Individuele wandelvakantie Gran Canaria Spanje


Individuele wandelvakantie van 8 dagen/7 nachten
Deze reis kan niet door één persoon alleen worden geboekt
Reissom: vanaf € 483 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Voor dit wandelarrangement heeft u een huurauto nodig
Type reis: u wandelt vanuit twee accommodaties
Honden zijn helaas niet welkom in de accommodaties
Reisperiode: dit arrangement kan het hele jaar door geboekt worden

We adviseren u op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen via de officiële website van Buitenlandse zaken. Ook de websites van de ANWB  en Europese Unie bieden heldere informatie.

Informatie over onze aangepaste annuleringsvoorwaarden n.a.v. Covid-19
Deze bestemming kan op dit moment niet geboekt worden. Maar we kunnen in plaats hiervan ons wandelarrangement op Tenerife aanraden
Boek deze reis »

Bestemming >>
De wandelingen >>
Foto’s >>
Verblijf en prijzen >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Canarische Eilanden

Met superlatieven moet je spaarzaam zijn, maar één geldt ongetwijfeld voor de Canarische Eilanden. Met een jaargemiddelde van 20º op zeeniveau hebben ze misschien wel het beste klimaat van de wereld. De Canarische Golfstroom, samen met de warme, zuidelijke zon en een aangename, verfrissende noordoost passaat, bepalen samen het prettige (wandel)klimaat. De verscheidenheid aan landschappen is adembenemend, de tegenstellingen zijn verrassend. Elk eiland heeft zijn eigen karakter. Gemeenschappelijk is het vulkanisme en de rijke flora. Altijd groene dennen- en laurierbossen wisselen af met subtropische hellingen boven de zee, imposante bergweiden, vulkanen en alpiene rotsformaties.

Gran Canaria, wandeleiland bij uitstek

Een beetje geschiedenis

Men schat dat de eilanden 13 tot 20 miljoen jaar oud zijn en door drie grote vulkanische uitbarstingen in de Atlantische Oceaan zijn gevormd. De Canarische Eilanden werden eerst ontdekt door Griekse en Romeinse zeevaarders, maar het duurde nog tot begin 1400 voordat er een serieuze poging werd ondernomen om de Canarische Eilanden te veroveren. De Romeinen noemden de eilanden Insulas Canarias (Hondeneilanden), waarschijnlijk naar de groepen honden (Latijn canes) die ze er aantroffen. Volgens andere bronnen werden honden in de plaatselijke godsdienst aanbeden en beschouwd als heilige dieren. De hond fungeert nog steeds als schildhouder in het wapen van de eilandengroep. De kanarie is op zijn beurt naar deze eilanden genoemd (en niet andersom).

Gran Canaria is het op een na grootste Canarische Eiland. Het ligt een paar honderd kilometer ten westen van de Zuid-Marokkaanse kust. De Canarische Eilanden zijn van vulkanische oorsprong. Tussen de eilanden liggen troggen die op sommige plaatsen tot wel 3500 meter diep zijn. Midden op het eiland ligt het ruige Cumbre-gebergte met als hoogste punten de toppen van de bergen Pico de las Nieves (1950 m) en Roque Nublo (1813 m).

Landschap

De vulkanische oorsprong van Gran Canaria is overal in het landschap waarneembaar. Basaltgebieden, verstilde lavastromen, vulkanen, kraters en caldera’s bepalen het landschap van het Cumbre-gebergte in het binnenland. De bergen, kustvlaktes, ravijnen en woestijnen herbergen een grote verscheidenheid aan planten, bomen en bloemen. Het noorden van het eiland heeft meer regenval dan het zuiden. De bergen fungeren als scheiding tussen de twee gebieden. In het noorden en noordoosten, tussen Puerto de las Nieves en Gando, bestaat de kust afwisselend uit stranden en kliffen. In het zuiden van Gran Canaria is alleen een aantal valleien vruchtbaar en geschikt voor landbouw. De rest van dit gebied is kaal, ruig en rotsig. Hier liggen echter de fraaiste stranden van het eiland. En daarom is het eiland het bekendst; dit is waar het massatoerisme op afkomt. In het vruchtbare noordoosten leven de meeste inwoners van Gran Canaria. Hier ligt de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria, met bijna een half miljoen inwoners de grootste stad van het eiland. Minder bekend is dat het midden van het eiland een waar wandelparadijs is.

