Individuele wandelvakantie Aït Bougmez vallei & vallei van de MGoun trektocht Marokko


Individuele trektocht van 13 dagen (12 overnachtingen)
Reissom: € 1089 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer en een tent delen
Type reis: combinatie van standplaats en trektocht
Honden zijn niet welkom in de accommodaties
Vertrekdata: begin mei tot eind oktober
Minimum aantal deelnemers: 2

Boek deze reis »
Bestemming >>
Programma van dag tot dag >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

De Hoge Atlas

Door botsing van de continentale platen van Afrika en Eurazië is in het noorden van Afrika een langwerpige bergketen omhoog gedrukt. Deze keten, de Hoge Atlas, scheidt het vlakke kustgebied van Marokko van de zuidelijker gelegen woestijn. Het landschap is een aaneenschakeling van vruchtbare plateaus, door snelstromende rivieren diep ingesleten kloven, door erosie afgeplatte bergtoppen en loodrechte bergwanden. De toppen reiken tot boven de 4000 meter. Gletsjers komen er niet voor, maar de hoge toppen zijn tot ver in het voorjaar met sneeuw bedekt. Met zijn 4071 meter is de M’Goun de op een na hoogste top van de Atlas. In tegenstelling tot de omgeving van de Toubkal, de hoogste berg van het land, zijn de bergpaden rond de M’Goun en in de vallei van de M’Goun rivier nog weinig betreden.

De vallei van Aït Bougmez

In het hart van de Hoge Atlas ligt Aït Bougmez. De naam betekent in het Berber ‘de vallei in het midden’. De vallei ligt op een hoogte van 2000 meter en aan de voet van de majestueuze M’Goun (4071m), de op een na hoogste berg van Marokko. Boeren en seminomadische herders leven al eeuwenlang in deze afgelegen vallei, ver weg van de moderne en drukke wereld. De seizoenen bepalen het leven van dit berbervolk. De tuinachtige akkers en het milde klimaat trekken vogels uit heel de wereld aan: ooievaars, reigers, roofvogels en zangvogels. U zult vrij snel ervaren waarom deze ongerepte vallei ook wel de gelukkige vallei wordt genoemd.

ait.bougmez.trektocht.hannibal.reizen.individuele.wandelvakantie.marokkojpg

De wandelingen in de vallei van Aït Bougmez

Gelijk bij aankomst vanuit Marrakech stapt u uit de taxi op een van de hoge bergpassen die Aït Bougmez omringen, de Tizi-n-Tirghist op 2629 meter. Uw gastheer staat hier klaar om u te begeleiden op de eerste wandeling naar Gîte Touda boven het dorpje Zawyat Oulmzi. Terwijl in de keuken van de gîte de tajine zachtjes pruttelt, daalt u af over de flanken van de Djebel Azourki. Na ruim twee uur lopen arriveert u in Zawyat Oulmzi (2200m). Fatima en Fatma verwelkomen u met zoete muntthee. De volgende dag wandelt u langs de vele dorpen van de vallei. Het pad loopt langs de kanaaltjes die de akkers bevloeien. Er wordt vooral gerst verbouwd, maar ook maïs en groenten. Tussen de akkers staan appel-, noten- en amandelbomen. De derde wandeling voert naar het Izourar meer. Aan het eind van het voorjaar bivakkeren de nomaden van Aït Atta in hun zwarte tenten aan de oevers van het meer. Het vee slaapt in kunstig gebouwde stenen stallen. De vierde wandeling gaat naar de graat van de tegenover Gîte Touda gelegen Jbel Waougoulzat. U krijgt uitzicht in het dal van de M’Goun rivier. Deze wandeling is niet door ons beschreven. U kunt deze samen met een gids lopen. De vijfde wandeling voert u over de bergketen Djebel Adazane (2300m) naar de Assif-n-Rbat vallei. In een van de dorpjes zijn pootafdrukken van dinosaurussen te zien. Daarna reist u per taxi terug naar Touda.

