Individuele wandelvakantie Serras de Alicante Spanje

individuele wandelvakantie

Individuele wandelvakantie in Spanje van 8 dagen (7 nachten)
Deze reis kan niet door één persoon alleen worden geboekt
Reissom: € 350 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en één kamer delen 
Voor dit wandelarrangement heeft u een huurauto nodig
Type reis:
u wandelt vanuit één accommodatie
Honden
zijn helaas niet welkom in de accommodatie
Reisperiode:
dit arrangement kan het gehele jaar door worden geboekt Bedenk wel dat het in de zomermaanden warm kan zijn.

Boek deze reis »

Bestemming >
De wandelingen >>
Verblijf en prijzen >
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Costa Blanca

De ‘Witte Kust’ is een van de bekendste kustlijnen van het Iberisch Schiereiland. ’s Zomers trekken massa’s zonaanbidders naar de stranden in deze zuidoosthoek van Spanje. ’s Winters is het een gewilde bestemming voor Noord-Europese overwinteraars. Noem de naam Benidorm en elke Nederlander heeft zijn oordeel klaar.

Het achterland van de Costa Blanca

Hoe anders is het binnenland van deze toeristische kust. Wie een van de kronkelweggetjes landinwaarts inslaat, ontdekt een geheel ander Spanje. Aan de voet van hoge, kale bergruggen en langs diep ingesneden rivierkloven liggen kleine bergdorpen verscholen, alsof ze zich willen afkeren van de drukke buitenwereld op een steenworp afstand. Een opvallend kenmerk van het landschap in de Serras de Alicante zijn de terrashellingen, met afscheidingen van gestapelde stenen muurtjes. Door de weelderige valleien stroomt het water van de vele bronnetjes die op de omringende hellingen ontspringen. De bevolking maakt hiervan dankbaar gebruik voor de bevloeiing van de amandel- en olijfbomen.

Wandelen in de Serras de Alicante

U loopt via makkelijke paden naar uitzichtpunten op bergtoppen, maakt tochten met een stevige klim, traverseert een afgelegen berggraat en daalt af in diepe kloven. U loopt over bospaden, oude muilezelpaden en nauwelijks zichtbare jachtpaden. Er zijn routes over terrassen die niet meer gebruikt worden, geflankeerd door eeuwenoude muurtjes.  Ook passeert u amandel- en olijfboomgaarden. De wandelingen voeren door middelgebergte tussen de 300 en 1500 meter boven zeeniveau. De tochten zijn zo voorbereid, dat u dagelijks kunt kiezen tussen lichte en pittige wandelingen.

De wandelingen

Uit het overzicht van de wandelingen hieronder maakt u ter plaatse uw keuze.

