Groepsreis Gran Canaria 25 februari – 4 maart 2018


Groepsreis van 8 dagen (7 overnachtingen)
Reissom:
€ 1225 per persoon met verblijf op een tweepersoonskamer
€ 1330 per persoon met verblijf op een eenpersoonskamer
Deze reis is volgeboekt
Type reis: wandelen vanuit twee accommodaties
Reisperiode: 25 februari – 04 maart 2018
Maximum aantal deelnemers: 14

Boek deze reis (1 boeker)» Boek deze reis (2 boekers)»

Bestemming >>
Programma van dag tot dag >>
Reissom >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Canarische Eilanden, Gran Canaria, Spanje

Met superlatieven moet je spaarzaam zijn, maar één geldt ongetwijfeld voor de Canarische Eilanden. Met een jaargemiddelde van 20º op zeeniveau hebben ze misschien wel het beste klimaat van de wereld. De Canarische Golfstroom, samen met de warme, zuidelijke zon en een aangename, verfrissende noordoost passaat, bepalen samen het prettige (wandel)klimaat. De verscheidenheid aan landschappen is adembenemend, de tegenstellingen zijn verrassend. Elk eiland heeft zijn eigen karakter. Gemeenschappelijk is het vulkanisme en de rijke flora. Altijd groene dennen- en laurierbossen wisselen af met subtropische hellingen boven de zee, imposante bergweiden, vulkanen en alpiene rotsformaties.

Een beetje geschiedenis

Men schat dat de eilanden 13 tot 20 miljoen jaar oud zijn en door drie grote vulkanische uitbarstingen in de Atlantische Oceaan zijn gevormd. De Canarische Eilanden werden eerst ontdekt door Griekse en Romeinse zeevaarders, maar het duurde nog tot begin 1400 voordat er een serieuze poging werd ondernomen om de Canarische Eilanden te veroveren. De Romeinen noemden de eilanden Insulas Canarias (Hondeneilanden), waarschijnlijk naar de groepen honden (Latijn canes) die ze er aantroffen. Volgens andere bronnen werden honden in de plaatselijke godsdienst aanbeden en beschouwd als heilige dieren. De hond fungeert nog steeds als schildhouder in het wapen van de eilandengroep. De kanarie is op zijn beurt naar deze eilanden genoemd (en niet andersom).

Gran Canaria, wandeleiland bij uitstek

Gran Canaria is het op een na grootste Canarische Eiland. Het ligt een paar honderd kilometer ten westen van de Zuid-Marokkaanse kust. De Canarische Eilanden zijn van vulkanische oorsprong. Tussen de eilanden liggen troggen die op sommige plaatsen tot wel 3500 meter diep zijn. Midden op het eiland ligt het ruige Cumbre-gebergte met als hoogste punten de toppen van de bergen Pico de las Nieves (1950 m) en Roque Nublo (1813 m)

Landschap

De vulkanische oorsprong van Gran Canaria is overal in het landschap waarneembaar. Basaltgebieden, verstilde lavastromen, vulkanen, kraters en caldera’s bepalen het landschap van het Cumbre-gebergte in het binnenland. De bergen, kustvlaktes, ravijnen en woestijnen herbergen een grote verscheidenheid aan planten, bomen en bloemen. Het noorden van het eiland heeft meer regenval dan het zuiden. De bergen fungeren als scheiding tussen de twee gebieden. In het noorden en noordoosten, tussen Puerto de las Nieves en Gando, bestaat de kust afwisselend uit stranden en kliffen. In het zuiden van Gran Canaria is alleen een aantal valleien vruchtbaar en geschikt voor landbouw. De rest van dit gebied is kaal, ruig en rotsig. Hier liggen echter de fraaiste stranden van het eiland. En daarom is het eiland het bekendst; dit is waar het massatoerisme op afkomt. In het vruchtbare noordoosten leven de meeste inwoners van Gran Canaria. Hier ligt de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria, met bijna een half miljoen inwoners de grootste stad van het eiland. Minder bekend is dat het midden van het eiland een waar wandelparadijs is. En daar nemen we u graag mee naar toe.