De trektocht door de vallei van de M’Goun

Na uw verblijf in de vallei van Aït Bougmez begint u aan de trektocht door de vallei van de M’Goun. U ontmoet de begeleiders van de trektocht: berbers uit de vallei van Bougmez die het gebergte kennen als hun broekzak. Het zijn een berggids en een kok/muildier-begeleider. Het aantal begeleiders hangt af van het aantal deelnemers. De eerste dag van de trektocht loopt u in de richting van het dorp Tabant in het dal van Assif-n-Rbat. Na een eerste bivak in de buurt van het gehucht Aït Imi klimt u naar de bergpas Tizi-n-Aït Imi (2905 m) en daalt u aan de andere kant af naar de vallei van de M’Goun. Eenmaal in de vallei daalt u geleidelijk af over paden die meestal de rivier volgen. U steekt deze vaak over, soms met de kuiten in het water. Tijdens twee dagetappes is de kloof op enkele plaatsen zo smal, dat u korte tijd door de rivier loopt. Hier staat het water hoger. Het zijn spectaculaire dagen. Iedereen met een goede conditie en ervaring met lopen door bergachtig terrein kan deze tocht maken. Er wordt regelmatig gestopt om foto’s te maken of thee te drinken bij een herder die naast het pad zijn kudde hoedt. Alle bagage wordt vervoerd op de muildieren. U draagt slechts uw dagrugzak met eigen spullen. U neemt een eigen slaapzak mee en overnacht in een tweepersoons tent. De kok bereidt onderweg smakelijke maaltijden. Er gaat voldoende drinkwater mee voor onderweg. Tijdens enkele bivakken heeft u de mogelijkheid tegen een kleine vergoeding een douche te nemen. In het voorjaar en in het begin van de zomer stroomt er nog voldoende water in de rivieren en bergbeken om u te kunnen wassen. ‘s Zomers en in het najaar neemt de hoeveelheid water af.

Is deze tocht geschikt voor mij?

Deze wandelvakantie is geschikt voor wie ervaring heeft met bergwandelen, van avontuur houdt en een warme douche een aantal dagen kan ontberen (De eerste dagen beschikt u wel over een warme douche). En voor kinderen, zeker als ze al eens in de bergen gelopen hebben, is deze trektocht een fantastische ervaring.

ait.bougmez.hannibal.reizen.wandelvakantie.in.marokko

Programma van dag tot dag

Dag 1
Aankomst in Marrakech en transfer per taxi naar Riad Aïcha in de oude binnenstad.

Dag 2
Transfer per taxi van Marrakech naar Aït Bougmez. De taxi brengt u in circa 4½ uur via een indrukwekkende route naar het hart van de Hoge Atlas. Op de bergpas Tizi-n-Tirghist (2629m) ontmoet u de gids. Via een bergpad daalt u af over de flanken van de Djebel Azourki en loopt u in ruim twee uur naar Gîte Touda in Zawyat Oulmzi. De bagage wordt door de taxi naar Touda gebracht.
Looptijd: 2h00, ↑160 m, ↓555 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Gîte Touda.

Dag 3
Rondwandeling door de gelukkige vallei en terug door de bergen. Wie wil kan ’s middags in de privé hammam genieten, een verkwikkende ervaring.
Lange versie: 5h15, ↓↑750 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte versie: 4h00, ↓↑300 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Gîte Touda.

Dag 4
Rondwandeling naar het meer van Izourar.
Lange versie: 4h30, ↓↑500 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte versie: 3h45, ↓↑475 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Gîte Touda.

Dag 5
Rustdag of wandeling naar de graat van de tegenover Touda gelegen Jbel Waougoulzat. Deze tocht wordt begeleid door een gids. U loopt heen en terug via dezelfde route. U kunt dus zelf bepalen hoeveel uren u wilt lopen.
Looptijd maximaal 5h00, ↓↑700 m, zwaarte maximaal hannibal-reizen-ster3-h16
Overnachting in Gîte Touda.

Dag 6
Afscheid van Fatima en Fatma en aanvang van de trektocht.
Van Touda loopt u geruime tijd tussen geïrrigeerde akkers richting Ifrane en vervolgens via de bergketen Djbel Adazene naar Rbat. Van Rbat loopt u weer door geïrrigeerde akkers naar het gehucht Aït Imi.
Looptijd: 5h45, ↑620 m, ↓805 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Bivak op 2050 meter boven zeeniveau bij Aït Imi.

