Individuele wandelvakantie Sächsische Schweiz standplaats Duitsland


Individuele wandelvakantie vanuit één accommodatie
Deze reis kan ook door één persoon alleen worden geboekt
Reissom: vanaf € 420 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Type reis: standplaats, 8 dagen (7 nachten)
Honden zijn welkom in deze accommodatie
Reisperiode: Dit arrangement kan geboekt worden van eind maart tot begin november

We adviseren u op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen via de officiële website van Buitenlandse zaken. Ook de websites van de ANWB  en Europese Unie bieden heldere informatie.

Informatie over onze aangepaste annuleringsvoorwaarden n.a.v. Covid-19

Boek deze reis »

Bestemming >>
Overzicht van de wandelingen >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Sächsische Schweiz, turbulent landschap in Midden-Europa

In het voormalige Oost-Duitsland, dicht tegen de Tsjechische grens, ligt een van de interessantste wandelgebieden van Midden–Europa. Het is het oostelijk deel van het Erzgebirge dat in de volksmond de Sächsiche Schweiz is gaan heten. Het maakt deel uit van het Elbsandsteingebirge, een middelgebergte dat 100 miljoen jaar geleden is gevormd uit de omhoog gedrukte kalk- en zandsteensedimenten van een ondiepe en warme randzee.
De Elbe, die haar oorsprong vindt in Tsjechië, stroomt dwars door dit gebergte en heeft in de loop van miljoenen jaren haar grillige sporen achtergelaten in het landschap. De wandelaar loopt er langs vrijstaande zuilen
van bizar gevormde zandsteenrots zoals de Barbarine, langs rotsformaties als de Schrammsteine en de Affensteine en over tafelbergen als de Lilienstein en de Königstein. Op korte afstand zijn hoogteverschillen tot 450 meter niet uitzonderlijk. Het verbrokkelde landschap van kloven, rotsrichels en tafelbergen wordt afgewisseld met min of meer vlakke plateaus waar de dorpjes liggen en waar weilanden en akkers prachtig zicht bieden op het dal van de Elbe en de rotsformaties er omheen.

Dresden

Niet alleen het verre geologische verleden van de Sächsiche Schweiz is turbulent te noemen, het meer nabije verleden heeft ook zijn sporen nagelaten. Vooral in Dresden, de hoofdstad van Sachsen. De stad heeft meerdere rampen overleefd, waarvan het bombardement in de nacht van 13 op 14 februari 1945 de ergste was. Vijfentwintig duizend doden en een stad in puin waren het resultaat van één van de zwaarste bombardementen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Omdat het communistische bewind besloot de getroffen gebouwen na de oorlog te slopen, bleef er weinig van het oorspronkelijke Dresden over. Slechts enkele historische gebouwen werden herbouwd zoals de Semperoper en het paleizencomplex Zwinger. Na de Duitse hereniging in 1990 is men begonnen met een gedeeltelijk herstel naar het oude barokke beeld zoals dat in Dresden voor de oorlog te zien was. De Frauenkirche werd geheel herbouwd en rondom de kerk verrezen prachtige barokke panden die Dresden de allure van weleer teruggaven. Hoewel een groot deel van de gebouwen in de binnenstad vrij jong is, lijkt het oud. De manier waarop men van de binnenstad van Dresden een nieuwe oude stad heeft gemaakt, verdient respect.

Wandelen in de Sächsische Schweiz

Tijdens deze wandelweek worden comfort, cultuur en een indrukwekkend landschap op een aangename wijze gecombineerd. Het comfort wordt geboden door een dorpshotel in de buurt van Lichtenhain. Dit pand van meer dan vierhonderd jaar oud is getransformeerd tot een comfortabel hotel. U wandelt door de historische stadjes Hohnstein, Königstein en Bad Schandau en door kleine dorpen als Hinterhermsdorf en Schmilka, waar u kunt genieten van idyllische dorps- en stadsgezichten. U loopt veelal over prachtige slingerpaadjes door kloven en over berghellingen. U kunt ook de nabijgelegen stad Dresden bezoeken.

Overzicht van de wandelingen

Wie met de auto is gekomen zal deze ter plaatse ook bij de meeste tochten kunnen gebruiken om naar het beginpunt van de wandelingen te reizen. Bij sommige lijnwandelingen reist u dan per bus of trein terug naar de auto. Wie met het openbaar vervoer is gekomen kan per bus en/of trein naar het beginpunt van de wandelingen en terug vanaf het eindpunt.

1. Wandeling van Bad Schandau naar Schmilka
U loopt van Bad Schandau naar het meer stroomopwaarts gelegen dorpje Schmilka. Schmilka is een schilderachtig gelegen dorpje aan de Elbe en dichtbij de Tsjechische grens. Het is een kleurige lappendeken van vakwerkhuizen.
Looptijd: 4h30, 14 km, ↑620 m ↓615 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

2. Rondwandeling vanuit Hinterhermsdorf
Een rondwandeling vanuit Hinterhermsdorf, het meest oostelijk gelegen dorp van de Sächsische Schweiz. Deze oostelijke lob van Duitsland is aan drie kanten omgeven door Tsjechië. Een groot deel van de grens wordt gevormd door het riviertje de Kirnitzsch. Het slingert door een nauwe kloof met daarnaast een prachtig pad. 
Looptijd: 4h00, 16 km, ↑↓400 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

3. Rondwandeling vanuit Hohnstein
Een rondwandeling vanuit het stadje Hohnstein, bekend om de prachtige burcht. De burcht is dagelijks te bezoeken van 10h00–17h00.  In het voorjaar bloeit de Märzenbecher (het Lenteklokje) uitbundig. Na een versnapering op het terras van de Bockmühle loopt u eerst door een weidegebied en vervolgens via een mooi bospad terug naar Hohnstein.
Looptijd: 4h30, 17 km, ↑↓425 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

4. Wandeling van Königstein naar Bad Schandau
Een lijnwandeling van Burgstadt Königstein terug naar Bad Schandau. Vanuit het stadje voert de route omhoog door het afwisselend bosrijke en open gebied boven de zuidoever van de Elbe. Onderweg is horeca. Tenslotte daalt het pad weer af naar de Elbe en kom je terug bij het station van Bad Schandau. De burcht van Königstein is te bezoeken en dagelijks geopend van 09h00-18h00.
Looptijd: 4h00, 15 km, ↓↑560 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

5. Van de Neumannmühle naar Bad Schandau
Een wandeling hoog boven het dal van de Elbe tussen weilanden, bosschages en door dorpjes. Omdat de wandeling op hoogte blijft is er vaak prachtig uitzicht rondom op prachtige rotsformaties. In enkele van de dorpjes waar je doorheen komt is horeca.
Lange variant: 4h30, 18 km, ↑520 m ↓600 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 2h35, 11 km, ↑190 m ↓395 m, zwaarte  hannibal-reizen-ster1-h16

6. Rondwandeling vanuit de Neumannmühle
Een rondwandeling door het ruige bosgebied in het grensgebied van Duitsland en Tsjechië. Je nadert de grens tot op enkele honderden meters. De route loopt veelal over prachtige slingerpaadjes door kloven en over berghellingen.
Looptijd: 4h00, 15 km, ↑↓570 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

7. Rondwandeling vanuit Kurort Rathen
Een wandeling rondom een van de meest bezochte delen van de Sächsische Schweiz: de Bastei. We hebben er bewust voor gekozen niet de route over de Bastei te nemen. Deze route is namelijk een soort van Kalverstraat, maar dan omhoog en met vele trappen. Voor rust en natuur kan je hier beter wegblijven. We hebben een route beschreven die ten noorden van de Bastei omhoog klimt. Hier komt u zeker ook andere wandelaars tegen, maar het is er veel rustiger dan bij de Bastei en zeker zo mooi. De afdaling naar Stadt Wehlen is buiten het veelbelopen gebied. Het marktplein van Stadt Wehlen is een aangename plek voor een versnapering. Het tweede deel van de wandeling gaat via de zuidelijke oever van de Elbe terug naar Kurort Rathen.
Lange variant: 3h35, 11 km, ↑↓460 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant A: 1h45, 6½ km, ↑↓220 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Korte variant B: 1h50, 4½ km, ↑↓240 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

8. Stadswandeling Dresden
Een rondwandeling door een van Duitslands mooiste steden. Dresden is de hoofdstad van Saksen, een deelstaat gelegen in het oosten van het land. Qua aantal inwoners is het de derde stad van voormalig Oost-Duitsland, na Berlijn en Leipzig.
Looptijd: variabel, 8 km, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Verblijf en prijzen

Verblijf

U verblijft in een landelijk gelegen hotel in het dorp Lichtenhain. Het hotel heeft kamers in drie prijscategorieën. De kamers met uitzicht over landerijen en heuvels in de verte zijn het duurst. Ook het oppervlak van de kamer en de aanwezigheid van hetzij een balkon, hetzij een terras is van invloed op de prijs. Er is keuze uit kamers met een tweepersoonsbed of twee aparte bedden. Boekt u een kamer met twee eenpersoonsbedden; in Duitsland wordt onder eenpersoonsbedden meestal verstaan: één grote ombouw, met twee matrassen en twee dekbedden. Wenst u absoluut twee bedden die uit elkaar staan, geef dit dan aan op het boekingsformulier onder opmerkingen. Wij bekijken vervolgens wat mogelijk is. Er zijn ook eenpersoonskamers. Alle kamers hebben een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet.

De maaltijden

Het verblijf is naar keuze op basis van logies/ontbijt óf halfpension. Het prijsverschil tussen beide formules is circa € 18 p.p.p.d. Voor deze meerprijs krijgt u een eenvoudig vaststaand driegangenmenu. Eet u geen vlees en/of vis of wenst u een uitgebreide menukaart? In dat geval raden wij u aan een verblijf op basis van logies/ontbijt. De menukaart biedt namelijk meer gerechten aan, ook zonder vlees/vis. De halfpension gerechten zijn veelal gerechten met vlees. Het ontbijt is in de vorm van een buffet. Het lunchpakket is in beide formules inbegrepen en stelt u zelf samen tijdens het ontbijt. Indien u kiest voor de formule zonder diner, dan kunt u naar keuze ’s avonds à la carte eten in het hotel of in een restaurant in Sebnitz (op 7 km) of in Bad Schandau (op 8 km). Op het boekingsformulier kunt u aangeven welke categorie kamer u wenst en al dan niet o.b.v. halfpension.

Prijzen 2022

U kunt deze reis boeken van eind maart tot begin november. Het basisarrangement kan met een onbeperkt aantal dagen worden verlengd. Er is geen vaste dag van aankomst. De reissommen zijn per persoon, met verblijf van twee personen op een kamer. Onderstaande prijzen zijn voor het basisarrangement van 7 nachten/8 dagen. Indien u minder dan 7 nachten boekt wordt de dagprijs in verhouding hoger.

Type kamer Beschrijving kamer Logies/ontbijt Halfpension
Categorie 1 Tweepersoonskamer 16m2,
noordzijde, met terras,
uitzicht op grote binnenplaats
€ 420 € 536
Categorie 2 Tweepersoonskamer 16m2,
zuidzijde, meestal met balkon,
uitzicht op heuvels
€ 449 € 565
Categorie 3 Tweepersoonskamer 28m2,
zuidzijde, met balkon,
uitzicht op heuvels
€ 536 € 652
Eenpersoons Eenpersoonskamer 12m2,
noordzijde, zonder balkon,
uitzicht op grote binnenplaats
€ 662 € 778
Toeslag Een hond is toegestaan,
toeslag € 7 per overnachting

Inbegrepen:

 • uitgebreid ontbijtbuffet
 • lunchpakket (zelf samenstellen)
 • eventueel eenvoudig vastgesteld driegangenmenu (afhankelijk van uw keuze)
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen en kaartjes van de wandelingen
 • GPS gegevens van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis
 • drankjes tijdens en buiten de diners
 • ‘Gästekarte’ (toeristenbelasting) € 2,50 per persoon per nacht. Zie hieronder voor uitleg.
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Praktische informatie

Hoe komt u er?

