Groepsreizen Sierra de Aracena, Spanje


Type reis: groepsreis, standplaats; u wandelt vanuit één accommodatie
Reissom: € 1155 op een tweepersoonskamer, € 1295 of € 1365 op een éénpersoonskamer
Maximum aantal deelnemers per reis: 16

Groepsreis Sierra de Aracena zondag 22 december – zondag 29 december 2019 (7 nachten)
Deze reis is volgeboekt
Boek deze reis »

Groepsreis Sierra de Aracena zondag 29 december 2019 – zondag 5 januari 2020 (7 nachten)
Deze reis is volgeboekt
Boek deze reis »

Bestemming >>
Programma van dag tot dag >>
Het verblijf >>
Reissom >>
Foto’s >>
De reis ernaartoe >>

Bestemming

Sierra de Aracena

De bergketen Sierra de Aracena ligt ten noordwesten van Sevilla en grenst aan de Portugese provincie Baixo Alentejo. De toppen van het middelgebergte reiken net niet tot de duizend meter. Het natuurpark Sierra de Aracena y Picos de Aroche kent een grote biodiversiteit. Glooiende weiden worden afgewisseld met zogenaamde ‘dehesas’. Een ‘dehesa’ is een halfopen landschap met veel ondergroei van grassen en kruidachtige planten, maar ook met kurkeiken, steeneiken, tamme kastanjes en olijfbomen. Daartussen scharrelen schapen, varkens, geiten, paarden, edelherten en everzwijnen vrij rond. Het is een uitstekend voorbeeld van duurzaam beheer. De mens bewerkt de natuurlijke omgeving door traditionele eikenbossen te snoeien, bomen in slechte staat te verwijderen en onderhout te kappen. Hierdoor kan het licht doordringen en het gras groeien, waarvan het vee en de wilde dieren op hun beurt weer profiteren. Verspreid in de verscholen valleien, op de beboste hellingen en in de nabijheid van de open ‘dehesas’ liggen dorpjes en kleine stadjes als Alájar, Linares de la Sierra en de ‘hoofdstad’ Aracena. Onze verblijfplaats is een gerestaureerde ‘molino’, gelegen aan een riviertje in de nabijheid van het dorp Alájar.

Het weer in de Sierra de Aracena

De winterdagen kunnen mooi en zonnig zijn, maar ook bewolkt en koel. Na zonsondergang wordt het merkbaar frisser. Vanaf de herfst regent het zo nu en dan, maar regenachtig weer duurt zelden langer dan een dag. De temperatuur stijgt overdag tot boven de 16 graden.

Wandelen in de Sierra de Aracena

Frank en Johan van Hannibal Reizen vertrekken dit najaar naar Alájar om de wandelingen voor te bereiden. We hebben vooraf in overleg met de eigenaren van Molino Río Alájar al een selectie gemaakt. Tal van bewegwijzerde wandelingen voeren door de valleien, langs authentieke dorpjes en oude ruïnes. Hieronder leest u welke wandelingen we hebben geselecteerd. Tijdens het voorbereiden van de wandelingen besluiten we misschien nog wijzigingen aan te brengen in onderstaand programma. De wandelingen zijn niet zwaar en wanneer we een langere wandeling aanbieden, kunt u ook een kortere variant kiezen. Waar mogelijk lopen we beiden mee, de een met de lange tocht, de ander met de korte.

Programma van dag tot dag

Dag 1
Vlucht van Amsterdam (15h55) naar Sevilla (18h50) met Transavia-vlucht HV6727.
Aansluitend transfer van de luchthaven naar het verblijf Molino Río Alájar.
De afstand bedraagt circa 115 km, iets minder dan twee uur rijden.

Dag 2
Een inloopwandeling die begint en eindigt bij Molino Río Alájar. Deze afwisselende route loopt door bossen van kurkeik en door de uitgestrekte Dehesa el Coto. Al lopend omcirkel je de Sierra del Pico (727m). Lokaal noemt men de wandeling de ‘Gorge walk’, omdat het pad vaak de loop van de riviertjes Rivera de Santa Ana en Ribeira de Alajar volgt.
Looptijd: 4h, 13½ km, ↑↓ 320 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 3
Een rondwandeling vanuit het dorpje Fuenteheridos via Los Marines en Cortelazor terug naar het beginpunt. Eerst is er een transfer van acht kilometer, ongeveer 20 minuten rijden. Er is ook een kortere variant van Los Marines via Cortelazor naar Fuenteheridos.
Lange variant: 5h00, 19 km, ↑↓ 500 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 3h45, 14½ km, ↑↓ 350 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 4
Een rondwandeling vanuit Molino Río Alájar via Alájar, Puerto de Linares, Linares de la Sierra en Los Madroñeros. Voor deze wandeling is geen transfer nodig. We zullen ook een langere variant proberen voor te bereiden.
Looptijd: 3h30, 13 km, ↑↓ 340 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 5
Een rondwandeling vanuit Aracena naar Corteconcepcion. Eerst is er een transfer van veertien kilometer, zo’n 25 minuten rijden. We zullen ook een langere variant proberen voor te bereiden.
Looptijd: 3h15, 11 km, ↑↓ 270 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 6
Een rondwandeling vanuit Linares de la Sierra via het stadje Aracena en het dorpje Los Marines. Eerst is er een transfer van zeven kilometer, ongeveer 15 minuten rijden. De lange variant gaat via het dorpje Los Marines, de korte variant neemt een directere route terug naar Linares de la Sierra.
Lange variant: 5h00, 20½ km, ↑↓ 450 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 4h00, 16 km, ↑↓ 260 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 7
Rondwandeling vanuit Alájar via Castaño del Robledo en Santa Ana la Real. Voor de lange tocht is geen transfer nodig. De deelnemers aan de korte variant worden even naar het beginpunt gebracht. Deze route eindigt in Santa Ana la Real. Wij halen de wandelaars van de korte variant op en brengen hen terug naar Alájar, een afstand van zeven kilometer, 15 minuten rijden.
Lange variant: 5h00, 18½ km, ↑↓ 500 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 3h00, 11½ km, ↑ 370 ↓ 300 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 8
Na het ontbijt volgt de transfer van Molino Río Alájar naar de luchthaven van Sevilla. De afstand bedraagt circa 115 kilometer, iets minder dan twee uur rijden. Transavia-vlucht HV6728 van Sevilla (11h10) naar Amsterdam (14h10).

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Foto’s

Reissom

De hieronder genoemde reissommen zijn per persoon.
€ 1155 bij verblijf op een tweepersoonskamer met eigen badkamer in een vierpersoons huis
€ 1295 bij verblijf op een eenpersoonskamer met gedeelde badkamer
€ 1365 bij verblijf op een eenpersoonskamer met een eigen badkamer

Inbegrepen:
* Transavia-vlucht Amsterdam – Sevilla v.v. inclusief 15 kg ruimbagage
* Alle transfers ter plaatse
* Verblijf naar keuze op een eenpersoonskamer of een tweepersoonskamer
* Ontbijt en lunchpakketten gedurende de hele week
* 3x diner
* Begeleiding van Johan en Frank van Hannibal Reizen

Niet inbegrepen:
* 4x diner
* Drankjes tijdens en na de diners
* Uitgaven van persoonlijke aard
* Administratiekosten € 15 per boeking
* Eventuele reis- en annuleringsverzekering

Het verblijf

We verblijven in twee verschillende accommodaties: in vakantiehuizen bij Molino Río Alájar en in Casa Carmen.

Molino Rio Alájar was ooit een vrijstaande watermolen aan de rivier, maar is nu een prachtig landgoed met natuurstenen vakantiehuizen. Deze bieden – met open haard en vloerverwarming – een comfortabel onderkomen in een unieke en landelijke, Spaanse omgeving. Het landgoed ligt verscholen in een ongerept dal, dichtbij het vriendelijke dorp Alájar. Elk huis beschikt over twee tweepersoons slaapkamers met naar keuze een tweepersoonsbed of twee aparte bedden en twee badkamers en twee toiletten. Eventueel kunnen we ook over eenpersoonskamers met een eigen badkamer beschikken.

Casa Carmen
Het luxueuze en elegante huis is in 2016 onder architectuur gebouwd en heeft uitzicht op de bergen. Vier deelnemers verblijven hier in eenpersoonskamers. Er zijn twee eenpersoonskamers met een eigen badkamer en twee met een gedeelde badkamer. Dit huis ligt niet op het terrein van Molino Río Alájar, maar twee kilometer ervandaan in het dorpje Alájar. Voor de maaltijden halen we degenen die in Casa Carmen verblijven op en brengen ze daarna weer terug. Deze service geldt ook voor de ‘Molinogasten’ als ze in Alájar gaan eten.

De reis ernaartoe

De vluchten worden uitgevoerd door Transavia. Voor beide weken gelden dezelfde vluchtnummers, vertrek- en aankomsttijden. Aansluitend transfer van 1h45 per privé-bus. Op de dag van aankomst arriveren we laat op de avond bij Molino Río Alájar. Die avond is er geen diner. We raden u daarom aan iets te eten mee te nemen.

