Groepsreis Exmoor, Engeland


Groepsreis: 8 dagen (7 overnachtingen)
Reissom: vanaf € 1215, exclusief treinreis Nederland – Taunton v.v.
Type reis:
groepswandelvakantie
Reisperiode: 
vrijdag 2 jun – vrijdag 9 juni 2023; deze reis is volgeboekt
Reisperiode: 
vrijdag 21 juli – vrijdag 28 juli 2023; deze reis is volgeboekt
Maximum aantal deelnemers per reis: 
17

Boek deze reis »

Bestemming >>
Overzicht van de wandelingen >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Exmoor National Park
Exmoor National Park ligt deels in de graafschappen Devon en Somerset, in het zuidwesten van Engeland. Het landschap is indrukwekkend: uitgestrekte open heidevelden, beboste valleien en een schitterende kustlijn, die zich uitstrekt van Minehead in het oosten tot Combe Martin in het westen. Deze spectaculaire kust, met de hoogste zeekliffen van Engeland, was een van de redenen waarom Exmoor in 1954 werd aangewezen als National Park. De wandelaar vindt hier waarnaar hij altijd op zoek is: ruimte en rust, als perfecte ingrediënten voor een onvergetelijk wandelavontuur.

South West Coast Path
Een van de langste kustpaden van het Verenigd Koninkrijk is het South West Coast Path langs de kustlijn van Devon, Cornwall en Dorset. Het pad, dat ruim duizend kilometer lang is, kreeg nationaal en internationaal grote bekendheid bij het verschijnen van het boek ‘Het Zoutpad’. Deze bestseller van Raynor Winn verscheen in 2018 en beschrijft de wandeling die ze samen met haar man maakte over het kustpad. De eerste trajecten hiervan lopen door het noordelijk deel van het Exmoor National Park. Deze etappes langs de hoge kliffenkust van het Bristol Channel zijn de mooiste.

Het weer
Het zuidwesten van Engeland heeft een gematigd zeeklimaat. De westenwinden en de warme golfstroom bepalen er het weer. Zon en regen kunnen elkaar afwisselen. In vergelijking met het noordelijk deel is het zuiden van Engeland warmer. In de maanden mei tot en met augustus schijnt de zon het meest en ligt de gemiddelde temperatuur rond de 21 graden. 

Wandelen in Exmoor National Park
Frank en Johan van Hannibal Reizen vertrekken komend voorjaar naar het zuidwesten van Engeland om het wandelprogramma van de zomertochten voor te bereiden. We hebben vooraf de mogelijkheden onderzocht en gaan deze ter plaatse nalopen. Hierop baseren we de definitieve keuze van de tochten en de volgorde ervan. Het is de bedoeling dat we van alle wandelingen een kortere en een langere variant voorbereiden.

Overzicht van de wandelingen

Tijdens deze wandelweek logeren we in een hotel in het dorp Dunster, aan de rand van het Exmoor National Park. Sommige wandelingen starten in Dunster, maar voor de meeste tochten gebruiken we de bus van het hotel die ons naar het beginpunt brengt en ook weer ophaalt.

