Individuele wandelvakantie Ardennen standplaats België


Individuele wandelvakantie vanuit één accommodatie
Deze reis kan ook door één persoon alleen worden geboekt
Voor dit wandelarrangement heeft u een auto nodig
Reissom: vanaf € 279 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Type reis: standplaats, minimaal 4 dagen (3 nachten)
Honden zijn welkom in deze accommodatie maar mogen niet in het restaurant
Reisperiode: Dit arrangement kan geboekt worden van 25 februari tot eind september. Het jachtseizoen vangt op 1 oktober aan. Veel wandelingen kunnen dan met name in het weekend niet gelopen worden.

We adviseren u op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen via de officiële website van Buitenlandse zaken. Ook de websites van de ANWB  en Europese Unie bieden heldere informatie.

Informatie over onze aangepaste annuleringsvoorwaarden n.a.v. Covid-19

Boek deze reis »

Bestemming >> 
Overzicht van de wandelingen >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

De Ardennen

Op een steenworp afstand van onze Lage Landen liggen de Ardennen. Dit uitgestrekte natuurgebied beslaat bijna de helft van het grondgebied van onze zuiderburen en zet zich voort in de Franse Ardennen, Luxemburg en het Duitse Eifelgebergte. Het wordt omringd door dichtbevolkte, stedelijke gebieden en is daarom gewild als bestemming voor kortere uitstapjes. Niet alleen natuurgenieters en buitensporters komen er aan hun trekken, ook voor liefhebbers van cultuur is er veel te zien in plaatsen als Namen, Dinant en Bouillon.

De vallei van de Semois

Door het zuidelijk deel van de Ardennen stroomt de Semois. De rivier ontspringt aan de Luxemburgse grens en stroomt vervolgens min of meer parallel aan de grens met Frankrijk naar het westen. Het is een rivier die vrijwel nergens recht is, de ene meander volgt op de ander. De bekendste plaats aan de Semois is het middeleeuwse stadje Bouillon met zijn kasteel. Stroomafwaarts zijn hier en daar nog de sporen te zien van de tabaksteelt die het dal van de Semois tot halverwege de 20e eeuw heeft gekenmerkt. Na een korte passage over Frans grondgebied stroomt de rivier bij Monthermé in de Maas.

ardennen-individuele-wandelvakantie-belgie

Welke wandelingen hebben wij voor u voorbereid?

We hebben een vijftal wandelingen uitgezet. Drie wandelingen verkennen het dal van de Semois. U loopt over paden die de krommingen van de rivier volgen, soms dicht bij het water, maar vaak ook hoog erboven. Kleine dorpjes doemen onverwacht op bij een volgende bocht in de rivier. De rivier slingert om heuvelruggen heen en soms volgt de wandelroute een kronkelpad omhoog over zo’n rug. Verder is er een wandeling van de rivier naar het plaatsje Gedinne in het noorden; een afwisselende tocht door loofwouden, langs weilanden en schilderachtige beken. Gedinne is eveneens het startpunt van een vijfde wandeling door het dal van de Houille.

Het landschap

De Ardennen zijn niet hoog, maar zeker in dit zuidelijk deel zijn de hoogteverschillen abrupt. Vlak zijn de wandelingen dus zeker niet, maar u hoeft niet langdurig te klimmen of te dalen. Afgezien van enkele steile afdalingen over smalle paadjes van de heuvelrug naar de oever van de rivier, lopen de routes in het algemeen over makkelijke paden. De lengte varieert van 2½ tot 5½ uur wandelen en de hoogteverschillen bedragen maximaal 660 meter. De wandelingen zijn zorgvuldig door ons beschreven en u krijgt er gedetailleerde wandelkaartjes bij.

Overzicht van de wandelingen

We bieden vijf wandelingen aan. U bepaalt zelf de lengte van het verblijf. Dit is minimaal drie overnachtingen. U bepaalt ook zelf het aantal wandel- en rustdagen tijdens uw verblijf. U kunt uw arrangement verlengen voor een (extra) rustdag, een bezoek aan een stad of een dag kanoën op de Semois.

Wandeling 1
Rondwandeling vanuit Alle langs de meanders van de Semois.
Lengte 4h45, 17 km, ↑↓ 605 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16

Wandeling 2
Wandeling vanuit het hotel naar Gedinne. U reist met de bus terug naar het hotel.
Lange variant: 5h00, 19½ km, ↑535 m, ↓445 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Deze wandeling kan momenteel niet gelopen worden omdat er geen bus meer van Gedinne naar het hotel rijdt. 

