Groepsreizen Cévennes, Frankrijk


Groepsreis van 8 dagen (7 overnachtingen)
Reissom: € 1125 op een tweepersoonskamer, € 1230 op een éénpersoonskamer
Type reis: standplaats, u wandelt vanuit twee accommodaties
Reisperiodes:
27 april t/m 04 mei 2019, volgeboekt
18 t/m 25 Mei 2019, volgeboekt

Boek reis 27 april – 4 mei 2019 »

Boek reis 18 – 25 mei 2019 »

Bestemming >>
Programma van dag tot dag >>
Reissom >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Cévennes

De Cévennes is een streek en een bergketen in het Centraal Massief in het zuiden van Frankrijk. Ze beslaat het grootste gedeelte van het departement Lozère en kleinere delen van de departementen Hérault en Gard. Het Nationaal Park Cévennes, een beschermd gebied van ruim 900 km², is in 1970 opgericht. Het is een bijzonder stukje Frankrijk, waar het leven nog eenvoudig is. Wie dieper de Cévennes binnendringt, komt in een van de dunst bevolkte streken van Frankrijk terecht. Je vindt er gehuchten, eenzame boerderijen en veel natuurschoon. Bovendien is de verscheidenheid aan flora en fauna uitzonderlijk. Tot de Cévennes wordt meestal ook het Pays des Causses gerekend. De causses zijn plateaus die deels voor de veeteelt worden gebruikt. Grote delen bestaan echter uit onontgonnen gronden met een ruig, natuurlijk karakter. De kalkstenen bodem van de causses is door rivieren diep ingesneden, waardoor er abrupte kloven zijn ontstaan in het relatief vlakke landschap. De bekendste zijn de Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte.

Wandelen vanuit twee plaatsen

De Cévennes en het Pays des Causses zijn te groot om in een week te doorkruisen. Daarom beperken we ons tot twee delen van het gebied.

Als eerste bezoeken we het oostelijk deel van de Cévennes, met als standplaats het dorp Vialas. Het is een afwisselend gebied met een overweldigende schoonheid. Het landschap lijkt geschapen voor wandeltochten. Vriendelijke dalen met kleine stroompjes en intieme plekjes, uitgestrekte hoogvlakten met ruwe rotsen, diepe kloven met heldere beken. Open landschap en kastanjebossen wisselen elkaar telkens af.
Het tweede gebied ligt in de buurt van het stadje Florac. Hier komen drie rivieren van de Cévennes bijeen: de Mimente, de Tarnon en de Tarn. Het is ook de plek waar drie geologisch verschillende gebieden samenkomen: het leisteen van de Cévennes, het graniet van de Lozère en het kalksteen van het Pays des Causses.

Weer, fauna en flora

De Middellandse Zee ligt hemelsbreed nog geen honderd kilometer ten zuiden van de Cévennes, het klimaat is dus mediterraan. De zomers zijn er warm, de lente en de herfst heel aangenaam en de winters zijn kort en erg koud. De neerslag is redelijk over het jaar verdeeld: van half oktober tot begin april valt er meer neerslag dan van half april tot half oktober.
De rijkdom aan flora en fauna is ongekend. In het voorjaar geniet u van een overweldigende bloemenpracht en is de lucht gevuld met heerlijke geuren van kruiden en bloeiende brem. De trots van de streek is de ‘châtaignier’ ofwel de tamme kastanje. Ook de fauna is gevarieerd. Naast minder zeldzame zoogdieren treffen we er ook wolf, otter en meerdere vleermuissoorten aan. Vrijwel zeker zien we er gieren en arenden, wouwen en uilen.

Programma van dag tot dag

De eerste reis wordt begeleid door Johan en Frank van Hannibal Reizen, de tweede reis wordt begeleid door Frank en Christiane, een Franse vriendin van Frank en Johan. Vrijwel alle wandelingen kennen een korte en lange variant. Waar mogelijk lopen ze beiden mee.

Dag 1
Treinreis vanaf Rotterdam CS naar Nîmes. Transfer van ruim twee uur naar La Donzelenche in Vialas.

Dag 2
Rondwandeling over de Crête de Castagnols, de bergrug tussen Col de Banette en Col de Chalsio. Het eerste deel van de wandeling gaat door mooi kastanjebos naar de Col de Chalsio. Daar beslist u of u de lange of de korte variant loopt. De lange variant daalt vervolgens af in het dal van Massufret waar nog een aantal bewoners proberen de verlaten gehuchten Massufret en Villaret nieuw leven in te blazen. Via een mooi paadje komt u weer terug op de Col de Chalsio. De route loopt nu verder over het het hoogste punt van de bergrug met mooie uitzichten rondom. Voordat we afdalen naar het eindpunt van de wandeling kunnen we rechts nog op en neer naar het Relais de l’Espinas (café-restaurant met terras) en/of links omhoog naar een uitzichtpunt met geologische informatie over de Cevennen.
Lange variant: 4h00, 15 km, ↑↓ 560 m, zwaarte
Korte variant: 2h30, 9 km, ↑↓ 360 m, zwaarte

