Beschrijving van de omgeving


La Grande Chartreuse

Het ‘Parc Naturel Régional de la Grande Chartreuse’ ligt in het zuidoosten van Frankrijk, aan de rand van de Alpen, tussen Grenoble en Chambéry. Het is een indrukwekkend bergmassief en het contrast tussen de hoge rotswanden, de ruime dalen, de diep ingesleten kloven en de lieflijke bergweiden maakt deze streek erg aantrekkelijk voor wandelaars. Tussen bloemenweiden, beuken- en sparrenbossen liggen kleine dorpjes, kapelletjes en kloosters her en der verspreid. Verscholen in een nauw zijdal ligt het imposante klooster van de Kartuizers. Boven de boomgrens, op ongeveer 1600 meter, gaat het bos over in ruige,alpiene bergweiden.

chartreuse.standplaats.hannibal.reizen.uitzocht.vanaf.terras

Uitzicht vanaf het terras van Ancienne Ecole du Villard

Paradijs voor wandelaars

De Chartreuse is een rustig wandelgebied en een paradijs voor liefhebbers van planten. Een netwerk van paden slingert door het dal en over de alpenweiden naar toppen die tot boven de 2000 meter reiken. Eenmaal op hoogte hebt u een prachtig uitzicht op de Mont Blanc, de Chaîne de Belledonne, het Massif des Ecrins en op de Vercors. U kiest uw tochten zelf: u krijgt een pakket met een stuk of twintig in het Nederlands beschreven wandelingen en bijbehorende ingetekende routekaartjes. Er is ruime keuze uit zowel makkelijke als pittige tochten. Een deel van de wandelingen staat ook op GPS.

Veelzijdig wintersportgebied

Het skigebied van St. Pierre de Chartreuse is een kleinschalig en gemoedelijk wintersportgebied tussen de 900 en 1800 meter. Het heeft 24 pistes met een totale lengte van 35 km en 16 liften. Ancienne Ecole du Villard ligt op ruim vijf minuten rijden van de skipistes! De Chartreuse is ook een veelzijdig langlaufgebied, aantrekkelijk voor beginners en voor ervaren langlaufers. In vijf uitgestrekte gebieden kunt u langlaufen op een hoogte tussen de 900 en 1500 meter. De mogelijkheden variëren van het bekende rondje om de kerk tot een pittige dagtocht over de hogere alpiene weiden. Wie liever niet gaat skiën of langlaufen, kan gaan wandelen op ‘sneeuwschoenen’. Het draagvlak van uw bergwandelschoenen wordt vergroot door er ‘raquettes’ onder te bevestigen. Uw schoenen zakken nu minder ver in de sneeuw en u wandelt rustig door het prachtige winterlandschap. Er zijn door de verschillende VVV’s tientallen bewegwijzerde routes uitgezet.

Fietsen voor doordouwers

Ook voor fietsers is er veel te beleven in de Chartreuse. Ancienne Ecole ligt tussen de Col du Cucheron en de Col du Granier. Samen met de iets zuidelijker gelegen Col de Porte en Col du Coq zijn deze bekend van de Tour de France en de Dauphiné Libéré. De rustige weggetjes wisselen steeds in steilte en zijn vrijwel nergens recht. Een fietsgebied voor echte doordouwers dus. Ook met de mountain-bike zult u zich niet vervelen. Er zijn overal routes uitgezet en in de zomer kunt u de fiets met de lift mee omhoog nemen naar de top van La Scia (1783 meter). Vandaar liggen er een zestal routes aan uw voeten om downhillend af te leggen terug het dal in. Downhill-fietsen zijn ter plaatse te huur.

Plezier voor kinderen

Ook met (kleine) kinderen zijn er leuke uitstapjes te maken. Het meer van Aiguebelette met vele leuke strandjes, ligt op ongeveer drie kwartier rijden. De picknick weide van het Cirque de St. Même ligt vlakbij. Door deze weide stroomt een ondiep riviertje, waar de kleintjes zich uitstekend kunnen vermaken. Voor de iets groteren zijn er twee ‘Accrobranche’-parken in de Chartreuse. In de toppen van de bomen zijn routes uitgezet langs vele hindernissen van verschillende moeilijkheidsgraad. De avonturiers zijn met een lijn permanent gezekerd.

Steden en cultuur

In de directe omgeving van de Chartreuse liggen ook interessante steden als Chambéry en Grenoble. Op ruim een uur rijden liggen Lyon en Annecy. In de Chartreuse zelf is een bezoek aan het museum van de Kartuizers zeker de moeite waard. Het enorme kloostercomplex zelf is ommuurd en niet te bezoeken. Er leven immers nog enkele tientallen monniken die hun leven in stilte wijden aan God. Een rondwandeling om het klooster geeft echter een prachtige indruk van het gebouw en de geïsoleerde omgeving waarin de orde zich bijna duizend jaar geleden heeft terug getrokken.