Individuele wandelvakantie Aït Bougmez standplaats Marokko


Individuele wandelvakantie van 8 dagen (7 nachten)
Reissom: € 578 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Type reis: u wandelt vanuit één accommodatie
Honden zijn niet welkom in deze accommodatie
Reisperiode: U kunt deze reis vanaf eind maart tot eind oktober boeken
Minimum aantal deelnemers: 2

Boek deze reis »
Bestemming >>
Programma van dag tot dag >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

De vallei van Aït Bougmez in de Hoge Atlas

In het hart van de Hoge Atlas ligt Aït Bougmez. De naam betekent in het Berber ‘de vallei in het midden’. De vallei ligt op een hoogte van 2000 meter en aan de voet van de majestueuze M’Goun (4071m), de op een na hoogste berg van Marokko. Boeren en seminomadische herders leven al eeuwenlang in deze afgelegen vallei, ver weg van de moderne en drukke wereld. De seizoenen bepalen het leven van dit berbervolk. De tuinachtige akkers en het milde klimaat trekken vogels uit heel de wereld aan: ooievaars, reigers, roofvogels en zangvogels. U zult vrij snel ervaren waarom deze ongerepte vallei ook wel de gelukkige vallei wordt genoemd.

De wandelingen

Gelijk bij aankomst vanuit Marrakech stapt u uit de taxi op een van de hoge bergpassen die Aït Bougmez omringen, de Tizi-n-Tirghist op 2629 meter. Uw gastheer staat hier klaar om u te begeleiden op de eerste wandeling naar Gîte Touda boven het dorpje Zawyat Oulmzi. Terwijl in de keuken van de Gîte de tajine zachtjes pruttelt, daalt u af over de flanken van de Djebel Azourki. Na ruim twee uur lopen arriveert u in Zawyat Oulmzi (2200m). Fatima en Fatma verwelkomen u hartelijk met zoete muntthee. De volgende dag wandelt u langs de vele dorpen van de vallei. Het pad loopt langs kanaaltjes die de akkers bevloeien. Er wordt vooral gerst verbouwd, maar ook maïs en groenten. Tussen de akkers staan appel-, noten- en amandelbomen. De derde wandeling voert naar het Izourar meer. Aan het eind van het voorjaar bivakkeren de nomaden van Ait Atta in hun zwarte tenten aan de oevers. Het vee slaapt in kunstig gebouwde stenen stallen. De vierde wandeling gaat naar de graat van de tegenover Gîte Touda gelegen Jbel Waougoulzat. U krijgt uitzicht in het dal van de M’Goun rivier. Deze wandeling is niet door ons beschreven. Deze kunt u samen met een lokale gids lopen. De vijfde wandeling voert u over de bergketen Djebel Adazane (2300m) naar de Assif-n-Rbat vallei. In een van de dorpjes zijn pootafdrukken van dinosaurussen te zien. Daarna reist u per taxi terug naar Touda.

Wandelen met kinderen

De wandelvakantie in Aït Bougmez is zeker ook geschikt voor kinderen. Tegen een kleine vergoeding loopt er een muildier met begeleider mee. Als ze moe zijn kunnen ze op de rug van muildier Aisha meeliften.

Programma van dag tot dag

Onderstaand schema is slechts één mogelijkheid. U kunt elke dag bepalen of u wilt wandelen of liever een rustdag inlast. U kunt elke dag kiezen voor een langere en een kortere variant.

Dag 1
Aankomst in Marrakech, transfer per taxi naar de riad.

Dag 2
Transfer per taxi van Marrakech naar Aït Bougmez. De taxi brengt u in circa 4½ uur via een indrukwekkende route naar het hart van de Hoge Atlas. Op de bergpas Tizi-n-Tirghist (2629m) ontmoet u uw gastheer. Via een bergpad daalt u af over de flanken van de Djebel Azourki en loopt u in ruim twee uur naar Gîte Touda in Zawyat Oulmzi. De bagage wordt door de taxi naar Touda gebracht.
Looptijd: 2h00, ↑160 m, ↓555 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 3
Rondwandeling door de gelukkige vallei en terug door de bergen. Wie wil kan ’s middags in de hammam.
Lange versie: 5h15, ↓↑750 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte versie: 4h00, ↓↑300 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 4
Rondwandeling naar het meer van Izourar.
Lange versie: 4h30, ↓↑500 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte versie: 3h45, ↓↑475 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 5
Rustdag of een wandeling naar de graat van de tegenover Touda gelegen Jbel Waougoulzat. Deze tocht wordt begeleid door een gids. U loopt heen en terug via dezelfde route. U kunt dus zelf bepalen hoeveel uren u wilt lopen.
Looptijd: maximaal 5h00, ↓↑ 700 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16

Dag 6
Oversteek van Zawyat Oulmzi naar Tabant in het dal van Assif-n-Rbat.
Lange versie: 5h30, ↓725 m, ↑350 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte versie: 4h30, ↓425 m, ↑50 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Daarna per taxi terug naar Touda.