Dag 3
Een rondwandeling door de valleien ten zuiden van Vialas. Hier stroomt de rivier de Luech, die wordt gevoed door de vele zijriviertjes die vanaf de bergruggen ten noorden en zuiden van Vialas omlaag stromen. We lopen afwisselend door eiken- en kastanjebos en over open terrein waar het vee graast. Kleine dorpjes als Souteyranne, Figerolle en Castagnols houden de herinnering aan vroegere tijden nog levend.
Loopgegevens: 4h15, 14 km, ↑↓ 645 m, zwaarte

Dag 4
Een rondwandeling naar de hooggelegen weidegebieden rondom het boerendorp Les Bouzèdes tussen Vialas en Génolhac. De riviertjes Gourdouse en Homol hebben hier diepe voren getrokken door het landschap. Aan de westrand van deze weides zijn hierdoor grillige rotsformaties ontstaan in de granieten bodem. Het vaste gesteente van de rotstorens Rochers de Trenze en Ronc des Chabals staan in schril contrast met het brokkelige leigesteente dat we een kilometer zuidelijker aantreffen rond de Crête de Castagnols. Over de GR 68 lopen we via het bergdorpje Les Bouzèdes en over het mooie pad Sentier des Bouzèdes omlaag in de richting van Génolhac. Ruimschoots voor Génolhac buigt het pad terug richting Vialas en daalt het af naar Nojaret. Er is ook een kortere variant van deze wandeling beschikbaar. U klimt dan tot de Rochers de Trenze, geniet van het uitzicht daar en daalt vervolgens over hetzelfde pad weer af naar Nojaret.
Lange variant: 5h00, 13½ km, ↑↓ 820 m, zwaarte
Korte variant: 2h50, 5½ km, ↑↓ 500 m, zwaarte

Dag 5
Deze wandeling ligt halverwege Vialas en Florac en is daarom geschikt voor de dag dat we van accommodatie wisselen. Na afloop terrasbezoek in het nabijgelegen Le Pont-de-Montvert. Het is een rondwandeling door het landschap van de bovenloop van de Tarn. We lopen steeds boven de 1000 meter boven zeeniveau. Afwisselend weidegrond, bossen, woeste gronden en het prachtige stroomgebied van de Tarn. De Tarn kan bij veel regenval veel water bevatten. Op het punt waar we de Tarn oversteken is geen brug. De rivier heeft zich in een aantal stromen gesplitst. Over stapstenen komen we aan de andere zijde van het snelstromende water. Bij erg hoog water kan dit niet mogelijk zijn. We keren dan terug naar het kruispunt met de GR en kiezen de korte variant.
Lange variant: 3h00, 10 km, ↑↓ 395 m, zwaarte
Korte variant: 2h00, 7 km, ↑↓ 320 m, zwaarte

Dag 6
De wandeling klimt over een mooi pad via de dorpen Rouvière en Tardonnenche naar de hoogvlakte La Can de Ferrières. We lopen door open terrein met veel mooie uitzichten rondom. Na het dorp Ferrières wandelen we door het ruige landschap rondom het ruïnedorp Peyrastre. Hier lopen we enige tijd buiten de gebaande paden. Na het oversteken van de vlakte, dalen we via een mooi paadje weer af naar het dorp La Rouvière en vervolgens nog een stukje verder terug naar de Pont de Barre. Wie de tocht te lang vindt, kan kiezen voor de korte variant. De rondwandeling over La Can de Ferrières wordt dan flink ingekort en ook wandelen we dan niet buiten de gebaande paden.
Lange variant: 4h45, 16½ km, ↑↓ 740 m, zwaarte
Korte variant: 3h30, 12 km, ↑↓ 565 m, zwaarte

Dag 7
Saint-Chély-du-Tarn ligt mooi aan de rivier en is omringd door de hoge rotswanden van de Gorges du Tarn. Vanuit het dorp slingert de route in lange lussen omhoog over de zuidwand van de kloof. Als we de kloof verlaten, komen we uit op de hoogvlakte van de Causse Méjean. Een groot deel van de causse wordt gebruikt voor de veeteelt. Na het boerendorpje Caussignac draait de route naar het westen, naar een ruiger deel van de Causse. Plots kijken we in de diepte van de Gorges du Tarn. Het schitterende pad slingert omlaag naar het middeleeuwse dorpje Castéllos, genoemd naar het kasteel, dat er hoog bovenuit torent, waarvan nu alleen nog een paar hoge muren overeind staan. Het pad komt uit aan de oevers van de Tarn, die we nu verder stroomopwaarts volgen, terug naar Saint-Chély.
Loopgegevens: 4h30, 16 km, ↑↓ 645 m, zwaarte

Dag 8
Helaas moeten we afscheid nemen van deze prachtige streek. Na het ontbijt rijden we in ruim twee uur terug naar het treinstation van Nîmes.