Wandeling 1
Rondwandeling Serra del Racó Roig.
Dit is een korte rondwandeling met een gering hoogteverschil. Er is mooi uitzicht op enkele omliggende Serra’s
Looptijd: 2h15, 7 km, ↑↓ 300 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 2
Rondwandeling vanuit Tàrbena.
Deze rondwandeling loopt door de valleien ten noorden van Tàrbena. U loopt over prachtige bergpaadjes en soms ook een stuk over kleine weggetjes.
Lange variant: 4h15, 14½ km, ↑↓ 665 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 1h40, 5½ km, ↑↓ 190 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 3
Rondwandeling naar Els Arcs.
De reusachtige rotsbogen van Els Arcs zijn ontstaan doordat zacht gesteente, dat tussen hardere steenlagen was opgesloten, is verweerd.
Looptijd: 4h05, 15 km, ↑↓ 555 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 4
Rondwandeling Serra de Polop.
Deze massieve rotsklomp ligt ten oosten van het plaatsje Polop. Via een mooi pad loopt u naar Coll de Llamp. Liefhebbers kunnen nog verder klimmen over een bergpaadje naar de echte top, de Ponotx. Over een pad langs een diep ingesneden kloof daalt u aan de zuidzijde van de Serra de Polop af. Het laatste deel van de tocht loopt door het bos aan de oostzijde van de berg. Indrukwekkende wanden van kalkzandsteen vormen het uitzicht tijdens de afdaling.
Lange variant: 5h05, 14 km, ↑↓ 930 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Middel variant: 4h00, 11½ km, ↑↓ 725 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 3h00, 9 km, ↑↓ 475 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 5
Rondwandeling Serra de Bèrnia.
Deze Serra is de markante bergrug die vanaf vrijwel alle andere wandelingen goed herkenbaar is. Dit massief ligt dicht bij de zee. Daarom rijzen de hellingen steil uit de omliggende kustvlakte op. Aan de zuidzijde staat op een hoogte van 803 meter de ruïne van het voormalige Fort de Bèrnia, in opdracht van Filips de Tweede gebouwd om eventuele Moorse opstanden te voorkomen en de kust te beschermen.
Looptijd: 3h45, 10 km, ↑↓ 480 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 6
Rondwandeling Serra del Penyal.
Een mooie wandeling over een bergkam met prachtige uitzichten.
Looptijd: 3h15, 10 km, ↑↓ 465 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 7
Rondwandeling Serra d’Aitana.
Deze wandeling brengt u naar het hoogste deel van de provincie Alicante. Boven op de top van de Serra d’Aitana staan een observatorium en diverse zendmasten. De eigenlijke top op 1557 meter is daardoor niet toegankelijk. Maar de directe omgeving van de top is zeer de moeite waard. Het is geologisch gezien een roerig gebied. Onder de bergkam heeft water in een ver verleden grote holtes in het kalksteen uitgesleten. De bovenliggende gesteentes zijn daarna in deze holtes gezakt. Daardoor ontstonden de diepe spleten die delen van de bergkam uiteen scheurden. Na de nauwe rotsspleet Passet de Rabosa komt het pad uit aan de andere zijde van de bergrug. Het pad volgt nu langdurig de bergkam en er is adembenemend uitzicht op de kustvlakte, op de typische contouren van de Puigcampana en op de zee daarachter.
Looptijd: 3h00, 9 km, ↑↓ 520 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 8
Rondwandeling Puigcampana.
De Puigcampana (1408 m) is de op een na hoogste top van de provincie Alicante. Ook deze top is vanaf veel van de andere wandelingen zichtbaar en makkelijk te herkennen aan de inkeping op een van de hoogste punten. Het verhaal gaat dat de Franse held Roland in een duel met een fiere Moorse strijder zijn zwaard heft en de strijder de genadeslag wil toedienen. Hij mist echter en het zwaard hakt een stuk uit de bergkam. Deze rotsklomp vliegt door de lucht en landt in zee net voor de kust van Benidorm. Zo wordt met een klap het ontstaan van de inkeping in de Puigcampana en Benidorm Island verklaard. De inkeping van de bergkam is goed te zien vanaf het tweede deel van de afdaling van deze rondwandeling. De top van de Puigcampana is omgeven met steile steenhellingen en verticale rotswanden. Er is wel een wandelpad vanaf de Coll de Pouet naar de top, maar dit is erg zwaar.
Looptijd: 3h30, 11½ km, ↑↓ 625 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 9
Serra Helada, van Albir naar Benidorm.
Een lijnwandeling van A(lbir) naar B(enidorm). Een contrastrijke wandeling over de zandstenen kliffen van de Serra Helada ten noordoosten van Benidorm. Naar links kijkend waant men zich ver van de bewoonde wereld, maar kijkt u naar rechts dan ziet u een drukke, volgebouwde kustvlakte. De wandeling begint in het kuststadje Albir. Al snel verlaat u de bebouwing en klimt u over een goed beloopbaar pad naar het hoogste punt van de Serra Helada: de top Alt del Governador. Na een korte passage over een verharde weg volgt de eigenlijke wandeling hoog boven de kust. De kliffen zijn over de gehele lengte diep ingesneden. Het pad klimt en daalt daarom voortdurend. Het maakt van deze relatief korte wandeling een pittige onderneming. Aan het einde wacht de verrassende afdaling naar Benidorm. Eerst loopt u hoog boven de wolkenkrabbers van deze toeristische badplaats, maar naar gelang u verder afdaalt wordt de hoogte van de omringende gebouwen steeds imponerender. De route van deze wandeling loopt grotendeels over de steil naar zee afdalende kliffen. Maar het pad blijft overal ver genoeg van de rand. Wie hoogtevrees heeft hoeft niet bang te zijn voor deze tocht. Er is één stukje moeilijke afdaling over een helling waar het pad is geërodeerd.
Looptijd: 3h45, 10 km, ↑ 680 m, ↓ 720 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Verblijf en prijzen