Dag 7
Transfer per taxi van Zawyat Oulmzi naar Marrakech. Overnachting in een riad.

Dag 8
Vertrek na het ontbijt, transfer per taxi naar de luchthaven van Marrakech.

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

ait.bougmez.trektocht.akkertjes.hannibal.reizen.jpg

Verblijf en prijzen

Verblijf

Aan het begin en aan het eind van deze wandelvakantie logeert u in Riad Aïcha in Marrakech. Tijdens de wandeldagen verblijft u vijf nachten in Gîte Touda op 2235 meter in Zawyat Oulmzi, een traditioneel berberdorp met een vijftigtal huizen, gebouwd van leem en met daken van zand en riet. De Gîte heeft zeven slaapkamers met eigen sanitair en een eet/zitkamer. Er een groot terras met prachtig uitzicht over de vallei. Er is ook een traditioneel hammam voor de gasten. U zult zich herboren voelen na een kennismaking met dit badritueel. Fatima en Fatma verwelkomen u na elke wandeling met zoete muntthee. Aan het eind van de de middag zijn ze druk in de weer met het bereiden van een heerlijk avondmaaltijd.

Prijzen 2020

Dit arrangement kan geboekt worden van eind maart tot eind oktober. Het programma kan elke dag van de week aanvangen. U kunt het arrangement boeken vanaf 2 personen. De reissom per persoon neemt af met het aantal personen waaruit uw gezelschap bestaat. Het basisarrangement bestaat uit zeven overnachtingen en kan met een onbeperkt aantal dagen worden uitgebreid. U verblijft op een tweepersoonskamer met eigen sanitair in Marrakech (2 nachten) en op een tweepersoonskamer met eigen sanitair in Touda (5 nachten). Wanneer uw gezelschap uit een oneven aantal personen bestaat, dan overnacht een van u op een eenpersoonskamer in Marrakech en in Touda.

Verblijf op tweepersoonskamer
Bij twee personen € 578 p.p.
Bij drie of meer personen Op aanvraag
Extra nacht in Touda (VP) €   64 p.p.
Extra nacht in Marrakech (LO) €   49 p.p.
Privé taxi voor bezoek aan markt in Tabant (max. 6 personen) €   40

Inbegrepen:

 • transfers per taxi tussen de luchthaven van Marrakech en de riad
 • transfers per taxi tussen Marrakech en Aït Bougmez
 • transfer per deeltaxi terug van Tabant naar Touda op dag 6
 • verblijf o.b.v. logies/ontbijt in Riad Aicha
 • verblijf o.b.v. volpension in Touda
 • bezoek (1x) hammam Touda ter waarde van € 10
 • begeleiding gids bij de wandeling van de bergpas naar Touda op dag 2
 • gebruik van Nederlandstalige routebeschrijvingen van de wandelingen
 • GPS-gegevens van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis naar/van Marrakech
 • lunches en diners in Marrakech
 • lunches tijdens de transfers tussen Marrakech en Aït Bougmez
 • indien gewenst begeleiding gids bij de wandeling naar de Jbel Waougoulzat op dag 5 (€ 30)
 • indien gewenst begeleider met muildier op overige dagen (€ 30 per dag)
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • gebruikelijke fooien
 • administratiekosten € 15 per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Praktische informatie

Bij boeking van een wandelarrangement waarvoor u naar de bestemming moet vliegen is het van belang dat de reservering van de vliegreis en het verblijf op elkaar zijn afgestemd. Dit is onder andere het geval bij deze bestemming. De procedure is:

 • U bepaalt aan de hand van beschikbare vluchten wanneer u het verblijf wilt laten aanvangen en eindigen. De vliegreis nog niet boeken.
 • U vult met deze gegevens het boekingsformulier in op deze website.
 • Wij gaan na of de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn. U hoort meestal binnen twee dagen of dit het geval is.
 • Nadat wij u hebben laten weten dat de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn, boekt u direct de bijbehorende vlucht. U geeft vervolgens de vluchtgegevens aan ons door.
 • Mocht de accommodatie niet beschikbaar zijn in de door u gewenste periode, dan zullen we in overleg kijken of er alternatieve data zijn.