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Reissom

€ 1125 bij verblijf op een tweepersoonskamer 

€ 1230 bij verblijf op een éénpersoonskamer

Inbegrepen:

 • treinreis Rotterdam – Nîmes v.v. (27 april – 4 mei)
 • treinreis Rotterdam – Avignon en Nîmes – Rotterdam (18 – 25 mei)
 • alle transfers ter plaatse
 • de eerste vier nachten op basis van volpension in Vialas op een twee- of eenpersooskamer
 • de laatste drie nachten verblijf op basis van halfpension in Florac op een twee- of eenpersoonskamer met eigen sanitair
 • begeleiding van Johan en Frank of Frank en Christiane van Hannibal Reizen

Niet inbegrepen:

 • lunchpakketten in Florac
 • drankjes tijdens en na de maaltijden in Florac
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • administratiekosten € 15 per boeking
 • eventuele reis- en annuleringsverzekering

Praktische informatie

Reisschema 27 april – 4 mei

De heen- en terugreis naar Nîmes v.v. is per trein. Aansluitend vervoer per privé busjes (onderstaand reisschema is onder voorbehoud).

Heenreis  Terugreis
07h58 Rotterdam CS 20h02 A
10h53 A Marne-la-Vallée-Chessy      –
12h10 Marne-la-Vallée-Chessy      –
    – Paris Gare du Nord 17h19
    – Paris Gare de Lyon 15h53 A
15h33 A Nîmes 12h54
A = Aankomst

Reisschema 18 – 25 mei

De heenreis naar Avignon is per trein. Aansluitend vervoer per privé busjes. De terugreis is vanaf Nimes (onderstaand reisschema is onder voorbehoud).

Heenreis  Terugreis
07h48 Rotterdam CS 19h50 A
   – Brussel Zuid 17h44
   – Brussel Zuid 17h17 A
10h53 A Marne-la-Vallée-Chessy      –
12h46 Marne-la-Vallée-Chessy      –
    – Paris Gare du Nord 15h55
    – Paris Gare de Lyon 13h53 A
15h30 A Avignon      –
    – Nîmes 10h54
A = Aankomst

Foto’s

(deze foto’s zijn in november 2018 gemaakt).

Het verblijf

De eerste vier nachten verblijven we in de buurt van het plaatsje Vialas, de laatste drie nachten in Cocurès, enkele kilometers buiten Florac. U kunt kiezen uit een tweepersoonskamer met groot bed of met twee aparte bedden of een eenpersoonskamer. Het aantal eenpersoonskamers is beperkt.

Mas de la Donzelenche in de buurt van Vialas.
Temidden van een fascinerend Cévenols landschap, gekenmerkt door terrassen, stapelmuren, kastanjebomen en klaterend, kristalhelder water, ligt al sinds de 14e eeuw het gehucht Mas de la Donzelenche. Het bestaat uit meerdere gebouwen die zijn opgetrokken uit leisteen en graniet. Er zijn poorten, straatjes, pleintjes en het is omringd door terrassen met fruit- en kastanjebomen, kleine akkers en weiden met schapen en geiten. Op het vijftien hectare grote domein zijn diverse idyllische hoekjes gecreëerd waar het heerlijk toeven is. Er is voldoende ruimte voor rust en privacy, maar er is ook gelegenheid om elkaar te treffen.In La Donzelenche beschikken we over gezamenlijk sanitair; zes douches en vijf toiletten voor 14 personen. La Donzelenche heeft niet voldoende kamers om ons allemaal te herbergen. Frank en Johan en één van de gasten (eenpersoonskamer) slapen daarom in een nabijgelegen accommodatie.De unieke middeleeuwse keuken van het hoofdhuis vormt het hart van de Mas. Hier of buiten aan de gastentafel, kunt u genieten van de voortreffelijke keuken. Het verblijf is op basis van volpension: ontbijt, lunchpakket en diner.

Hotel la Lozerette in Cocurès.
Hotel la Lozerette wordt met passie beheerd door Pierrette Agulhon, hotelier en meester-sommelier. Het hotel heeft 20 kamers, een restaurant met een goede keuken, een lounge-bar met bibliotheek, een aangenaam terras en een tuin om te ontspannen. Pierrette’s streven: ‘Wij zetten ons in om de gasten een warm onthaal en een efficiënte en discrete service te bieden, in harmonie met onze omgeving’. Het verblijf is op basis van halfpension: ontbijt en diner.

Hieronder ziet u nog geen commentaren omdat deze reis nieuw is in ons programma.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *