Groepsreis Allgäu, Duitsland   Onlangs bijgewerkt!


Type reis: groepsreis, wandelvakantie vanuit hotel in Oberstaufen
Reissom: vanaf € 735 per persoon op een 2-persoonskamer, vanaf € 800 op een 1-persoonskamer, exclusief de heen- en terugreis Nederland – Oberstaufen per dagtrein
Maximum aantal deelnemers: 16
Reisperiode: zaterdag 7 oktober – zaterdag 14 oktober 2023, volgeboekt

Reisperiode: zondag 15 oktober – zondag 22 oktober 2023, volgeboekt

Groepsreis Allgäu:  7 oktober – 14 oktober 2023  (7 overnachtingen)
Boek deze reis

Groepsreis Allgäu:  15 oktober – 22 oktober 2023 (7 overnachtingen)
Boek deze reis

Bestemming

Allgäu

De Allgäu (zeg ‘Algoi’) is een streek in het zuiden van Duitsland in de deelstaat Beieren. In het zuidelijkste deel liggen de Allgäuer Alpen die zich uitstrekken tot in Oostenrijk. Rondom Oberstaufen en Immenstadt in de Allgäu ligt het natuurpark Nagelfluhkette, een gevarieerd berglandschap met een oppervlakte van vierhonderd vierkante kilometer. Het beschermde natuurgebied ligt deels in Duitsland en deels in Oostenrijk. Hier verwelkomen alpenweiden met traditionele almboerderijen de wandelaar. Vanaf bergtoppen en graten ontvouwen zich adembenemende vergezichten. Het Nagelfluh-gesteente, in de volksmond ‘Herrgottsbeton’, is kenmerkend voor het landschap. Het bestaat uit voormalige rivierkiezels die tot een conglomeraat zijn samengeperst. Ongeveer vijfentwintig miljoen jaar geleden werd hieruit de Nagelfluhkette gevormd, een van oost naar west lopende bergketen van vierentwintig kilometer lang. Het hoogste punt ligt op 1833 meter.

Wandelen in de Allgäu

De Nagelfluhkette is een goed ontsloten wandelgebied op hoogte. Er zijn enkele kabelbanen die u ons naar boven brengen. Eenmaal daar hebben we een prachtig uitzicht op de Oostenrijkse Alpen van de Vorarlberg in het zuiden en op het heuvelland van de noordelijke Allgäu en Schwabenland. De paden zijn goed begaanbaar. Veel van de boeren hebben hun almboerderij uitgebreid met een terrasje, waar ze lokale drankjes, hapjes en heerlijke taart serveren.

Het wandelprogramma

Dag 1
Treinreis van Nederland naar Oberstaufen.

Dag 2
Busrit van 10 minuten. Rondwandeling Wildes Wasser vanuit Steibis. Een wandeling over makkelijke paden. Prima geschikt als inloopwandeling. Alleen de afdaling naar de Buchenegger Wasserfall is iets pittiger. Wie de lange variant te ver vindt, kan halverwege de korte kiezen.
Lange variant: 13½ km, 4h00, ↑↓ 600 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 10½ km, 3h10, ↑↓ 390 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 3
Busrit van 10 minuten. De kabelbaan brengt ons naar een hoogte van 1800m. Wandeling over de Hochgrat West. De Hochgrat is een van de mooiste plekken van de Allgäu. De graat ligt op een hoogte van rond de 1800 meter en heeft een mooi uitzicht op de Oostenrijkse Alpen in het zuiden en op het heuvelland van de Obere Allgäu in het noorden. Wie de lange variant te ver vindt, kan halverwege de korte kiezen. In dat geval eindigt de tocht bij de Falkenhütte of bij Alpengasthof Hörmoos. Hier neemt u de bus terug naar Oberstaufen (voor eigen rekening).
Lange variant: 13 km, 4h30, ↑ 390 m ↓ 1150 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 5 km, 2h00, ↑ 255 m ↓ 500 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 4
Busrit van 20 minuten. Wandeling naar de Salmaser Höhe en de Kalzhofener Höhe. Deze wandeling is de meest noordelijke van ons aanbod in de Allgäu. Ook hier klimt u naar een graat, zij het wat minder hoog dan de Hochgrat. Deze graat ligt op een hoogte van maximaal 1200 meter en heeft een mooi uitzicht op de Hochgrat in het zuiden en op het heuvelland van de Obere Allgäu in het noorden.
Looptijd: 12½ km, 3h40, ↑ 635 m ↓ 575 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 5
Busrit van 20 minuten. De Imbergbahn brengt u naar de graat van de bergketen die net ten noorden van de Hochgrat ligt. De graat ligt op een hoogte van rond de 1300 meter en heeft een mooi uitzicht op de Hochgrat in het zuiden en op het dal van de Weißach in het noorden. We lopen naar de Moos-Alpe. Een deel van de wandeling loopt door Oostenrijk (paspoort is niet nodig). Van deze wandeling hebben we een lange, een middel- en een korte variant voorbereid. De lange variant keert terug naar Steibis, bij de middelvariant neemt u de kabelbaan om af te dalen en de korte variant eindigt bij Alpengasthof Hörmoos. Hier neemt u de bus (voor eigen rekening) terug naar het hotel.
Lange variant: 17 km, 4h45, ↑ 515 m ↓ 805 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Middel variant: 14½ km, 4h10, ↑↓ 515 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 11 km, 3h05, ↑ 390 m ↓ 325 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 6
Busrit van 20 minuten. Rondwandeling over de Denneberg. Een mooie wandeling met veel uitzicht vanaf de alpenweiden rondom de Denneberg. Over de graat van de Denneberg loopt de waterscheiding tussen het stroomgebied van de Donau en dat van de Rijn. De helling aan uw rechterhand watert af op de Rijn, die aan uw linkerhand op de Donau.
Lange variant: 13 km, 4h00, ↑↓ 670 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 11½ km, 3h30 ↑↓ 600 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 7
Busrit van 20 minuten. De kabelbaan brengt ons weer op hoogte. Wandeling over de oostelijke graat naar de Hochgrat en de Rindalphorn. De Hochgrat is een van de mooiste plekken van de Allgäu. De graat ligt op een hoogte van rond de 1800 meter en heeft een mooi uitzicht op de Oostenrijkse Alpen in het zuiden en op het heuvelland van de Obere Allgäu in het noorden. Wie de lange variant terug naar het dalstation te ver vindt, kan de middel- of de korte variant kiezen. De afdaling vanaf de graat terug naar het dalstation gaat over een prachtig paadje. Dit is echter vooral in het begin erg steil en op een aantal plekken is het hoogtevrees-gevoelig. Bij twijfel kunt u de middel- of korte variant kiezen.
Lange variant: 11 km, 5h15, ↑ 400 m ↓ 1230 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Middel variant: 8 km, 4h30, ↑↓ 580 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 4½ km, 2h35, ↑↓ 305 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 8
Busrit van drie minuten naar het treinstation van Oberstaufen. Treinreis terug naar Nederland.