Dag 7
Trektocht van Aït Imi over de hoge bergpas Tizi-n-Aït Imi naar de Vallée Zerkan. U klimt vanaf de bron van Aït Imi op 2050 meter naar 2905 m. Reken op circa drie uur klimmen. De beloning is een heerlijke lunch onder de bergpas met een formidabel uitzicht over de bergketens en de valleien van het M’Goun massief. Er volgt een lange afdaling over een makkelijk pad naar de vallei van Zerkan. Dit is de enige etappe in de trektocht met een pittige klim.
Looptijd: 4h30, ↑900 m, ↓700 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16hannibal-reizen-ster2-h16
Bivak op 2250 meter boven zeeniveau bij Tighremt-n-Aït Ahmed.

Dag 8
Trektocht van Tighremt-n-Aït Ahmed via de dorpjes Talat Righane, Mrabitine, Taghreft en Igherm Izdarn naar Imi Nirkt. U daalt af naar de prachtige Vallée d’Ouzighimt en loopt stroomafwaarts langs de rivier Oued M’Goun. U passeert een groot aantal berberdorpjes en gebruikt de lunch aan de oevers van de rivier de Taghreft.
Looptijd: 5h00, ↑330 m, ↓625 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Bivak in de buurt van Imi Nirkt op een hoogte van 1955 meter.

Dag 9
Trektocht van Imi Nirkt via Tarzout en de kloof naar Tiranimine. Vandaag daalt u een stuk af door de kloof van de M’Goun rivier. Vroeg vertrek om eventueel onweer, dat ’s middags kan opkomen, voor te zijn. U loopt hier door de mooiste en meest spectaculaire kloven van de Hoge Atlas. Een flink deel van de tocht waadt u door het water. Bij de uitgang van de nauwe kloof zorgt de kok voor een beloning: hete thee en een lekkere lunch. Daarna vervolgt u de tocht naar het dorpje Tiranimine.
Looptijd: 5h00, ↑565 m, ↓690 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Bivak in de buurt van Tiranimine op 1830 meter hoogte boven zeeniveau.

Dag 10
Trektocht van Tiranimine via de dorpjes Aguerzaka, Issoumar, Igherm Aqdim en Tamgallouna naar Bou Taghrar. De laatste etappe van de trektocht. Nog enkele passages door het water. De bevloeide akkertjes op de terrassen naast de rivier worden talrijker en de begroeiing dichter. Ondanks de toenemende landbouw op de terrassen naast de rivieren, blijft de productie van voedselgewassen achter bij de vraag van de snel groeiende lokale bevolking. Vijgen en citrusbomen nemen geleidelijk de plaats in van de appel- en notenbomen die u in het hogere deel van het dal vaak zag. In de buurt van Tamgallouna gebruikt u de lunch. De tocht eindigt in Bou Taghrar op 1600 meter boven zeeniveau.
Looptijd: 6h30, ↑250 m, ↓470 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Bivak bij Bou Taghrar.

Dag 11
U neemt na het ontbijt afscheid van de Marokkaanse begeleiders en vertrekt rond acht uur voor de rit van 320 km terug naar Marrakech, via de hoofdstad van de Dades vallei – Qalaa’t Mgouna – en de stad Ouarzazate. Nadat u de bergpas de Tichka gepasseerd bent is er een lunchstop en volgt de afdaling naar Marrakech, waar u tegen het einde van de middag aankomt.
Overnachting in Riad Aïcha

Dag 12
‘Vrije dag’ in Marrakech.
Overnachting in Riad Aïcha.

Dag 13
Na het ontbijt brengt een taxi u terug naar de luchthaven van Marrakech.

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

ait.bougmez.trektocht.eet.smakelijk.hannibal.reizen.jpg

Verblijf en prijzen

Verblijf

De eerste en laatste twee nachten verblijft u op een tweepersoonskamer in Riad Aïcha in Marrakech.

Prijzen 2020

Tijdens de wandeldagen in de vallei Aït Bougmez verblijft u vier nachten in Gîte Touda op 2235 meter in Zawyat Oulmzi, een traditioneel berberdorp met een vijftigtal huizen, gebouwd van leem en met daken van zand en riet. U overnacht tijdens de trektocht in een tweepersoonstent.

U kunt het basisarrangement boeken vanaf 2 personen, het bestaat uit 12 overnachtingen en kan met een onbeperkt aantal dagen worden uitgebreid. De reissom per persoon neemt af met het aantal personen waaruit uw gezelschap bestaat. Wanneer uw gezelschap uit een oneven aantal personen bestaat, dan overnacht een van u op een eenpersoonskamer in Marrakech en in Touda en in een eenpersoonstent tijdens de trektocht.

