Sierra Espuña, Spanje 17-24 februari en 6-13 april 2024   Onlangs bijgewerkt!


Groepsreis: 8 dagen (7 overnachtingen)
Reissom: 1-persoonskamer € 1310 , 2-persoonskamer € 1100 , exclusief de vlucht naar Alicante
Type reis: Groepsreis
Reisperiode: zaterdag 6 april – zaterdag 13 april 2024, nog 3 plaatsen beschikbaar
Aantal deelnemers: maximaal 16,

Boek de reis »

Sierra Espuña

In het zuidoosten van Spanje, ten westen van de stad Murcia, ligt het Regionale Park Sierra Espuña, een groene oase temidden van de droge halfwoestijnen van zuidoost Spanje. Het gebied is in het begin van de vorige eeuw grotendeels ontbost. Door goed opgezette herbebossingsprojecten is daar niets meer van te zien en is het zelfs een van de soortenrijkste gebieden van Spanje geworden, met een grote diversiteit aan planten, waaronder prachtige orchideeën. Ook het dierenrijk is er gevarieerd met vogelsoorten als steenarenden en vale gieren. Op de vele rotspartijen heb je kans op het spotten van moeflons.

Badlands en pozos

Ten oosten van de Sierra Espuña ligt een ander beschermd natuurgebied: de Barrancos de Gebas. Deze badlands, met kloven en ravijnen die door erosie zijn ontstaan, omringen een helderblauw stuwmeer. Een van de wandelingen doorkruist dit bizarre landschap. De overige wandelingen zijn gesitueerd in de hogergelegen gebieden van de Sierra Espuña. Hier komen we langs de ‘pozos de la nieve’: ijskelders die tot het begin van de vorige eeuw als opslagruimte voor sneeuw dienst deden. De cilindervormige bouwsels hebben wel wat weg van pagodes, met een doorsnede van circa negen meter en een diepte van ruim zeven meter. Door de druk transformeerde de sneeuw in ijs, dat in karren naar de omliggende steden als Murcia en Cartagena werd vervoerd. Daar diende het als koelmiddel voor voedselvoorraden en medicijnen.

Hotel met zwembad, sauna en solarium

Tussen de Sierra Espuña en de badlands van Gebas ligt het bergdorpje El Berro. Hier verblijven we gedurende deze wandelweek in een luxe accommodatie, een aantal naast elkaar gelegen dorpshuizen verbouwd tot een fraai, comfortabel onderkomen. Er zijn acht slaapkamers in het hoofdgebouw en vier in de nabijgelegen watermolen. Daarnaast zijn een salon met open haard en een eetruimte ook voor ons gereserveerd. We beschikken als groep over het gehele pand. Er is keuze uit éénpersoonskamers, tweepersoonskamers met twee aparte bedden en tweepersoonskamers met een tweepersoonsbed. Alle kamers hebben een eigen badkamer en toilet.

We kunnen ook gebruik maken van het zwembad, de sauna en het solarium.

De maaltijden

Het verblijf is op basis van halfpension, ontbijt en diner zijn dus inbegrepen. De dag begint  met een uitgebreid ontbijt met vers geperst vruchtensap (sinaasappels en mandarijnen uit eigen oogst), koffie, thee, chocolademelk, brood, boter, lokale biologische olijfolie, gegratineerde tomaten, schapenkaas, serranoham, lokale biologische honing, muesli, geitenkaastaart, ‘spongecake’ en seizoensfruit. Bovendien zijn er vijgen- en pruimenjam, yoghurt en cottage cheese van koemelk, alle zelfgemaakt.

Tijdens het diner kunt u kiezen uit een uitgebreid vegetarisch of een niet-vegetarisch vijfgangenmenu bestaande uit: appetizer, salade, voorgerecht, hoofdgerecht en een dessert. Alle producten zijn zoveel mogelijk en biologisch. U kunt een lunchpakket bestellen in het hotel of het zelf inkopen bij de bakker in het dorp.

De wandelingen

Johan en Frank van Hannibal Reizen begeleiden de wandelingen. Elke dag is er keuze uit een lange en een kortere variant. Twee wandelingen beginnen en eindigen bij het hotel in El Berro. De overige starten met een transfer met busjes naar het beginpunt van de wandeling en na afloop weer terug. De volgorde waarin onderstaande wandelingen worden gelopen kan nog wijzigen.

Wandeling 1: Senda del Barranco Ballesteros y Purgatorio
Deze wandeling loopt boven de diep ingesneden dalen tussen het hogere deel van de Sierra Espuña en het dal rondom het stadje Aledo. Het eerste deel van de wandeling klimt over een bergpaadje hoog boven de Barranco Ballesteros naar een uitzichtpunt op de Collado del Pilón. Na deze bergpas lopen we in westelijke richting over een mooi paadje boven de Barranco de En Medio naar de bergdorpjes Casas de El Purgatorio en Casas de los Albaricoqueros. Op ongeveer driekwart van de wandeling passeren we bar-restaurant Finca Caruana met terras. Over een pad langs een irrigatiekanaaltje lopen we terug naar de parking Las Alquerías.
Lange variant: Looptijd: 4h10, Afstand 14½ km, ↑ 525 m, ↓ 525 m, zwaarte **
Korte variant: Looptijd: 3h00, Afstand 9½ km, ↑ 495 m, ↓ 495 m, zwaarte **

