Individuele wandelvakantie Chartreuse trektocht Frankrijk


Individuele wandelvakantie langs drie accommodaties
Deze reis kan niet door één persoon alleen worden geboekt
Reissom: vanaf € 550 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Type reis: trektocht van 8 dagen (7 nachten)
Honden zijn helaas niet welkom in de accommodaties
Reisperiode: dit arrangement kan worden geboekt van eind april tot half oktober. Tot begin juni kan er op de hogere paden nog sneeuw liggen. U kunt dan echter kiezen voor de lagere varianten.

Boek deze reis »

Bestemming >>
Programma van dag tot dag >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

La Grande Chartreuse, een bestemming die een speciale plaats in ons hart heeft

De Chartreuse was de allereerste bestemming van Hannibal Reizen, het wandelreisbureau van Frank de Jong en Johan Verstappen. Vanaf 1987 ontvingen we er gasten in onze chambres en table d’hôtes. Eind 2002 verhuisden we naar een ander pand. Tot eind 2019 hebben we daar met veel plezier onze gasten ontvangen. In al die jaren hebben we vrijwel alle wandelpaden in de Chartreuse belopen. De mooiste kozen we uit voor ons wandelprogramma. Naast wandelarrangementen boden we ook langlauf- en sneeuwwandelvakanties aan. Duizenden gasten maakten zo kennis met deze prachtige streek in Frankrijk.

Hannibal Reizen groeide omdat we meer individuele bestemmingen ontwikkelden en regelmatig met groepen buiten de Chartreuse op stap gingen. We kregen het te druk. We besloten de chambres d’hôtes te verkopen en ons alleen nog te concentreren op individuele reizen en groepsreizen in een aantal Europese landen. In december 2019 namen Marjolein en Paul het stokje over van de chambres d’hôtes. Nu verwennen zij hun gasten met veel enthousiasme. Wat de wandelingen betreft, profiteert u nog steeds van onze know-how. Wij houden de routes up-to-date. Wij genieten trouwens ook nog volop van de Chartreuse, we wonen er nog steeds.

Deze wandelvakantie voert u naar het zuidoosten van Frankrijk. Aan de rand van de Alpen, tussen Grenoble en Chambéry, ligt een klein maar indrukwekkend bergmassief, het ‘Parc Naturel Régional de la Grande Chartreuse’. Het contrast tussen de hoge rotswanden, de ruime dalen, de diep ingesleten kloven en de lieflijke bergweiden, maakt deze streek erg aantrekkelijk voor wandelaars. Kleine dorpjes, kapelletjes en kloosters worden afgewisseld door bloemenweiden, loof- en naaldbossen. Verscholen in een van de zijdalen ligt het imposante moederklooster van de Kartuizers. Boven de boomgrens, op ongeveer 1600 meter, gaat het bos over in ruige, alpiene bergweiden. Een netwerk van paden slingert door het dal en over de alpenweiden naar toppen die tot boven de 2000 meter reiken. Eenmaal op hoogte heeft u een prachtig uitzicht op de Mont Blanc, de Chaîne de Belledonne, het Massif des Ecrins en op de Vercors.

Afwisselende wandeltrektocht

Deze afwisselende trektocht bestaat uit 6 etappes, waarvan 4 in de vorm van een ronde vanuit de chambres d’hôtes. U kunt op deze dagen natuurlijk ook een rustdag inlassen. Voor elk dagtraject kunt u kiezen uit een pittige en een makkelijke variant. Naar de bagage heeft u geen omkijken. Die wordt vervoerd en staat bij aankomst in het volgende verblijf weer voor u klaar. Tijdens het wandelen, draagt u alleen een dagrugzak met daarin uw lunch en persoonlijke zaken.

chartreuse.standplaats

Programma van dag tot dag

Dag 1
Aankomst in Le Sappey en Chartreuse vanaf 15h00, maar vóór het diner

Dag 2
Rondwandeling naar de alpenweide van de Chamechaude. Korte maar pittige tocht die je onder de oostelijke flanken van de Chamechaude leidt. Prachtige alpenweides met veel bloemen en uitzichten op de hoge Alpen in het oosten.
Looptijd: 3h45, ↑↓680 m, hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Le Sappey en Chartreuse

Dag 3
Van Le Sappey en Chartreuse naar Saint-Pierre-de Chartreuse. Wandeling waarbij je ter hoogte van Col de Porte oversteekt naar het centrale deel van de Chartreuse met de plaats Saint-Pierre-de-Chartreuse. Je komt langs restaurant Les 3 Sommets, vanwaar je vanaf het terras uitzicht hebt op de omringende toppen.
Lange variant: 6h45, ↑1100 m ↓1225 m, hannibal-reizen-ster2-h16hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 4h00, ↑500 m ↓625 m, hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in St. Pierre de Chartreuse

Dag 4
Rondwandeling naar de alpenweide van Le Prayet en Bellefond. Het eerste deel van de tocht volgt het riviertje de Guiers Mort. Dan volgt een pittige klim naar een hooggelegen plateau. Prachtige paden slingeren over alpenweides en tussen kalksteenformaties en rotsspleten. Tijdens de afdaling kom je langs de terrasjes van Saint-Pierre-de-Chartreuse. 
Looptijd: 7h00, ↑↓1145 m, hannibal-reizen-ster2-h16hannibal-reizen-ster2-h16
of
Rondwandeling door het dal van Saint-Hugues. Een tocht door het weide dal van Saint-Hugues. Door open velden, dorpjes en af en toe een bos. De kerk van Saint-Hugues is een bezoek waard. Naast de kerk is een café met terras.
Looptijd: 4h30↑↓535 m, hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Saint-Pierre-de-Chartreuse

Dag 5
Van Saint-Pierre-de-Chartreuse naar Saint-Pierre-d’Entremont. Na Saint-Pierre-de-Chartreuse klimt het pad naar Chapelle du Rosaire, vanwaar er mooi uitzicht is over het dorp en het omringende dal. Daarna steek het de skihellingen over van Saint-Pierre-de-Chartreuse. ‘ Zomers zijn de hellingen verrassend mooi begroeid met een veelheid aan bloemen en vaak laat men er het vee grazen. Via een bergpas komt u in het Vallée d’Entremont. Over mooie paden loopt u langs gehuchtjes en door het coulisselandschap van het zuidelijke deel van deze vallei. Rondom ziet u hoge tafelbergen.
Lange variant: 6h00, ↑1020 m, ↓1245 m, hannibal-reizen-ster2-h16hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 4h15, ↑520 m, ↓745 m, hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Saint-Pierre-d’Entremont

Dag 6
Wandeling rondom de Roche Veyrand. De Roche Veyrand is de ‘huisberg’ van Saint-Pierre-d’Entremont. Tegen de steile wand zijn beugels en kabels aangebracht, een zogenaamde ‘via ferrata’, waarlangs klimmers de top proberen te bereiken. Je komt langs een prachtig gelegen terrasje in Corbel. Deze wandeling voert vaak door open terrein en over paden tussen houtwallen. Overal heerlijke alpenweides met mooie uitzichten.
Looptijd: 4h30, ↑↓650 m, hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Saint-Pierre-d’Entremont

Dag 7
Rondwandeling naar de watervallen van Saint-Même. Gedurende de ijstijden kwam in het imposante Cirque de Saint-Même een gletsjertong van het hoge plateau naar beneden. Tegenwoordig komt uit de wand van het Cirque een onderaardse rivier, de Guiers Vif. Deze stort zich in enkele opeenvolgende watervallen omlaag en stroomt vervolgens naar Saint-Pierre-d’Entremont.
Looptijd: 4h45, ↑↓650 m, hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Saint-Pierre-d’Entremont

Dag 8 Vertrek ná het ontbijt.