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Het verblijf

Voor deze wandelvakantie hebben we Hotel Haser in Oberstaufen uitgekozen. Het ligt middenin het natuurpark Nagelfluhkette en is bijzonder geschikt als uitvalsbasis voor onze wandelingen. Het hotel heeft 2-persoons- en 1-persoonskamers. Het verblijf is op basis van logies/ontbijt/lunchpakket.

Gästekarte Oberstaufen Plus

Bij het verblijf is de toeristenbelasting, ‘Kurtaxe’, inbegrepen. Deze bedraagt € 3,50 per persoon per overnachting. Als tegenprestatie krijgt u de ‘Gästekarte Oberstaufen Plus’. Deze kaart geeft gratis toegang tot vrijwel al het openbaar vervoer in de directe omgeving. Ook het gebruik van de kabelbanen is met deze pas gratis. Dit geldt ook voor andere toeristische voorzieningen in de buurt, zoals het ‘Erlebnisbad Aquaria’, een groot zwembad met wellness-centrum in Oberstaufen.

Reissom

Onderstaande prijzen zijn per persoon. Er zijn maar twee 2-persoonskamers met aparte bedden. Deze zijn bedoeld voor vrienden en alleengaanden die een kamer willen delen maar niet het bed.

Soort kamer Beschrijving kamer Prijs
1-persoons standaard kamer (17m2)  € 800
1-persoons comfort kamer met sofa (22m2)  € 870
2-persoons kamer met aparte bedden (19m2)  € 735
2-persoons standaard kamer met 2-persoonsbed (24m2)  € 760

Inbegrepen:

 • verblijf op basis van logies/ontbijt/lunchpakket
 • begeleiding door Johan en/of Frank van Hannibal Reizen
 • lokale bustransfers per bus en kabelbanen
 • Gästekarte Oberstaufen Plus
 • toegang Erlebnisbad Aquaria
 • Nederlandstalige beschrijvingen van de wandelingen
 • ingetekende routekaartjes
 • GPS-bestanden van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • treinretour van Nederland naar Oberstaufen (zie onder ‘De reis ernaartoe’)
 • bus korte variant wandelingen dag 3 en dag 5
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • consumentenbijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden € 5 per persoon
 • eventuele reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Praktische informatie

De reis ernaartoe

Per trein
We bieden dit wandelarrangement aan in combinatie met de treinreis vanuit Nederland. U kunt als opstapstation kiezen voor Amsterdam CS, Utrecht CS of Arnhem CS. U zit in groepjes bij elkaar. De tickets kunnen vanaf drie maanden voor de vertrekdatum gekocht worden. De prijs van een retourticket zal rond de € 200 liggen. Soms is het prijsverschil tussen een eerste en tweede klas ticket erg klein. We kiezen dan voor de eerste klas. Deze prijzen zijn inclusief de reservering van een zitplaats op een aantal trajecten. Zodra wij de tickets gaan boeken is het mogelijk dat de prijs hoger is. Daarom vragen wij vooraf uw akkoord dat wij tickets tot maximaal € 275 mogen boeken. Zijn de tickets duurder geworden, dan overleggen we eerst met u. Nadat alle tickets zijn aangeschaft, middelen we de prijs per deelnemer. Daardoor kunt u iets meer of iets minder betalen dan op het treinticket staat vermeld.

Voorlopig reisschema per trein

Heenreis:
08h08 Amsterdam CS
08h32 Utrecht CS
09h05 Arnhem CS
10h45 Köln Hbf
————————-
11h17 Köln Hbf
17h25 Immenstadt
————————-
17h57 Immenstadt
18h06 Oberstaufen

Terugreis:
07h52 Oberstaufen
09h16 Augsburg Hbf
————————-
09h56 Augsburg Hbf
14h04 Köln Hbf
————————-
14h41 Köln Hbf
16h27 Arnhem CS
16h59 Utrecht CS
17h29 Amsterdam CS

Per auto
De afstand vanaf Utrecht bedraagt ongeveer 780 km. Na boeking ontvangt u een routebeschrijving.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

Een gedachte over “Groepsreis Allgäu, Duitsland