Groepsreis Tenerife, Spanje


Groepswandelvakantie Tenerife trektocht: 9 dagen (8 overnachtingen)
Reissom: € 1050
Type reis: semitrektocht, u wandelt vanuit drie accommodaties
Reisperiode: 9 – 17 februari 2019
Maximum aantal deelnemers: 14
Deze reis is volgeboekt

Boek deze reis »
Bestemming >>
Programma van dag tot dag >>
Reissom >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Tenerife

Met superlatieven moet je spaarzaam zijn, maar één geldt ongetwijfeld voor de Canarische Eilanden. Met een jaargemiddelde van 20 graden op zeeniveau hebben ze misschien wel het beste klimaat van de wereld. De Canarische Golfstroom, samen met de warme, zuidelijke zon en een aangename, verfrissende noordoost passaat, bepalen samen het prettige (wandel)klimaat. De verscheidenheid aan landschappen is adembenemend, de tegenstellingen zijn verrassend. Elk eiland heeft zijn eigen karakter. Gemeenschappelijk is het vulkanisme en de rijke flora. Altijd groene dennen- en laurierbossen wisselen af met subtropische hellingen boven de zee, imposante bergweiden, vulkanen en alpiene rotsformaties. Een ideale bestemming voor een groepswandelvakantie

Een beetje geschiedenis

Men schat dat de eilanden 13 tot 20 miljoen jaar oud zijn en door drie grote vulkanische uitbarstingen in de Atlantische Oceaan zijn gevormd. De Canarische Eilanden werden eerst ontdekt door Griekse en Romeinse zeevaarders, maar het duurde nog tot begin 1400 voordat er een serieuze poging werd ondernomen om de Canarische Eilanden te veroveren. De Romeinen noemden de eilanden Insulas Canarias (Hondeneilanden), waarschijnlijk naar de groepen honden (Latijn canes) die ze er aantroffen. Volgens andere bronnen werden honden in de plaatselijke godsdienst aanbeden en beschouwd als heilige dieren. De hond fungeert nog steeds als schildhouder in het wapen van de eilandengroep. De kanarie is op zijn beurt naar deze eilanden genoemd (en niet andersom).

Tenerife, wandeleiland bij uitstek

Tenerife staat bekend als een eiland voor zonaanbidders. Massatoerisme viert hier hoogtij. En dat klopt. Maar… dit massatoerisme vind je alleen aan de zuidkant van het eiland. Daar bevinden zich de grote toeristenoorden met hun lelijke hotel kolossen. Tenerife heeft echter veel meer te bieden ! In het noorden, westen en oosten wachten onbekende maar o zo mooie wandelgebieden!

… en eiland van de eeuwige lente

Hoewel de Canarische Eilanden wellicht het ‘beste’ klimaat ter wereld hebben, betekent dit niet dat het er nooit regent. Het noorden van Tenerife (Teno en Anaga) is het nattere en daardoor groenere deel van het eiland. Dagen met enkel strakblauwe luchten komen hier niet zo vaak voor, vaak zijn er ergens wel wolken te bekennen. Een fikse bui is niet uitgesloten. Reken in de winter op 18 graden, in het voor- en najaar op 21 graden en hoogzomer op 27 graden. In de hoger gelegen delen rondom de vulkaan Teide is het koeler dan in de lager gelegen gebieden. Meestal loop je er onder een strakblauwe hemel, maar boven een wolkenzee.

Waar loopt u op Tenerife?

Tijdens deze groepswandelvakantie bezoeken we de drie mooiste wandelgebieden van Tenerife. Zo krijgt u een goed beeld van dit eiland dat rijk is aan een grote landschappelijke verscheidenheid.

Anaga gebergte

In het noordoosten van Tenerife doorkruist u het Anaga gebergte (Parque Natural Anaga). Halverwege de hellingen groeit een dicht laurierbos, dat hogerop in laurier- en heidestruiken overgaat. Op de lagere hellingen groeit tamarisk, drakenboom, cactussen, agaven, aloë’s en andere succulenten (vetplanten) waaronder vele euphorbia soorten. We maken wandelingen hoog boven en langs de grillige kust en door het laurierbos. We hebben vaak uitzicht op de azuurblauwe oceaan.

Teno gebergte

Het Parque Natural Teno ligt in het noordwesten van het eiland. De toppen reiken er tot boven de 1000 meter. Diep ingesneden kloven, rotsachtige hoogvlaktes en vulkanen vormen het decor van de wandelingen.

Nationaal Park Teide

Het Parque Nacional del Teide ligt tussen de 2000 en 3718 meter hoogte, midden op het eiland, en doet denken aan een maanlandschap. Hier ligt Tenerife’s en tevens Spanje’s hoogste berg, de Teide, op 3718 meter boven zeeniveau. Dit park is het enige subtropische alpiene gebied in Europa en dat verklaart waarom er veel endemische planten voorkomen. Sinds 2007 is het park opgenomen op de werelderfgoed lijst van de Unesco.

tenerife.hannibal.reizen.uitgelichte foto

Programma van dag tot dag

Johan en Frank van Hannibal Reizen begeleiden deze groepswandelvakantie. Vrijwel alle wandelingen kennen een korte en lange variant. Waar mogelijk lopen zij beiden mee.

zaterdag 9 februari 
Transavia vlucht HV 6671 Amsterdam (14h00) – Tenerife (17h40)
Transfer van een uur naar het Parque Natural de Anaga in het noordoosten van Tenerife.
Verblijf in El Bailadero, temidden van de ruige natuur van het Anaga gebergte.

zondag 10 februari
Via een prachtige route rijden we in vijfendertig minuten naar het plaatsje Igueste de San Andres in het zuidoosten van Anaga. We lopen over de bergrug achter Igueste naar het strand van Antequera. Dit strand, met een aanlegplaats voor boten, is alleen bereikbaar te voet of vanaf het water. Het water is meestal rustig genoeg om te kunnen zwemmen (voor de liefhebber!). Vanaf Antequera volgt de wandeling een barranco landinwaarts met prachtig geërodeerde rotsformaties en een rijke plantengroei. Na het passeren van een bergpas daalt het pad af naar een volgende barranco en komen we weer uit in Igueste de San Andres. Wie de korte variant kiest, vaart met de boot vanaf het strand van Antequera naar San Andres, waar u wordt opgehaald.
Lange variant: 5h20, 12,5 km, ↑↓ 950 meter, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 2h40, 5,5  km, ↑↓ 480 meter, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Verblijf in El Bailadero.

maandag 11 februari.
Vandaag staat een tocht vanuit Chamorga op het programma. We rijden in vijfentwintig minuten naar het meest noordoostelijke deel van Tenerife. De wandeling vangt aan met een stijging door laurierbos en daalt na een bergpas af naar het dorpje El Draguillo. Daarna draait het pad naar het oosten en loopt het over schitterende paden hoog boven de oceaan via het idyllische gelegen gehucht Las Palmas naar de vuurtoren van Anaga. Over de Tafada-bergrug gaat het daarna pittig omhoog naar een bergpas, waarna de afdaling volgt naar Chamorga.
Lange variant: 4h45, 10,5 km, ↑↓ 920 meter, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h00, 8 km, ↑↓ 610 meter, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Verblijf in El Bailadero.

dinsdag 12 februari
Onze laatste wandeling in het Anaga gebergte. Na vijfentwintig minuten rijden arriveren we op het uitzichtpunt Cruz del Carmen, ook het startpunt van onze wandeling. We maken een rondwandeling naar de bergdorpjes Chinamada en Las Carboneros, eerst in de beschutting van het nevelwoud aan de noordzijde van de bergrug. Al gauw maakt het laurierbos plaats voor kleinschalig cultuurlandschap. Nog steeds kom je hier kleine akkertjes tegen en mogelijk een herder met zijn schaapskudde. Na Chinamada, met een bar-restaurant, lopen we via het idyllische dorpje Las Carboneras terug naar Cruz del Carmen. We verlaten het Anaga gebergte en rijden in ruim een uur naar La Caleta de Interian, aan de rand van het Teno gebergte gelegen.
Looptijd: 3h30, 11,5 km, ↑↓ 630 meter, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Verblijf in La Caleta de Interian.