Wandeling 1
Inloopwandeling door de omstreken van Dunster
Het is een rondwandeling vanuit het hotel. De wandeling begint bij Dunster Castle. Voordat we het dorp verlaten via de Gallox-brug, passeren we een watermolen die nog in bedrijf is. Door bos en langs akkerranden wandelen we naar het dorpje Timberscombe en vandaar naar Wootton Courtenay, waar een geschikte lunchplek is. Terug nemen we de route van het langeafstandswandelpad Macmillan Way, die ons over de heuvelrug Grabbist Ridge terugvoert naar Dunster. Vlak ervoor komen we langs Grabbist Hill en vervolgens dalen we af naar de markt in het centrum.
Lange variant: 16 km, ↑↓ 500m, 4h30, zwaarte  hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 9 km, ↑↓ 250m, 2h45, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 2
South West Coast Path van Minehead naar Porlock Bay
Eerst een korte transfer naar het beginpunt van het SWCP aan de rand van Minehead. De route slingert over een mooi bospad omhoog naar North Hill. Daarna volgt het pad de kust langs kabbelende beekjes en op en neer over prachtige beboste kammen met varens en brem. Exmoor heeft de hoogste kustlijn van Engeland, met kliffen die tot 250 meter hoog oprijzen. Bij dit gedeelte kunnen we kiezen tussen de meer uitdagende, ruige route dicht langs de kust, of de route die meer landinwaarts blijft en over heidevelden naar het uitzichtpunt Selworthy Beacon leidt. Beide routes komen bijeen bij Bossington Hill, een mooie lunchplek. Vervolgens gaat het heuvelafwaarts naar Porlock Bay. De kracht van de zee wordt hier duidelijk. In 1996 werd de natuurlijke 6000 jaar oude kiezelrug over Porlock Bay door een storm doorbroken, waardoor de achterliggende velden bij elke vloed onder water kwamen te staan en zoutpannen zijn ontstaan. Het laatste deel van de wandeling loopt langs de baai naar Porlock Weir waar we in de plaatselijke herberg iets kunnen drinken voordat we terugrijden naar Dunster.
Lange variant: 16 km, ↑↓ 650m, 5h00, zwaarte  hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 14 km, ↑↓ 450m, 4h30, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 3
Rondwandeling vanuit Porlock door het Horner Wood naar Stoke Pero
Porlock ligt op slechts 20 minuten rijden van ons hotel. De rondwandeling vanuit dit prachtige dorp biedt geweldige uitzichten over kust, vallei en heide. Het Horner Wood is eigendom van de National Trust. Het is het grootste aaneengesloten eikenbos in het Verenigd Koninkrijk, met eeuwenoude bomen. In Stoke Pero, op 300 meter boven de zeespiegel, staat de hoogste kerk van Exmoor.
Lange variant: 17 km, ↑↓ 750m, 5h00, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 14 km, ↑↓ 450m, 4h00, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 4
Van Washford terug naar Dunster
Eerst een korte transfer per bus van Dunster naar Washford. Vanuit Washford wandelen we terug over open velden naar het dorp Withycombe. Van hieruit volgen we een oude weg omhoog naar Withycombe Hill. Er is een goede kans om edelherten te zien. Daarna dalen we af naar het kasteel van Dunster.
12 km, ↑↓ 360m, 3h30, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 5
South West Coast Path van Countisbury naar Hunters Inn
Vanaf het gehucht Countisbury dalen we geleidelijk af naar Lynmouth. Hier houden we een koffiepauze voordat we verder gaan. Na de koffie klimmen we over een pad pittig omhoog naar de kliffen ten westen van Lynmouth. Wie het wat rustiger aan wil doen kan met de ‘Cliff Railway’ omhoog naar Lynton dat hoog boven de kust ligt. Daarna voert de route door de Valley of the Rocks. Hier kunnen we lunchen en genieten van het prachtige uitzicht. Vandaar gaan we verder naar de Heddon Valley en de Hunters Inn, waar we deze kustwandeling beëindigen.
Lange variant: 15½ km, ↑↓ 700m, 5h00, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 15 km, ↑ 530m ↓ 700m, 4h30, zwaarte  hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 6
Tarr Stepps en Withypool
De bus brengt ons naar Withypool, het beginpunt van deze rondwandeling.
Geen wandelvakantie in Exmoor is compleet zonder een bezoek aan de Tarr Steps. Vanuit het mooie dorpje Withypool lopen we langs de oostkant van de rivier de Barle naar Tarr Steps. Misschien zien we waterspreeuwen die boven het water scheren terwijl we langs de kronkelende rivier naar het zuiden lopen. Over de oude, iconische Tarr Steps lopen we naar de andere oever. De terugweg voert ons omhoog over Withypool Hill en langs een prehistorische steencirkel. We eindigen weer in Withypool waar we wat kunnen drinken in de Tea Room. Bij goed weer stoppen we op de terugweg, om naar het hoogste deel van Exmoor National Park te wandelen, Dunkery Beacon. Vanaf hier zijn er spectaculaire vergezichten over Moorland en de kust.
16km ↑↓ 365m, 4h30, zwaarte  hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 7
Bats Castle en de Tall Trees Trail
Korte rondwandeling vanuit Dunster. Vanaf het hotel maken we een wandeling door de bossen van Dunster naar de Tall Trees Trail waar enkele van de hoogste bomen van Engeland staan, meer dan 60 meter hoog. Daarna wandelen we naar Bats Castle, een heuvelfort uit de ijzertijd. Op de terugweg naar Dunster kunnen we misschien weer edelherten spotten. We kijken uit over het parklandschap richting Dunster Castle.
8 km, ↑↓ 200m, 2h30, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 8
South West Coast Path van Porlock Weir naar Countisbury
Dit is een prachtige etappe van het SWCP, hoog boven de kust. Onderweg passeren we het kerkje van Culbone. Het is vermoedelijk van voor-Normandische oorsprong, met een 13e-eeuws portaal en een laat-15e-eeuws schip. Er worden nog steeds diensten gehouden. Bij Sugarloaf Hill slaat de korte variant af en loopt via een makkelijker route terug naar Porlock Weir. De lange variant gaat door langs de kust en komt via Countisbury Foreland Lighthouse uit bij The Blue Ball Inn in Countisbury.
Lange variant: 16 km, ↑ 1000m ↓ 700m, 5h00, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 9 km, ↑↓ 350m, 3h00, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Verblijf en prijzen