Hoe komt u er?

Per vliegtuig:

De volgende maatschappijen hebben directe vluchten vanuit Nederland en/of België naar Marrakech:

Transavia
Tuifly.be
Tui.nl

Aansluitend:

De transfers van de luchthaven van Marrakech naar uw verblijf in de stad en terug zijn per taxi die voor u klaar staat op de luchthaven.

Verblijf

Aan het begin en aan het eind van deze wandelvakantie logeert u in Riad Aïcha in Marrakech. Tijdens de wandeldagen verblijft u vijf nachten in Gîte Touda op 2235 meter in Zawyat Oulmzi, een traditioneel berberdorp met een vijftigtal huizen, gebouwd van leem en met daken van zand en riet. De Gîte heeft zeven slaapkamers met eigen sanitair en een eet/zitkamer. Er een groot terras met prachtig uitzicht over de vallei. Er is ook een traditioneel hammam voor de gasten. U zult zich herboren voelen na een kennismaking met dit badritueel. Fatima en Fatma verwelkomen u na elke wandeling met zoete muntthee. Aan het eind van de de middag zijn ze druk in de weer met het bereiden van een heerlijk avondmaaltijd.

Alleen maar wandelen?

Bezoek aan de zondagsmarkt van Tabant.

Vanuit alle delen van de vallei reizen berbers te voet, op de rug van hun muildier of met de deeltaxi naar Tabant, het economisch centrum van de vallei. Een kleurrijk schouwspel, dat zeer de moeite waard is. [toggle] Na de lunch kunt u de heuvel van Sidi Moussa beklimmen en genieten van het uitzicht over de omringende vallei. Als u deze markt wilt bezoeken, dan moet u er in uw planning rekening mee houden dat deze alleen op zondag is. Er zijn twee mogelijkheden voor de rit van ongeveer een uur naar de markt. Het punt vanwaar de taxi’s en minibussen van Tabant terug rijden naar Zawyat Oulmzi, is bij het postkantoortje bij de entree van het dorp.

Vervoer per privé-taxi naar de markt:

Deze taxi rijdt speciaal voor u en kan tot zes personen tegelijk meenemen. U kunt zelf bepalen hoe laat u wilt vertrekken naar de markt en wanneer u weer terug wilt. Regel deze taxi van te voren via Ahmed. Vertel hem hoe laat u wilt vertrekken en hoe laat u weer terug wilt. Hij geeft dit vervolgens door aan de taxi chauffeur. De taxi rekent u af met de chauffeur. Kostenindicatie privé taxi: € 40 per retour voor maximaal zes personen. Bij twee personen dus € 20 per persoon.

Vervoer per collectieve taxi:

Deze taxi wordt door de bewoners van de vallei gebruikt. Het is een avontuurlijke rit met meestal het dubbele aantal passagiers dat in Europa zou zijn toegestaan. Ook deze taxi regelt u vooraf via Ahmed. Het vertrek is al vroeg, namelijk tussen 06h00 en 06h30. Het tijdstip van de terugreis is niet precies vast gelegd, maar is meestal rond 14h00. Kostenindicatie collectieve taxi: 20 Dirham (€ 2) per persoon per traject.[/toggle]

Extra verblijf in Marrakech.

Diverse bezienswaardigheden, onder andere de medina, het museum voor islamitische kunst en de botanische tuin van Majorelle.

Verlenging van het basisarrangement met een trektocht in tenten

Het verblijf in Aït Bougmez is ook prima te combineren met de trektocht door de vallei van de MGoun