… en eiland van de eeuwige lente

Hoewel de Canarische Eilanden wellicht het ‘beste’ klimaat ter wereld hebben, betekent dit niet dat het er nooit regent. Gran Canaria heeft een warm, zonnig, subtropisch klimaat, De temperatuur is het hele jaar vrij gelijkmatig door de vochtige noordoostpassaat (calisio) en de Canarische Stroom, een aftakking van de Golfstroom. De temperaturen op zeeniveau variëren van 20° in december tot 29° in augustus. Meer landinwaarts, in de bergen is het, vooral ’s nachts, koeler en op de hoogste bergen kan enkele maanden per jaar hier en daar zelfs een dun laagje sneeuw liggen. Reken in de winter op een temperatuur tussen de 15º en 18º, in het voor- en najaar op 21º en hoogzomer op 27º. Van eind januari tot medio februari bloeien de amandelbomen en in de maanden daarna is het eiland een bloemenzee. De droogste maanden zijn de zomermaanden juni, juli en augustus.

De wandelingen

Gran Canaria is – net als de buureilanden Tenerife, La Gomera en La Palma – een prachtige wandelbestemming. Het binnenland van Gran Canaria is een oase van rust. De wandelingen concentreren zich in het groene hart van het eiland. Hier, in het ruige berg- en vulkaanlandschap, bieden we verschillende wandelingen aan, zowel korte als langere. Veel wandelroutes volgen de oude koninklijke routes ‘caminos reales’, die aangelegd werden om het binnenland te ontsluiten. U heeft een huurauto nodig om dit wandelprogramma te kunnen uitvoeren.

gran-canaria-spanje-hannibal-reizen-2

U kunt een keuze maken uit onderstaande wandelingen.
Wandelingen 1, 2, 3 en 4 maakt u het best vanuit San Bartolomé de Tirajana.
Wandelingen 5, 6 en 7 kunt u vanuit beide locaties maken.
Wandelingen 8, 9 en 10 maakt u het best vanuit Tejeda.
Voor wandeling 5 maakt u gebruik van uw huurauto en lokale bus. Voor wandeling 3 maakt u gebruik van de bus van Fataga naar San Bartolomé de Tirajana.

Wandeling 1
Het eerste deel van de wandeling klimt over een goed begaanbaar pad naar een bergpas. Deze vormt de overgang van het centrale bergland van het eiland naar de Caldera de Tirajanes meer naar het oosten. Dan buigt het pad in zuidelijke richting en loopt door het open bos van Canarische pijnbomen.
Looptijd: 3h30, 14 km, ↑↓ 525, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 2
Een wandeling naar het plateau ten oosten van Santa Lucia. De afdaling gaat over een prachtig pad terug naar Santa Lucia.
Lange variant: 4h20, 13 km, ↑↓ 800 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h30, 10 km, ↑↓ 680 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 3
Een makkelijke wandeling door het bewoonde dal tussen San Bartolomé de Tirajana en Santa Lucia. In Santa Lucia is gelegenheid om wat te eten en te drinken. Daarna wordt het landschap ruiger en is er minder bewoning. Het landschap is adembenemend mooi. Na een pittige klim steek je een bergrug over en daal je af naar het mooie dorp Fataga.
Looptijd: 3h15, 11 km, ↑ 420 m, ↓ 775 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 4
Een wandeling langs de rand van het Parque Natural de Pilancones. Hoog boven het dal met daarin het stuwmeer Presa de Chira. De route daalt af naar het meer, steekt de stuwdam over, en loopt dan door een landschap dat wel wat weg heeft van het Wilde Westen. Onderweg kun je pauzeren bij een kleine bar met terrasje. De route terug is een pittige klim over een ruig pad.
Looptijd: 4h30, 17 km, ↑↓ 660, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16

Wandeling 5
De pittigste wandeling van ons programma op Gran Canaria. Prachtige route over grotendeels makkelijk beloopbare paden, maar ook deels over nauwelijks zichtbare bergpaadjes. Wie door het voorgaande is afgeschrikt kan ook de korte variant kiezen. Je loopt dan over een prachtig bergpad omlaag naar een stuwmeer. Daar wacht een terrasje. Vervolgens over een makkelijk beloopbaar pad met prachtige uitzichten terug omhoog naar het uitgangspunt.
Lange variant: 6h00, 19½ km, ↑↓ 960 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16 hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 3h15, 12½ km, ↑↓ 460 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 6
Trektocht van naar Tejeda. Een schitterende wandeling in het hoogste deel van het eiland. Prachtige uitzichten rondom en een zeer afwisselende vegetatie.
Looptijd: 4h35, 14 km, ↑ 820 m, ↓ 1015 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16

