Individuele wandelvakantie Ahrtal standplaats Duitsland

individuele wandelvakantie

Het Ahrtal is in juli 2021 door een vreselijke natuurramp getroffen. Grote delen van de ommuurde stad Ahrweiler zijn verwoest. Hierdoor kan er momenteel geen wandelreis meer geboekt worden in deze streek. Na ruggespraak met de eigenaar van de accommodatie verwachten we vanaf juni 2022 weer wandelvakanties in de streek te kunnen aanbieden.


Individuele wandelvakantie vanuit één accommodatie
Deze reis kan ook door één persoon alleen worden geboekt
Reissom: vanaf € 57,50 per persoon per nacht, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Type reis: standplaats, minimaal 4 dagen (3 nachten)
Honden
zijn helaas niet toegestaan in deze accommodatie 
Reisperiode: 
Dit arrangement kan geboekt worden van eind maart tot begin december

We adviseren u op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen via de officiële website van Buitenlandse zaken. Ook de websites van de ANWB  en Europese Unie bieden heldere informatie.

Informatie over onze aangepaste annuleringsvoorwaarden n.a.v. Covid-19

Boek deze reis »

Bestemming >>
Overzicht van de wandelingen >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >

Bestemming

Individuele wandelvakantie in het Ahrtal

Het Ahrtal, in het noorden van de Eifel, dankt zijn naam aan een zijrivier van de Rijn, de Ahr, en leent zich uitstekend voor een individuele wandelvakantie. Zij ontspringt bij het dorpje Blankenheim en mondt negentig kilometer oostelijk bij Sinzig in de Rijn uit. Het is een van de mooiste zijdalen van de Rijn. De rivier doorsnijdt meerdere beschermde natuurgebieden en passeert belangrijke wijnbouwregio’s. De verscheidenheid aan landschappen varieert van glooiende heuvels, ruige rotspartijen, hoge toppen, romantische rivierweiden, tot de steile hellingen van de wijngaarden. Men produceert hier de uitstekende Ahrwijnen, die de lokale keuken aangenaam verrijken. Schilderachtige wijndorpen, de resten van oude Romeinen en de betoverende nalatenschap van de keizers vormen een mooie, culturele aanvulling op de wandeltochten. Bij het stadje Altenahr begint de wijnbouw op de zuidelijke hellingen. De rivier stroomt hier door een 300 meter diepe insnijding in het Ahrgebergte met zijn karakteristieke rotslandschap. Deze kloof is vanwege haar bijzondere flora en fauna een beschermd natuurgebied. Verderop stroomt de Ahr door Bad Neuenahr-Ahrweiler, de mooiste plaats in het dal. De stad bestaat uit twee kernen: het mondaine Kurort Bad Neuenahr en het middeleeuwse, ommuurde stadje Ahrweiler. Doordat het Ahrtal economisch vooral voor de wijnbouw van betekenis is, zijn de wijnfeesten in september en oktober ook toeristisch van belang. In alle wijndorpen langs de Ahr wordt wel zo’n feest gevierd.

De wandelingen

In het Ahrtal hebben we vijf wandelingen voorbereid. Deze wandelingen maken deels gebruik van de lange-afstands-wandelpaden in het dal. De bekendste zijn de Ahrsteig en de Rotweinwanderweg. De begin- en eindpunten van alle wandelingen zijn met het openbaar vervoer (trein en bus) te bereiken. De wandelingen kunnen dus ook worden gelopen door wandelaars die per openbaar vervoer naar Duitsland reizen. Voor dit wandelarrangement is de rivier de Ahr het uitgangspunt van de wandelingen. De wandelroutes lopen over goede paden en u heeft regelmatig prachtige uitzichten over het door de rivier gevormde landschap. U loopt door groene beekdalen en over bosrijke heuvelruggen. Onderweg steekt u vaak de Ahr en haar zijbeken over. Talrijke burchten, kloosters en idyllische plaatsjes zijn onderweg te bezoeken.

Zwaarte van de wandelingen

De heuvels rondom de Ahr zijn niet hoog, maar hier en daar kunnen de hoogteverschillen wel abrupt zijn. Vlak zijn de wandelingen dus zeker niet, maar u hoeft niet langdurig te klimmen of te dalen. Afgezien van enkele pittige afdalingen over smalle paadjes van de heuvelrug naar de oever van de rivier, lopen de routes in het algemeen over makkelijke paden. De wandelingen zijn zorgvuldig door ons beschreven en u krijgt er gedetailleerde wandelkaartjes bij.

Overzicht van de wandelingen individuele wandelvakantie

Wandeling 1
Rondwandeling vanuit Ahrweiler.
Lange variant: Lengte 3h40, 14 km, ↑↓405 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Midden variant: Lengte 2h05, 8 km, ↑↓230 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Korte variant: Lengte 1h35, 6 km, ↑↓175 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 2
Ahrsteig van Altenahr naar Ahrweiler.
Lange variant: Lengte 4h30, 17½ km, ↑635 m, ↓645 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Midden variant: Lengte 3h00, 10 km, ↑540 ↓570 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: Lengte 1h45, 7½ km, ↑95 ↓125 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 3
Rondwandeling vanuit Altenahr naar de ruïne Saffenburg.
Lange variant: Lengte 4h40, 14½ km, ↑↓515 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Midden variant: Lengte 2h00, 7 km, ↑270 ↓295 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Korte variant: Lengte 1h40, 7½ km, ↑245 ↓220 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 4
Ahrsteig van Dümpelfeld naar Kreuzberg.
Lange variant: Lengte 4h30, 18 km, ↑650 ↓680 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: Lengte 3h00, 12½ km, ↑415 ↓445 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 5
Rondwandeling door het Sahrbachtal.
Lange variant: Lengte 4h40, 19 km, ↑↓540 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: Lengte 4h00, 16 km, ↑↓470 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Verblijf en prijzen

Verblijf

Het hotel is gelegen in de historische, ommuurde binnenstad van Ahrweiler op een rustige locatie aan de rand van de voetgangerszone. U kunt kiezen uit twee soorten kamers: een standaardkamer van 15 m2, sommige ingericht met twee éénpersoonsbedden of een tweepersoonsbed, of een grotere kamer van 24 m2, voorzien van een tweepersoonsbed. In deze kamer kan eventueel een extra comfortabel éénpersoons sofabed bij geplaatst worden. Alleenreizenden kunnen een eenpersoonskamer van 12 m2 boeken. Alle kamers zijn uitgerust met een ruime badkamer met douche en toilet. Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is. Het hotel beschikt over een gratis parking voor circa acht auto’s. Het ontbijt is in de vorm van een continentaal ontbijtbuffet. In de directe omgeving van het hotel is een keur van restaurantjes. Net buiten de stadsmuur – op loopafstand – zijn enkele supermarkten en bakkerijen waar u een lunchpakket kunt inkopen.

Prijzen 2021

U kunt deze reis boeken van eind maart tot begin december. Het arrangement bestaat uit minimaal drie overnachtingen en kan met een onbeperkt aantal dagen worden verlengd. Er is geen vaste dag van aankomst. De reissommen zijn per persoon, met verblijf van twee personen op een kamer.

Aantal overnachtingen
Bij verblijf in een: 3 4 5 6 7
Standaardkamer (15m2) € 172,50 € 230,00 € 287,50 € 345,00 € 402,50
Grote kamer (24m2) € 187,50 € 250,00 € 312,50 € 375,00 € 437,50
1-persoonskamer (12m2) € 195,00 € 260,00 € 325,00 € 390,00 € 455,00

Inbegrepen:

 • verblijf op basis van logies en ontbijt
 • gebruik van Nederlandstalige routebeschrijvingen en ingetekende kaartjes van de wandelingen
 • GPS-gegevens van de wandelingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • Gästekarte (€ 3 per persoon per nacht) Deze kaart geeft o.a. gratis gebruik van lokale treinen en bussen. Zie voor meer informatie hieronder.
 • overige maaltijden
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Praktische informatie

Hoe komt u er?

Per auto
De afstand vanaf Utrecht naar Ahrweiler is ongeveer 265 km, vanaf Brussel ongeveer 245 km. Na boeking ontvangt u een routebeschrijving. U kunt bij het hotel gratis parkeren.
Per trein:
In de ochtend met de ICE via Keulen en Remagen naar het station Ahrweiler Markt. Daarna is het nog vijf minuten lopen naar het hotel. De reistijd vanaf Utrecht en Brussel bedraagt ongeveer vier uur.

Gästekarte

Bad Neuenahr-Ahrweiler biedt haar gasten een uitstekende toeristische infrastructuur. Goed onderhouden parken en tuinen, promenades langs de schone oevers van de Ahr, de verlichte stadmuur in Ahrweiler en een prachtig netwerk van fiets- en wandelpaden.

De verplichte toeristenbelasting wordt betaald in de vorm van een Gästekarte. Als gast kunt u gratis gebruik maken van al diverse toeristische aanbiedingen. En een erg groot voordeel van deze kaart is dat hij gratis toegang geeft tot het lokale bus- en treinvervoer. Bijna alle door ons aangeboden wandelingen kunt u met de Gästekarte gratis bereiken per trein of bus.

De Gästekarte wordt door het hotel in rekening gebracht en is niet inbegrepen in de prijs van het arrangement. In 2021 kost de Gästekarte € 3 per persoon per overnachting. Kinderen tot 6 jaar zijn vrijgesteld van de verplichting om bijdragen te betalen. Vanaf 6 jaar en tot 18 jaar bedraagt de bijdrageplicht per kind en per nacht € 1,00

Uitstapjes en andere activiteiten

Tijdens deze individuele wandelvakantie  kunt u ook kanoën op de Ahr. De steden Koblenz en Bonn zijn zeker een bezoek waard en zijn per trein of auto makkelijk bereikbaar.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

6 gedachten over “Individuele wandelvakantie Ahrtal standplaats Duitsland

 • Petra de Zoete Bericht auteur

  Wij hebben een heerlijke vakantie gehad in het Ahrtal. Alles goed geregeld en mooie wandelingen gemaakt.
  Prima hotel en het was nu lekker rustig in het stadje. Fijn dat je steeds met de trein kunt naar begin- of eindpunt.

 • Carla

  Hoi Johan en Frank, wij hebben 5 nachten doorgebracht in Ahrtal, waarvan we 3 dagen hebben kunnen wandelen. Ontzettend gezellig stadje met wat aardige restaurants in de buurt van het Hotel. We zijn prima ontvangen en waar nodig geadviseerd door Sebastiaan, hij is super behulpzaam en vriendelijk. Wij hadden en mooie, moderne, ruime kamer. Heerlijk geslapen, donker door de luiken, rustig door de ligging. Uitstekend verzorgd ontbijt. De wandeling waren goed te doen, in een prachtig gebied. Vooral de wijngaarden lagen er schitterend bij in prachtige herfstkleuren, super. De afwisseling van bergen, bos en wijngaarden was leuk. In wandeling 1 en 5 hebben we wat probleempjes ontdekt. Die zal ik even via de mail doorgeven.
  Kortom, wij gaan terug, een keer.
  Groet Carla en Jeroen.

 • Jaap en Fenneke Bericht auteur

  Geachte heer De Jong,

  Hotel prima op een mooie locatie met veel horeca in de buurt, kamer nog zo goed als nieuw en lekker ruim evenals de badkamer, ontbijt ook prima met als extra dat we een paar broodjes mochten meenemen als lunch tijdens de wandelingen, heel sympatiek.
  Prachtig gebied. Van uw wandelsuggesties hebben we alleen wat delen in onze routes opgenomen; uw aanbevolen wandelingen zijn voor ons net wat aan de lange kant.
  Wij waren er meen ik niet van op de hoogte gesteld dat de sleutels (buitendeur en kamer) in een kluisje aan de muur lagen. Toevallig kwam de moeder van de eigenaar ook net aan en was het snel geregeld dat we naar binnen konden.
  Verder niets dan lof.

  Reactie Hannibal Reizen: wij waren ook niet op de hoogte van een kluisje. Het is een klein hotel. De hotelier is soms afwezig. In een dergelijk geval krijgen gasten toegang via de sleutel die in de kluis ligt. We hebben deze informatie aan de informatie brief toegevoegd.

 • Ineke en Marijke Bericht auteur

  Wij waren begin juli 2019 een week in het Ahrtal. Natuurlijk zouden we daar gaan wandelen. Vanwege onverwachte blessures kon dat niet doorgaan. Fietsen kon wel, dus fietsen gehuurd en zo de prachtige omgeving en leuke plaatsen verkend.
  Ahrweiler was een gezellig stadje om een week te verblijven. In onze periode nog niet al te druk. Behalve dan in het weekend met luidruchtig uitgaanspubliek.
  Het verblijf in hotel Eckschänke is ons heel goed bevallen. Goede sfeer in het hotel, mooie, grote kamer, eenvoudig maar goed ontbijt en een ontzettend aardige, behulpzame eigenaar, die met ons meedacht toen we gedwongen waren onze plannen aan te passen.

  Ineke en Marijke

  Reactie Hannibal Reizen: Jammer te lezen dat Ineke en Marijke niet konden wandelen. Maar fijn dat ze samen met Sebastian, de hotelier, een alternatieve activiteit hebben gevonden.

 • Marian Bericht auteur

  Hallo Johan en Frank,

  We hebben een mooie vakantie gehad. Mooi afwisselend landschap, de druiven, weiden, bos, landelijke weggetjes. De eerste paar dagen was het te warm maar we hebben wel de korte routes gelopen.

  De Ahrsteig van Altenahr naar Ahrweiler vonden wij in het begin heftig. (Bij het Schwarzes Kreuz en het Teufelsloch) Een wandelstok mee was wel handig geweest. We hebben alle vijf routes gelopen.
  Met de gastenkaart zijn we een dagje op pad geweest, treinreisje langs Rijn en Moezel. Uit raampje kijken en genieten van het uitzicht. Koffie drinken in Cochem en gewinkeld in Koblenz. We hebben controle gehad en de kaart wordt geaccepteerd.
  Hotel is goed, Sebastian is vriendelijk, belangstellend en wil het je naar de zin maken.
  Bedankt maar weer en wie weet tot een volgende keer.

  Met vriendelijke groet,

  Marian

 • Anne van Eeden Bericht auteur

  Wij hebben heerlijk gelopen in het Ahrtal. De wandelingen waren prima te doen, een aantal mooie trajecten. We hebben ook een dag de Ahrsteig de andere kant op gelopen, was ook leuk. Hotel prettig, schoon, ruime kamer. Hoteleigenaar vriendelijk en behulpzaam. Ontbijt goed. En handig om voor die € 3,- het openbaar vervoer te kunnen gebruiken. 😊

  Met vriendelijke groet,
  Anne van Eeden.

  Reactie Hannibal Reizen. Altijd weer spannend hoe de eerste gasten een nieuwe bestemming hebben ervaren. Dan zijn wij ook tevreden 🙂