U kunt het basisarrangement naar believen verlengen. In dat geval moet u van te voren vastleggen in welke plaats u langer wilt blijven.

Lees meer over zwaarte van de wandelingen

Foto’s

Verblijf en prijzen

Verblijf

In Le Sappey en Chartreuse bent u twee dagen te gast op basis van halfpension in een ***chambres en table d’hôtes aan de rand van het dorp. De eigenaren verbouwen biologische groenten en bakken hun eigen brood. Hij is imker en houdt ook andere dieren, zoals schapen en ganzen.
De tweede verblijfplaats ligt even buiten Saint-Pierre-de-Chartreuse. Ook hier bent u twee dagen te gast op basis van halfpension in een ***chambres et table d’hôtes. Er wordt heerlijk gekookt. Het gemeentelijke verwarmde openlucht zwembad is vlakbij.
In Saint-Pierre-d’Entremont bent u drie dagen te gast in een ***chambres d’hôtes. U kunt kiezen uit verblijf op basis van logies/ontbijt in het dorp (binnen een straal van 100 meter zijn er drie restaurants) of op basis van halfpension op een prachtig gelegen locatie circa 3 km buiten het dorp.

U kunt ter plaatse een lunchpakket bestellen of het zelf inkopen in de dorpjes. De kamers in alle verblijfplaatsen zijn tweepersoons met naar keuze twee aparte bedden of een groot bed. Een eenpersoonskamer is niet mogelijk. De kamers hebben een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet.

Prijzen 2023

Dit arrangement kan worden geboekt in de periode van eind april tot eind september. Tot begin juni kan er op de hogere paden nog sneeuw liggen. U kunt dan echter kiezen voor de lagere varianten.

Indien u per openbaar vervoer naar Frankrijk reist, raden wij u af op zondag te arriveren en/of te vertrekken. De bussen van Grenoble naar Le Sappey en van Saint-Pierre-d’Entremont naar Chambéry rijden namelijk niet op zon- en feestdagen.

Het basisarrangement bestaat uit zeven overnachtingen en kan met een onbeperkt aantal dagen worden verlengd. In dat geval moet u van te voren vastleggen in welke plaats u langer wilt blijven. De reissom is per persoon en is gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen. Honden zijn niet toegestaan.
De accommodaties werken met verschillende hoog- en laagseizoen periodes. Het is daarom moeilijk aan te geven wat de prijs van het basisarrangement is. We vermelden daarom hieronder de minimum en maximum prijs voor het basisarrangement.

Basisarrangement o.b.v. logies en ontbijt in St-Pierre-d’Entremont € 550 – € 558
Basisarrangement o.b.v. halfpension in St-Pierre-d’Entremont € 623 – € 642
Extra overnachting in:
Le Sappey en Chartreuse (HP) € 86
Saint-Pierre-de-Chartreuse (HP) € 94 – € 98
Saint-Pierre-d’Entremont (HP) € 79,50 – € 83
Saint-Pierre-d’Entremont (LO) € 55

Inbegrepen:

 • verblijf op basis van halfpension in chambres d’hôtes in Le Sappey en Chartreuse, Saint-Pierre-de-Chartreuse en Saint-Pierre d’Entremont, of
 • verblijf op basis van halfpension in chambres d’hôtes in Le Sappey en Chartreuse, Saint-Pierre-de-Chartreuse en verblijf op basis van logies/ontbijt in de chambres d’hôtes in Saint-Pierre-d’Entremont
 • vervoer van bagage
 • Nederlandstalige beschrijvingen van de wandelingen
 • ingetekende wandelkaartjes schaal 1 : 25.000
 • GPS-gegevens van de meeste wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis
 • lunchpakketten (in chambres d’hôtes te bestellen of zelf inkopen
 • toeristenbelasting van € 0,40 p.p.p.n. ter plekke te betalen
 • indien met eigen vervoer: € 40 taxikosten om de auto op te halen bij het startpunt in Le Sappey en Chartreuse, ter plekke te betalen
 • eventuele transfers t.b.v. wandelingen vanuit Saint-Pierre-Entremont indien u met openbaar vervoer reist
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • consumentenbijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • eventuele reis- en annuleringsverzekering

chartreuse.standplaats.hannibal.reizen

Praktische informatie

Hoe komt u er?

Per auto:

De Chartreuse is goed in één dag te bereiken. De afstand vanaf Utrecht bedraagt ongeveer 1000 km, vanaf Brussel ongeveer 850 km. Op de laatste 35 km na, voert de rit over de snelweg. U kunt de auto in Le Sappey en Chartreuse parkeren. Vanuit de laatste accommodatie regelen wij tegen een vergoeding van € 40 het vervoer terug naar uw auto.

Per hogesnelheidstrein:

De Thalys en de TGV zijn hogesnelheidstreinen die u moet reserveren. Dit kan o.a. bij voyages-sncf.com en bij NS international. De kaartjes zijn meestal te koop vanaf drie maanden voor de reisdatum. Hoe eerder u de kaartjes koopt, hoe goedkoper ze zijn. We raden u een van onderstaande routes aan. Beide trajecten zijn in een dag te doen.

 • Per Intercity of Thalys naar Brussel Zuid. De TGV van Brussel naar Lyon Part Dieu. Vervolgens de regionale trein van Lyon naar Grenoble.
 • Per Thalys naar Paris Nord. Overstap per snelmetro RER van Paris Nord naar Paris Gare de Lyon. TGV van Paris Gare de Lyon naar Grenoble.

Aansluitend per bus:
Kies uw treinreis zo dat deze aansluit op de bus van Grenoble naar Le Sappey en Chartreuse. Deze bus vertrekt dagelijks om 18h35 (maar niet op zon- en feestdagen) De rit duurt een half uur en kost € 4,40 U kunt vanuit Grenoble ook een taxi nemen naar Le Sappey en Chartreuse. De rit kost ongeveer € 50

Terug per bus naar treinstation Chambéry:
Terug rijdt er geen bus op een geschikt tijdstip. De taxi van Saint-Pierre-d’Entremont naar Chambéry kost € 60 per rit (op zon- en feestdagen € 90) De treinreis terug is met een overstap in Lyon en Brussel of met een overstap per metro in Parijs. Eventueel kunt kiezen voor een vroege ochtendbus, deze vertrekt om 07h30.Uitstapjes en andere activiteiten

Cultureel of luieren?
Tijdens deze wandelvakantie kunt u ook een bezoek brengen aan de steden Grenoble of Chambéry met hun musea, winkelboulevards, mooie pleinen en parken. Ook kunt u met de auto een prachtige toerrit door de Dauphiné of Savoie maken. Of het museum van de kartuizers bezoeken en daarna het zeer verrassende interieur van de kerk van Saint-Hugues bewonderen. Maar u kunt natuurlijk ook lekker niets doen of genieten van een mooi boek in de tuin of op een zonnig terras. Of misschien is zwemmen in het grote buitenzwembad (vijver) in Les Echelles iets voor u.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