Verblijf

Als verblijfplaats en uitvalsbasis voor de wandelingen hebben we het dorp Polop gekozen. Polop ligt centraal ten opzichte van de aangeboden wandelingen en is goed met de (huur)auto te bereiken. Tegen de heuvel, waarop vroeger een kasteel stond, ligt het oude gedeelte van het dorp, omgeven door een middeleeuwse muur. Vanuit de smalle, kronkelige straatjes heeft u hier en daar verrassend zicht op de kust en de omringende bergen. Ook zijn er terrasjes, waar u na de wandeling kunt nagenieten. Tweemaal per week is er een markt, er is een kleine supermarkt en er zijn bakkers.
U heeft de beschikking over een appartement in de oude kern van Polop. U heeft dus alleen met degene waarmee u boekt de beschikking over het appartement. Het beschikt over een woonkamer, twee slaapkamers en een badkamer. Deelt u de slaapkamer, dan wordt één van de slaapkamers gesloten. Het appartementheeft een balkon met uitzicht over het dorp en de bergen erachter. U treft er een goed uitgeruste keuken waarin u uw ontbijt, lunchpakket en avondmaaltijd kunt klaarmaken. Kookt u liever niet, dan kunt u terecht in de restaurantjes in het dorp of in dichtbij gelegen dorpen. De (huur)auto kunt in de directe omgeving gratis parkeren.

Prijzen 2024

Alle prijzen zijn per persoon, geboekt door minimaal 2 personen. De reissommen gelden voor het basisarrangement van 8 dagen (7 overnachtingen). U kunt uw verblijf met een onbeperkt aantal dagen verlengen. Bent u met meer dan twee personen, vraag ons dan om een prijsopgave.

Tweepersoonskamer met eigen sanitair € 350 Verlenging per nacht € 50
Twee éénpersoonskamers met gedeeld sanitair € 350 Verlenging per nacht € 50

Inbegrepen:

 • verblijf in een appartement op een tweepersoonskamer of op twee éénpersoonskamers op basis van logies
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen
 • ingetekende kaartjes van de wandelingen
 • GPS-bestanden van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis naar Polop
 • alle maaltijden
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • consumentenbijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • eventuele reis- en/of annuleringsverzekering

Foto’s

Praktische informatie

Bij boeking van een wandelarrangement waarvoor u naar de bestemming moet vliegen is het van belang dat de reservering van de vliegreis en het verblijf op elkaar zijn afgestemd. Dit is onder andere het geval bij deze bestemming

 • U bepaalt aan de hand van beschikbare vluchten (zie onze website onder ‘Hoe komt u er?’) wanneer u het verblijf wilt laten aanvangen en eindigen. De vliegreis nog niet boeken.
 • U vult met deze gegevens het boekingsformulier in op deze website
 • Wij gaan na of de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn. U hoort meestal binnen een of twee dagen of dit het geval is
 • Nadat wij u hebben laten weten dat de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn, boekt u direct de bijbehorende vlucht. U geeft vervolgens de vluchtgegevens aan ons door
 • Mocht de accommodatie niet beschikbaar zijn in de door u gewenste periode, dan zullen we in overleg kijken of er alternatieve data zijn.

Hoe komt u er?

Per vliegtuig:

Vluchten vanuit Nederland:
Easyjet Amsterdam ↔ Alicante
Vueling Amsterdam ↔ Alicante
Transavia Amsterdam ↔ Alicante, Eindhoven ↔ Alicante en Rotterdam ↔ Alicante
Tuifly Eindhoven ↔ Alicante en Maastricht ↔ Alicante

Vluchten vanuit België:
Brussels Airlines Brussel ↔ Alicante
Tuifly vliegt naar Alicante vanaf Brussel, Charleroi, Luik, Antwerpen en Oostende
Vueling Brussel ↔ Alicante

Huurauto:
Zonder auto kunt u bovenstaand wandelprogramma niet doen. We adviseren u tegelijk met de vlucht ook de huurauto te reserveren. U kunt ook de auto apart huren bij een verhuurder met een lokatie op de luchthaven van Alicante. De rit van de luchthaven naar Polop is 70 km en duurt een uur.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

5 gedachten over “Individuele wandelvakantie Serras de Alicante Spanje

 • Tamara

  Dit was voor ons de vijfde keer dat we met Hannibal aan de wandel gingen. Voor de eerste keer in de herfst. Het was heerlijk wandelweer. Zonnig en niet te warm. De wandelingen zijn prachtig. Afwisselend met mooie uitzichten. Soms was het flink klauteren. Ze waren goed bereikbaar en prima aangegeven. Wij hebben na de wandeling in Tarbena heerlijk gegeten bij Can Pinet. Het dagmenu is aanrader en we werden warm ontvangen. Bij deze wandeling is aan het begin het steenmannetje verdwenen en moet je niet tussen de paaltjes doorlopen maar naar rechts afslaan de boomgaard in.
  Het is heerlijk verblijven in Polop, ontbijten op het balkon. Het uitzicht op het Spaanse leven en de berg verveelde niet. Om de hoek van het appartement is alles te krijgen voor lekkere picknicks onderweg. Wij genoten van de empanadas van de bakker, die ook heerlijke pizza’s heeft. Na onze wandelweek hebben wij nog drie dagen in Valencia door gebracht. Een hele goede combi.
  Reactie Hannibal Reizen. Heel fijn te lezen dat Tamara al 5 keer met ons op stap is geweest. En ook dat zij zo genoten hebben van deze onbekende maar o zo prachtige streek. We hopen dat nog meer wandelaars van deze streek zullen genieten. En erg bedankt voor de opmerking over de wandeling vanuit Tarbena. We zullen onze routebeschrijving aanpassen.