Wandeling 3
Rondwandeling vanuit Vresse.
Lange variant: 5h25, 21 km, ↑↓660 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant 1: 2h45, 12 km, ↑↓330 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Korte variant 2: 2h40, 9 km, ↑↓330 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 4
Rondwandeling vanuit Gedinne.
Lengte 5h50, 25½ km, ↑↓495 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16

Wandeling 5
Rondwandeling vanuit het hotel langs de Semois en naar de vlakte rondom Six Planes.
Lange variant: 5h25, 22 km, ↑↓555 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Middellange variant: 3h45, 15½ km, ↑↓320 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 2h10, 9 km, ↑↓ 290 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

ardennen-genieten-van-uitzicht

Verblijf en prijzen

Verblijf

U verblijft in een sfeervol hotel even buiten het plaatsje Vresse-sur-Semois. Er is keuze uit kamers met twee aparte bedden of een tweepersoonsbed. De kamers hebben een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet. Door de achtertuin stroomt een zijrivier van de Semois. Er zijn terrassen aan de voor- en achterzijde, waar u heerlijk kunt zitten met een drankje, lezen of luisteren naar het ruisende water in de beek. Bij de open haard is het goed toeven met een pint of een goed glas wijn. De uitstekende keuken verwent u met een driegangenmaaltijd (naar keuze van de kaart) en een uitgebreid ontbijtbuffet. Vegetariërs hebben keuze uit meerdere gerechten.

Prijzen 2022

Deze reis kunt u boeken van 25 februari tot eind september. Het arrangement bestaat uit minimaal drie overnachtingen en kan met een onbeperkt aantal dagen worden verlengd. Er is geen vaste dag van aankomst. Onderstaande prijzen zijn per persoon.

Kamer 3 nachten 4 nachten 5 nachten 6 nachten 7 nachten extra nacht
Standaard 2-persoonskamer 279 372 465 558 651 93
Standaard 1-persoonskamer 366 488 610 732 854 122

Bovenstaande standaardprijzen worden op vrijdag, zaterdag, Belgische feestdagen en in Belgische schoolvakanties verhoogd met een kamertoeslag van € 10 per overnachting. Bij een 2-persoonskamer is dit dus € 5 per persoon per nacht, bij een 1-persoonskamer is dit € 10 per nacht. In 2022 betreft het de volgende dagen:

Februari: 27,28
Maart:  1 t/m 6,11,12,18,19,25,26
April: 1 t/m 18,22,23,29,30
Mei: 1,6,7,13,14,20,21,26,27,28
Juni: 3,4,5,6,10,11,17,18,24,25
Juli: 1 t/m 31
Augustus: 1 t/m 31
September: 2,3,9,10,16,17,23,24,30

Overige toeslagen:

 • Toeslag kind bij ouders op de kamer: Op aanvraag
 • Toeslag derde persoon op de kamer: € 85 per nacht
 • Toeslag hond: € 10 per nacht (deze mogen niet in het restaurant)

Inbegrepen:

 • uitgebreid ontbijtbuffet
 • driegangenmenu met ruime keuze
 • gebruik van Nederlandstalige routebeschrijvingen en kaartjes van de wandelingen
 • GPS-gegevens van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis
 • lunchpakketten. In hotel € 9,50, de avond van tevoren te bestellen
 • toeristenbelasting € 2 per persoon per dag
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Praktische informatie

Hoe komt u er?

Voor dit wandelarrangement heeft u een auto nodig. De afstand vanaf Utrecht naar Vresse is ongeveer 315 km, vanaf Brussel ongeveer 150 km. Na boeking ontvangt u een routebeschrijving.

Uitstapjes en andere activiteiten

Naast wandelen kunt u ook kanoën op de rivier de Semois. Bijvoorbeeld van Alle naar Vresse of zelfs tot aan Bohan. De stadjes Dinant en Bouillon zijn een bezoek waard. Ze liggen op rijafstand van Vresse.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vul het ontbrekende getal in *

14 gedachten over “Individuele wandelvakantie Ardennen standplaats België

 • Bea Keve

  We hebben een heerlijke korte vakantie gehad!
  Hotel uitstekend , prima ontbijt en diner en een bijzonder stille slaapkamer ondanks de vele gasten tijdens het drukke pinksterweekend.Ook de monumentale stilte in de prachtige loofbossen was oorverdovend ! We hebben twee wandelingen van 18 km gemaakt en een van 9 km.

 • Vee, Tania , Ingrid en Goedele

  Wij beleefden een schitterende wandelvakantie! Veel toffe wandelingen, goede markeringen. Prachtige streek. Supertof hotel, gastvrij onthaal, gezellig salon met open haard, zalig ontbijt en superlekker diner. En ook de lunchpakketten waren top! Een echte aanrader

 • Helma

  Hallo Frank.

  Ik heb 2 fijne vakanties via jullie gehad.
  1 in mijn uppie in Siegtal en 1 met mijn zoon in de Ardennen.
  Beide zijn mij goed bevallen. Routes waren mooi en goed te volgen. Accomodaties ook prima en prima gegeten.

 • Mieke Goris

  Wij hebben geweldig genoten van dit zo zorgvuldig uitgewerkte wandelarrangement! Schitterende wandelingen, goed uitgeschreven wandelbeschrijvingen, prachtige omgeving! De wandelingen gaan over gemakkelijke paden, alleen de rondwandeling in Alle is best pittig! Het hotel was heel gezellig, het eten subliem, het personeel vriendelijk. Elke avond zijn we ook naar de ‘ plage’ van Vresse getrokken om te ‘ zwemmen’ in de Semois. Zalig !

 • Hans

  Beste Frank,

  We hebben een prima vakantie gehad!
  Ik heb twee opmerkingen over de route van het hotel uit naar Gédinne waarbij je met de bus teruggaat:
  1) Er staat in de route dat het pad overwoekerd is, na een plek waar in 2017 bouwmateriaal lag. Dat klopt, het is nu zelfs volledig dichtgegroeid na de jachtstoel. Het bouwmateriaal is wel weg.
  2) De bus terug biedt vanwege Coronamaatregelen geen mogelijkheden om een kaartje te kopen. Dat moet vooraf on line gebeuren waarbij je in bezit moet zijn van een Belgische ov chipkaart. Wij mochten gelukkig gratis mee van de chauffeur. Het was ook de enige bus die reed.

  Reactie Hannibal Reizen:
  Beste Hans,

  Allereerst doet het ons goed dat u een prima vakantie heeft gehad.
  En dank u wel voor de opmerkingen, deze stellen wij zeer op prijs.
  We vermoeden dat de route naar/van Gedinne weinig gelopen wordt vanwege het feit dat je dan met de bus moet reizen.
  En blijkbaar is het pad nu na de jachtstoel dichtgegroeid. We passen dit aan in onze tekst, wordt nu een kort stukje voor de avonturiers 🙂
  Hoewel ik begrijp dat je vanwege het ‘contact’ geen buskaartje kunt kopen is het vervelend dat niet-belgen nu niet met deze bus kunnen reizen. We passen dit aan in onze reisinformatie. Maar aardig dat de buschauffeur u desondanks een lift gaf.
  We hopen u in de toekomst weer op een van onze wandelvakanties te mogen begroeten.

 • Helene en Johan

  Wat hebben we genoten van deze reis.Het hotel was super, zowel het ontbijt als restaurant en de vriendelijke medewerkers helpen mee aan een fijn verblijf!
  We hebben alle wandelingen met enthousiasme gelopen, de omgeving en de routes zijn zeker een aanrader om te ontdekken en te ervaren.
  We wensen voor een ieder die deze reis boekt een sportief verblijf toe. 🙂

 • Stijn en Jeannet

  Stijn en Jeannet

  Ha die Frank en Johan
  Wat een hartstikke leuke en mooie wandelweek die Ardennen!
  Na heel lang al niet meer gewandeld te hebben vanwege de voetpeesblessure bij Jeannet was het weer een hele opluchting om in de natuur te vertoeven.
  Wandeling 1 six planes hebben we voor het eerst Bizons gezien nabij Orchimont. Dat je daar niet voor naar de USA hoeft te gaan vonden we heel bijzonder. Het stukje door de bremvelden was erg bijzonder; je ziet geen bal en Jeannet schrok zich rot door een wegspurtend ree die daar waarschijnlijk kalfjes had. Het zoeken van die kalfjes is net als het zoeken van contactlenzen op een donkere vloer: dat hebben we dus maar niet gedaan.
  Volgende dag rondje 5 vanuit Alle.
  Ons viel op dat alle aangeduide pleisterplaatsen gewoon dicht waren, in mei heel gewoon volgens de locale bewoners, maar in Rochehaut gelukkig niet. De schier eindeloze, gemengde bossen, hebben we de ogen uitgekeken.
  Rondje vanuit Gedinne; helaas ging het helemaal mis. Op een wat schuin aflopend pad verzwikte Jeannet de voet en achillespees, waardoor de volgende dag wandelen tot nul werd gereduceerd. Blauwe hak en dikke voet ; zag er niet uit. Dagje touren met de cabrio is dan ook geen straf. Van wandeling 3 hebben we er nog 12 km uitgeperst, Jeannet op gympen ging goed ( geen druk op de pees).
  Wandeling 4 is dus niet gelukt, maar kans dat er een bus zou gaan durfden we niet aan, daar alles er stil uitzag of gewoonweg niet reed.
  Lunchpakket in hotel bestellen is gewoon een must, dichtstbijzijnde supermarkt is Alle met bakker er tegenover. Inmiddels gaat het allemaal weer met het voetslachtoffer. Kortom: op naar een volgende wandelreis.

  Reactie Hannibal Reizen: Bizons in de Ardennen, die heb ik zelfs nog niet gezien, lijkt me geweldig. Dit deel van de Ardennen is zeker de moeite waard en het is er ook heerlijk rustig.

 • Erik Reijnders

  Het weer zat goed mee we hebben mooie wandelingen gemaakt. Af en toe wel erg steile paadjes. De combinatie GPS plus uitgeprinte tekst werkt ook erg goed. Ook over het hotel niets dan lof. Kanttekeningen hierbij is wellicht dat de wandelingen niet voor beginners zijn. Alles bij elkaar kijk ik al uit naar een volgende keer.

  Reactie Hannibal Reizen: Doordat de wandelingen meestal de loop van de rivier de Semois volgen zijn deze hier en daar pittig. Een aantal wandelingen hebben echter ook een kortere variant.

 • Jean-Pierre

  Beste Frank,
  Niets dan lof voor jullie organisatie, het hotel was top de wandelingen alsook de beschrijving ook.
  Dank zij jullie hebben we wegen ontdekt die je anders niet zou nemen.
  Volgend jaar plannen we terug een WE en de kans zit er dik in dat we jullie terug aan schrijven.
  Hebben jullie ook wandelvakanties in het buitenland in dezelfde formule.
  Ik ben er wel in geïnteresseerd.
  Met dank vanwege heel de bende.?
  Jean-Pierre

 • Henk Dijkstra en Ineke Groen

  Niet onze eerste keer met Hannibal / Frank en Johan. En eigenlijk daardoor ook geen verrassingen……. gewoon wéér uitstekend; een prachtige omgeving om in te wandelen; mooie tochten met voor elk wat wils; een prima hotel met heerlijk eten (N.B. à la carte.); een leuke groep en de zo eigen wijze van begeleiden door Frank en Johan.
  En dus ook niet de laatste keer.

  Henk en Ineke

 • Ad en Mieke

  We hebben erg genoten van de wandelingen in de Ardennen die jullie hebben uitgezet. De tochten waren mooi, avontuurlijk en afwisselend en de route beschrijvingen helemaal top! Het hotel was uitstekend, vriendelijk en bekwaam personeel, en het eten heerlijk. Klein minpuntje was dat het Hotel nog wel een schoonmaakster kan gebruiken, overigens was de kamer wel goed schoon en de bedden super! We hebben erg genoten en willen jullie bedanken voor het uitstippelen van onze wandelreis, we raden het zeker aan, al moet je wel conditie hebben 🙂
  hartelijke groet Ad en Mieke

 • Brun-Kuipers

  Wij hebben een actieve wandelvakantie genoten in de Ardennen aan de rivier de Semois. De wandeltochten waren top en we hebben de routebeschrijvingen als goede gids ervaren. De tochten waren goed te doen en zeer afwisselend. Prachtig om steeds weer de rivier te treffen, hoog of laag. Het hotel was eenvoudig, maar goed. Vooral het eten was voortreffelijk. Elke avond, en dat waren er 7, erg lekker gegeten. Kortom, het was een heerlijke wandelvakantie en een mooie opmaat naar een lang weekend Parijs. Een aanrader voor de geoefende wandelaar.

 • Anneke en Leo

  Wij zijn naar de Ardennen geweest. Uitstekend hotel, vriendelijk personeel en een heel goede keuken. Ook flexibel: we hebben 1 nacht bijgeboekt, konden in de zelfde kamer blijven. Verrassend mooie omgeving, goede wandelingen, vlak bij de Franse grens. Wandelingen goed zelf te variëren.