Per auto:
Het grootste deel van de rit is autobaan. De precieze route en waar u de grens oversteekt hangt af van uw vertrekplaats. De afstand van Utrecht naar uw accommodatie is ruim 760 km ofwel circa 8 uur rijden exclusief pauzes. De afstand vanuit Brussel is ongeveer 830 km ofwel 8½ uur rijden zonder pauzes. Na boeking ontvangt u een routebeschrijving.

Per trein/bus:
U kunt in een dag naar de bestemming reizen. Er zijn meerdere verbindingen mogelijk, onder meer afhankelijk van uw vertrekplaats in Nederland of België. U moet minstens twee keer overstappen. Het laatste treintraject is van Dresden naar Bad Schandau. Vervolgens reist u in veertien minuten met de bus naar uw eindbestemming.

Gästekarte

De regio bied haar gasten een uitstekende toeristische infrastructuur. Goed onderhouden parken en tuinen, promenades langs de schone oevers van de Elbe en een prachtig netwerk van fiets- en wandelpaden.

De verplichte toeristenbelasting wordt betaald in de vorm van een Gästekarte Mobil. Als gast kunt u gratis gebruik maken van diverse toeristische aanbiedingen. En een erg groot voordeel van deze kaart is dat hij gratis toegang geeft tot het lokale bus-, trein- en ferryvervoer. Bijna alle door ons aangeboden wandelingen kunt u met de Gästekarte Mobil gratis bereiken per trein, bus of ferry.

De Gästekarte wordt als toeristenbelasting door het hotel in rekening gebracht en is niet inbegrepen in de prijs van het arrangement. In 2021 kost de Gästekarte € 2,50 per persoon per overnachting. Kinderen krijgen korting.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

15 gedachten over “Individuele wandelvakantie Sächsische Schweiz standplaats Duitsland

 • Aad en José

  We hebben al eerder wandelvakanties gedaan, dit was de eerste keer via Hannibal reizen. Alles goed geregeld, duidelijke info en een eerlijk verhaal. Ondanks dat de schorskever in Saksen de naaldbomen aantast, hebben we heerlijk kunnen wandelen. Wandeling 6 Neumannmuhle had een afsluiting. Hierbij was ter plekke een alternatieve route aangegeven.
  We hebben gebruikt gemaakt van de gps bestanden in Osmand (app) en samen met de beschrijving en kaart was alles prima te lopen. In wandeling 5a was Gasthaus Zum Kirnitzschtal helaas definitief gesloten.
  De routes zijn prima in te korten, te combineren of om te draaien. Dresden is een aanrader (aangeleverde plattegrond zonder beschrijving van de nummers niet handig)
  We verbleven in een prettig hotel, zeer goed ontbijt, goed bed, wij hadden een luxe kamer met uitzicht op de bergen. Wij hebben a la carte gegeten, de prijs/kwaliteit was goed maar beperkte kaart om een week lang gevarieerd te kunnen kiezen. In de omgeving lastig om ander restaurant te vinden.
  Wij zijn met trein gereisd en dit is ons goed bevallen. De bus in de wandelomgeving gaat super goed. Het vraagt wel wat planning op de wandeldag. Al bij al top vakantie gehad in een prachtige omgeving. Bedankt Hannibal reizen.

 • Susan Kroes-Zwiers

  Het was voor ons de eerste keer dat we een wandelvakantie boekten. Een beetje uit nood geboren: vanwege coronamaatregelen wilden we niet te ver van huis. En toch actief bezig zijn. Het hotel was prima: kamer met balkon en uitzicht en de ontvangst was goed. Fijn was de tageskarte: we hebben iedere keer de bus genomen. Ook een prima mogelijkheid om de omgeving te zien. En duidelijke bewegwijzering: zowel van Duitse kant als de beschrijving van Hannibal.
  Van de wandelingen hebben we slechts 2 geheel gewandeld. De andere wandelingen hebben we naar eigen inzicht aangepast. Ons bezoek aan Dresden stond in het teken van museumbezoek en we hebben de stadswandeling gelaten voor wat die was.
  We hebben ons een beetje verkeken op de zwaarte: na de eerste dag hadden we geen kuiten meer over. Bestudering van de kaarten leerde dat je kunt lezen of je stijgt.
  We hebben prima weer gehad en zijn tevreden over deze vakantie.
  Ik heb het volgende verbeterpunt:
  – duidelijker aangeven wat de zwaarte van een wandeling is. De sterren zeiden mij niets maar daar zal ik over wel overheen gelezen hebben.
  Zeker voor herhaling vatbaar.

  Met vriendelijke groet,

  Jan en Susan Kroes

  Reactie Hannibal Reizen: Blijkbaar boekten Jan en Suzan voor het eerst een wandelvakantie. Wellicht dat zij daardoor ook niet goed konden inschatten hoe licht en/of zwaar onze aangeboden wandelingen zijn. Op de site, maar ook op elke wandelbeschrijving, geven we aan hoeveel meters er geklommen en gedaald moet worden. We geven ook de gemiddelde looptijd zonder pauzes aan. Volgens ons zou deze informatie onze gasten een goed beeld moeten geven van de zwaarte van een wandeling. Fijn om te lezen dat Jan en Suzan Kroes een fijne vakantie hebben gehad.

 • Teun, Eva, Lauran, Bart en Marty Bericht auteur

  Beste Frank en Johan,

  Het was er nog niet van gekomen iets in jullie gastenboek te schrijven. Maar vorig jaar hebben wij voor de vierde keer een Hannibal reis gemaakt. De Sächsische Schweiz heeft ons aangenaam verrast en we hebben er afgelopen september heerlijk gewandeld. Door sappige weiden vol met zonnebloemen, langs beekjes en watervallen tussen de rotswanden, over uit steen gehouwen trappen naar de top van rotsformaties met prachtig uitzicht over de wijde, heuvelachtige, omgeving. De temperatuur was, in tegenstelling tot zuidelijke landen, niet te heet om wat later te vertrekken en lange dagen te maken.

  Het was een gezellig “Hannibal” hotel. Gastvrije ontvangst, goed verzorgd, heerlijk uitgebreid ontbijt en de lunch kon je zelf samenstellen. Mooi terras met prachtig uitzicht richting de bergen. We hebben a la carte gegeten. In verband met corona, werd in ’shifts’ gegeten, waarvoor je je kon inschrijven, zowel voor ontbijt als avondeten.

  Vervolgens hebben we nog enkele dagen genoten van het cultuur historische waardevolle gebied in Dresden, Leipzig, Weimar (Bauhaus) en Jena.

 • Rik en Marjan, utrecht

  Een erg mooi wandelgebied! De wandelingen waren precies uitdagend genoeg voor ons, en goed te volgen.

  Fijn hotel ook, vooral vanwege het fenomenale uitzicht. We werden al helemaal blij toen we het binnenhof opdraaiden.