… en eiland van de eeuwige lente

Hoewel de Canarische Eilanden wellicht het ‘beste’ klimaat ter wereld hebben, betekent dit niet dat het er nooit regent. Gran Canaria heeft een warm, zonnig, subtropisch klimaat, De temperatuur is het hele jaar vrij gelijkmatig door de vochtige noordoostpassaat (calisio) en de Canarische Stroom, een aftakking van de Golfstroom. De temperaturen op zeeniveau variëren van 20° in december tot 29° in augustus. Meer landinwaarts, in de bergen is het, vooral ’s nachts, koeler en op de hoogste bergen kan enkele maanden per jaar hier en daar zelfs een dun laagje sneeuw liggen. Reken in de winter op een temperatuur tussen de 15º en 18º, in het voor- en najaar op 21º en hoogzomer op 27º. Het noorden van Gran Canaria is het nattere en daardoor groenere deel van het eiland. Dagen met enkel strakblauwe luchten komen hier niet zo vaak voor, vaak zijn er ergens wel wolken te bekennen. Een fikse bui is niet uitgesloten. Van eind januari tot medio februari bloeien de amandelbomen en in de maanden daarna is het eiland een bloemenzee. De droogste maanden zijn de zomermaanden juni, juli en augustus.

De wandelingen

Gran Canaria is – net als de buureilanden Tenerife, La Gomera en La Palma – een prachtige wandelbestemming. Het binnenland van Gran Canaria is een oase van rust. De wandelingen concentreren zich in het groene hart van het eiland. Hier, in het ruige berg- en vulkaanlandschap, bieden we dagelijks een korte en een lange wandeling aan. Veel wandelroutes volgen de oude koninklijke routes ‘caminos reales’, die aangelegd werden om het binnenland te ontsluiten. Johan en Frank van Hannibal Reizen begeleiden de wandelingen. Wanneer de logistiek het toelaat lopen ze beiden mee.

Programma van dag tot dag

zondag 25 februari
Transavia vlucht HV 5663 Amsterdam (06h15) – Las Palmas (09h55)
Na aankomst rijden we in 1h15 naar Degollada de Becerra, het startpunt van een rondwandeling door de valleien ten noordoosten van de cumbre (berggraat) die het zuiden en noorden van het eiland scheidt. Kleine paadjes, omzoomd met een weelderige vegetatie, slingeren over de hellingen. Degollada de Becerra is een van de mooiste uitzichtpunten op het eiland. Bij helder weer is er prachtig uitzicht op de vulkaan Teide op het eiland Tenerife.
Looptijd: 2h00, 7 km, ↑↓ 290 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Na de wandeling volgt een transfer van 15 minuten naar het bergdorp Tejeda.
Verblijf in appartementen en Casas Rurales in Tejeda.

maandag 26 februari
Deze dag kunt u kiezen twee rondwandelingen.
Lange variant: 4h30, 14 km, ↑↓ 800 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
De lange wandeling start in bergdorp Artenara. Het ligt letterlijk op de rand van de afgrond. In de diepte ligt het grote keteldal van de Caldera de Tejeda. In een ver verleden is hier een enorme vulkaankegel als een kaassoufflé in elkaar gezakt. Alleen de randen van de kegel bleven overeind. Vanaf het pad dat dicht langs deze randen loopt is er prachtig uitzicht in het dal met de rotspieken Roque de Bentayga en Roque Nublo. Overigens is het pad niet hoogtevrees gevoelig.
Korte variant: 2h35, 8 km, ↑↓ 410 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Presa de Lugarejos en Barranco Hondo. Een lichte wandeling door de bewoonde valleien rondom de stuwmeren aan de oostkant van het Tamadaba gebergte. De route klimt eerst een stukje door het bos van Canarische pijnbomen en daalt dan af naar de stuwmeren. Het tweede deel van de wandeling voert over een prachtig pad in de Barranco Hondo.
Verblijf in Tejeda.