Prijzen per persoon bij deelname van twee of meer personen
Boeking door twee personen € 1089 p.p.
Boeking door drie personen €.  953 p.p.
Boeking door vier personen €   919 p.p.
Boeking door vijf of meer personen €   840 p.p.
Extra nacht in Touda (VP) €     59 p.p.
Extra nacht in Marrakech (LO) €     46 p.p.

Inbegrepen:

 • transfers per taxi tussen de luchthaven van Marrakech en de riad
 • transfers per taxi van Marrakech naar Aït Bougmez en van Bou Taghrar terug naar Marrakech
 • verblijf op basis van logies/ontbijt in een riad in Marrakech
 • diner in Riad Aïcha op dag 1
 • verblijf op basis van vol pension in Gîte Touda
 • bezoek (1x) hammam Touda ter waarde van € 10
 • begeleiding van een gids bij de wandeling van de bergpas naar Touda op dag 2
 • volpension tijdens de trektocht
 • gebruik individueel en collectief keuken materiaal
 • gebruik van een tweepersoons tent, een keukentent en een eettent
 • gebruik van een matras (dikte 5cm) van schuimrubber
 • gebruik van collectieve verbanddoos
 • transport van de bagage per muildier
 • diensten van de berggids
 • diensten van de kok/muildierbegeleider
 • Nederlandstalige beschrijvingen van de wandelingen in Aït Bougmez
 • GPS-gegevens van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis naar/van Marrakech
 • lunches en diners in Marrakech, behalve het diner op dag 1
 • lunches tijdens de transfers van Marrakech naar Aït Bougmez en van Bou Taghrar terug naar Marrakech
 • eventuele begeleiding van een gids bij de wandeling naar de graat van de tegenover Touda gelegen Jbel Waougoulzat op dag 5 (€ 30)
 • slaapzak
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • gebruikelijke fooien
 • administratiekosten € 15 per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering
 • heen- en terugreis

Foto’s

Praktische informatie

Bij boeking van een wandelarrangement waarvoor u naar de bestemming moet vliegen is het van belang dat de reservering van de vliegreis en het verblijf op elkaar zijn afgestemd. Dit is onder andere het geval bij deze bestemming. De procedure is:

 • U bepaalt aan de hand van beschikbare vluchten wanneer u het verblijf wilt laten aanvangen en eindigen. De vliegreis nog niet boeken.
 • U vult met deze gegevens het boekingsformulier in op deze website.
 • Wij gaan na of de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn. U hoort meestal binnen twee dagen of dit het geval is.
 • Nadat wij u hebben laten weten dat de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn, boekt u direct de bijbehorende vlucht. U geeft vervolgens de vluchtgegevens aan ons door.
 • Mocht de accommodatie niet beschikbaar zijn in de door u gewenste periode, dan zullen we in overleg kijken of er alternatieve data zijn.

Hoe komt u er?

Per vliegtuig:
De volgende maatschappijen hebben directe vluchten vanuit Nederland en/of België naar Marrakech:

Transavia
Tuifly.be
Tui.nl

Aansluitend:

De transfers van de luchthaven van Marrakech naar uw verblijf in de stad en terug zijn per taxi die voor u klaar staat op de luchthaven. De transfers naar/van de Hoge Atlas zijn per privé taxi

 

Uitstapjes en andere activiteiten

Bezoek aan de zondagsmarkt van Tabant.

Vanuit alle delen van de vallei reizen berbers te voet, op de rug van hun muildier of met de deeltaxi naar Tabant, het economisch centrum van de vallei. Een kleurrijk schouwspel, dat zeer de moeite waard is.[toggle] Na de lunch kunt u de heuvel van Sidi Moussa beklimmen en genieten van het uitzicht over de omringende vallei. Als u deze markt wilt bezoeken, dan moet u er in uw planning rekening mee houden dat deze alleen op zondag is. Er zijn twee mogelijkheden voor de rit van ongeveer een uur naar de markt. Het punt vanwaar de taxi’s en minibussen van Tabant terug rijden naar Zawyat Oulmzi, is bij het postkantoortje bij de entree van het dorp.