Wandeling 2: Sendero del Pedro López
Deze rondwandeling door het hogere, westelijke deel van het park voert ons langs de toppen van de Espuña (1583 meter) en de Poyos de Pedro López (1568 meter). De route loopt over goed begaanbare paden door ruig terrein. Het tweede deel van de wandeling is hoofdzakelijk in open terrein, terwijl het eerste deel in de beschutting van bomen is.
Lange variant: Looptijd: 4h15, Afstand 15½ km, ↑ 625 m, ↓ 625 m, zwaarte ***
Korte variant: Looptijd: 3h00, Afstand 11 km, ↑ 400 m, ↓ 400 m, zwaarte **

Wandeling 3: Rondwandeling ten zuidoosten van El Berro
Deze rondwandeling vanuit El Berro doorkruist het ruige door kloven ingesneden en bosrijke gebied van de Rio Espuña tussen El Berro en Carmona. De paden volgen hier en daar de irrigatiekanaaltjes die in dit landschap zijn aangelegd.
Lange variant: Looptijd: 5h10, Afstand 18 km, ↑ 700 m, ↓ 700 m, zwaarte ***
Korte variant: Looptijd: 3h35, Afstand 12 km, ↑ 480 m, ↓ 480 m, zwaarte **

Wandeling 4: Sendero de Valdelaparra y Collado Blanco
Rondwandeling vanuit El Berro door het ruige berggebied ten westen van dit bergdorpje. We beginnen met een geleidelijke klim naar het stroomgebied van de bergbeek Valdelaparra. Het laatste deel van deze klim is steiler en kronkelt door mediterraan struikgewas naar een bergweggetje. Dit volgen we naar het afgelegen Casa de Valdelaparra. Via een mooi bergpaadje komen we uit op de Collado del Buitre, vanwaar mooi uitzicht is op de vallei ten westen van de Sierra Espuña. Via de Collado Blanco dalen we af in het dal Valle de Leiva. Wie de korte variant loopt wordt hier opgehaald door het busje. De route daalt nu verder af door het dal van de Leiva en over de GR252 terug naar El Berro.
Lange variant: Looptijd: 5h30, Afstand 18 km, ↑ 780 m, ↓ 780 m, zwaarte ****
Korte variant: Looptijd: 4h15, Afstand 12 km, ↑ 770 m, ↓ 350 m, zwaarte **

Wandeling 5: Senda de los Azagadores; Barrancos de Gebas
Deze wandeling, net buiten het Parque Sierra Espuña, loopt door een bizar en kleurrijk landschap. Door grillige erosie van de kalkhoudende bodem zijn diep ingesneden geulen (barranco’s) ontstaan. De route slingert langs deze geulen naar het stuwmeer Embalse de Algeciras. Er is ook een kortere route zonder het uitstapje op en neer naar het stuwmeer. Wie deze wandeling te kort vindt kan vanaf Gebas teruglopen over de GR 252 naar El Berro.
Lange variant: Looptijd: 3h55, Afstand 15 km, ↑ 430 m, ↓ 430 m, zwaarte **
Korte variant: Looptijd: 2h35, Afstand 10 km, ↑ 265 m, ↓ 265 m, zwaarte *

Wandeling 6: Senda de la Solana del Morrón
Deze rondwandeling door het hogere, oostelijke deel van het park voert ons langs de toppen van de Espuña (1583 meter) en de Morrón Chico (1444 meter). De route loopt over prachtige bergpaden door ruig terrein. De wandeling is vrijwel geheel in open terrein en er is steeds prachtig uitzicht rondom. Het uitstapje naar de top van de Morrón Chico is niet in onderstaande cijfers meegeteld.
Lange variant: Looptijd: 4h00, Afstand 12 km, ↑ 525 m, ↓ 525 m, zwaarte **
Korte variant: Looptijd: 3h35, Afstand 10 km, ↑ 415 m, ↓ 415 m, zwaarte **

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Reissom

Onderstaande prijzen zijn per persoon

Verblijf op een 1-persoonskamer: € 1310
Verblijf op een 2-persoonskamer: € 1100

Inbegrepen: 

 • vervoer van de luchthaven Alicante naar El Berro v.v.
 • verblijf op basis van halfpension op een 1- of 2-persoonskamer met eigen sanitair
 • begeleiding van de wandelingen door Frank en Johan van Hannibal Reizen
 • transfers naar beginpunt van de wandelingen
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen en ingetekende kaartjes van de wandelingen
 • GPS-bestand van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis naar Alicante
 • het ontbijt indien vroeg vertrek uit El Berro naar de luchthaven op de laatste dag
 • lunchpakketten (€ 6 in hotel of zelf inkopen bij plaatselijke bakker)
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • consumentenbijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering

Hoe komt u er?

U koopt zelf het vliegticket naar Alicante. Transavia, Easyjet en Vueling hebben directe vluchten naar Alicante. Onze transfers ter plaatse sluiten aan op onderstaande vluchten van EasyJet. Koop het ticket pas nadat wij u hebben laten weten dat het minimum aantal deelnemers bereikt is.

Heenreis 6 april 2024
EJU 7885
Amsterdam (11h40)
Alicante (14h20)

Terugreis 13 april 2024
EJU 7886
Alicante (14h55)
Amsterdam (17h40)

Andere vlucht of een andere dag reizen?
Er zijn ook vluchten met andere maatschappijen vanaf Eindhoven, Rotterdam en enkele Belgische luchthavens. U kunt ook een of enkele dagen eerder naar Alicante reizen. Reist u heen en terug met verschillende maatschappijen, houd er dan rekening mee dat maatschappijen verschillende bagageregels kunnen hanteren. Let er bij uw vluchtkeuze op dat deze aansluit op ons transferschema heen en terug? Met het openbaar vervoer van de luchthaven Alicante naar El Berro is ingewikkeld.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *