Individuele wandelvakantie Allgäu standplaats Duitsland


Individuele wandelvakantie vanuit één accommodatie
Deze reis kan ook door één persoon alleen worden geboekt
Reissom: vanaf € 450 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Type reis: standplaats, minimaal 8 dagen / 7 nachten
Honden zijn helaas niet toegestaan in deze accommodatie
Reisperiode: mei tot en met eind oktober

We adviseren u op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen via de officiële website van Buitenlandse zaken. Ook de websites van de ANWB  en Europese Unie bieden heldere informatie. 

Informatie over onze aangepaste annuleringsvoorwaarden n.a.v. Covid-19

Boek deze reis »

Bestemming >> 
Overzicht van de wandelingen >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Allgäu

De Allgäu (zeg ‘Algoi’) is een streek in het zuiden van Duitsland in de deelstaat Beieren. In het zuidelijkste deel liggen de Allgäuer Alpen die zich uitstrekken tot in Oostenrijk. Rondom Oberstaufen en Immenstadt in de Allgäu ligt het natuurpark Nagelfluhkette, een gevarieerd berglandschap met een oppervlakte van vierhonderd vierkante kilometer. Het beschermde natuurgebied ligt deels in Duitsland en deels in Oostenrijk. Hier verwelkomen alpenweiden met traditionele almboerderijen de wandelaar. Vanaf bergtoppen en graten ontvouwen zich adembenemende vergezichten. Het Nagelfluh-gesteente, in de volksmond ‘Herrgottsbeton’, is kenmerkend voor het landschap. Het bestaat uit voormalige rivierkiezels die tot een conglomeraat zijn samengeperst. Ongeveer vijfentwintig miljoen jaar geleden werd hieruit de Nagelfluhkette gevormd, een van oost naar west lopende bergketen van vierentwintig kilometer lang. Het hoogste punt ligt op 1833 meter.

Wandelen in de Allgäu

De Nagelfluhkette is een goed ontsloten wandelgebied op hoogte. Er zijn enkele kabelbanen die u naar boven brengen. Eenmaal daar hebt u een prachtig uitzicht op de Oostenrijkse Alpen van de Vorarlberg in het zuiden en op het heuvelland van de noordelijke Allgäu en Schwabenland. De paden zijn goed begaanbaar. Veel van de boeren hebben hun almboerderij uitgebreid met een terrasje, waar ze lokale drankjes, hapjes en heerlijke taart serveren. En wat dacht u van een heerlijke massage na de wandeling door de huis-masseur van het hotel?

Overzicht van de wandelingen individuele wandelvakantie

1. Rondwandeling Wildes Wasser. Een wandeling over makkelijke paden. Prima geschikt als inloopwandeling. Alleen de afdaling naar de Buchenegger Wasserfall is iets pittiger. Wie de lange variant te ver vindt, kan halverwege de korte kiezen.
Lange variant: 13½ km, 4h00, ↑↓ 600 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 10½ km, 3h10, ↑↓ 390 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

2. Wandeling over de Hochgrat West. De Hochgrat is een van de mooiste plekken van de Allgäu. De graat ligt op een hoogte van rond de 1800 meter en heeft een mooi uitzicht op de Oostenrijkse Alpen in het zuiden en op het heuvelland van de Obere Allgäu in het noorden. Wie de lange variant te ver vindt, kan halverwege de korte kiezen. In dat geval eindigt de tocht bij de Falkenhütte of bij Alpengasthof Hörmoos. Hier neemt u de bus terug naar het hotel (voor eigen rekening).
Lange variant: 13 km, 4h30, ↑ 390 m ↓ 1150 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 5 km, 2h00, ↑ 255 m ↓ 500 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

3. Wandeling naar de Salmaser Höhe en de Kalzhofener Höhe. Deze wandeling is de meest noordelijke van ons aanbod in de Allgäu. Ook hier klimt u naar een graat, zij het wat minder hoog dan de Hochgrat. Deze graat ligt op een hoogte van maximaal 1200 meter en heeft een mooi uitzicht op de Hochgrat in het zuiden en op het heuvelland van de Obere Allgäu in het noorden.
Looptijd: 12½ km, 3h40, ↑ 635 m ↓ 575 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

4. Wandeling vanuit het Imbergbahn Bergstation naar de Moos-Alpe. De Imbergbahn brengt u naar de graat van de bergketen die net ten noorden van de Hochgrat ligt. De graat ligt op een hoogte van rond de 1300 meter en heeft een mooi uitzicht op de Hochgrat in het zuiden en op het dal van de Weißach in het noorden. Een deel van de wandeling loopt door Oostenrijk (paspoort is niet nodig). Van deze wandeling hebben we een lange, een middel- en een korte variant voorbereid. De lange variant keert terug naar Steibis, bij de middelvariant neemt u de kabelbaan om af te dalen en de korte variant eindigt bij Alpengasthof Hörmoos. Hier neemt u de bus (voor eigen rekening) terug naar het Steibis.
Lange variant: 17 km, 4h45, ↑ 515 m ↓ 805 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Middel variant: 14½ km, 4h10, ↑↓ 515 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 11 km, 3h05, ↑ 390 m ↓ 325 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

5. Rondwandeling over de Denneberg. Een mooie wandeling met veel uitzicht vanaf de alpenweiden rondom de Denneberg. Over de graat van de Denneberg loopt de waterscheiding tussen het stroomgebied van de Donau en dat van de Rijn. De helling aan uw rechterhand watert af op de Rijn, die aan uw linkerhand op de Donau.
Lange variant: 13 km, 4h00, ↑↓ 670 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 11½ km, 3h30 ↑↓ 600 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