woensdag 13 februari
Vanuit La Caleta de Interian rijden we in vijfentwintig minuten naar El Palmar. We maken een wandeling door het Parque Natural Teno in het noordwesten van Tenerife. Via een mooie klim over het pad Callejon de Teno komen we uit bij het dorpje Teno Alto. Er zijn hier twee terrasjes. Daarna draait de route naar het zuidoosten en klimt het verder over de Cumbre de Baracán. Prachtige uitzichten op het dal en de barranco van Masca en de daarachter gelegen eilanden La Gomera en La Palma.
Looptijd: 5h00, 12,5 km, ↑↓ 780 meter, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Er zijn meerdere kortere varianten mogelijk.
Verblijf in La Caleta de Interian.

donderdag 14 februari
We rijden in dertig minuten naar Bar Restaurant Fleytas, ons uitgangspunt voor een wandeling door het centrale gedeelte van het Parque Natural Teno. Door een prachtig laurierbos loopt het pad naar de vallei rondom Las Portelas. Via de Cumbre de Bolico, een mooie bergrug met uitzicht op La Gomera en de Barranco de Masca kom je weer terug bij Fleytas.
Lange variant: 5h00, 16 km, ↑↓ 850 meter, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 2h35, 8,5 km, ↑↓ 360 meter, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Verblijf in La Caleta de Interian.

vrijdag 15 februari
Vandaag verlaten we het Parque Natural de Teno. Na een transfer van ruim een uur begint onze wandeling door het westelijk deel van de Cañadas del Teide, in het Parque Nacional del Teide. We doorkruisen stukken met bos, maar het grootste gedeelte van de wandeling voert door een open grillig vulkanisch landschap met veel uitzichten rondom. De kleuren en de grootte van het gesteente veranderen telkens. Met grote regelmaat torent de westelijke kegelwand van de Teide vulkaan hoog boven ons op. We krijgen ook zicht op de minder opvallende kratermond van de Pico Viejo. Een indrukwekkende kennismaking met dit prachtige nationale park. Na de wandeling volgt een transfer van 25 minuten naar onze volgende verblijfplaats.
Looptijd: 3h30, 12 km, ↑↓ 475 meter, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Verblijf in Vilaflor.

zaterdag 16 februari
We rijden in dertig minuten naar het Parador van Parque Nacional del Teide. Deze wandeling voert ons naar de hoogste top in de resterende kraterrand. We wandelen eerst door het landschap van de cañadas en klimmen daarna over een prachtig pad naar de top op 2718 meter. Naarmate we hoger komen wordt het uitzicht over de cañadas en op de Teide overweldigender. Even voor de top krijgen we ook uitzicht op de zuidoostkust van het eiland met in de verte de contouren van Gran Canaria. Wie liever kiest voor een kortere wandeling maakt een rondwandeling door La Cañadas, het ruige en kleurrijke kraterlandschap rondom de vulkaan Teide.
Lange variant: 4h30, 13 km, ↑↓ 700 meter, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 2h45, 12 km, ↑↓ 260 meter, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Verblijf in Vilaflor.

zondag 17 februari
Helaas moeten we afscheid nemen van dit prachtige eiland. We rijden in anderhalf uur naar de luchthaven.
Transavia vlucht HV 6674 Tenerife (10h45) – Amsterdam (16h25)

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

hannibal-tenerife-wandelen-op-tenerife-canarische-eilanden

Reissom:

€ 1050 bij verblijf op een tweepersoonskamer
€ 1195 bij verblijf op een éénpersoonskamer met gedeeld sanitair (op 15 en 16 februari eigen sanitair) *
* Er zijn geen eenpersoonskamers meer beschikbaar

Inbegrepen:

 • vlucht Amsterdam – Tenerife v.v. inclusief 15 kilo ruimbagage
 • alle transfers op Tenerife
 • verblijf op basis van volpension in El Bailadero op 9, 10 en 11 februari
 • verblijf op basis van logies/ontbijt in La Caleta de Interian op 12, 13 en 14 februari
 • verblijf op basis van halfpension in Vilaflor op 15 en 16 februari
 • begeleiding van Johan en Frank van Hannibal Reizen