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

8 Gedachten over “Individuele wandelvakantie Aït Bougmez standplaats Marokko

 • Wil en Antoinette

  De wandelvakantie Aït Bougmez was fantastisch. We hebben ons steeds afgevraagd hoe Frank en Johan de Gite Touda hebben gevonden, want het is een heerlijke plek om te verblijven. Gelegen net boven het dorp Zamyat Oulemse met prachtig uitzicht over de groene vallei Aït Bougmez. De gastvrijheid was overdonderend. Steeds werden we verwend met lekker eten en altijd koffie of thee, soms een sapje of zelf een Marokaanse smoothie! De wandelingen in de omringende bergen en door het dal waren erg mooi. Steeds waren we de enige toeristen. We kwamen alleen af en toe een herder tegen en in de dorpen natuurlijk de bewoners en kinderen. Begin mei was het weer zeer aangenaam. Soms konden we zelfs buiten ontbijten. Om te wandelen was de temperatuur heerlijk en na afloop konden we buiten op het terras zitten en over het dal turen. Veel dank aan Frank en Johan voor de goede organisatie, de duidelijke wandelbeschrijvingen en het ontdekken van deze plek. Ook veel dank aan Ahmed en Brahim die ons hebben vertroeteld en zelfs een aantal keer Berberse liederen zongen.

 • Elise

  Gister terug gekomen van een fantastische wandelvakantie in Aït Bougmez, de vallei die met recht ook wel de Gelukkige vallei wordt genoemd. De appelbloesem stond in bloei, ooievaars hadden jongen gekregen, vogels kwinkeleerden. En ook al de waren de bergtoppen nog bedekt met sneeuw, overduidelijk was de lente al aangebroken.

  We hebben prachtige wandelingen gemaakt. Door berg en dal, langs dorpjes waar de tijd eeuwen lang lijkt stil te hebben gestaan. Geen auto maar de ezel is hier het belangrijkste vervoermiddel. Onverharde wegen, dwars door de velden met klaprozen, langs beekjes en stromende rivierbeddingen waar vrouwen samen de was doen en hun tapijten ontdoen van het wintervuil. S’avonds heerlijk bijkomen in Gite Touda. We hebben gedanst en gezongen na het avondeten om daarna met een hoofd vol indrukken in slaap te vallen.

  De eerste en laatste nacht van deze reis sliepen we in Riad Aïcha in Marrakech. Een perfecte plek om als uitvalsbasis te hebben tijdens het ontdekken van Marrakech. Met een geweldige en maffe zouk.

  Het was een onvergetelijke reis. En alles door Hanibal perfect geregeld!

  Mij kwam ter ore dat Hannibal overwoog om deze reis te schrappen omdat de vallei niet al te makkelijk te bereiken zou zijn. Niet doen Hannibal! Het was een reis die alle zintuigen deed prikkelen.

  Aanvulling Hannibal Reizen: Beste Elize, hartelijk dank voor je lovende woorden. De vallei is op zich makkelijk te bereiken maar het vervoer er naar toe en weer terug naar Marrakech liep niet altijd ’gesmeerd’. Dat probleem is nu echter opgelost omdat we een ’nederlandse marokkaan’ gevonden hebben die de ze transfers uitstekend verzorgd! De reis blijft dus in ons aanbod 🙂

 • Andrys en Anne

  Beste mensen. Na drie ervaringen met jullie reisbureau is Hannibal het synoniem voor een zeer geslaagde vakantie voor ons. Dit voorjaar ging de reis naar Marokko. Naar de bergen en naar Marakech. Alles geweldig georganiseerd. Attente taxichauffeurs, gite-beheerders, Riad medewerkers. Allen prettig in de omgang en erg behulpzaam. De rust in de bergen, de flora, de ontmoeting met nomaden, kom daar eens om in Nederland. De totale onderdompeling in zo’n andere cultuur, op 4 uren vliegafstand, was een weldaad. Wat een mooi land om te bezoeken . Dank voor al jullie inspanningen. Andrys en Anne

