Groepsreis Scottish Borders, Schotland


Type reis: groepsreis, wandelvakantie vanuit Melrose en Kirk Yetholm
Reissom: vanaf € 775
Maximum aantal deelnemers: 14
Reisperiode: 3 – 10 mei 2020 (7 overnachtingen)
Deze reis is volgeboekt.
We hebben deze reis geannuleerd vanwege de Corona pandemie

Boek deze reis »

Bestemming >>
Programma van dag tot dag >>
Het verblijf >>
Reissom >>
Foto’s >>
De reis ernaartoe >>

Bestemming

The Scottish Borders

Wie aan wandelen in Schotland denkt, komt al snel terecht bij de Highlands; het ruige en dunbevolkte hoge noorden van Groot-Brittannië. Een gebied dat uitermate geschikt is voor de ervaren wandelaar die met kompas, kaart en GPS op pad gaat om ‘munro’s’ te beklimmen of struinend door hoogveen, over heidevelden en langs bergmeren een trektocht maakt van meerdere dagen. Overnachten in een tentje en ’s avonds uw eigen potje koken. Dat moet allemaal mee in de rugzak. Wie graag in Schotland wandelt, maar natuurbeleving wil koppelen aan comfort, kan beter terecht in de Schotse Lowlands.
Het zuidelijke deel van Schotland wordt de Lowlands genoemd. Hoewel sommige delen van de Schotse Lowlands zeker zo hoog en zo ruig zijn als de Highlands, heeft deze streek een betere infrastructuur voor dagwandelaars. De stadjes en dorpen zijn er talrijker, ze liggen minder ver uiteen en de meeste zijn met elkaar verbonden door bewegwijzerde paden. Het is hier in het zuidoosten van Schotland, tegen de grens met het Engelse Northumberland, waar de Scottish Borders liggen. Dit grensgebied kent een rijke wandeltraditie. Door de Scottish Borders lopen diverse bekende lange-afstand-wandelroutes. Zo is er de coast-to-coast Southern Upland Way. De Saint Cuthbert’s Way is een populaire wandelroute van Melrose naar Holy Island aan de kust van Northumberland. Eén van Engelands bekendste wandelroutes, The Pennine Way, eindigt in het dorpje Kirk Yetholm in deze regio.

scottish-borders-schotland-landweggetje

Wandelen vanuit twee plaatsen

We wandelen tijdens deze groepsreis vanuit het stadje Melrose en het dorp Kirk Yetholm in The Cheviot Hills. Deze omgeving heeft een rijke cultuurhistorie: oude stadjes, kastelen, abdijen en statige estates omringd door prachtige parken, wisselen elkaar af. Er zijn wandelingen langs de rivier The Tweed, over het estate van Floor’s Castle en over de Eildon Hils bij Melrose. In het oostelijker gelegen Yetholm klimmen we via de Pennine Way naar de grens met Engeland, struinen we door de ‘moors’ in The Cheviot Hills en pauzeren we langs vrolijk kabbelende beekjes.

Het weer

De westenwinden en de warme golfstroom zijn bepalend voor het klimaat in Groot-Brittannië. Hierdoor is het weer wisselvallig en kunnen zon en regen elkaar op een dag verschillende keren afwisselen. In het voorjaar is het over het algemeen aangenaam in het zuiden van Schotland.

Programma van dag tot dag

Johan en Frank van Hannibal Reizen begeleiden deze wandelvakantie. Vrijwel alle wandelingen kennen een korte en lange variant. Waar mogelijk lopen zij beiden mee.

Zondag 3 mei
Vlucht Rotterdam – Edinburgh
Aansluitend privé-bustransfer van anderhalf uur naar Melrose.
Verblijf in Melrose

Maandag 4 mei
Langs de Abbey en via de mooie hangbrug over de Tweed lopen we Melrose uit en via de Southern Upland Way lopen we door weilanden en bosschages naar Earlston. Na een stop in pub The Swan gaan we verder over The Jubilee Walk door het parkachtige landschap langs en boven de Leader River.
Lange variant: 4h15, 18 km, ↑↓ 470 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 2h10, 9 km, ↑ 245 ↓ 250 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Verblijf in Melrose

Dinsdag 5 mei
Rondwandeling in de Eildon Hills ten zuiden van Melrose. De drie toppen met een hoogte van rond de 400 meter boven zeeniveau zijn prominent aanwezig in het landschap. Daarna trekken we door de glooiende weidegebieden en de moors rondom Cauldshiels Loch. In het voorjaar bloeit de gaspeldoorn uitbundig geel.
Looptijd: 4h45, 17 km, ↑↓ 610 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Eventueel ook een korte variant mogelijk
Verblijf in Melrose