Niet inbegrepen:

 • lunchpakketten op 12, 13, 14, 15 en 16 februari
 • diners op 12, 13 en 14 februari
 • eventuele boottransfer op 10 februari van Antequera naar San Andres, ongeveer € 10
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • administratiekosten € 15 per boeking
 • eventuele reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Praktische informatie

De heen en terugreis

De vluchten worden door Transavia uitgevoerd.
09 februari 2019 vlucht HV 6671 Amsterdam (14h00) – Tenerife (17h40)
17 februari 2019 vlucht HV 6674 Tenerife (10h45) – Amsterdam (16h25)
De vermelde vluchttijden zijn onder voorbehoud.

Het verblijf

Anaga gebergte:
Het Parque Natural de Anaga is een afgelegen streek op Tenerife. Er is maar één geschikt onderkomen voor een groep op dit deel van het eiland. Het is de schitterend gelegen ‘berghut’ Albergue Montes de Anaga. We hebben de accommodatie geheel voor onszelf. Lakens en één handdoek zijn inbegrepen. Verblijf op basis van volpension.

Teno gebergte:
We verblijven in Casa Amarilla, een fraai koloniaal pand, dat middenin een bananenplantage ligt. Op één kamer na is dit huis ook voor onszelf. Degenen die een éénpersoonskamer geboekt hebben logeren en in Appartement Las Salinas. Verblijf op basis van logies/ontbijt.

Nationaal Park Teide:
Hotel El Sombrerito in Vilaflor. Een eenvoudig, gemoedelijk dorpshotel. Verblijf op basis van halfpension


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

9 Gedachten over “Groepsreis Tenerife, Spanje

 • Gemma

  Februari 2018
  Een heerlijke totaal ontzorgde week gehad! Energieke, flexibele en attente reisleiding. Eigenlijke hoefde ik alleen te eten, te lopen, te slapen en te genieten! Dit smaakt naar meer!
  Gemma

 • Henk Piersma

  Februari 2018
  Hoi Frank en Johan,
  al twee maal eerder heb ik met jullie een groepsreis gemaakt en kwam in gesprekken de Tenerife-reis al eens voorbij als een bestemming die zeer de moeite waard is. Ik kan niet anders zeggen dan dat die kwalificatie helemaal klopt. Prachtig eiland en schitterende wandelingen! Ik heb daar enorm van genoten. Veel dank voor jullie uitstekende begeleiding van onze groep en jullie improvisatievermogen, als de (weer)omstandigheden daarom vragen. Het is fijn als jullie ons als groep bij de voors en tegens van keuzes betrekken. Die open houding vind ik heel waardevol.
  We zien elkaar vast nog terug op een andere reis.
  Groet, Henk

 • Simone

  februari 2018
  Dag Frank en Johan,
  Dank jullie wel voor alle mooie wandelroutes, onderkomens en gezelschap. Het was heerlijk om nergens over na te denken -alleen maar te hoeven lopen, genieten van al het natuurschoon en af en toe een goed gesprek -jullie hebben alles super geregeld! Het was voor mij extra bijzonder om deze week samen met mijn vader te beleven. Veel groeten, Simone

 • Annemiek

  Februari 2018
  Dag Johan en Frank,

  Deze Tenerifereis was voor mij de tweede keer dat ik met jullie op wandelvakantie ben geweest. De eerste keer in de Chartreuse had hoge verwachtingen gewekt voor deze reis.Jullie hebben deze waargemaakt. Vooral door jullie professionaliteit bij het begeleiden van de reis, met een grote dienstbaarheid aan de groep, was het weer een zorgeloze en gezellige week. Verder ben je met jullie als met vrienden op stap. De leuke groep maakte het compleet.
  Tenerife is mooi en de wandelingen prachtig.