34 gedachten over “Individuele wandelvakantie Chartreuse trektocht Frankrijk

 • Marion

  Wij zijn net terug van onze individuele wandeltrek tocht in de Chartreuse . We hebben veel bijzondere ervaringen opgedaan. Zowel in de verschillende gites als met de weersomstandigheden dit jaar!
  Allereerst de verblijfplaatsen: die waren heel verschillend maar overal uitstekend qua gastvrouw-heer en eten. Natuurlijk begrijpen we dat een kamer bij 35 graden in de verschillende verblijven niet echt koel is. De eigenaren hadden deze extreme hitte ook nog nooit meegemaakt!
  Het eten en de gezamenlijke tafel s avonds vonden wij heerlijk en verrassend qua gesprekken en ambiance.
  Met hulp van Frank en Johan (Hannibal Reizen) zijn onze wandelingen wat aangepast aan de hitte. Zelfs door Frank op ’n dag een eindje verder gebracht..hoefden we dat stuk niet te lopen in de hitte! Geweldige service. Waarvoor zeker zoals al gemeld onze dank!
  Na de hitte kwam op het eind in St Pierre d Entremont de omslag naar 9 gr. regen en mist! Op ons verzoek is er (wederom door Frank geregeld) dat Paul van de accommodatie in Saint Pierre d’Entremont ons al eerder naar onze auto heeft gebracht waardoor we i.p.v. wandelen wat anders konden doen. Hulde hulde.
  Ook in deze laatste gite hebben we genoten van ambiace en eten.
  Kortom: het wandelen zelf viel deels in de hitte en het water maar we zijn dik tevreden over alles wat we hebben meegemaakt en de individuele service van Frank en Johan..5 olifantensterren waard!
  Chartreuse is een prachtige streek die we ondanks veel wandelen in Frankrijk,nog niet zo goed kenden. We gaan zeker nog een keer terug om de gemiste wandelingen alsnog te maken!
  Marion en J.

  Reactie Hannibal Reizen: Wat fijn te lezen dat Marion en Jos het zo naar hun zin hebben gehad, ondanks de hitte en de terugval naar regenachtig weer. We vonden het vanzelfsprekend hun vakantie zo goed mogelijk te laten verlopen. En dat kunnen we ook omdat we in de Chartreuse wonen.

 • Hilde

  Wij zijn net terug van onze heerlijke wandelreis in de Chartreuse; de vakantie was top; op elk vlak. Prima verblijfplaatsen ,erg verschillend van elkaar maar overal werden we even vriendelijk ontvangen en verwend. Overal was het netjes!!! Op de ene plaats was het eten erg landelijk en lekker, op de andere plaats was het haast gastronomisch (St Pierre d’Entremont). Handig was het dat we overal wat extra uitleg konden krijgen over de wandelingen. We hebben telkens met de ganse groep overlegd welke route we zouden kiezen: een twee of een vier. Soms met spijt dat er geen drie tss zat. Maar elke avond waren we tevreden en moe genoeg!!!.We kregen van Hannibal zeer uitgebreide info, gedetailleerde wandelbeschrijvingen, GPS-Coordinaten en kaarten enz .We waren ook heel tevreden over alle info die we vooraf kregen en de vlotte communicatie met Hannibal Reizen. Bovenop kregen we prachtig wandelweer. En de mooiheid van de Chartreuse verraste ons!!! Het kerkje van St Hugues vonden we zeker de moeite waard alsook het kloostermuseum . In één woord: een heel geslaagde wandelreis. Ja, we willen direct terug met Hannibal op reis.
  Reactie Hannibal Reizen: Fijn te lezen dat Hilde en haar groep een geslaagde vakantie heeft gehad. Gelukkig hebben we nog meer bijzondere accommodaties in ons programma. Dus we zien Hilde graag terug.

 • Yves en Annemiek

  Beste Frank & Johan,
  We hebben genoten van de wandelreis in de Chartreuse, wat een schitterend gebied! Ook aan ons meerdaags verblijf bij Emile en Christiane bewaren we warme herinneringen. Ze hebben ons zeer gastvrij ontvangen en van uitstekende en overvloedige ontbijten voorzien, en ’s avonds diverse persoonlijke verhalen met ons gedeeld. En ons geïntroduceerd aan de Chartreuse, natuurlijk… ? Nogmaals hartelijk bedankt voor het op korte termijn organiseren van deze reis voor ons, waardoor we ook in 2021 van een fijne wandelvakantie hebben kunnen genieten!
  Met vriendelijke groeten,

  Yves & Annemiek

 • Annette en Evert

  Na een weekje acclimatiseren in Les Trieves (tip van Frank en Johan, waarvoor dank!) daarna een week Hanniballen in de Chartreuse, juli 2021. Voor de tweede keer, want in 2004 deden we dat ook al eens, toen nog vanuit de Ancienne Ecole. Nu dus de trektocht langs drie accommodaties. Omdat we al in de buurt waren, arriveerden we redelijk vroeg in Le Sappey en Chartreuse. Tip van onze gastvrouw: kort ritje naar het 19e eeuwse Fort du Saint-Eynard, met een prachtig uitzicht over Grenoble en omgeving. De inloopwandeling de volgende dag was prima te doen; een leuke wandeling en ruim op tijd terug om nog even een terrasje te pakken in Sappey-city. De dag erna stond de wandeling naar Saint-Pierre-de-Chartreuse op het programma. Die was mooi, maar viel ons wel zwaar… Bijna 20 km en dan ook nog dik 1100 meter stijgen en dalen. Best een enge afdaling ook, vond ik (echtgenoot had er geen last van). Terecht een wandeling met 4 olifantjes! Hoewel we echt flink hebben doorgestapt en niet al te lang hebben gepauzeerd, arriveerden we pas een kwartier voor etenstijd op ons volgende adres. Gelukkig nog wel op tijd, want het eten in deze accommodatie wil je niet missen: wat kan die Jean-Pierre koken, heerlijk! En het brood bakt hij ook zelf. Helaas sloeg in de loop van de volgende dag het weer om. We hebben nog wel Saint-Pierre-de-Chartreuse verkend en kennis gemaakt met de beroemde gifgroene eclairs van de plaatselijke bakker, maar van een lange wandeling is het niet meer gekomen. Het water is dagen met bakken uit de hemel gekomen, hetzelfde front dat in Belgie en Duitsland voor de vreselijke overstromingen zorgde. Het voordeel is wel dat we nu iedereen die na ons komt wat fijne tips voor regenachtige dagen kunnen geven: uiteraard een bezoekje aan het klooster van de kartuizers, alwaar een museumshop met heel veel flessen likeur. We hadden ook een bezoek aan de distilleerderij in Voiron op het oog, maar die was gesloten vanwege verbouwing. Ook bijzonder: het kerkje in Saint-Hugues, met permanente tentoonstelling van moderne religieuze kunst. In Saint-Pierre-d’Entremont warm onthaald door Emile en Christiane. Een fijne, zeer verzorgde kamer in een sfeervol huis; tijdens het ontbijt kijk je je ogen uit in hun woonkamer vol frutsels. Overal in het dorp restaurantjes waar je voor een schappelijke prijs kunt eten. Maar een avond uit eten bij (La Table du) Moulin des Chartreux (duurder segment) mag niet ontbreken; erg goed! Wel reserveren. Op de laatste dag klaarde het weer op en hebben we nog een deel van de wandeling kunnen doen naar de watervallen van Saint-Meme. Die waren zeer goed gevuld! We hebben ondanks het onstuimige weer een fijne vakantie gehad. In september hebben we ook nog de Cevennen-reis van Hannibal gedaan; daar goed weer gehad en alle wandelingen kunnen maken. Recensie volgt! Dank en groet