 • Marianne en Peter Bericht auteur

  Dag Frank,

  Wij zijn van 27 december 2019 tot 3 januari 2020 in Polop geweest. De wandelingen waren allemaal zeer de moeite waard. We hebben alleen de route naar Benidorm niet gelopen. De routes met de auto ernaartoe waren soms een uitdaging. (zeer kleine bochtige weggetjes). Maar de wandelingen en vooral de uitzichten en de stilte maakten dat meer dan goed. Wij hebben erg mooi weer gehad, geen hoge temperaturen (ca.15 gr), maar wel veel zon en dat heeft belangrijk meegespeeld in de waardering. De wandelingen waren allemaal niet extreem lang, maar wel uitdagend. Het appartement was heel prettig. Erg ruim en met een goede keuken. Dat laatste was wel nodig, want de restaurants waren ‘ s avonds niet altijd open.
  Heel opvallend: Polop is een mooi klein dorpje waar het Spaanse leven nog z’n gangetje gaat. Tijdens de wandelingen had je soms uitzicht op Benidorm in de verte. Een haast futuristisch beeld. Hemelsbreed misschien 15 km van elkaar verwijderd, bestaan twee werelden.
  Marianne en Peter

  Reactie Hannibal Reizen: We kunnen ons voorstellen dat sommige routes met de auto uitdagend kunnen zijn, het hangt met name af van hoeveel ervaring de chauffeur heeft met het rijden in bergachtige streken. Als je buiten het seizoen op vakantie gaat is er begrijpelijk minder keuze uit restaurants. Wij kunnen helaas niet vantevoren aangeven welke open of gesloten zijn, dat gaat allemaal op z’n ‘Spaans’. Gelukkig heeft het appartement een goed uitgeruste keuken. En wij vinden Polop ook een leuk typisch Spaans dorp. Hierdoor zijn er wel minder voorzieningen voor de toeristen….

 • Marja en Peter

  Het appartement en de wandelingen zijn goed bevallen. Het is inderdaad verrassend om na de drukte van Benidorm in een heerlijk rustig berggebied te kunnen wandelen. Af en toe woei er een harde koude wind, waardoor we zelfs 1 keer tijdens een wandeling omgedraaid zijn omdat het echt niet te doen was. Maar het was vooral ook helder en zonnig en goed wandelweer, soms met korte broek en vaker met lange broek (begin november). De wandelingen waren erg gevarieerd en lieflijk langs amandelbomen. En verrassend (tunnel, vergezichten). En zoals we gewend zijn van Frank en Johan uitermate goed beschreven. De eetgelegenheden in Polop vielen ons een beetje tegen. We hebben vooral in het vlakbij La Nucia goed kunnen eten. Intrigerend bleef toch wel de barranco tussen La Nucia en Polop en het uitzicht dat je van alle kanten op de kerk en heuvel van Polop had. Het dorp leek zich steeds te verplaatsen. Na de wandelweek hebben we er nog 2 dagen Valencia aan vastgeplakt. Heel goed te doen qua afstand met de auto. Kortom: het is goed bevallen en weer eens wat anders dan Andalusië.

 • Ine en Frans Bericht auteur

  We willen jullie even op de hoogte brengen van onze ervaringen in Polop. In één woord? Super. In meer woorden? Afgezien van de regenachtige woensdag was het fris (10-14 graden) maar wel zonnig. Donderdag en vrijdag waaide het hard uit het NO, maar zaterdag en zondag konden we goed uitrusten tijdens de wandelingen op zonnige plekken.
  Op dinsdag, San José, waren we in Bolulla voor wandeling 1, die zoals we al zeiden heel mooi was. Donderdag was voor de verkorte w 2 bij Tarbena, 1h30 leuk en makkelijk. Daarna aten we l’Era in Bolulla, gezellig en lekker door mevrouw aangeprezen en gekookt!
  Vrijdag deden we w3, 4h30. Zaterdag gingen we naar Benimaurell voor w6. Hoera, Bar Oasis was (weer?) open, dus eerst lekker gegeten en toen vanaf 14 uur de prachtige maar op de kam inspannende wandeling gedaan. Wat een uitzicht! Zondag tot besluit om 10 uur w4a een uurtje omhoog en dezelfde weg terug, met zonnig lenteweer. Er bloeide al veel.
  We zijn zeer te spreken over het appartement, mooi uitzicht, zonnige balkons op de straatkant en mooi uitzicht op de bergkant. Wat ons bijzonder aansprak was de bakker verderop in de straat: bijna altijd open en behalve prima brood en broodjes, ook allerlei takeaway eten, op zondag zelfs kip aan het spit. We zijn heel blij met deze uitbreiding van onze wandelmogelijkheden aan de Costa Blanca en we komen volgende jaar, zelfde tijd, zeker terug in Polop!
  Frans en Ine

  Reactie Hannibal Reizen: Leuk om nu een ‘individuele’ reactie op deze wandelbestemming te krijgen. Ine en Frans zijn namelijk de eerste ‘individuele gasten’ op deze bestemming, voor ons spannend om te lezen hoe ze de vakantie gevonden hebben. Super dus, daar zijn we heel blij mee.

 • Deelnemers groepsreis Bericht auteur

  Margriet
  Een vakantie in de bergen rond Alicante, beeldschone Sierras, als in een droom. De persoonlijke zorg van Frank en Johan is uniek, alsof je bij betrokken familie op bezoek bent. Steeds wordt gevraagd of het wel naar je zin is, is er genoeg…….? vul maar in. Je voelt je geborgen en gewenst. En dan de schoonheid van het landschap en de heerlijke vegetarische maaltijden. Een tien voor alle facetten. Ik begrijp nu waarom er zoveel vaste gasten zijn, het is als een familie, en wie wil dat niet?
  Groet Margriet

  Esther
  Wat heb ik heerlijk gewandeld in de Sierras de Alicante (kerst 2017), mooi uitzichten, heerlijk frisse lucht. En wat is het lekker dat je niet op de route hoeft te letten, omdat Frank of Johan dat al doet. Ik vond het een gezellig Spaans huis, en lekker relaxed om in de avond gewoon “thuis” met de groep van de heerlijke maaltijden van Frank te genieten. Ik heb fijn gewandeld, lekker gegeten, goed geslapen en genoten van gezelligheid van de groep. En alles prima geregeld!

  Annelies
  Frank en Johan,
  de week in Bolulla in Alicante is omgevlogen.
  Een week wandelen in de zon midden in de winter is zeker voor herhaling vatbaar.
  Dank jullie wel voor jullie goede en professionele begeleiding.
  Ik sluit mij geheel aan bij de mooie woorden van Niek, Ans, Dirk en Karien.
  Niets aan toe te voegen.
  Groetjes Annelies

  Dirk en Karine
  Serras de Alicante
  Frank en Johan,…..wat waren de goden ons goedgezind…een ganse week vol Spaanse zon, een mooi verblijf, lekker eten en een groep met vriendelijke mensen. De wandelingen waren heel mooi !! Een heel speciaal wandelgebied met achter iedere hoek weer een ander zicht op de bergen en de natuur…..Heel speciaal aan het gebied is ook, dat je tijdens de wandelingen kunt terugkijken naar het gebergte waar je de dag voordien hebt gelopen .
  Bedankt aan iedereen van de groep voor de goede verstandhouding, en de goede zorgen van Frank en Johan !!
  Tot de volgende !!!!!!!!! Groetjes van Dirk en Karine

  Ans Meerding
  Wij zijn nu 9 januari weer net terug van de wandelreis door de bergen van Alicante. We hebben weer genoten. We hadden alle dagen mooi weer, doorgaans zonnig. De wandelingen die Frank en Johan hadden uitgezet en begeleid waren prachtig. Goed te wandelen en ook weer enkele uitdagingen erbij, die met de niet aflatende zorg van Frank en/of Johan altijd goed verlopen. Ik geniet altijd weer van het uitzicht over de bergen in de omgeving. Zo’n bijzonder gebied, droog en woeste natuur en de continue geur van de kruiden die je tocht begeleiden. De villa waar wij met de groep verbleven was uniek en gezellig. Het eten van Frank is voortreffelijk. Het eten in de restaurants is prima. Jammer dat het al weer voorbij is. Maar de volgende wandelreis met Hannibal is ook al weer geboekt. Groetjes Ans en Niek.

  Henk en Alie
  Inmiddels is de tweede groep gearriveerd. Ik wens ze net zo’n mooie week toe als de onze, want dat was het.
  Prachtige wandelingen, zon, fijne groep en een fantastisch huis.