Reis van 22 tot 29 december 2019
Zondag 22 december vlucht HV 6727 Amsterdam (15h55) – Sevilla (18h50)
Zondag 29 december vlucht HV 6728 Sevilla (11h10) – Amsterdam (14h10)

Reis van 29 december 2019 tot 5 januari 2020

Zondag 29 december vlucht HV 6727 Amsterdam (15h55) – Sevilla (18h50)
Zondag 5 januari vlucht HV 6728 Sevilla (11h10) – Amsterdam (14h10)

Bovenstaande tijden zijn onder voorbehoud.

In het gastenboek hieronder staan nog geen reacties, omdat deze reis nieuw is in ons programma.


4 Gedachten over “Groepsreizen Sierra de Aracena, Spanje

 • Marti Post auteur

  De wandelreis in de sierra de aracena was erg fijn.
  Johan en frank hebben voor een mooi afwisselend programma gezorgd. Lange en korte wandelingen door over en op de sierra de aracena. We verbleven in een heel fijn, op cottagehuizen lijkende omgeving. Waar we zelf ons ontbijt konden maken. Het was wel jammer dat je daardoor niet met de rest van de groep ochtends om tafel zat maar het gaf ook een rustige start van de dag.
  Tijdens de wandelingen kwamen we door verschillende dorpjes waar we een korte pauze op een terrasje konden nemen.
  Al met al een super fijne ontmoeting met het spaanse zuiden. Zeker voor herhaling vatbaar.

 • Margreet Post auteur

  “Erg genoten van de wandelingen in de Sierra de Aracena. Frank en Johan hebben prachtige wandelpaden uitgekozen. Deze zijn heel afwisselend en geven daardoor een veelzijdig beeld van dit gebied. We gaan dan weer door landschappen met beboste heuvels vol met tamme kastanjes, olijfbomen en kurkeiken met daaronder het gewroet van donkere varkens naar eikeltjes, dan weer door glooiende weides die meer open zijn en dan weer over meer rotsachtige paden hoger in de bergen met indrukwekkende vergezichten. Vanaf daar zijn dan ver beneden witte dorpjes te zien. Deze zijn verrassend authentiek. Er is daar nog geen of weinig toerisme. We kregen dan ook het gevoel nog de echte Spaanse sfeer te proeven als we daar op een terrasje iets gingen drinken. Dit alles maakte deze wandelweek tot een fijne en onvergetelijke ervaring ook omdat we een heel gezellige wandelgroep hadden.”
  Tenslotte de beste wensen voor jou en Johan in 2020: veel voorspoed met jullie huis en Hannibal wandelreizen. Ik hoop in de loop van het jaar weer een wandelreis te boeken.
  Met hartelijke groeten van Margreet met voor Chico een innige knuffel met heel veel lieve kusjes…….. op zijn zachte bruine hangoortjes.

 • Lilian Post auteur

  Weer een heerlijke tijd in Spanje gehad! Frank en Johan doen er echt alles aan om het iedereen naar de zin te maken. De tochten voerden ons door glooiende landschappen met olijf- en kurkbomen, steeneiken, een eucalyptusbos, kronkelende riviertjes en niet te vergeten de pata negra (varkens), geiten, schapen, ezels en paarden. Na een stevige wandeling konden we heerlijk uitrusten op een terrasje en genieten van het Spaanse leven. Eerst het zuur, dan het zoet. Fijn dat je kunt kiezen tussen een lange en een korte wandeling. Zo kan iedereen doen waar hij zich goed bij voelt. We hebben de lente alvast kunnen proeven. Nu weer een stap terug in de tijd naar het druilerige, grijze Nederland.
  Bedankt voor de mooie wandelingen en natuurlijk de gezelligheid!

 • Toos Post auteur

  Frank en Johan hebben prachtige en zeer gevarieerde wandelingen uitgezet. Deze wandelingen voerden ons door een groen landschap met steen- en kurkeiken. In de lucht vale gieren, zwarte en rode wouwen, op de grond Iberische zwijntjes, geiten, schapen, lammeren en ezels. Om de paar uur kwamen wij uit in mooie, authentieke dorpen met gezellige barretjes met terras. De accommodatie was zeer comfortabel en sfeervol. Ook fijn is dat het zo rustig is in de Sierra de Aracena: weinig toeristen en nauwelijks verkeer. Dit gebied is een ontdekking!

Commentaren gesloten.