 • Rita en Leo

  Beste Frank en Johan,
  We hebben een heerlijke vakantie gehad in de Chartreuse. Heel fijn dat het nog op het laatste moment geregeld kon worden. Door alle wisselende maatregelen omtrent Corona wilden we niet al lang van tevoren een vakantie regelen.
  De wandeltochten zijn allemaal prachtig, op het laatste stukje van de laatste dag na, waar je tussen een grote massa toeristen (zijn we zelf ook natuurlijk) terechtkomt. Die drukte ben je niet meer gewend na 6 dagen stilte.
  Door de glibberige paden na de natte dagen durfden we de langste wandeltocht jammer genoeg niet aan, we zijn met de auto naar St Pierre de Chartreuse gereden en vandaar uit hebben we nog een mooie tocht gemaakt. Fijn dat jullie steeds bereikbaar zijn om dit soort onverwachte dingen te regelen!
  De routebeschrijvingen zijn over het algemeen heel goed, maar we hebben de indruk dat er wat dingen veranderd zijn, waardoor we een paar keer dachten dat we verkeerd waren gelopen. Maar we zijn steeds weer goed uitgekomen, dus een beetje avontuur is dan niet erg. En achteraf is het niet altijd zeker of het nou aan ons lag of aan de beschrijving. Een ding is zeker, het postkantoor in St Pierre d’Entremont zijn ze aan het slopen, pinnen kan daar niet meer.
  De chambre d’hote bij Christiane en Emile in St Pierre d’Entremont is fantastisch. Je wordt ontvangen alsof ze de hele dag al op je zitten te wachten. Emile bood aan om ons weer terug te brengen naar de auto, heel aardig. We hebben nog een extra nacht in St Pierre de Chartreuse geboekt bij Jean Pierre omdat we erover dachten de lange wandeling terug te lopen, maar de weersvoorspellingen in de bergen veranderen met het uur. Het regende die dag, dus we zijn naar het klooster gereden, ook heel mooi.
  Rita en Leo

  Reactie Hannibal Reizen: Fijn dat Rita en Leo een heerlijke vakantie gehad hebben. Dat is ons doel! De ‘laatste’ wandeling is volgens ons ook heel fraai. Maar inderdaad, met name in het weekend kan het bij het vertrek- en aankomstpunt van deze wandeling erg druk zijn. Na dagen stilte is dat even schrikken. Christiane en Emile zijn dierbare vrienden. Zij vinden het heerlijk om onze gasten te ontvangen en leggen hun gasten in de watten. Het is heel goed mogelijk dat je tijdens de wandelingen veranderingen tegen komen. Wat voor ons en voor toekomstige gasten belangrijk is dat de wandelaar ons laat weten waar er in de routebeschrijving iets niet klopt of onduidelijk is. Het postkantoor in Saint Pierre d’Entremont heeft een paar maanden geleden in brand gestaan. Je kunt wel bij de bank geld pinnen. We nemen dit op in de reisinformatie.

 • Leen en Jeroen

  Beste Johan,

  wij hebben een zeer mooie reis gehad in de Chartreuse. Wat een mooie streek en wat een perfect uitgestippelde, prachtige wandelingen. We hebben er heel erg van genoten. Veel dank!
  Er was één wandeling waar de beschrijving niet meer helemaal leek te kloppen (het was niet zo moeilijk om na wat zoeken de goede weg te vinden, maar misschien is het wel handig dit te melden voor de volgende wandelaars). In wandeling 3A door het dal van St. Hugues staat op een gegeven moment (na 1h35): “Vervolg het pad aan de overzijde. Je komt weer op asfalt. Volg dit naar rechts gedurende 50 meter. … Je komt uit bij een plattegrond van het langlaufgebied.”
  We denken dat dat ‘pad aan de overzijde’ recent deels geasfalteerd is, waardoor de beschrijving wat verwarrend is. Ook de plattegrond van het langlaufgebied vonden we niet. In onze ervaring zou de beschrijving zo moeten: “Vervolg het pad aan de overzijde. Je komt weer op een grote weg. Volg deze naar rechts gedurende 50 meter.” En dan de zin van de plattegrond gewoon weglaten.

  Ook is het misschien handig te melden dat voor de herberg bij Charmant Som best gereserveerd kan worden indien men iets wil eten. Wij waren er niet meer pal in het hoogseizoen, denk ik, maar zelfs met een dag vooraf reserveren waren de ‘plats’ al uitverkocht. Dus als je er iets wil eten (wat wel handig is), moet je eigenlijk al een paar dagen vooraf reserveren.
  Het zijn maar details, maar misschien kan het toekomstige wandelaars helpen. In ieder geval hebben wij een fantastische ervaring gehad, waarvoor veel dank!
  Vriendelijke groet,
  Leen en Jeroen

  Reactie Hannibal Reizen:
  Aangezien we in de Chartreuse wonen gaan we de ‘onduidelijkheid’ in de routebeschrijving van tocht 3a meteen nakijken. Deze opmerking zorgt ervoor dat onze wandelroutes up to date blijven. Bedankt Leen en Jeroen

 • Mathijs en Nienke

  We hebben in juni een week gewandeld door de Chartreuse en het was heerlijk. Prachtige natuur (vooral de bloemenpracht op plekken waar de schapen niet bij kunnen), mooie uitzichten, leuke kleinschalige pensionnetjes en heel aardige mensen. We hebben meestal de wat langere wandelingen gedaan en die waren een mooie uitdaging. Gelukkig stond er altijd ’s avonds een mooie maaltijd voor je klaar. Halverwege de week hebben we een dag wat minder gewandeld en gepicknickt bij Cirque De Saint-Meme. Ook die keuze heb je.

  De wandelbeschrijvingen waren zeer goed, wat zeker heeft bijgedragen aan het plezier. Heel fijn dat je zo van de het ene dorpje over de berg naar het andere kan lopen. Al met al een geweldige vakantie.

 • Liesbeth en Rian

  Beste Frank en Johan,

  Wij zijn net terug van onze individuele wandelvakantietrektocht in de Chartreuse, onze eerste ervaring met jullie organisatie. Wij zijn beiden heel tevreden teruggekomen. Prima accomodaties met heerlijk eten ( oa. gentiaanlikeur als aperitief) en zelfs een soort museum-chambre d’hote in St Pierre d ‘ Entremont. De Chartreuse is een prachtig wandelgebied, niet bedorven door veel toerisme. En overal prachtige views op de alpen. We konden jullie altijd bereiken als we advies nodig hadden, het contact was altijd prettig. Ondanks normale weersomstandigheden vonden we de 2 sterren wandelingen nog erg pittig en hebben die her en der wat ingekort. Vooral de eerste wandelling vanuit ons vlakke Nederland en dan gelijk 685 meter stijgen aan één stuk door viel ons erg zwaar. Maar verder onze complimenten.

  Hartelijk dank

  Liesbeth en Rian

 • Rob en Liesbeth

  We hebben in juni 2019 een heerlijke vakantie doorgebracht in Frankrijk. De accommodaties waren geweldig. We kunnen deze wandelvakantie een ieder van harte aanbevelen. De Chartreuse is een prachtig wandelgebied. Daarnaast op deze manier veel leuke, aardige en gezellige mensen ontmoet!

 • Marleen

  Het was onze eerste ervaring met Hannibal reizen en die is heel goed meegevallen.
  Hele mooie wandelingen in een prachtige (voor ons onbekende) streek. Overal heel goed ontvangen, vooral door Colette die ons heel nuttige wandeltips gaf en door Emile en Christiane, twee superlieve mensen. Ook 2 sympathieke Nederlandse dames ontmoet met wie het heel gezellig tafelen was.
  Misschien 2 kleine minpuntjes:
  – jammer dat het onderkomen in Saint Pierre de Chartreuse zo ver van het dorp ligt. De afstand is misschien niet groot maar door de hoogteverschillen is het toch een hele wandeling heen en terug om bijvoorbeeld boodschappen of een terrasje te doen
  – de badkamer van de accommodatie in Saint Pierre d’Entremont bevond zich op de gang wat toch beter op jullie website zou vermeld worden.

  Reactie Hannibal Reizen:
  Hartelijk dank dat u de moeite genomen heeft uw ervaringen met ons te delen, dat stellen wij zeer op prijs.
  Het is altijd weer fijn te lezen dat onze gasten een geslaagde vakantie hebben gehad. Wat de accommodatie in Saint Pierre de Chartreuse betreft. Deze ligt inderdaad niet ver van het dorp maar je moet wel een stuk dalen en weer klimmen om in het dorp te geraken. Aan de andere kant….in Saint Pierre de Chartreuse zijn geen geschikte andere accommodaties. Er is alleen een aan een drukke weg gelegen hotel. Daarom is de door ons uitgezochte accommodatie het meest geschikt om onze gasten onder te brengen; goed verzorgd, heerlijke maaltijden en een prachtig uitzicht. Wat betreft de badkamer op de gang in de andere accommodatie. Wij hebben indertijd besloten dit feit niet te vermelden. De reden hiervoor is dat de badkamer met één grote stap vanuit de slaapkamer te bereiken is. Bovendien, er zijn maar twee slaapkamers met eigen sanitair in dit onderkomen, de kans is erg klein andere gasten op de gang te treffen. Maar omdat dit de eerste keer is dat we hierover een opmerking hebben ontvangen, hebben we besloten om op onze site wel te vermelden dat de badkamer buiten de slaapkamer ligt.

 • Jeroen

  Dag Frank,

  De vakantie was super! We hebben genoten van ons verblijf bij Emile en Chistiane in hun chambres d’hotes. Wat een lieve mensen!
  De wandelingen die jullie hadden beschreven waren perfect! Voor mijn zoon was het de eerste keer wandelen in de bergen, door de beschrijving en de mogelijkheid wandelingen in te korte is hij enthousiast geworden over deze tak van sport en weet zeker dat hier dus een vervolg aan wordt gegeven.
  Dank voor jullie goede begeleiding en tot de volgende keer!

  Vriendelijke groet,

  Jeroen

 • Jolanda

  Beste Frank,
  We hebben genoten van de reis. Het gebied is prachtig en zeer relaxed. De adressen waar we gelogeerd hebben, waren stuk voor stuk prima en hadden elk hun eigen karakter. Colette en Bruno zijn super aardig, behulpzaam, en geven goede tips. Ze leven nagenoeg zelfvoorzienend; Colette kookt heerlijk biologisch met producten uit eigen tuin; eenvoudig maar oh zo lekker. Je kan er heelijk buiten zitten met uitzicht op de kippen, de moestuin en de bergen. Het onderkomen in de buurt van Saint-Pierre-Chartreuse is wat meer ‘sophisticated’ met de met zorg ingerichte kamers en de uitstekende kookkunsten van Jean-Pierre. En Christiane en Emile zijn echte schatjes. Hun 17e eeuwse huis is ook met heel veel zorg ingericht, super clean en comfortabel.
  Han en ik hebben een beetje vals gespeeld; we zouden een wandeltrektocht maken en van het ene naar het volgende adres lopen, maar uiteindelijk hebben we de auto toch meegenomen en hebben we wat kleinere wandelingen gemaakt en ook gefietst. Dat is vrij pittig in de Chartreuse met zijn behoorlijke hellingen. Het gebied is prachtig en zeer relaxed met leuke kleine Franse dorpjes. En bijna geen winkels. Ook wel eens fijn!
  Wel jammer dat we na de wandeling in Sappey dachten een lekker biertje te gaan scoren op het enige terras in het dorp en toen tot de ontdekking kwamen dat op woensdag alles dicht is in het dorp. Nou ja alles… het terras en het supermarktje. Uiteindelijk een eind verderop toch nog een biertje kunnen doen op het terras van een skihut. En aanrader als het warm is : het nieuwe ecologische zwembad in Les Echelles! Jolanda

  Toevoeging Hannibal Reizen: We zullen de mogelijkheid van het zwemmen toevoegen op de bestemmingspagina!

 • Yvonne cuijpers

  5 september 2017,
  Dit was voor ons de eerste ervaring met een wandelvakantie. Ik moet zeggen dat mede door de geweldige organisatie wij zeker nog een keer dit gaan doen. De beschrijvingen van de wandelingen waren uitstekend ook de tijds duur klopten. Het gebied is ontzettend mooi als het regent kan het op plekken glad zijn maar is ook nog te doen. Mijn compliment voor de keuze van de chambres wat een lieve mensen. Je zit met zijn alle in huiskamer en ze doen uiterst hun best om je te verstaan. In een woord een geweldige ervaring. Tot de volgende keer.

  Groetjes
  Rick en Yvonne

  Reactie Hannibal Reizen: Beste Rick en Yvonne, we zijn er blij met jullie reactie. Graag tot een volgende keer.

 • Wim, Marianne, Sake en Gusta

  1 september ’17

  Geweldige ervaring, onze wandelvakantie in de Chartreuse!
  We logeerden in 3 heel verschillende Chambre d’Hôtes, die alle drie fantastisch waren! De gastheren en gastvrouwen waren allemaal heel aardig en behulpzaam. Het was erg leuk met medegasten te dineren en het eten was heerlijk.
  Het was onze eerste wandelvakantie met Hannibal Reizen. De wandelingen waren pittig, maar goed te doen. Dank voor de duidelijke beschrijvingen en kaarten. De Chartreuse vonden we een prachtig gebied, rustig en weinig toeristisch. Schitterende uitzichten! We vonden de routes mooi afwisselend.
  We hebben genoten en raden Hannibal Reizen aan! Wij gaan zeker weer!

  Reactie Hannibal Reizen: Beste Wim, Marianne, Sake en Gusta, Wat fijn te lezen dat jullie 1e wandelvakantie van Hannibal Reizen zo geslaagd is. De Chartreuse is inderdaad een prachtige onbekende streek in Frankrijk. Wijzelf wonen er al jarenlang met veel plezier. Graag tot ziens op een andere wandelvakantie.

 • Salvi Schrijen en Beate Schmitz

  29 augustus 2017

  We hebben genoten van onze wandelingen in de Chartreuse, met fantastische uitzichten. De beschrijving van de routes en de extra PDF van de wandelkaarten waren erg handig en goed uitgewerkt. Ook fijn: de mogelijkheid om per dag te kiezen voor verschillende varianten van de wandeling. En na de wandelingen hebben we genoten van de gastvrijheid, gezelligheid, goede sfeer en het lekkere eten in de Chambres d’hotes. Perfect geregeld, bedankt!