6. Wandeling over de oostelijke graat naar de Hochgrat en de Rindalphorn. De Hochgrat is een van de mooiste plekken van de Allgäu. De graat ligt op een hoogte van rond de 1800 meter en heeft een mooi uitzicht op de Oostenrijkse Alpen in het zuiden en op het heuvelland van de Obere Allgäu in het noorden. Wie de lange variant terug naar het dalstation te ver vindt, kan de middel- of de korte variant kiezen. De afdaling vanaf de graat terug naar het dalstation gaat over een prachtig paadje. Dit is echter vooral in het begin erg steil en op een aantal plekken is het hoogtevrees-gevoelig. Bij twijfel kunt u de middel- of korte variant kiezen.
Lange variant: 11 km, 5h15, ↑ 400 m ↓ 1230 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Middel variant: 8 km, 4h30, ↑↓ 580 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 4½ km, 2h35, ↑↓ 305 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Verblijf en prijzen

Verblijf

U verblijft in het dorp Oberstaufen (ruim 7000 inwoners). Het ligt aan de rand van het natuurpark Nagelfluhkette. Het kleinschalig hotel ligt op een rustige plaats midden in het dorp. Het beschikt over een eigen parkeerplaats en een grote tuin met uitzicht op weides en bossen. ’s Ochtends geniet u van een uitgebreid ontbijt. U kunt een lunchpakket bestellen in het hotel, € 8. Het bestaat uit 3 volkorenbroodjes met ham / salami / leverkaas / bergkaas / zachte kaas etc., fruit, cherrytomaatjes, 2 drankjes. U kunt ook zelf een lunchpakket inkopen bij een van de bakkers/kruideniers in het dorp. Voor het avondeten kunt u terecht in verschillende restaurants in het dorp.

Prijzen 2021

De reissommen zijn per persoon. Het basisarrangement bestaat uit zeven overnachtingen en kan met een onbeperkt aantal dagen worden verlengd. 

Soort kamer Beschrijving kamer Prijs Extra nacht
1-persoons standaard (17m2)   € 514       € 74
1-persoons comfort (22m2)  € 574       € 82
2-persoons aparte bedden (19m2)  € 450       € 65
2-persoons standaard met tweepersoonsbed (24m2)  € 480       € 69
2-persoons comfort met tweepersoonsbed (29m2)  € 525       € 75

Inbegrepen:

 • verblijf op basis van logies/ontbijt
 • toeristenbelasting (inclusief Gästekarte Oberstaufen Plus; zie uitleg hieronder)
 • lokale transfers
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen en ingetekende kaartjes van de wandelingen
 • GPS-gegevens van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis
 • lunchpakketten en diners
 • eventueel bus Falkenhütte – Steibis (korte variant wandelingen 2 en 4)
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • eventuele reis- en annuleringsverzekering

Foto’sBij het verblijf is de toeristenbelasting (Kurtaxe) inbegrepen. Als tegenprestatie krijgt u de ‘Gästekarte Oberstaufen Plus’. Deze kaart geeft gratis toegang tot vrijwel al het openbaar vervoer in de directe omgeving. Ook het gebruik van de kabelbanen is met deze pas gratis. Dit geldt ook voor andere toeristische voorzieningen in de buurt, zoals het ‘Erlebnisbad Aquaria’, een groot zwembad met wellness-centrum in Oberstaufen.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

3 gedachten over “Individuele wandelvakantie Allgäu standplaats Duitsland

 • Marty

  Heel mooi gebied, fijne, goed beschreven, wandelingen met meerdere opties ( zeker fijn om te starten). Goed hotel met fijne balkons. Leuk dorp met veel restaurantjes. Belangrijk de tips van het hotel voor restaurants te volgen ( om rampzalige diners te voorkomen). Behulpzame en aardige hoteleigenaar.

 • Rinie Bericht auteur

  Alles was perfect geregeld. Ik kreeg alle informatie plus wandelroutes ruim op tijd via mail aangeleverd. Ik werd door hoteleigenaar Stephan gastvrij ontvangen. Ik had een kamer met balkon. Het ontbijt was prima. Het Gasthaus ligt vlakbij het dorpscentrum met winkels en een mooi stadspark.
  De Allgaü. is een prachtig wandelgebied. Je loopt door bos, wei, berg op, berg af met mooie vergezichten. De gratis toeristenpas geeft toegang tot de bus en kabelbaan. Je kunt er zelfs een e-bike mee huren!
  Oberstaufen is prima per trein te bereiken. Tip: loop vanaf het perron niet met je koffer de trappen af naar de uitgang, maar loop in reisrichting het perron af, richting de weg. Links van het spoor is dan een wandel/fietspad wat je tot vlakbij het Gasthaus brengt.
  De wandelbeschrijvingen waren duidelijk en compleet. Elke wandeling heeft opties wat betreft zwaarte en lengte. De wandelingen waren voor mij iets te pittig, vooral in het stijle afdalen. (Ik: 60, knieën: mwah.) Ik heb zelf mijn loopprogramma dus wat aangepast en evenzogoed enorm genoten.
  Reactie Hannibal Reizen: Fijn te lezen dat Rinie een geslaagde vakantie heeft gehad. Sommige wandelingen hebben inderdaad een steile afdaling. Maar deze zijn ook te voorkomen door bijvoorbeeld de lift naar het dal te nemen of een andere variant te kiezen. Er blijven zeker wandelingen over die geen steile afdaling hebben.

 • Hannibal Reizen

  Deze bestemming hebben we op 10 januari 2021 aan ons programma toegevoegd. Het is hierom dat wij nog geen recensies hebben ontvangen.