Wandeling 7
Wandeling over de cumbre (berggraat) die het zuiden en het noorden van het eiland scheidt. Het hoogste punt in de wandeling is tevens het hoogste punt van het eiland: Pico de las Nieves ofwel de Sneeuwpiek op 1949 meter.
Lange variant: 4h45, 16 km, ↑↓ 840 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 2h15, 8 km, ↑↓ 370 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 8
Rondwandeling vanuit Degollada de Becerra. U loopt door de valleien ten noordoosten van de cumbre (berggraat) die het zuiden en noorden van het eiland scheidt. Kleine paadjes, omzoomd met een weelderige vegetatie, slingeren over de hellingen. Degollada de Becerra is een van de mooiste uitzichtpunten op het eiland. Bij helder weer is er prachtig uitzicht op de vulkaan Teide op het eiland Tenerife.
Looptijd: 2h00, 7 km, ↑↓ 290 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 9
Deze wandeling vangt aan in het bergdorp Artenara. In de diepte ligt het grote keteldal van de Caldera de Tejeda. In een ver verleden is hier een enorme vulkaankegel als een kaassoufflé in elkaar gezakt. Alleen de randen van de kegel bleven overeind. Vanaf het pad dat dicht langs deze randen loopt is er prachtig uitzicht in het dal met de rotspieken Roque de Bentayga en Roque Nublo. Overigens is het pad niet hoogtevrees gevoelig.
Looptijd: 4h30, 14 km, ↑↓ 800 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16

Wandeling 10
Een lichte wandeling rond stuwmeer Presa de Lugarejos en door de bewoonde valleien rondom de stuwmeren aan de oostkant van het Tamadaba gebergte. De route klimt eerst een stukje door het bos van Canarische pijnbomen en daalt dan af naar de stuwmeren. Het tweede deel van de wandeling voert over een prachtig pad in de een Barranco.
Looptijd: 2h35, 8 km, ↑↓ 410 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Foto’s

Verblijf en prijzen

Verblijf

U verblijft drie nachten in Tejeda. Dit dorp ligt op 1000 meter boven de zeespiegel. Kenmerkend voor Tejeda zijn de witte huisjes omgeven door amandelbomen. U verblijft op basis van logies in een casita, een huis(je) met keuken, slaapkamer, badkamer/wc en meestal een tuin, terras of balkon. Het dorp heeft een supermarkt en bakker en er zijn diverse restaurants en terrasjes.
De overige vier nachten verblijft u op basis van halfpension in een **** hotel op 966 meter boven zeeniveau in het stadje San Bartolomé de Tirajana. Alle kamers beschikken over eigen sanitair. Gedurende het verblijf heeft u gratis toegang tot de spa van het hotel. Het ontbijtbuffet is zeer uitgebreid. Ook het diner-buffet is uitstekend verzorgd. In San Bartolomé zijn ook diverse winkels waar u het lunchpakket kunt inkopen.

Prijzen 2020

Gran Canaria ligt in de subtropen op de 28ste breedtegraad en is omgeven door de Atlantische Oceaan. De warmte die normaal zou zijn op deze breedte, wordt getemperd door een koele zeestroom. Samen met de passaatwind zorgen deze omstandigheden voor een vrij constant klimaat. Temperaturen schommelen over het jaar gezien tussen de 18 en 27 graden. Deze wandelreis kan daarom ook het hele jaar door worden geboekt.
Er is geen vaste dag van aankomst of vertrek. Het basisarrangement omvat 7 overnachtingen. Het arrangement kan ook worden verlengd. De reissommen zijn per persoon bij verblijf van twee personen op één kamer.

Basisarrangement € 483
Verlenging in Tejeda o.b.v. logies €   54
Verlenging San Bartolomé de Tirajana o.b.v halfpension €   83

Inbegrepen:

 • drie overnachtingen o.b.v. logies in een ‘casita’ in Tejeda
 • vier overnachtingen o.b.v halfpension in een hotel in San Bartolomé de Tirajana
 • Nederlandstalige beschrijvingen van de wandelingen
 • ingetekende wandelkaartjes schaal 1:50.000
 • GPS bestanden van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • huur van een auto
 • alle maaltijden tijden het verblijf in Tejeda
 • lunchpakketten tijdens het verblijf in San Barolomé de Tirajana
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • eventuele reis- en annuleringsverzekering