Woensdag 6 mei
Voorafgaand aan de wandeltocht is er een korte transfer. Wandeling vanuit Yarrowford door weilanden, die met de hoogte plaats maken voor moors. We komen uit op een heuvelrug. Hierover loopt de South Upland Way. Prachtige uitzichten rondom. Het pad komt langs The Three Brethren, oude stenen afbakeningen van percelen. De route voert ons uiteindelijk naar Galashiels. Korte transfer per bus naar Melrose.
Looptijd: 4h45, 19 km, ↑ 715 m, ↓ 755 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Eventueel ook een korte variant mogelijk
Verblijf in Melrose

Donderdag 7 mei
Een wandeling met als leidraad de Tweed River. We lopen regelmatig over het grondgebied van landgoederen en door zeer afwisselend terrein. De route volgt hoofdzakelijk kleine paden, daalt en stijgt vaak, maar nooit langdurig. De tocht eindigt bij het imposante landgoed van Floor’s Castle in Kelso. Transfer naar Kirk Yetholm.
Looptijd: 5h00, 21 km, ↑ 285 m, ↓ 350 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Eventueel ook een korte variant mogelijk
Verblijf in Kirk Yetholm

Vrijdag 8 mei
Rondwandeling vanuit Kirk Yetholm naar de heuvelrug in The Cheviots die de grens vormt tussen Engeland en Schotland. Over deze rug loopt het laatste deel van The Pennine Way. Bij helder weer mooie uitzichten naar beide landen.
Lange variant: 4h15, 17 km, ↑↓ 625 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h15, 14 km, ↑↓ 350 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Verblijf in Kirk Yetholm

Zaterdag 9 mei
Rondwandeling vanuit Kirk Yetholm naar de andere kant van The Cheviots en over de grens Engeland in. De wandeling loopt een flink stuk over een mooi traject langs de College Burn. Sommige delen van deze wandeling gaan niet over paden.
Lange variant: 4h45, 18 km, ↑↓ 690 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h00, 12 km, ↑↓ 490 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Verblijf in Kirk Yetholm

Zondag 10 mei
Na het ontbijt privé-bustransfer van een uur en drie kwartier naar de luchthaven van Edinburgh.

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

scottish-borders-fot0-twee

Het verblijf

In de Scottish Borders hebben we twee plaatsen gekozen van waaruit we wandelen. Het zijn het stadje Melrose en het dorp Kirk Yetholm in The Cheviot Hills. Melrose is vooral bekend vanwege The Melrose Abbey en de mooie Eildon Hills net buiten het plaatsje. We verblijven op basis van logies/ontbijt in hotels en guesthouses. Alle adressen serveren een uitgebreid ‘full Scottish breakfast’ waar u een groot deel van de dag op vooruit kunt! Een ‘continental’ breakfast is natuurlijk ook mogelijk. Lunchpakketten kunnen door Frank ingekocht worden, zelf inkopen kan natuurlijk ook. Voor het diner kunnen we in beide plaatsen terecht in diverse restaurants of pubs. Reken op ongeveer £ 15 tot £ 20 voor een tweegangenmenu.

Reissom

€ 775 bij verblijf op een tweepersoonskamer (met twee enkele bedden of een tweepersoonsbed) met een eigen badkamer.
€ 845 bij verblijf op een éénpersoonskamer met een eigen badkamer in Melrose en drie nachten met een gedeelde badkamer in Kirk Yetholm.
€ 880 bij verblijf op een éénpersoonskamer met een eigen badkamer tijdens het gehele verblijf.

Inbegrepen:

 • verblijf op basis van logies/ontbijt, ‘Full English’ of ‘Continental breakfast’
 • begeleiding door Johan en/of Frank van Hannibal Reizen
 • transfer van de luchthaven naar Melrose en van Kirk Yetholm naar de luchthaven
 • lokale transfers t.b.v. de wandelingen
 • Nederlandstalige beschrijvingen van de wandelingen
 • GPS-bestanden van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • retourvlucht Rotterdam – Edinburgh *
 • retour Amsterdam – Melrose per ferry en trein **
 • lunchpakketten en diners
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • administratiekosten € 15 per boeking
 • eventuele reis- en annuleringsverzekering

* Prijsindicatie retourvlucht: op 31 december 2019 kostte de retourvlucht € 126 Als wij de vlucht voor u boeken gaat u akkoord met de aanschaf van een ticket van maximaal € 175 Hoe vroeger u boekt, hoe goedkoper de vliegbiljetten zijn. In het geval de prijs hoger ligt, nemen wij eerst contact met u op. De reisbiljetten vallen niet onder de annuleringsverzekering.
** Prijsindicatie retour ferry/trein Amsterdam – Melrose: Prijs op aanvraag. Wij kunnen alleen de overtocht voor u boeken. De reisbiljetten vallen niet onder de annuleringsverzekering.