Vervoer per privé-taxi naar de markt:
Deze taxi rijdt speciaal voor u en kan tot zes personen tegelijk meenemen. U kunt zelf bepalen hoe laat u wilt vertrekken naar de markt en wanneer u weer terug wilt. Regel deze taxi van te voren via Ahmed. Vertel hem hoe laat u wilt vertrekken en hoe laat u weer terug wilt. Hij geeft dit vervolgens door aan de taxi chauffeur. De taxi rekent u af met de chauffeur. Kostenindicatie privé taxi: € 40 per retour voor maximaal zes personen. Bij twee personen dus € 20 per persoon.

Vervoer per collectieve taxi:
Deze taxi wordt door de bewoners van de vallei gebruikt. Het is een avontuurlijke rit met meestal het dubbele aantal passagiers dat in Europa zou zijn toegestaan. Ook deze taxi regelt u vooraf via Ahmed. Het vertrek is al vroeg, namelijk tussen 06h00 en 06h30. Het tijdstip van de terugreis is niet precies vast gelegd, maar is meestal rond 14h00. Kostenindicatie collectieve taxi: 20 Dirham (€ 2) per persoon per traject.[/toggle]

Extra verblijf in Marrakech.

Diverse bezienswaardigheden, onder andere de medina, het museum voor islamitische kunst en de botanische tuin van Marjorelle


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

10 Gedachten over “Individuele wandelvakantie Aït Bougmez vallei & vallei van de MGoun trektocht Marokko

 • Wilma

  Beste frank,

  Ik vond de Marokko reis fantastisch.
  Mede omdat alles zo goed geregeld en verzorgd was. (Dank daarvoor!) Daardoor kon ik mijn hoofd echt leegmaken. De gastheren en-vrouwen in gites en Riad waren zeer aardig en daarnaast zeer behulpzaam.Het was ook goed’toeven’met de trektocht – mannen.
  Mooi om ramadan mee te mogen maken, ook al was daardoor her eea gesloten en leek het de trektochtmannen soms zwaar te vallen.
  Wat ik jammer vond was dat de laatste trektocht nacht eindigde in een hotel. Het was als leuke verrassing bedoeld, maar ik had mij verheugd op een (helaas) allerlaatste kampeernacht ergens in the middle of nowhere. Ik vond de tocht niet te zwaar, ook qua hoogtevrees niet. Als dat opspeelde, was Mohamed er om mij te helpen. Fijn. Het eten was geweldig, ook al was ik, eenmaal thuis, blij dat ik even geen tajine hoefde te eten😉. Mooi wandelgebied en natuur.Dank dus!! Wilma

  Reactie Hannibal Reizen:Ik weet zeker dat de verrassing uit een goed hart kwam maar kan me heel goed voorstellen dat wandelaars nog liever ‘wild’ gekampeerd hadden (zij denken natuurlijk dat het ‘comfort’ veel belangrijker is).

 • Wim Ritmeier

  Uitstekend georganiseerd: vervoer, onderkomens, eten. Prima gezelschap, zowel van de medereizigers als van de gids, kok en muildierdrijvers (elke avond dans en muziek!). een aanrader!

 • Vera Schijve

  28 juni 2015
  Ruim 20 jaar geleden was ik voor langere vakanties tweemaal in Marokko. Ik moest en zou er nog eens naar terug. Was het zo mooi als in mijn herinnering? Mee met de 10-daagse groepsreis eind mei. En ja, de Hoge Atlas is zo ongelofelijk mooi met zijn bijna rood aandoende bergen, schrale begroeiing, en dalen die soms door irrigatie oasen zijn. Frank en Johan waren met alle Marokkaanse mensen die voor ons zorgden en ons begeleidden een fantastisch team. Na terugkomst besloot ik: dit was niet mijn laatste reis naar Marokko.

 • Ellen

  Marokko, we zijn alweer bijna een maand terug maar onze trektocht in de Hoge Atlas komt nog regelmatig in mijn gedachten voorbij. Ik was nog nooit in Marokko geweest dus alles was een verrassing. Wat een fantastische reis was dit. Tijdens de wandelingen in het ruige berggebied waande ik me 100 jaar terug in de tijd. Wat een eenvoud en rust. Lemen huisjes, geen auto’s, nomaden die met hun kuddes rondreizen en vriendelijke mensen. En dan die prachtige uitzichten en bijzondere bloeiende lage struikjes. De verzorging was indrukwekkend. Natuurlijk van Frank en Johan, maar dat ben ik niet anders gewend, maar ook van onze berber begeleiders. Met de meesten konden we niet communiceren met woorden maar toch hebben we een mooi contact opgebouwd en veel plezier gehad d.m.v. muziek, dansen en handen voeten taal. Het waren bijzondere momenten, de rivier oversteken achter op een muildier en de aanblik van een alweer opgebouwd kampement als we na een lange wandeldag op de eindbestemming aankwamen. Voor mij, als ezelsliefhebber, was het natuurlijk een paradijs. 8 muildieren met ons op pad en onderweg nog honderden muildieren en ezels gezien, tot hoog in de bergen kwamen we deze dieren bepakt en bezakt tegen. Ook Marrakesh was bijzonder, gezellig, druk en exotisch. En de verzorging in Riad Aicha was ook een warm bad. Als er weer een reis naar Marokko op het programma komt ga ik zeker weer mee naar dit bijzondere land.