Praktische informatie

Dit arrangement kunt u alleen boeken als u ter plekke over een auto beschikt. Bij boeking van een wandelarrangement waarvoor u naar de bestemming moet vliegen is het van belang dat de reservering van de vliegreis en het verblijf op elkaar zijn afgestemd. Dit is onder andere het geval bij deze bestemming. De procedure is:

 • U bepaalt aan de hand van beschikbare vluchten (zie verderop) wanneer u het verblijf wilt laten aanvangen en eindigen. De vliegreis nog niet boeken.
 • U vult met deze gegevens het boekingsformulier in op deze website.
 • Wij gaan na of de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn. U hoort meestal binnen twee dagen of dit het geval is.
 • Nadat wij u hebben laten weten dat de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn, boekt u direct de bijbehorende vlucht. U geeft vervolgens de vluchtgegevens aan ons door.
 • Mocht de accommodatie niet beschikbaar zijn in de door u gewenste periode, dan zullen we in overleg kijken of er alternatieve data zijn.

Hoe komt u er?

De luchthaven van Gran Canaria ligt dichtbij de hoofdstad Las Palmas.

Vliegen vanuit Nederland:

Transavia vliegt vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven naar Las Palmas.
Tui.nl vliegt vanaf diverse luchthavens naar Las Palmas.
Corendon vliegt vanaf Amsterdam en Maastricht naar Las Palmas.

Vliegen vanuit België:

Tuifly vliegt vanaf diverse luchthavens naar Las Palmas.
Brussels Airlines vliegt vanaf Brussel-Zaventem naar Las Palmas.
Corendon vliegt vanaf Brussel-Zaventem naar Las Palmas.

En de huurauto

Het openbaar vervoer op het eiland is niet slecht, maar de verblijfplaatsen en vertrekpunten van de wandelingen liggen vaak ongunstig ten opzichte van elkaar. Zonder auto kunt u bovenstaand wandelprogramma niet doen. We adviseren u tegelijk met de vlucht ook de huurauto te reserveren. U kunt ook de auto apart huren bij een van de volgende verhuurders met een lokatie op de luchthaven Las Palmas:

Autoreisen
Cicar
Goldcar
Sixt
Avis
Hertz

Bij deze verhuurders kunt u een auto huren vanaf circa € 85 per week. Verzekering en onbeperkt aantal kilometers inbegrepen. Deze prijs is voor de laagste categorie (B.v. Citroen C3). Voor een of twee tientjes meer heeft u een grotere auto (Ford Fiesta, Seat Ibiza, Chevrolet Aveo)

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

6 gedachten over “Individuele wandelvakantie Gran Canaria Spanje

 • Adriana en Harry Bericht auteur

  Hallo Frank en Johan,

  We hebben een heerlijke wandelvakantie gehad op Gran Canaria. De wandelingen ( 1-3- 4-7a -9) zijn prima beschreven en duidelijk ingetekend. Het gpxbestand hadden we nauwelijks nodig. Het huisje in Tejeda was prima en Alicia is een aardige gastvrouw.Tejeda is een mooi gerestaureerd dorp.
  De maaltijden in Las Tirajanes waren geweldig! Ik denk met veel plezier terug aan die prachtige uitstalling van heerlijk vers eten met de glimlachende kok erachter. De beschadigingen t.g.v. de brand bij 7a zijn zich goed aan het herstellen, het is niet nodig deze wandeling over te slaan. Het is mooi te zien hoe de nieuwe loten weer dwars door de verbrande bast van de pijnbomen groeien.

  Nog enkele kleine aanvullingen bij wandeling 9:
  bij 1h55: de boomstammen liggen inmiddels niet meer op maar naast het pad. Het betonpad is verlengd ( volgens mij tot casa zapatero)
  bij 3h25:” Op een splitsing in de beekbedding rechtdoor omhoog” : dit heb ik even geinterpreteerd als: je moet in de beekbedding omhoog ( klauteren). Gelukkig zag dit er niet zo aantrekkelijk uit……

  Hartelijke groeten en wellicht tot een volgende keer,

  Adriana en Harry

  Reactie Hannibal Reizen: Hallo Adriana en Harry, leuk hoor dat jullie zo genoten hebben van deze vakantie. En dank voor de opmerkingen over de wandelbeschrijvingen. We zullen deze aanpassen en hopen dan dat wandelaars niet meer de neiging hebben een klauterpartij te gaan maken in een ruige beekbedding 🙂 We houden het graag op een tot ziens. Hartelijke groet Frank

