Zwaarte van de wandelingen


Nogal wat factoren bepalen de zwaarte van een wandeling. Zo zijn er persoonlijke factoren als algemene conditie, ervaring met wandelen in bergachtig terrein en uithoudingsvermogen. Daarnaast kunnen de weersomstandigheden en de aard van het terrein de zwaarte van een bergwandeltocht beïnvloeden. We hebben de zwaarte van een tocht gebaseerd op een drietal factoren, namelijk de gemiddelde zuivere looptijd (dus exclusief pauzes), het te overwinnen hoogteverschil (de optelsom van klimmeters en daalmeters) en de aard van het terrein. Op grond hiervan hanteren we de volgende indeling:

hannibal-reizen-ster1 Eenvoudige wandeling meest over goed begaanbare voetpaden en soms verharde weggetjes. De zuivere looptijd is minder dan 3½ uur. De som van het aantal meters stijgen en het aantal meters dalen is minder dan 800 meter.

hannibal-reizen-ster2 Stevige wandeling over zowel brede als smalle voetpaden. De zuivere looptijd ligt tussen de 3½ en 5 uur. De som van het aantal klimmeters en het aantal daalmeters ligt tussen de 800 en 1200 meter.

hannibal-reizen-ster3-h16 Pittige wandeling over bergpaden met mogelijk een steile klim en/of afdaling. De zuivere looptijd ligt tussen de 5 en 6 uur. De som van het aantal klimmeters en het aantal daalmeters ligt tussen de 1200 en 1800 meter.

hannibal-reizen-ster2hannibal-reizen-ster2 Zware wandeling deels door alpien terrein boven de 1800 meter. Enige ervaring met bergwandelen is gewenst. De zuivere looptijd is 6 uur of langer. De som van het aantal klimmeters en het aantal daalmeters is meer dan 1800 meter.