Foto’s

De reis ernaartoe

We proberen bij het organiseren van onze groepsreizen zo weinig mogelijk gebruik te maken van vervoer per vliegtuig. Ook bij deze reis hebben we de alternatieven grondig onderzocht: de veerboten tussen Nederland en Schotland en de treinverbindingen vanaf/naar Newcastle. Het is zeker mogelijk om buiten het vliegtuig om naar Schotland te reizen. Voor de reis per veerboot moet je een dag eerder vertrekken en kom je een dag later terug.

Reis per ferry/trein

Zaterdag 2 mei Ferry Amsterdam 17h30 Newcastle 09h15 (3 mei)
Zondag 3 mei Bus Ferry terminal Newcastle station
Zondag 3 mei Trein Newcastle 10h54 Galashiels 13h47
Zondag 3 mei Bus Galashiels 14h30 Melrose 14h56
Zondag 10 mei Bus Kirk Yetholm 09h14 Galashiels 10h56
Zondag 10 mei Trein Galashiels 11h49 Newcastle 14h25
Zondag 10 mei Bus Newcastle Ferry terminal Newcastle
Zondag 10 mei Ferry Newcastle 17h00 Amsterdam 09h45 (11 mei)

Reis per vliegtuig:

Zondag 3 mei Vliegtuig Rotterdam 12h45 Edinburgh 13h05
Zondag 3 mei Bus Edinburgh 13h45 Melrose 15h15
Zondag 10 mei Bus Kirk Yetholm 10h00 Edinburgh 11h45
Zondag 10 mei Vliegtuig Edinburgh 13h45 Rotterdam 16h05

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

3 Gedachten over “Groepsreis Scottish Borders, Schotland

 • Jolette

  Mijn derde reis met Hannibal was weer een succes en Schotland bleek een prachtige wandelbestemming. De Scottish Borders is lieflijk , open en soms ruig landschap met een prachtige flora. Het is er zo uitgestrekt en dun bevolkt dat je , behalve schapen en koeien die daar een goed leven hebben , weinig mensen tegenkomt.
  Het waren afwisselende en dagvullende wandelingen in prima wandelgezelschap. Je kunt merken dat Frank en Johan veel aandacht aan de samenstelling van de tochten hebben besteed. Het weer was zo mooi dat ik me stiekem wel ns afvroeg hoe het Schotse landschap er met mist en regen uit zou zien…dan hadden we waarschijnlijk ook niet het hele programma kunnen doen. De hotels waren prima en hadden allemaal een pub. Super gezellig om hier einde van de middag neer te strijken , bovendien zijn de Schotten aardige , gastvrije mensen.
  Kortom een heerlijke en ontspannen week , dank en tot kijk Frank!

 • Hanneke

  Alweer een prachtige bestemming in de Scottish Borders met on-schots weer. Bij aankomst regen maar naar mate de week vorderde werd de kleding luchtiger. Met regenjas en wandelstokken maakten we een parasol tegen de zon. Over de South Upland Way, langs de Tweed, over de ‘grounds’ van Floor’s Casle, The Eildon Hills, even de grens over. Overal prachtige bloemen, de gaspeldoorn op de hellingen.
  Het waren allemaal prachtige wandelingen. En toch maar weer kiezen voor de lange variant zodat je niets mist van alle mooie paadjes die jullie hebben gevonden. Het Border Hotel (met pub) was een topper. Dank je wel Frank voor een prachtige week!

 • Lida

  Wat een geweldig mooi landschap zijn de Scottish Borders! Van zondag tot en met vrijdag hebben we als groep prachtige wandelingen gemaakt over de glooiende hellingen van de Eildon Hills, de Cheviot Hills en langs de River Tweed met z’n vele bloemen. De routes gaan allemaal over mooie paadjes met soms een pittige klim maar verder steeds geleidelijk stijgend en dalend. Omringd door schapen met hun lammetjes, koeien en kalfjes was het genieten van de wijdse uitzichten. De hotels waren prima, met een ruime keus bij ’t ontbijt….. je kon er uren op lopen. Na de wandeling ging een (halve) pint er wel in. En wat een mooi weer hebben we gehad…. de temperatuur liep op naar 26 graden, a little bit not Scottish but very nice! Thanks Frank.