 • Hilda en Lian

  Hoi Johan en Frank,

  We hebben een heerlijke tijd gehad in Ait Bougmez. Alles klopte: het vervoer ernaar toe; het wandelen vanaf de pas naar de gite, samen met een frans stel en Ahmed, was geweldig: eerst samen picknicken (had Ahmed meegebracht) en dan door de mooie natuur in stilte aankomen op de gite! We vielen met de neus in de boter: de hammam was opgestookt voor een andere groep en omdat er de rest van de week weinig (4-6) gasten zouden zijn, vond Ahmed het fijn als wij ook gelijk gingen met het franse stel. Daarna heerlijk eten voor de open haard en daarna nog muziek en dans. Toen kon de vakantie eigenlijk al niet meer stuk! Ahmed en Fatima runden de zaak prima: heerlijk eten, goeie lunch mee voor onderweg, theetje op zijn tijd , vaak ’s avonds even zingen bij de open haard en Ahmed was een goeie gids. Wandelde in een prima te volgen ritme de bergen op ( we hebben 2 dagen met hem gewandeld), vertelde veel onderweg, zong en was vol humor.bDe wandelingen die we van jullie hadden, waren ook goed te vinden zonder GPS en erg mooi. De dag Tabant, markt, was ook leuk. Met lokaal vervoer samen met Ibrahim (zwager van Ahmed), vele anderen en een schaap. Terug eerst naar een dorp verderop gelopen, omdat er teveel politie was en de auto te vol… Maar volop lol achterop de pick-up! Verder mooie streek om een week te zijn, vriendelijke mensen (zeker geen probleem om met 2 vrouwen rond te lopen) met her en der een uitnodiging voor een thee of brood en olijfolie.bMooi initiatief van Said, zo’n ontmoetingsplek van culturen! Hij reageerde ook adequaat op sms-jes. En belde nog even met Ahmed, zodat we elk een afscheidskadootje kregen. We waren erg blij dat we de dagen Marrakech al gehad hadden en dus de laatste dag, via de watervallen, door konden naar het vliegveld. Complimenten voor het vinden en maken van deze reis! We hebben ook franse mensen Hannibal aangeprezen.

  Groetjes, Hilda en Lian

 • Bert en Hilde

  Beste,Wij zijn veeleisend. De redenen waarom wij, na veel zoekwerk op internet, gekozen hebben voor jullie Marokko-reis zijn de volgende:

  zonnige bestemming
  maximum 1 week van huis weg
  actieve vakantie aangepast aan onze leeftijd (vijftigers met goede conditie en goede gezondheid)
  geen jetlag nadien
  geen lange autoreis
  geen luie strandvakantie
  niet te veel cultuur (musea ed)
  kennismaking met levenswijze vd lokale bevolking
  geen groepsreis
  goed gepland, geen improvisatie ter plekke
  geen super-de-luxe logies, wel comfortabel In alle opzichten was onze reis dus geslaagd.
  We willen jullie dan ook graag danken voor de zeer vlotte samenwerking, zowel bij de boeking als ter plekke. Wij appreciëren ook heel erg dat u ons ter plekke de aangepaste wandelbeschrijvingen bezorgde. Ook de stapels stenen die jullie voordien onderweg voor ons bouwden, gaven ons een goed en gerust gevoel. Naast de schitterende wandelingen (voor ons perfect van afstand, moeilijkheid en duur) was die week Marokko een aaneenschakeling van belevenissen die op ons een diepe indruk hebben nagelaten. We zijn nochtans al enkele keren in een Afrikaans land geweest, maar enkel in de toeristische steden, ook Marrakech. De gastvrijheid in ons verblijf was enorm. Toen we door koude en sneeuw vervroegd van een wandeling terugkeerden, waren we verplicht de tajine (gevolgd door dessert en thee) te eten die de dames voor zichzelf hadden klaargemaakt. Zij aten nadien onze overschot en picnic. Toen ik diarree had, werd er ongevraagd voor rijstwater gezorgd en een blikje cola !!!!!! (+ veel aandacht en bezorgdheid) Achmed was altijd goedgezind, kon met gasten overweg en verplichtte ons om elke avond “slaapwel” in het Berbers te zeggen. Heerlijk, de manier waarop hij dat deed. Ikzelf voelde me heel goed bij de twee dames. Jammer dat we weinig met hen konden communiceren. Ik heb een enorme appreciatie voor hun bescheidenheid, hun hartelijkheid, hun oog voor detail, hun zin voor netheid en orde, hun bezorgdheid voor de gasten, en natuurlijk ook voor hun kook- en bakkunsten. De tweede dag hadden ze geen wissel van gasten en daardoor waarschijnlijk een beetje tijd over. Dan hebben ze zelfs ons bed opgemaakt !!!! Toen we het zo koud hadden hebben ze kleine houtskoolvuurtjes naast onze stoel in de living gezet, …. zo kan ik nog wel 100 dingen opnoemen waarom een verblijf in een ‘eenvoudige’ accommodatie zoveel aangenamer is dan een chique, groot vijfsterrenhotel. In Arous bezochten we het schooltje. We hadden kleurpotloden en -boekjes mee. De juf toonde zich heel blij en dankbaar en vertelde enthousiast over haar werk. Zowel het klaslokaal als de discipline bij de leerlingen is vergelijkbaar met het België van 40 jaar geleden. (ik ben zelf leerkracht)

  We zijn de kloof van Arous ingegaan met als doel het eindpunt, met watervallen, te bereiken. Toen we het eindpunt naderden moesten we verschillende keren de rivier over. Telkens zorgde mijn echtgenoot voor mij voor stapstenen. Maar net voor de allerlaatste bocht stroomde het water hiervoor té snel en springen durfde ik niet.