dinsdag 27 februari
Ook deze dag kunt u kiezen uit een korte en langere wandeling over de cumbre die het zuiden en het noorden van het eiland scheidt. Het hoogste punt in de wandeling is tevens het hoogste punt van het eiland: Pico de las Nieves ofwel de Sneeuwpiek op 1949 meter.
Lange variant: 4h45, 16 km, ↑↓ 840 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 2h15, 8 km, ↑↓ 370 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Verblijf in Tejeda.

woensdag 28 februari
Vandaag verlaten we Tejeda en maken een trektocht naar Cruz Grande. Het is een schitterende wandeling in het hoogste deel van het eiland. Prachtige uitzichten rondom en een zeer afwisselende vegetatie.
Lange variant: 5h00, 14 km, ↑ 1015 m, ↓ 820 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h00, 8½ km, ↑ 590 m, ↓ 575 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Verblijf in San Bartolomé de Tirajana.

donderdag 1 maart
Een makkelijke wandeling naar het plateau ten oosten van Santa Lucia. Aan de rand van dit plateau is uitzichtpunt Cruz de Siglo. De afdaling gaat over een prachtig pad terug naar Santa Lucia.
Lange variant: 4h20, 13 km, ↑↓ 800 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h30,10 km, ↑↓ 680 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Verblijf in San Bartolomé de Tirajana.

vrijdag 2 maart
De pittigste wandeling van ons programma op Gran Canaria. Prachtige route over grotendeels makkelijk beloopbare paden, maar ook deels over nauwelijks zichtbare bergpaadjes. Wie door het voorgaande is afgeschrikt kan ook de korte variant kiezen. Je loopt dan over een prachtig bergpad omlaag naar Soria aan het stuwmeer. Daar wacht een terrasje. Vervolgens over een makkelijk beloopbaar pad met prachtige uitzichten terug omhoog naar het uitgangspunt.
Lange variant: 6h00, 19½ km, ↑↓ 960 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16 hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 3h15, 12½ km, ↑↓ 460 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Verblijf in San Bartolomé de Tirajana.

zaterdag 3 maart
Ook deze dag kunt u kiezen uit een langere en een kortere wandeling.
Lange variant: 4h30, 17 km, ↑↓ 660, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Een wandeling langs de rand van het Parque Natural de Pilancones. Hoog boven het dal met daarin het stuwmeer Presa de Chira. De route daalt af naar het meer, steekt de stuwdam over, en loopt dan door een landschap dat wel wat weg heeft van het Wilde Westen. In het dorpje Cercados de Arana is een kleine bar met terrasje. De route terug naar de Cruz Grande is een pittige klim over een ruig pad.
Korte variant: 3h15, 14 km, ↑↓ 525, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Het eerste deel van de wandeling klimt over een goed begaanbaar pad naar de bergpas van Cruz Grande. Deze vormt de overgang van het centrale bergland van het eiland naar de Caldera de Tirajanes meer naar het oosten. Dan buigt het pad in zuidelijke richting en loopt door het open bos van Canarische pijnbomen naar de pas Degolada de Manzanilla (Kamille-pas). Er volgt een prachtige afdaling terug naar het hotel.
Verblijf in San Bartolomé de Tirajana.

zondag 4 maart
Na het ontbijt rijden we in een uur naar de luchthaven.
Transavia vlucht HV 5664 Las Palmas (10h40) – Amsterdam (16h20)

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Bovenstaand programma is onder voorbehoud.

Reissom

Reissom per persoon bij verblijf op een tweepersoonskamer € 1225
Reissom per persoon op een éénpersoonskamer  € 1330 *
* is geen éénpersoonskamers meer beschikbaar

Maximum aantal deelnemers: 14

Inbegrepen:

 • vluchten Amsterdam – Las Palmas v.v. en 15 kilo ruimbagage
 • alle transfers op Gran Canaria
 • verblijf op basis van logies in Tejeda op 25,26 en 27 februari
 • verblijf op basis van halfpension in San Bartolomé de Tirajana op 28 februari, 1, 2 en 3 maart
 • begeleiding van Johan en Frank van Hannibal Reizen

Niet inbegrepen:

 • ontbijt en diner in Tejeda op 25,26 en 27 februari
 • lunchpakketten tijdens de hele periode, zelf aan te schaffen of in te kopen bij de hotelier
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • drankjes tijdens en na de maaltijden
 • administratiekosten € 15 per boeking
 • eventuele reis- en annuleringsverzekering

gran-canaria-spanje-hannibal-reizen-2

Praktische informatie

De vluchten worden door Transavia uitgevoerd.
25 februari 2018 HV 5663 Amsterdam (06h15) – Las Palmas (09h55)
04 maart 2018 HV 5664 Las Palmas (10h40) – Amsterdam (16h20)
De vermelde vluchttijden zijn onder voorbehoud.

Het verblijf

Van 25 t/m 27 februari verblijven we in Tejeda. Dit dorp ligt op 1000 meter boven de zeespiegel. Kenmerkend voor Tejeda zijn de witte huisjes omgeven door amandelbomen De accommodaties bestaan uit appartementen en casita’s. Alle accommodaties zijn voorzien van een keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer/w.c. In de tweepersoons slaapkamers staan twee eenpersoonsbedden.  De éénpersoonskamers delen de badkamer. U zorgt zelf voor het ontbijt en lunchpakket. Er zijn winkels in Tejeda. ’s Avonds kunnen we uit eten in een van de restaurants. Zelf koken is ook een mogelijkheid.  Van 28 februari t/m 3 maart verblijven we in  Hotel Rural Las Tirajanas. Dit **** hotel ligt op 966 meter boven zeeniveau en 500 meter buiten het stadje San Bartolomé de Tirajana. Alle kamers beschikken over eigen sanitair. Gedurende het verblijf heeft u gratis toegang tot de spa van het hotel. Het ontbijt is zeer uitgebreid en het avondeten is d.m.v een buffet uitstekend verzorgd.


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

7 Gedachten over “Groepsreis Gran Canaria 25 februari – 4 maart 2018

 • Miranda van der Vegt

  13 juni 2017,
  Beste Johan en Frank,

  Het is alweer een paar maanden geleden dat ik met jullie in februari op Gran Canaria heb meegelopen. Ik heb daar een fantastische week gehad ondanks het feit dat de zolen van mijn schoenen loslieten maar ik op andermans schoenen kon doorlopen. Dankzij jullie inzet en jullie hulp om mijn schoenenprobleem op te lossen, kijk ik terug op mooie een vakantie.
  Ik denk dat ik redelijk goed heb kennisgemaakt met het eiland: het afwisselende landschap en dito weer als ook de accomodaties. Ik heb kunnen doen waarvoor ik kwam: wandelen. En tevens genieten van de Spaanse omgeving waar ik zo graag al wandelend tijd doorbreng en kan genieten van het eten en drinken daar.

  Gran Canaria wil ik graag aanbevelen bij een ieder die reizen met Hannibal kan waarderen. Jullie concept (en jullie gezelschap!) blijft voor mij een fantastische manier om vakantie te vieren en te genieten van het wandelen in het bijzonder. Heel graag tot ziens op een volgende bestemming, mijn schoenen zijn er inmiddels weer klaar voor met een mooi nieuw profiel.