  Annemiek

 • Frank en Marjon

  Februari 2018
  Beste Johan en Frank,
  Het was onze eerste ervaring met Hannibal. Ondanks het matige weer aan het begin van de week en de organisatorische uitdaging hierdoor voor jullie, was het een prachtige wandelvakantie op een eiland waarvan wij niet wisten dat het zo mooi was. Veel afwisseling, een zeer flexibel programma en het wordt altijd anders dan je vooraf had gedacht. En dat is best leuk. We gaan graag nog een keer met jullie op reis.
  Marjon en Frank.

 • Ans Meerding

  Februari 2018
  Beste Johan en Frank,
  Nogmaals bedankt voor de wederom heerlijke groepsreis naar Tenerife.
  Niek en ik hebben genoten van de heerlijke wandelingen. En met jullie zorg en ondersteuning komt het ook allemaal helemaal goed. Mooie en soms ook pittige tochten, heerlijk om zo in die bijzondere natuur en bergen van Tenerife te wandelen. De sneeuw in het gebied van de Teide, zorgde er voor dat we in plaats van daar te wandelen, een prachtige tocht, soms langs steile afgronden, aan de kust hebben gemaakt naar een afgelegen strand. En daarna met de watertaxi terug naar de bewoonde wereld. Wat een belevenis, heel leuk! De volgende dag toch het hogere berggebied, natuurpark van de vulkaan de Teide in. En de sneeuw viel mee. Het was een geweldige tocht weer. En alle tochten zo verschillend.
  De onderkomens zijn ook alle drie leuk en heel anders. Het hostal in de bananenplantage was echt heel bijzonder. Wat een mooi pand met zoveel bijzondere details. En een heerlijk restaurant op loopafstand. De grote dorpsherberg, ik ben de namen al weer kwijt, maar de beelden blijven, was weer heel anders maar ook weer heel authentiek. Kortom, aangenaam gezelschap, goede begeleiding, prachtige wandelingen, mooie overnachtingsplaatsen, lekker gegeten. Dit was de zesde keer dat we met jullie meegingen en de zevende keer komt gauw weer. Daar verheugen we ons vast op. Tot gauw Ans en ook namens Niek.

 • Frank en Rosi

  Als je van bergen, zon en wandelen houdt is dit DE reis. Een erg mooi en goed gevuld programma met heel veel afwisseling. Ik had me vooraf niet kunnen bedenken dat je op zo’n relatief klein eiland zo enorm veel variëteit aan landschap en natuur kunt tegenkomen. Elke dag is anders. Geen culinaire hoogstandjes op Tenerife, gewoon goed en smakelijk en zeker goed voor voldoende energie.
  Johan en Frank maken de reis tot een soort van totaalbeleving: natuur, wandelen, conditie, contemplatie, goede gesprekken, fraai gezelschap en boeiende groepsdynamiek, zelfs als je van individuele reizen houdt zoals wij 🙂
  Een aanrader dus.

  Hannibal Reizen: Hallo Frank een Rosi, wat een compliment, wat fijn dat jullie zo genoten hebben

 • Ben en Elly Brugge

  Voor het tweede achtereenvolgende jaar, 10 dagen op Tenerife gewandeld. Geweldige vergezichten met prachtige kleuren en een heerlijk klimaat. Dit is een aanrader voor iedereen die in de winter van de lente wil genieten. Prachtige gevarieerde wandelingen onder leiding van Johan en Frank.

  Hannibal Reizen: Het was heel leuk om jullie er weer ‘bij’ te hebben Ben en Elly. En nogmaals dank voor het mooie boek, nagenieten! Tot ziens op Gran Canaria…

 • Leo en Agnes

  Hallo Frank en Johan,
  het was weer een prachtige wandelvakantie in een erg mooi gebied, goed georganiseerd en met een gezellige groep.
  De wandelingen waren mooi met lekkere afstanden en een goede mix van pittig en iets rustiger. Het mooie van jullie twee is, dat jullie nog steeds de wandelingen met veel enthousiasme en humor begeleiden. Ga zo door, en nog een prettige voortzetting op Gran Canaria.

  Hannibal Reizen: Hallo Leo en Agnes, dank jullie wel. We gaan zeker zo door. Inmiddels naderen we de haven van Las Palmas. Hartelijke groeten van Frank en Johan