  Jammer …. het was nog enkele tientallen meters…. In Tabant bezochten we, net als in Azilal, de wekelijkse markt. De markt was bijna gedaan, het had die voormiddag in Tabant ook veel geregend. De aanblik was … “heel erg”. In de taxi van Tabant naar Arous (“gewone” personenwagen) zaten we een tijdje met zeven (7). Wij met gids achteraan en 4 volwassen mannen vooraan !!!! Van schrik kregen we de slappe lach …. wat een belevenis !!! Ook de armoede in Arous en Aït Saïd heeft ons erg aangegrepen. Tijdens de transfer terug naar Marrakech bezochten we de indrukwekkende watervallen van Ouzoud. We vroegen de chauffeur hiervoor 2 uur de tijd (gaven hem wel een fooi om iets kleins te eten). Ook dit was een voltreffer. De chauffeur had er echter geen idee van waar in Marrakech hij ons moest afzetten. Ook zijn collega’s taxichauffeurs kenden de Riad niet en wij hadden enkel de naam, maar geen adres opgezocht. Hij zetten ons dus (aan de verkeerde kant van de stad) af en vertrouwde ons toe aan zo’n mannetje met een bagagekarretje. Die verzekerde ons dat hij de riad kende. De taxi reed weg en het ventje wist nergens van … Het is allemaal nog goed gekomen.

  Nogmaals dank en proficiat voor jullie schitterende organisatie !!! Bert en Hilde De Wit – Ferket
  Toevoeging Hannibal Reizen: We werken inmiddels samen met een andere Riad in Marrakech. Deze beschikt over ‘eigen’ taxi transport van/naar de luchthaven. Verdwalen is dus verleden tijd 🙂

 • Colien en Joep

  20:43 13-06-2011
  We hebben een enorm goed weekje gehad in Aït Bougmez en Marrakech! En dat alles was in een half uur tijd geregeld! Nogmaals: ons petje af! Op zaterdag in recordtempo geregeld, op zondag in Marrakech zijn, en vervolgens een week meemaken waarin werkelijk alles klopt, er helemaal niets misgaat, en we zelfs niet eens ooit ergens hoefden te wachten. Chapeau! Zowel in Riad Yacout, als in de beide gîtes hebben we het heel erg naar ons zin gehad en zijn we verwend met lekker eten en hapjes tussendoor, de wandelingen waren mooi en de routebeschrijvingen helemaal duidelijk, vervoer perfect, mensen bijzonder hartelijk en daarbij hadden we ook nog eens geweldig weer. We hebben ons verbaasd hoe goed alles geregeld was. We hebben in een uur tijd beslist voor een ander soort vakantie, omdat zeilen bij Groenland niet doorging vanwege een aswolk die nog even roet in onze plannen gooide, maar het alternatief is, mede door Frank van Hannibal Reizen, een goed alternatief gebleken en een groot succes geworden.

  Dank hiervoor. Joep en Colien

 • Bert en Hilde

  Hallo, We hebben een fantastische week Marokko achter de rug. Deze perfect georganiseerde individuele wandelreis voldeed ruimschoots aan onze wensen: geen onpersoonlijke luxe-hotels, maar toch veel orde en netheid, hartelijke ontvangsten, lekker eten, voldoende privacy. De wandelingen waren prima, zowel qua afstand, duur als moeilijkheid. Net aangepaste beschrijvingen werden ons zelfs ter plekke bezorgd !! De gastvrijheid van Fatima en Ahmed was enorm en de voorzichtige contacten met de plaatselijke bevolking zullen we nooit vergeten.

  Hartelijke dank aan de Hannibal-medewerkers!!!

 • Hans Hörter

  Leuke individuele wandelreis! Goeie combinatie van 5 dagen wandelen en een beetje Marakkech. Rustig gebied, in het voorjaar weinig/geen andere wandelaars. Vriendelijke mensen. Een beetje Frans kunnen spreken is wel erg handig. Niets te doen, behalve wandelen, praten, lezen, fotograferen (vooral dorpjes en landschappen, want de meeste mensen willen niet op de foto) en luisteren naar balkende ezels. Geweldig! Iedere avond wel een warme douche, prima eten en een goed bed!