 • Erik en Mirjam Bericht auteur

  Wij hebben een achtdaagse wandelreis naar de Sachsische Schweiz gemaakt, met als standplaats Lichtenhain.
  De natuur waarin wij gewandeld hebben was prachtig. Het zandsteengebergte in dit gebied is grillig en woest.
  Wij hadden voor gemiddelde wandelafstanden per dag gekozen en daar waren we blij om.
  De meeste dagen hadden we er toch wel een stuk bij zitten waar je enorm moest klimmen en klauteren.
  Er zaten behoorlijk uitdagende stukken bij.
  De routebeschrijving was wat dat betreft summier. Onze GPS hebben wij op diverse stukken nodig gehad.
  Doordat we vanuit een punt vertrokken, konden we zelf bepalen wanneer we welke wandeling gingen doen. Handig i.v.m. de zaterdag- en zondagbusregeling.
  Ook handig vanwege het weer. Wij hebben goed weer gehad, maar sommige stukken zullen bij heftige regenval moeilijk zijn om te lopen.
  Het hotel was goed, de wandelingen waren prachtig, we hebben enorm genoten!
  Reactie Hannibal Reizen: Deze wandelaars vonden dat ze enorm moesten klimmen en klauteren. Wellicht hadden ze dit niet verwacht. Daarom is het van belang om de informatie over de te overbruggen hoogtemeters goed te lezen. Op onze website kunt u per wandeling lezen hoeveel meters u moet klimmen en dalen.

 • Klaas Muller en Bert Bomer

  Ondanks het extreem warme weer hadden we een heerlijke wandelweek. Het hotel is prima. Er heerst een hartelijke sfeer. We aten alle avonden in de tuin. Wij genoten van de grote kamer met het mooie terras en uitzicht op de heuvels. En zagen steeds ’s avonds laat de maan opkomen. De meerprijs zeer waard! Omdat er in de omgeving weinig restaurants zijn, kozen we voor: logies, ontbijt, lunchpakket en menu van de dag. Vrij eenvoudig en gut bürgerlich! Je kunt in Berghof overigens ook goed à la carte eten. De wandelingen waren prachtig en gevarieerd, de beschrijvingen en de kaarten klopten uitstekend. Veel paden hadden (zoals wij het noemen) een “Hanniballige sfeer”. Leuke en wat afwijkend. Mijd vage zijpaden! We merkten, dat het openbaar vervoer (busdienst) goed werkt, maar vonden het wel heerlijk dat we met de auto naar de verschillende startpunten konden rijden. Over het algemeen is er onderweg weinig horeca, dus het is raadzaam steeds voldoende water etc. mee te nemen. Al met al een fijne week op een mooie bestemming.

 • Saskia

  Goedemorgen Frank en Johan,

  Ik ben net terug van een heerlijke wandelweek met Monique en Hanny
  Wat een fantastisch mooi gebied en geweldige wandelingen!
  De plek van het hotel was ook super, heerlijk ontbijt en lunch, het avondeten was iets minder maar zeker okay!
  Hartelijke groet, Saskia

  Reactie Hannibal Reizen: Zoals op de bestemmingspagina vermeld, is, als u dit arrangement op basis van halfpension boekt, de avondmaaltijd eenvoudig, ofwel gut bürgerlich. De toeslag bedraagt immers maar € 13. Hiervoor krijgt u een entree, hoofdmaaltijd en dessert! Wilt u uitgebreider eten, dan kiest u voor een verblijf op basis van logies/ontbijt en lunchpakket.

 • Vera en Jaap

  Van 1 tot 10 juli een fijne wandelvakantie gehad in ‘Sächsische Schweiz’. Het was een erg warme periode met dagen van zo’n 30 graden. Maar de wandelingen bieden genoeg keuze voor bosrijke tochten en schaduwrijke kloven.
  Het vriendelijke personeel van het hotel verrast je iedere ochtend met een prachtig en heerlijk ontbijt. De fantasie daarvoor misten we een beetje in het avondeten. Wij hadden een fijne kamer met groot dakterras en weids uitzicht.
  Met het punctuele busvervoer kun je hier prima zonder auto uit de voeten.
  Liefs Vera een Jaap

  Opmerking avondeten:
  Het avondeten, inbegrepen bij het halfpension, is eenvoudig en misschien niet fantasievol. Dat vinden wij ook jammer. Aan de andere kant, een halfpension diner komt op € 13. Hiervoor krijg je een entree, een hoofdmaaltijd en een dessert, de kok bepaald wat je eet! Als je boekt op basis van logies/ontbijt/lunchpakket; dan kun je elke avond uit een uitgebreide kaart kiezen.