Verblijf
Het *** Yarn Market Hotel ligt in het centrum van het middeleeuwse dorp Dunster aan de rand van het Exmoor National Park. Het hotel heeft tweepersoonskamers, alle met eigen badkamer, televisie en koffie- en theefaciliteiten. De eenpersoonskamers zijn dezelfde maar dan voor alleengebruik.

Maaltijden
Het verblijf is op basis van halfpension. Het basisontbijt bestaat uit muesli, granen, grapefruit, pruimen, yoghurt, sap, fruit, toast en jam. Daarnaast kunt u nog een ‘fully cooked English breakfast’ bestellen: spek, worstjes, gepocheerde of gebakken eieren, tomaten, gebakken bonen, champignons, gebakken brood en gebakken, geraspte aardappelen. Een ‘continental breakfast’ is ook mogelijk: brood met ham of kaas. Het lunchpakket is niet inbegrepen, maar dit kunt u voor £8 in het hotel bestellen. U kunt het ook eventueel zelf inkopen bij de plaatselijke bakker. Het restaurant biedt een breed scala aan maaltijden met zoveel mogelijk lokale producten. Er is keuze uit vegetarische en niet-vegetarische gerechten.

Prijzen

Onderstaande prijzen zijn per persoon

Bij verblijf op Reissom
2-persoons standaardkamer met lits-jumeaux  € 1215
2-persoons standaardkamer met aparte bedden  € 1215
1-persoons standaardkamer   € 1425

Inbegrepen:

 • fully cooked English breakfast of continental breakfast
 • 3-gangen diner 
 • koffie of thee na de avondmaaltijd
 • transfer van het station van Taunton naar Dunster en terug
 • transfers naar en van de wandelingen
 • begeleiding van de wandelingen door Frank en Johan van Hannibal Reizen
 • GPS-bestanden van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis
 • lunchpakketten
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • consumentenbijdrage SGR € 5 per persoon
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • reis- en annuleringsverzekering 

Foto’s

Praktische informatie

Hoe komt u er?

Heenreis
De reis naar Engeland is niet inbegrepen. We kunnen de treinreis wel voor u regelen. Op het boekingsformulier kunt u aangeven of u wel/niet de tickets door ons wilt laten kopen en welk opstapstation uw voorkeur heeft. We kunnen de tickets pas enkele maanden voor de vertrekdatum aanschaffen.

U reist per Eurostar van Nederland/België naar Londen. De Eurostar vertrekt in de ochtend vanuit Amsterdam CS (07h47) via Rotterdam CS (08h25) en Brussel Zuid (09h38) naar London St. Pancras (10h43). Let op, in Londen is het een uur vroeger dan op het continent. De Eurostar doet er dus ongeveer vier uur over. De directe Eurostar van Amsterdam naar Londen stopt niet op Schiphol.

In Londen is een overstap van King’s Cross St. Pancras Underground Station naar Paddington Station met de directe Circleline. De rit duurt 11 minuten. Of u bestelt met een aantal personen een taxi. Van London Paddington vertrekt om 12h33 de trein naar Taunton (14h35). In Taunton wordt u afgehaald door de hotelbus naar Dunster. De rit naar Dunster duurt ongeveer 45 minuten.

Terugreis
Terug brengen we u met de bus naar Taunton. Vandaar verloopt de reis met een overstap in Londen en Brussel als volgt: Taunton (09h42), London Paddington (11h29), London St. Pancras (13h01), Brussel Zuid (a.16h06), Brussel Zuid (v.16h52), Antwerpen Centraal (17h27), Rotterdam CS (18h02), Schiphol (18h25), Amsterdam CS (18h44).

Wat kost de treinreis?
Daarop weten we op dit moment nog niet het antwoord. We hebben nu gekeken naar de prijzen van bovenstaande trajecten op vrijdagen in februari 2023. Daaruit blijkt dat u moet rekenen op een retourprijs tussen de € 275 en € 350. Voor het verzorgen van de treintickets rekenen we € 15 per persoon.

Onder voorbehoud
Bovenstaande vervoersgegevens zijn onder voorbehoud.

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vul het ontbrekende getal in *