 • Truus & Henri

  Ook wij hebben een hele fijne wandelvakantie gehad. De huisjes hadden inderdaad te lijden gehad van de regen maar de gastvrouw in Tejeda heeft dit meer dan goed gemaakt. Was daarna inderdaad een overgang naar het hotel in Bartolome maar het went snel en dan is de luxe van een sauna na het wandelen en het aanschuiven bij een buffet ook heerlijk. Beide locaties zijn prachtig gelegen. Helaas door de regen een hele dag binnen moeten zitten omdat autorijden en wandelen ons afgeraden werd. De wandelingen waren mooi en goed beschreven. We hebben zelfs wandelaars van een andere organisatie weer op het “rechte pad” gestuurd. De bosbranden hebben op een aantal delen flink huis gehouden maar dan is daar toch ook weer een bepaalde schoonheid in te zien.
  We hebben zelf nog een paar dagen Las Palmas om de reis heen geboekt wat ook een aanrader is. Een gezellige en leuke hoofdstad met vele gezichten en een prachtig stadstrand.
  We raden deze reis van harte aan.

  Reactie Hannibal Reizen; Beste Truus en Henri,hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie. Wij hebben Alicia, de gastvrouw tijdens onze groepsreis ontmoet. Een hartelijke, schat van een vrouw. Onze gasten, en wij zijn erg blij met haar. En wat goed dat u andere wandelaars weer op het juiste pad heeft gebracht, dat streelt ons natuurlijk 🙂 Wij hebben tijdens de groepsreis ook een bezoek aan Las Palmas gebracht. Inderdaad, een prachtig stadsstrand. Graag tot een volgende Hannibal wandelvakantie.

 • Johan en Elly Bericht auteur

  Wij hadden een heerlijke vakantie.
  Een fijne gastvrouw die water, kaas en jam klaar had staan.
  De reis per auto naar Tejeda was in het donker niet echt fijn hoewel we er in één keer naar toe reden.
  Het appartement was goed op een paar dingen na. De koelkast maakt erg veel geluid zodat wij die ’s nachts hebben uitgezet. Het appartement blijft verder vrij vochtig ondanks dat we regelmatig de deur open lieten staan.
  Verder hebben we on prima vermaakt in dit mooie dorp.
  Achteraf blij dat we niet naar San Bartelome konden. We zijn er geweest en vonden het hotel niet zo gezellig op het eerste gezicht. Blij dat we in Tejeda zaten.
  Nogmaals bedankt.
  Gr.
  Johan en Elly.

  Reactie Hannibal Reizen: Beste Johan en Elly, dank u wel voor uw reactie. Fijn om te lezen dat u een geslaagde vakantie heeft gehad. De week voorafgaand aan uw verblijf heeft het uitzonderlijk veel geregend op Gran Canaria. IK was er zelf met een groep en heb nog nooit zoveel regen op dit eiland meegemaakt. De traditionele huisjes hebben daardoor veel water opgenomen. Daar heeft u ongetwijfeld last van gehad. Het hotel in San Bartolome is van een geheel andere orde dan het huisje in Tejeda. Maar ik kan u verzekeren dat onze gasten het daar over het algemeen zeer naar hun zin hebben.

 • Marjolein en Christine

  Een aanrader, deze wandelvakantie. Tejeda is een leuk dorp waar je elke dag ergens anders kunt eten. Vanaf het dorpsplein heb je uitzicht over een mooie vallei. Afwisselende wandelingen met mooie vergezichten, iedere dag iets anders. En bij elke wandeling onderweg of aan het einde een terrasje met tapas!

 • Didi

  Hele mooie wandelingen en goede accomodatie. De beschrijvingen waren allemaal goed te volgen.
  In Tejeda lekte het dak van ons oorspronkelijke verblijfplaats. Complimenten voor de gastvrouw die ons bij aankomst direct naar een andere casa bracht.
  Helaas werkten de sauna’s in het hotel in San Bartomolé niet allemaal.

 • Marianne Eggermont

  Prachtige wandelingen. Wij zijn eind december geweest en alleen in San Bartolome overnacht.
  Bijna alle wandelingen gedaan, behalve 7 en 8 die door brand verwoest waren. Alle wandelingen waren goed beschreven. We hadden prachtig weer, dus dat maakte de wandelingen goed te doen. Het hotel is buitengewoon prettig. Eten is heel goed. Sauna en zwembad ook fijn. Enige minpunt was oudejaarsavond. Veel te duur diner en daarna vreselijk harde muziek tot 3 uur ‘snachts (we dreunden in ons bed).