  Groet van Miranda

  Reactie Hannibal Reizen:
  Hallo dank je wel voor deze fantastische recensie. Daar doen we het voor! Maar goed dat ik twee paar wandelschoenen meegenomen had 🙂 Graag tot ziens op een andere Hannibal wandelvakantie. Hartelijke groeten Frank

 • Jack Mertens

  Beste Frank en Johan,

  In 2006 was ik ook al een keer met Kerst op Gran Canaria geweest. Vanuit een appartement in San Agustin hebben wij toen het eiland een stukje verkent. Heerlijk zonnig weer. Wij hebben toen een auto gehuurd en hebben wat rondgereden naar o.a. de Pico de las Nieves (1950 m), met toen uitzicht op een sneeuwbedekte Teide. Ook een kort wandeling gemaakt bij Cruz Grande. Ik heb toen het idee gekregen dat er nog meer te zien is dan alleen zonnige stranden.
  Nu in 2017, met jullie reis, is deze veronderstelling meer dan bewaarheid. De enorme ruigte van het berglandschap op Gran Canaria is volledig tot uiting gekomen. De wandelingen, weg van gebaande paden, laten je de pracht van het eiland zien. Meer dan een incidentele wandelaar kom je er niet tegen. De wandelingen, ik heb de lange varianten gekozen, zijn uitdagend en zwaar. Ze gaven me veel voldoening. In de hogere delen van het eiland komt soms mist voor en miezert het. Je kunt ook kortere wandelingen kiezen. Ik heb in elk geval genoten van deze vakantie.

  Jack Mertens

  • Frank de Jong Post auteur

   Hola Jack, fijn dat je genoten hebt van deze vakantie. Petje af dat je de langere wandelingen enthousiast volbracht. We zien je graag terug op Corsica, en dan met je broer. Tot ziens. Frank

 • petra wempe

  Gran Canaria heeft me getroffen door de uitbundige bloemenpracht, die de komende maanden alleen nog maar mooier zal gaan worden. De keuze uit korte en lange wandelingen maakt de tochten goed te doen. Prachtige vergezichten. Bochtige wegen met Frank en Johan als ervaren chauffeurs, die de zon aan de andere kant van het gebergte voor ons opzochten. Heerlijke reis.

  • Frank de Jong Post auteur

   Hallo Petra, wij vonden de overvloed aan bloeiende bloemen ook prachtig. Mede door jouw deelname en die van de andere deelnemers hebben we een gezellige ontspannen reis kunnen maken. Graag tot ziens.

 • Ans Meerding

  Hallo Frank en Johan,

  Net weer teug van een onvergetelijke wandelreis op Gran Canaria. De twee hotels waren weer heel fijn. Het eerste hotel in San Bartolomé was bijzonder door zijn architectuur en ligging. Een hotel met fijne kamers, prachtig uitzicht en vele extra’s zoals een heerlijk verwarmd zwembad, sauna, jacuzzi etc. En iedere ochtend een zeer uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds een meer dan uitgebreid dinerbuffet. Kortom heerlijk hotel. Het tweede hotel in Tejeda is bijzonder door de ligging midden in het dorp tegen de steile helling aangebouwd. Fijne kamers, goed ontbijtbuffet. En in een stadje met meerdere terrasjes en restaurants.
  En dan jullie onvergetelijke wandeltochten. Een prachtige droge en ruige natuur. Met mooie bloeiende planten, vetplanten, cactussen. Prachtige bergweggetjes, paden en paadjes. Alle wandelingen toch weer anders. En dan jullie wederom voortreffelijke begeleiding en de zorg voor ieder van ons. Dank jullie wel en zeker tot een volgende wandelreis. Groeten Ans en ook van Niek.

  • Frank de Jong Post auteur

   Hallo Ans en Niek,

   Hartelijk dank voor jullie commentaar. Wij vonden het ook een zeer geslaagde reis en vonden het leuk dat jullie weer van de partij waren. Graag tot ziens. Hartelijke groeten Frank en ook van Johan