 • Rian de Koning

  29 augustus 2017
  We hebben een heerlijke vakantie gehad met veel keuze uit de zwaarte van de routes. Het gebied was prachtig de beschrijving prima en van de gites hebben we genoten. We waren erg blij dat jullie ons naar een volgens adres wilden brengen toen we een zieke hadden.
  Al met al heel geslaagd en we zullen zeker jullie vakanties aanraden bij anderen en misschien dat we in de toekomst wel weer een reis boeken.

 • Saskia en Harold

  2 augustus 2017
  Dank voor jullie gastvrijheid en uitstekende organisatie. We hebben een erg fijne week gehad in de Chartreuse. De Alpen hebben ons meerdere malen van de sokken geblazen; van die uitzichten waar je maar in wil blijven hangen en die je in geen foto kunt vangen. Het was fijn om in de Chambre de Hôte in Le Sappey aan tafel te zitten en de dis van Colette te smaken. Het zijn mensen met hart voor de streek. Le Beau Site is een prettig hotel met een heel goed ontbijt.
  We vonden Hannibal Reizen zeker voor herhaling vatbaar en zouden jullie zeker aan vrienden aanraden.

 • Peter van Dijk

  Doordat we laat boekten, konden we niet overal overnachten in de daarvoor uitgezochte chambres d’hotes, maar de andere adressen waren ook prima. Vooral het eerste adres was erg verzorgd en veel leefruimte. In het hotel viel de grootte van de kamer enigszins tegen, maar dankzij het mooie weer konden we daar wel gebruik maken van het balkon. Het eten was daar verder prima en de bediening gastvrij. Toch misten we daar wat sfeer en een persoonlijke touch, maar daarvoor is het natuurlijk ook een hotel. Het laatste adres was echt top! Leuke mensen, warm onthaal en dienstbaar. De beschrijving van de wandelingen was duidelijk en uitgebreid.Op sommige plekken lijkt de beschrijving wat verouderd, omdat er op die plekken onlangs dingen in de omgeving zijn veranderd. Maar na enig zoeken kwamen we toch altijd wel weer op het ‘rechte pad’. De wandelingen zijn goed te doen, al deden we er wel wat langer over dan in de beschrijving stond vermeld, maar dat kwam waarschijnlijk ook door het warme weer. Mooie omgeving om te wandelen waarin de hoogteverschillen niet te groot zijn. Tenslotte nog een pluim voor jullie inzet om deze tocht voor ons toch mogelijk te maken, onlangs onze late aanvraag.

  Toevoeging Hannibal Reizen: Goed te lezen dat de vakantie geslaagd is Peter. We zullen de opmerkingen mbt de wandeling ter plekke gaan bekijken. Graag tot een volgende reis.

 • Han en Monique Adema

  In de eerste dagen van augustus hebben we de wandelvakantie in de Chartreuse in Frankrijk genoten. Letterlijk “genoten” want het is fantastisch geweest. Hannibal Reizen was heel zorgvuldig in haar informatievoorziening, zowel voorafgaande – als tijdens de vakantie. De overnachtingsplekken waren heerlijk; prima plekken om te slapen en heerlijk te eten. Overal was het ontvangst gastvrij en we voelden ons zeer welkom. De wandelingen werden uitstekend beschreven. De tochten lieten mooie plekken van de Chartreuse zien. Groen, uitgestrekt, met mooie kleine Franse dorpjes. We hebben geluk gehad met het weer; alleen op de laatste dag regende het, de andere dagen waren warm tot zeer warm. Vanuit het platte Nederland hadden we vooraf bedacht dat we de 4 sterren tochten ook zouden proberen. Eenmaal in Frankrijk bleken de twee- soms drie- sterren tochten meer dan genoeg. We zijn ervaren wandelaars, maar dan op de Nederlandse paden. In de Chartreuse is het wandelen echt anders. Wandelstokken en Deet bleken heel erg handig te zijn. We kijken terug op een fijne vakantie waar we door inspanning hebben uitgerust. Hannibal Reizen is wat ons betreft een aanrader.

 • René Tönissen en Wilma Vos

  Beste mensen, We willen jullie bij deze laten weten dat we ’n heerlijke week hebben gehad in de Chartreuse. Het concept is fantastisch! We zijn super verwend op elk adres op zijn/haar eigen manier. De wandelroutes gaven keuzemogelijkheid en waren uitstekend beschreven. De natuur prachtig! Kortom, alle lof en zeker voor herhaling vatbaar, wellicht in een ander gebied. Met hartelijke groet, René Tönissen en Wilma Vos

 • Dicky en Elske

  2 weken Chartreuse gehad, eerst de groepsreis en aansluitend een week de individuele trektocht. Goede combinatie als je een week in de Chartreuse te kort vindt! Goed georganiseerd, en verzorgd, wandelingen waren goed beschreven en met een kaartje en soms de weg vragen kwamen we er goed uit. Een heel mooi gebied, verrassend, veel schitterende bloemen, prachtige bergen, ruig en lieflijk met mooie uitzichten. Verrekijker is ook niet overbodig als je van vogels houdt, van roofvogels tot zwarte roodstaartjes. Cultuur snuiven kan ook, in le Sappey troffen we schilderexposities en demonstraties en een artisanale markt. Heel erg leuk! Het laatste adresje in st Pierre d’Entremont was helemaal super, een pand uit 1870 midden in het dorp, en het eten aan de overkant bij restaurant la Flambee heerlijk, al kan dit natuurlijk niet tippen aan Frank’s kookkunsten tijdens de standplaatstocht! we komen vast nog eens terug!

 • Carla en Eva

  Erg leuke week in de Chartreuse gehad, met drie heel verschillende accomodaties, elk een eigen sfeer! We waren bijna de enige wandelaars, vaak ook de enige gasten, dus alle ruimte voor onszelf. Mooie wandelingen, wel erg warm dankzij de hittegolf. Dus veel water mee, 5 liter per dag. We hebben gekozen voor de langste routes, prachtig. We (moeder van 55 met dochter van 22, niet bijzonder getraind) liepen alles ruim binnen de opgegeven tijd. Ook cultuur: concert in de kerk van Le Sappey en een bezoek aan museum van het klooster, erg de moeite waard om de omgeving anders te bezien. Prima beschrijvingen van de routes, en heel vriendelijke Fransen! Denk aan Deet, want er zijn steekvliegen die zich niet laten weerhouden door anti-muggenspul. Dank voor het snelle regelen van deze geweldige vakantie: op maandagavond geboekt, op dinsdagochtend alles geregeld! Carla en Eva

 • Else en Paul

  We hebben een heerlijke trektocht in de Chartreuse gehad. Mooie wandelingen en prima verblijfplaatsen. We hebben deze tocht door persoonlijke omstandigheden pas laat geboekt. Desondanks heeft Hannibal ons uitstekend geholpen. Al snel een telefoontje dat het niet kon op die datum. Kort daarna een mail waarin een alternatieve locatie werd voorgesteld voor een van de plekken en een vertrekdatum van 1 dag later. Super service! We hebben een heel goede vakantie gehad! Die alternatieve locatie was overigens uitstekend.

 • Karin Scholten

  Een trek-wandelvakantie in de Franse Alpen, het Chatreusegebergte. We hebben op drie verschillende chambres d’hotes gelogeerd met vervoer van bagage. Voor ons waren de twee sterren wandelingen genoeg, zo niet pittig aangezien het flink heeft geregend de laatste tijd waren de paden erg modderig en glad. Voor ons was de aangegeven tijdsduur te krap, we liepen er echt langer over. Alledrie de overnachtingplekken waar goed en verschillend. Een klein minpuntje is de middelste in St. Pierre de Chatreuse, deze ligt nogal een eind van de bewoonde wereld. We kwamen voor een dichte deur om half vier, terwijl we erg veel zin hadden in een koel drankje. Hier moet je dus rekening mee houden. De andere plekken zijn in de bewoonde wereld. Terug vervoer naar de auto vonden we nogal fors geprijsd, 40 euro, voor half uur rijden. Al met al fijne vakantie, leuke mensen ontmoet, lekker gegeten.

  Toevoeging Hannibal Reizen. Beste Karin Scholten. Wij vinden dat de 2e accommodatie niet ver van de bewoonde wereld ligt, het is namelijk maar 2 km, en op 1 km afstand is een hotel met een terras! We kunnen ons voorstellen dat het vervelend is dat u aan een gesloten deur kwam. Wij vinden dat dat niet kan en zullen hierover contact met de eigenaar opnemen (er zat blijkbaar wel een briefje op de voordeur waarop de eigenaar liet weten dat hij om 17h30 terug zou zijn). Het is nog nooit voorgekomen dat hij er niet was om de gasten welkom te heten, dus niet iets om rekening mee te houden zoals u schrijft. U wist van te voren, (staat op de website) dat het ophalen van de auto 40 euro kost. Wij vinden dat een redelijke prijs daar het een traject van ruim 30 minuten enkele reis betreft en dan ook nog over twee hoge bergpassen. De chauffeur is ruim een uur onderweg!

 • Digna Jansen

  We hebben een heerlijke vakantie gehad in de Chartreuse, wat een prachtig gebied. We sporten zeer regelmatig en wandelen veel, maar de wandelingen zelfs met 2 sterren vonden we toch behoorlijk pittig. Dit kwam mede doordat het flink geregend had en ook nog deed tijdens onze routes. Dat leverde soms routes op die vooral een wilwaterbaan leken 🙂 . Helaas hebben we de 2 langere routes van 7 uur moeten skippen door het slechte weer en hebben we de kortere varianten gelopen. C’est la vie. De Chambre d’hotes waren prima geregeld en wat een lieve zorgzame eigenaren, gastvrouwen -en mannen. We werden verrast met zelfbereide maaltijden uit de moestuin, een zelfgebrouwen borrel hier en een aperitiefje daar. Alles in gemixt Frans en Engels en met handen en voeten. Hartverwarmend. Kortom: het was erg mooi en erg fijn!

 • Joop Mols

  We zijn net terug van een 6 daagse trektocht in de chartreuse. Prima chambre d’ hotes, mooie omgeving, verassend, goed uitgestippelde routes. Geen enkele keer verkeerd gelopen! Mooie gesprekken aan tafel met de andere gasten. Fantastisch , daar doe je het voor. Naast al het goede toch enkele opmerkingen ’ter lering ende vermaeck’
  * in de weken voorafgaand aan onze wandeltochten had het behoorlijk geregend ( Kan Hannibal niks aan doen!) in de chartreuse, dat betekende o.a. behoorlijk modderige en glibberige paden. Om te wandelen op de wat smalle paadjes niet zonder risico. We hebben daarom ook uitschuifbare wandelstokken gekocht. Beslist een aanrader voor meerdere doeleinden overigens!
  * Wij dachten overigens ondanks onze 60+ leeftijd een behoorlijke conditie te hebben want we lopen veel. De wandelroutes die aangegeven stonden met 2** vonden we erg pittig en volgens ons niet te doen in de effectieve uren die ervoor stonden; 4u 45 minuten voor 11 kilometer met klimmen en dalen van 700 meter is ons niet gelukt. Dat werd steevast ongeveer 6 uur. Dus voor de volgende wandelaar. neem de tijd wat ruim en realiseer je dat klimmen en dalen meer tijd kost dan je denkt, voor een gemiddelde van 2,5 km per uur moet je behoorlijk doorstappen. In vergelijking met andere wandelvakanties is de gehanteerde norm van 2** behoorlijk bescheiden.
  * Omdat het zo geregend had en de week die wij gebruikten om te wandelen ook onbestendig hebben we gekozen om niet van het ene naar het andere adres te lopen maar te rijden( de auto mee) en daar ter plekke een andere wandeling te maken. Dat is makkelijk te doen want op elke locatie zijn er mooie uitgestippelde en gemarkeerde routes.

  kortom veel gezien, gelopen, genoten. Voor herhaling vatbaar!!

  Toevoeging Hannibal Reizen: Beste Joop Mols, hartelijk dank voor uw bericht in het gastenboek. Het heeft afgelopen zomer inderdaad veel geregend in Frankrijk, dus ook in de Chartreuse. Hierdoor worden de wandelingen, door de gladde paden, zwaarder. Wij hebben echter de ervaring dat de meeste wandelaars onze tochten binnen de aangegeven tijd lopen.

 • Els Roes

  Voor de eerste keer op stap met Hannibal reizen: de 6-daagse trektocht in de Chartreuse was in alle opzichten een meevaller. Alles op voorhand piekfijn geregeld, en een vlotte en vriendelijke communicatie. Voor ons een nieuw gebied; authentiek, niet toeristisch, mooi, vrij ruig. De wandelingen zelf waren prachtig, heel gevarieerd, en tot in de puntjes uitgestippeld, met kaartjes en beschrijvingen. Fijn dat er regelmatig kon gekozen worden uit verschillende niveaus in de tochten. Leuke chambres d’hôtes, alle 3 heel verschillend qua sfeer, wat zorgde voor afwisseling. Gezellige ontmoetingen met de andere gasten. Ook een pluspunt: heel goed te bereiken met openbaar vervoer: op minder dan 8 uur waren we van Brussel tot aan onze eerste adresje. Absoluut voor herhaling vatbaar!

 • Marianne en Charles

  Hallo Frank en Johan,

  Wij hebben inmiddels al weer een weekje Nederland achter de rug. Maar de herinnering aan de Chartreuse trektocht is gelukkig ook nog aanwezig. Het was prachtig en zeer goed verzorgd. De hartelijkheid van Colette en Bruno was onovertroffen. De gite van Jean-Pierre (Marc?) was bijzonder fraai en het eten daar voortreffelijk. Bij jullie thuis was het ook al prima maar daar eindigde helaas wel de reis en vandaar was het vertrek naar Holland. Herman en Resi gingen nog verder wij weer werken. Ach ja een ieder krijgt wat hij verdient.

  Hartelijke groeten en dank, Tot een volgende keer! Marianne en Charles

 • Freek en Lina

  Beste Johan en Frank, Onze wandelweek in de Chartreuse, van table d’hôte naar table d’hôte, eindigend in jullie schooltje, is ons heel goed bevallen. Prachtige, goed omschreven wandelingen, voor elk wat wils, heerlijk eten overal, en fijne ontmoetingen met mede-reizigers en gastheren/vrouwen. we gaan jullie op de site volgen, want dit smaakt naar meer! groetjes Freek en Lina

 • Ria en Wim

  Een week geleden zijn we terug gekomen van een heerlijke vakantie in de Chartreuse. Daar hebbe we met volle teugen genoten van de trektocht en nog een aantal dagen standplaats in Ecole du Villard. Ook deze keer (de 2 keer voor mij bij Hannibal) waren de wandelingen prachtig en met zorg beschreven. Ook de leuke plekjes om te slapen tijdens de trektocht zijn telkens verrassend leuk. We hebben tijdens ons verblijf bij hen genoten van hun gastvrijheid, het heerlijke eten wat Frank klaarmaakt en de extra verwennerijtjes tussendoor, en de extra informatie en service van Johan. Een perfect stel mensen zijn het. Wij hadden de primeur en hebben daarna hun huis nog enkele dagen kunnen huren. Het was even wennen zonder de hartelijkheid en verwennerij van Frank en Johan maar ook dat was een heel prettige tijd want het is goed toeven in hun aangename en gezellige huis.Het was een heel fijne vakantie.

  Ria en Wim

  Toevoeging Hannibal Reizen: Beste Ria en Wim, veel dank voor jullie lieve woorden. Wij vonden jullie ook aangenaam gezelschap in ’ons schooltje’ Ancienne Ecole du Villard. We hopen jullie in de toekomst weer op een van onze reizen te mogen begroeten.

 • Bate, Janny, Ivar en Lars Boschma.

  Goedemiddag Johan en Frank,

  Wij zijn donderdag teruggekeerd van onze eerste Hannibal reis en we wilden jullie even laten weten dat wij er ontzettend van genoten hebben; van de wandelingen maar ook van de leuke overnachtingsadresjes daar in de Chartreuse. Vooral aan ons verblijf in de Ganterie bij Emile en Christiane bewaren wij zeer warme herinneringen. Dit was onze eerste reis bij jullie maar het zal waarschijnlijk niet de laatste zijn dankzij jullie prima organisatie.

  Een hartelijke groet van Bate, Janny, Ivar en Lars Boschma.

 • Greet Pluymers

  Hallo Frank en Johan Jullie mail doet me eraan denken dat ik na onze vakantie in de Chartreuse niets meer van me liet weten.En dat terwijl ik hier aan iedereen mijn relaas doe en reclame maak voor jullie organisatie: ik had het gevoel een vakantie a la carte gekregen te hebben. In de natuur zijn en toch een superverwend gevoel te hebben. Al van bij de reservatie heeft jullie service me verrast – en ter plaatse kregen we daar dan nog extra service bovenop. Frank die ons dan naar een vertrekpunt bracht en nadien nog checkte of alles goed verlopen was. De auto die jullie met onze bagage naar het nieuwe logeeradres brachten. De enorm goeie keuze van het eerste logeeradres, bij jean-pierre, een chambre d’hote die zelfs voor een niet-wandelaar een aanrader is, .. Reken maar dat ik in de toekomst als ik een gelijkaardige vakantie wil boeken, opnieuw ga kijken wat jullie in de aanbieding hebben.

  Veel succes nog bij jullie werk en tot ziens. Greet Pluymers en Ruth, Freek, Kirsten

 • Frank de Jong

  Beste ‘Hanniballers’,

  Dit weekend kwamen we terug van onze wandeltrektocht door de Chartreuse. We willen jullie van harte bedanken voor de perfecte organisatie van deze vakantie. We hebben genoten: van de schitterende omgeving, van het feit dat het niet zo toeristisch is en van de twee geweldige chambres d’hôtes in Le Sappey en in St. Pierre de Chartreuse. We hadden nog nooit in een chambres d’hôtes geslapen: het was een geweldige verrassing. We vinden deze formule, het gezamenlijk ontbijten en dineren erg leuk. Zoals jullie wel weten waren ze allebei perfect, maar ieder met een heel eigen sfeer. Jammer, dat we in St. Pierre d’Entremont maar ‘gewoon’ in een hotel sliepen. Daar was niets mis mee, maar het verschil in sfeer met de vorige overnachtingplaatsen was wel groot. Later, toen we de website beter bekeken, zagen we, dat we de chambres d’hôtes bij jullie zijn misgelopen. Dat zou leuk geweest zijn om jullie ook ontmoet te hebben: de plaatjes op de site zien er goed uit. De wandelingen waren goed opgebouwd en erg afwisselend. De routebeschrijving was duidelijk, we zijn maar een keer een beetje verdwaald, maar dat lag niet aan de beschrijving: mijn man had op de dag van de Petit Som het idee opgevat om, nadat we achter het klooster langs gelopen waren, niet naar het pad af te dalen, maar parallel aan de weg, hoger op de berg, te lopen. Dat ging niet helemaal goed, zodat we uiteindelijk een uur extra liepen. Toch de top van de Petit Som meegenomen op de tocht en als je maar gewoon doorloopt, kom je op het laatst ook gewoon aan op je bestemming. De laatste tocht, op dag 6, vonden we de minst boeiende, waarschijnlijk ook, omdat je bij de waterval tussen de hordes toeristen terecht komt. Over die tocht hebben we de tip, om in de beschrijving te vermelden, dat je op het eindpunt een toeristisch restaurant hebt, maar in St. Meme d’en Bas ook een grappig klein restaurantje met een leuk terrasje: La Salamandre Verte. We hebben foto’s ervan bijgevoegd, zodat jullie een beetje kunnen zien wat we bedoelen. Het is prettig, om bij het voorbereiden van de tocht hier rekening mee te kunnen houden. Nogmaals onze hartelijke dank en wellicht wordt ooit eens vervolgd.

  Alewijn en Annelies

  Toevoeging Hannibal Reizen: Het hotel in de laatste overnachtingsplaats is inmiddels vervangen door een uitstekende chambres d’hotes

 • Caroline en Anine

  Wat een geweldige ervaring! Een aanrader voor iedereen die van wandelen houdt en ook wil genieten van de luxe van hotels en een chambres d’hôtes. We hebben ervoor gekozen om met het openbaar vervoer te reizen. Dat is prima gegaan. Wel even een gepuzzel, maar Frank en Johan zijn altijd bereid om mee te denken. We zijn erg gecharmeerd van de persoonlijke benadering. Ook al hebben we Frank en Johan nooit ontmoet, telefoontjes en mails worden zorgvuldig en zeer vriendelijk beantwoord. De tochten zijn prachtig en goed beschreven. Je hebt dagelijks de keuze uit meerdere tochten, van eenvoudig tot behoorlijk pittig. We namen steeds de langste/zwaarste route en gaandeweg de week begonnen onze knieën te protesteren. Een aantal afdalingen zijn lang en door de vele stenen en boomwortels niet gemakkelijk. Een wandelstok bood uitkomst. We zijn onder de indruk van de natuur en de vergezichten. De chambres d’hôtes is heel charmant en sfeervol. Colette is een perfecte gastvrouw die weet hoe ze het de gasten naar hun zin kan maken, zoals een roos op je kamer als welkom! Heerlijk eten en voor wie het weet te waarderen ook nog biologisch en van eigen teelt! Ook de 2 hotels zijn prima, met goede bedden, badkamer, alles schoon en lekkere maaltijden. Het is zeker voor herhaling vatbaar. We verheugen ons al op de volgende tocht.
  Frank en Johan: chapeau!!!! Caroline en Anine

  Toevoeging Hannibal Reizen : De beide hotels zijn inmiddels vervangen door uitstekende chambres d’hotes