 • Marieke en René Bericht auteur

  Hallo Frank en Johan,

  Ietwat verlaat, maar hier dan toch nog even een verslagje van onze reis naar de Sachsische Schweiz!

  Wij hebben erg genoten van:
  de superfijne topkamer mét balkon met uitzicht op de prachtige heuvels
  het heerlijke terras en de gastvrijheid van het hotel
  de mooie afwisselende wandelingen in dit verrassende gebied
  het prachtige weer…..zon zon zon 🙂

  Al met al hebben we een heerlijke week gehad, een aanrader voor vrienden om ons heen die ook graag wandelen!!
  ​Met hartelijke groet, Marieke en René

 • Anne van Eeden

  Het was een prima vakantie. Alles goed geregeld. Omgeving mooi en interessant, heerlijk gelopen. Dresden ook de moeite waard, wel erg druk, vooral ‘ middags veeeeel toeristen. Mariakerk prachtig.
  Hotelkamer goed, mensen aardig. De kok kan niet zo gek veel met vegetarische maaltijden, dat is jammer. Erg weinig eiwitten en fantasie. Misschien iets meer betalen? Want er staan wel dingen op de kaart die kennelijk niet in het arrangement passen. Ontbijt en lunchpakket overigens prima, lekker, meer dan genoeg.

  Reactie Hannibal Reizen:
  Op de bestemmingspagina raden we vegetariërs aan om deze reis te boeken op basis van logies/ontbijt. Reden: U heeft de keuze uit vele gerechten op de menukaart, ook gerechten zonder vlees en/of vis.

 • Corine

  4 november 2017
  Een aanrader voor iedereen die van rust en natuur houdt. Je komt niet veel wandelaars tegen en de wandelingen zijn zeer afwisselend. Het hotel heeft een prima, uitgebreid ontbijtbuffet en je kunt je eigen lunchpakket samenstellen. De groepsreis was uitstekend verzorgd en begeleid, maar deze reis is ook goed individueel te doen.

 • Herman

  29 oktober 2017 Verblijf in goed, degelijk hotel. Prima gevarieerd eten: uitgebreid
  ontbijtbuffet, eigen lunchpakket maken (incl. drinken, fruit, muslireep), 3 gangendiner met keuze vegetarisch/vlees of vis. Mooie gevarieerde wandelroutes samen met Johan en Frank. Kortom: inspannen en ontspannen!

 • Christine

  Wandelen door schitterende landschappen en schilderachtige dorpjes. De Sachsische Schweiz is (nog) niet heel toeristisch en daarom lekker rustig met veel ruimte voor de wandelaars. Een gezellige, ontspannen week in een comfortabel hotel, onder de bezielende leiding van twee hoffelijke gastheren. Ik heb genoten!

 • Leontine

  27 oktober 2017
  Deze reis vind ik echt een aanrader. De Sächsische Schweiz is een prachtig en heerlijk wandelparadijs.

  De wandelingen waren prettig afwisselend: de ene keer loop je langs een beekje in een bos of over lieflijke heuvels, de andere keer ben je aan het klimmen en klauteren en kom je imposante rotspartijen tegen.

  Ik heb een topweek gehad!

 • Yvonne Campschroer

  27 oktober 2017
  Een heerlijke week, in een prachtig gebied. Extra genoten door het fantastische weer wat we troffen, midden in oktober. De wandelingen waren heel goed te doen. 2 sterren vond ik een juiste indicatie.
  Frank en Johan zorgen goed voor hun gasten, met mooie wandelingen, een prima hotel keuze en hulp waar nodig. Het was gezellig en relaxed.
  Chico had een slechte start in zijn hondenleven in een asiel, maar is nu toch met zijn neus in de boter gevallen bij twee baasjes die zo van wandelen houden. Hij gaat mee op stap, maar het is een lieverd je hebt er geen kind aan.