Zwaarte van de wandelingen


Verschillende factoren bepalen de zwaarte van een tocht. Zo zijn er persoonlijke factoren als algemene conditie, ervaring en uithoudingsvermogen. Daarnaast kan een variabele factor als het weer de zwaarte van een wandeltocht beïnvloeden. Hannibal Reizen hanteert een indeling naar zwaarte die is gebaseerd op een drietal factoren.

Allereerst de gemiddelde duur van de wandeling. Sommige wandelaars stoppen regelmatig om van het landschap te genieten, wat te eten of te fotograferen, andere houden liever de pas erin. Om deze verschillen te ondervangen noteren we de duur van de wandeling als de gemiddelde zuivere looptijd, dus exclusief allerlei soorten pauzes.

Verder wordt de zwaarte bepaald door de hoogteverschillen. Het maakt uit of u vijftien kilometer aflegt in nagenoeg vlak terrein of wanneer u door heuvels of bergen loopt. We nemen de hoogteverschillen daarom mee in de beoordeling van het niveau.

Ten slotte is er de aard van het terrein waarin u loopt. Lopen over brede, vlakke paden en verharde wegen vraagt minder fysieke inspanning dan wandelen over smalle geitenpaadjes. Hierbij is meer concentratie nodig en wordt er een groter beroep gedaan op uw conditie.

Tijdens de meeste van onze wandelreizen kunt u vrijwel elke dag kiezen uit wandelingen van verschillende niveaus. Het niveau van elke tocht staat achter de beschrijving vermeld en wordt aangegeven met één tot vier olifantjes.

 

hannibal-reizen-ster1 Eenvoudige wandeling over goed begaanbare paden en soms verharde weggetjes. De zuivere looptijd is minder dan drie uur. Het hoogteverschil is minder dan 400 meter. Deze wandelingen zijn door iedereen met een goede conditie te doen.

hannibal-reizen-ster2 Stevige wandeling over zowel brede als smalle paden. De zuivere looptijd ligt tussen de drie en vier uur. Het hoogteverschil ligt tussen de 400 en 600 meter. Een goede conditie en een sportieve instelling zijn bij dit niveau gewenst.

hannibal-reizen-ster3-h16  Pittige wandeling over met name bergpaden. De zuivere looptijd ligt tussen de vier en vijf uur. Het hoogteverschil ligt tussen de 600 en 900 meter. Een goede conditie en doorzettingsvermogen zijn bij tochten van dit niveau noodzakelijk.

hannibal-reizen-ster2hannibal-reizen-ster2 Zware wandeling door veelal alpien terrein boven de 1800 meter. De zuivere looptijd is meestal vijf uur of langer en het hoogteverschil is meer dan 900 meter. Ervaring met bergwandelen en een uitstekende conditie zijn op dit niveau onontbeerlijk.