 • Toos van der Smit

  De trektocht door de Hoge Atlas was zeer bijzonder. Wat een stil gebied met indrukwekkende bergen, stille dorpen met lemen gebouwen, valleien die op het paradijs lijken met orchideeën, notenbomen, veel kleurige bloemen, weelderig groen en klaterende watertjes. Marokko was groener en eenzamer dan ik mij had voorgesteld. Ook wat kouder en natter. Ik was erg blij met mijn thermo-ondergoed en slaapzak die isoleerde tot -5 graden. Koud heb ik het niet gehad. Ik had wel mijn regenbroek en poncho mee moeten nemen. In de bergen kun je alle weersgesteldheden ontmoeten, ik had het moeten weten. Dat doe ik volgende keer, want ik wil zeker terug naar dit fascinerende land. De verzorging in Riad Aicha, in Gite Touda en tijdens de trektocht was zeer goed. Er ontstond een band met de muildierdrijvers, de kok en Ahmed, de gids. Zij verzorgden ons goed, geen moeite was hen te veel. En Frank en Johan zorgen er altijd op onnavolgbare wijze voor dat iedereen ‘boven’ komt en het naar de zin heeft. Dank, heren Hannibal! Tot de volgende reis.

 • Dolf Middelhof

  Ga je in mei voor een 10-daagse reis naar Marokko in de verwachting (of met de vrees…) dat je in de Hoge Atlas wordt afgefakkeld, moet je ineens alle zeilen bijzetten om droog en warm te blijven! Gekheid natuurlijk, maar die momenten waren er wel.Voordeel: aangename temperaturen voor het pittige klimwerk. Normaal zit er één col van net over de 2800 meter in de planning, maar door regenval was de etappe door een kloof afgelast in verband met (te) hoog water, ijskoud (berg)water. En als je niet onder door de bergen kunt, moet je er overeen, dus hadden we ineens een tweede col van over de 2800 meter; een drietrapscol ook nog.Het begon allemaal lekker warm in Marrakech waar we bij Loek in Riad Aicha meteen al familie werden en een fantastische welkomsmaaltijd kregen voorgeschoteld. Ook de ontvangst de volgende dag bij Gite Touda in Aït Bougmez was hart- en lijfverwarmend. We haalden na de openingsafdaling van de pas nog net een nat pak. Zo ook op de tweede dag die we er doorbrachten. Gelukkig was de hamam op temperatuur, brandden er enkele blokken in de haard en was er muziek en dans.De ochtenden waren steeds heel mooi, het onweer (met hagel, wind en kou) kwam steeds ’s middags. Soms voor de lunch, soms na de lunch. Maar altijd, weer of geen weer, was er een heerlijke lunch van de geweldige équippe. De gedenkwaardigste tijdens een striemende hagelbui net voor de tweede col, toen we in een schuilhut werden opgevangen tussen vier Berberdames met twee babies en enkele pasgeboren geitjes. (Wie er het meest verbaasd was over de ander laat ik in het midden.) En soms stond bij aankomst op de overnachtingsplaats het kamp al overeind. Op een open veld boven de rivier, aan de voet van een pas, in een omheining van een ‘boerderij’ of in een ruïne van een oude kraal tussen gigantische rotsblokken.Wandelen door verrassend groene valleien op 2200 meter, klimmen naar hoogtes met duizelingwekkende panorama’s over de omgeving, banjeren door enkelhoog water, op de rug van muildieren worden overgezet door een gezwollen rivier, alles kwam in 5 dagen trekken aan bod, inclusief zingende nachtegalen, steenarenden en een kudde dromedarissen op weg naar de markt. En overal het geluid van klaterend water in beken, rivieren en irrigatiegoten.De afsluiting in een zinderend warm Marrakech (de meters sloegen uit tot 33 graden!) bij Loek in Riad Aïcha viel, na zoveel dagen in de vrije natuur, een beetje rauw op ons dak. In vergelijking met 9 jaar geleden was het aantal brommertjes in de Medina verveelvoudigd en ze rijden er met 30 km/uur door de nauwe wandelstraten tussen de wandelaars door. Dat er geen dooien vallen mag een wonder heten!Al met al een prachtreis, goed georganiseerd en voortreffelijk begeleid door Hannibal en de lokale équippe. Om voor terug te komen; Insh-Allah!

 • Annie en Raphaël

  Dag Frank en Johan,

  Wij sluiten ons van ganser harte aan bij onderstaande berichtjes van Margriet, Marlies, Jan & Riet. Ook wij zijn in gedachten nog steeds in de Hoge Atlas. Dit was ongetwijfeld de meest indrukwekkende reis die wij ooit maakten. Redenen hiervoor zijn zeker en vast de uitstekende en voorkomende begeleiding van Frank en de lokale gidsen, de sympathieke medereizigers met wie we al snel een fijn groepsgevoel ontwikkelden, de onvoorstelbaar mooie landschappen, prachtige wandelingen (uitdagende paadjes, die echter niet té eng waren), fantastisch weer en last but not least voor de eerste keer een trekking, erg basic maar dit went ongelooflijk snel. Als slechte slaper keek ik niet uit naar het slapen in een tent, maar ik heb nog nooit zo lekker geslapen als die nachten in mijn slaapzak onder de sterrenhemel. Frank, je weet dat Rafaël niet graag dezelfde reis tweemaal maakt, dus wij hopen dat je snel nog iets dergelijks op poten zet… deze Vlamingen zijn dan zeer graag weer van de partij!

  Liefs, Annie & Rafaël

 • Margriet Schipperijn

  Wij waren voor het eerst mee met een groepsreis: de trektocht in de Hoge Atlas van Hannibal.Dit hadden we niet gedurfd en gekund zonder de voortreffelijke begeleiding van zowel Frank van Hannibal als de lokale gidsen, die hij geregeld had. Marrakech is sprookjesachtig, het land prachtig ruig, de mensen aardig, het eten goed en de groep werd aldoende een sterk en vrolijk geheel. Als we het weer op onze heupen krijgen en zo’n spannend avontuur zoeken gaan we met Hannibal, dat spreekt vanzelf.

  Dankdank, ook namens mijn man(ook Frank)

 • Marlies Swen

  Hallo Frank en Johan,

  het is nu alweer meer dan twee weken geleden dat ik terug ben uit de Hoge Atlas – maar ‘geland’ ben ik nog steeds niet! Het was zo’n bijzondere ervaring: die rauwe maar zo prachtige bergen, die voortdurende uitdaging om ‘het vege lijf te redden’ op de keiïge paadjes, in het water, op het muildier. Ik was heel erg onder de indruk van de alleraardigste Berbers (en natuurlijk ook van jou, Frank!), die ons zo fantastisch begeleid en verzorgd hebben. Daarbij komen nog eens onze reisgenoten, met wie we zo’n goed en leuk team waren.

  Eigenlijk wil ik meteen weer terug…..het was een onvergetelijke reis. Dank!

 • Jan & Riet de Witte

  Beste Frank & Johan,

  Riet en ik hebben echt genoten van de tocht door de Hoge Atlas. Het was een onvergetelijke ervaring. Frank moet ik erg bedanken voor de persoonlijke zorg die hij mij gaf tijdens de “waterdagen”. Ik weet dat ik weleens overmoedig en impulsief kan zijn (op mijn “oude dag” maar Frank wist daar goed mee om te gaan. Inmiddels zijn wij weer aardig “hersteld” van de inspanningen en kleine “kwetsuren”. Mijn “verdronken” camera is voor 3/4 inmiddels vergoed (Unigarant was uitermate coulant en snel!). Wij wensen jullie beide nog vele goede reizen toe inclusief plezierige gezelschappen. Over dat laatste hadden wij niet te klagen; het afscheid en de “fraternité” met de dragers en gidsen was zondermeer “Chapeau”.Als het even kan gaan we nog eens met jullie mee.

  Met hartelijke groeten van Jan & Riet de Witte