiste plekken van de Allgäu. De graat ligt op een hoogte van rond de 1800 meter en heeft een mooi uitzicht op de Oostenrijkse Alpen in het zuiden en op het heuvelland van de Obere Allgäu in het noorden. Wie de lange variant terug naar het hotel te ver vindt, kan halverwege de korte kiezen. In dat geval eindigt de tocht bij de Falkenhütte of bij Alpengasthof Hörmoos. Hier neemt u de bus terug naar het hotel (voor eigen rekening).
Lange variant: 13 km, 4h30, ↑ 390 m ↓ 1150 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 5 km, 2h00, ↑ 255 m ↓ 500 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 4
Wandeling naar de Salmaser Höhe en de Kalzhofener Höhe. Deze wandeling is de meest noordelijke van ons aanbod in de Allgäu. Ook hier klimt u naar een graat, zij het wat minder hoog dan de Hochgrat. Deze graat ligt op een hoogte van maximaal 1200 meter en heeft een mooi uitzicht op de Hochgrat in het zuiden en op het heuvelland van de Obere Allgäu in het noorden.
Looptijd: 12½ km, 3h40, ↑ 635 m ↓ 575 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 5
Wandeling vanuit het Imbergbahn Bergstation naar de Moos-Alpe. De Imbergbahn brengt u naar de graat van de bergketen die net ten noorden van de Hochgrat ligt. De graat ligt op een hoogte van rond de 1300 meter en heeft een mooi uitzicht op de Hochgrat in het zuiden en op het dal van de Weißach in het noorden. Een deel van de wandeling loopt door Oostenrijk (paspoort is niet nodig). Van deze wandeling hebben we een lange, een middel- en een korte variant voorbereid. De lange variant keert terug naar het hotel, bij de middelvariant neemt u de kabelbaan om af te dalen en de korte variant eindigt bij Alpengasthof Hörmoos. Hier neemt u de bus (voor eigen rekening) terug naar het hotel.
Lange variant: 17 km, 4h45, ↑ 515 m ↓ 805 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Middel variant: 14½ km, 4h10, ↑↓ 515 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 11 km, 3h05, ↑ 390 m ↓ 325 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 6
Rondwandeling over de Denneberg. Een mooie wandeling met veel uitzicht vanaf de alpenweiden rondom de Denneberg. Over de graat van de Denneberg loopt de waterscheiding tussen het stroomgebied van de Donau en dat van de Rijn. De helling aan uw rechterhand watert af op de Rijn, die aan uw linkerhand op de Donau.
Lange variant: 13 km, 4h00, ↑↓ 670 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 11½ km, 3h30 ↑↓ 600 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 7
Wandeling over de oostelijke graat naar de Hochgrat en de Rindalphorn. De Hochgrat is een van de mooiste plekken van de Allgäu. De graat ligt op een hoogte van rond de 1800 meter en heeft een mooi uitzicht op de Oostenrijkse Alpen in het zuiden en op het heuvelland van de Obere Allgäu in het noorden. Wie de lange variant terug naar het dalstation te ver vindt, kan de middel- of de korte variant kiezen. De afdaling vanaf de graat terug naar het dalstation gaat over een prachtig paadje. Dit is echter vooral in het begin erg steil en op een aantal plekken is het hoogtevrees-gevoelig. Bij twijfel kunt u de middel- of korte variant kiezen.
Lange variant: 11 km, 5h15, ↑ 400 m ↓ 1230 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Middel variant: 8 km, 4h30, ↑↓ 580 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 4½ km, 2h35, ↑↓ 305 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 8
Transfer naar het station van Oberstaufen en treinreis terug naar Nederland.

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Het verblijf

Voor deze wandelvakantie hebben we Biohotel Berghüs Schratt – van de familie Schratt – in Steibis bij Oberstaufen uitgekozen. Het ligt middenin het natuurpark Nagelfluhkette en is bijzonder geschikt als uitvalsbasis voor onze wandelingen. De keuken van Hotel Schratt bereidt enkel heerlijke vegetarische maaltijden, met zorgvuldig geselecteerde producten. Het is onze ervaring dat niet-vegetarische gasten deze ook zeer waarderen. Uw lunchpakket maakt u zelf bij het ontbijt.
Het hotel heeft tweepersoons- en eenpersoonskamers. Kiest u voor een tweepersoonskamer dan heeft u keuze uit een kamer met tweepersoonsbed of een kamer met twee bedden, waarvan één een comfortabele slaapbank. Het verblijf is op basis van volpension.

Gästekarte Oberstaufen Plus

Bij het verblijf is de toeristenbelasting, ‘Kurtaxe’, inbegrepen. Deze bedraagt € 2,50 per persoon per overnachting. Als tegenprestatie krijgt u de ‘Gästekarte Oberstaufen Plus’. Deze kaart geeft gratis toegang tot vrijwel al het openbaar vervoer in de directe omgeving. Ook het gebruik van de kabelbanen is met deze pas gratis. Dit geldt ook voor andere toeristische voorzieningen in de buurt, zoals het ‘Erlebnisbad Aquaria’, een groot zwembad met wellness-centrum in Oberstaufen.

Reissom

€ 925 bij verblijf op een tweepersoonskamer (met twee enkele bedden of een tweepersoonsbed) met een eigen badkamer.
€ 995 bij verblijf op een éénpersoonskamer met een eigen badkamer.

Inbegrepen:

  • verblijf op basis van volpension
  • begeleiding door Johan en/of Frank van Hannibal Reizen
  • Gästekarte Oberstaufen Plus
  • lokale transfers
  • Nederlandstalige beschrijvingen van de wandelingen
  • GPS-bestanden van de wandelingen

Niet inbegrepen:

  • treinretour van Nederland naar Oberstaufen (zie onder ‘De reis ernaartoe’)
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • administratiekosten € 15 per boeking
  • eventuele reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Praktische informatie

De reis ernaartoe

We bieden dit wandelarrangement aan in combinatie met de treinreis vanuit Arnhem. U reist in groepjes van vijf personen die bij elkaar in de buurt zitten. De trein vertrekt rond 09.00u en komt rond 18.00u aan in Oberstaufen. Er zijn enkele overstappen. Wij kunnen de treinbiljetten pas eind april kopen. Het precieze traject en de precieze prijs zijn op dit moment nog niet bekend. Op 7 maart 2020 kostte een retour Arnhem – Oberstaufen € 126,00. We kopen alle tickets tegelijk in. Bij aanschaf van zoveel tickets zullen de prijzen ervan waarschijnlijk niet allemaal hetzelfde zijn. We zullen de kosten daarom middelen. Daardoor kunt u iets meer of iets minder betalen dan op het treinticket staat vermeld. De treinbiljetten vallen niet onder de annuleringsverzekering.


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

Een gedachte over “Groepsreis Allgäu, Duitsland