Individuele wandelvakantie Allgäu standplaats Duitsland


Individuele wandelvakantie vanuit één accommodatie
Deze reis kan ook door één persoon alleen worden geboekt
Reissom: vanaf € 524 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Type reis: standplaats, 8 dagen / 7 nachten
Honden zijn helaas niet toegestaan in deze accommodatie
Reisperiode: mei tot en met eind oktober

Boek deze reis »

Bestemming >> 
Overzicht van de wandelingen >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Allgäu

De Allgäu (zeg ‘Algoi’) is een streek in het zuiden van Duitsland in de deelstaat Beieren. In het zuidelijkste deel liggen de Allgäuer Alpen die zich uitstrekken tot in Oostenrijk. Rondom Oberstaufen en Immenstadt in de Allgäu ligt het natuurpark Nagelfluhkette, een gevarieerd berglandschap met een oppervlakte van vierhonderd vierkante kilometer. Het beschermde natuurgebied ligt deels in Duitsland en deels in Oostenrijk. Hier verwelkomen alpenweiden met traditionele almboerderijen de wandelaar. Vanaf bergtoppen en graten ontvouwen zich adembenemende vergezichten. Het Nagelfluh-gesteente, in de volksmond ‘Herrgottsbeton’, is kenmerkend voor het landschap. Het bestaat uit voormalige rivierkiezels die tot een conglomeraat zijn samengeperst. Ongeveer vijfentwintig miljoen jaar geleden werd hieruit de Nagelfluhkette gevormd, een van oost naar west lopende bergketen van vierentwintig kilometer lang. Het hoogste punt ligt op 1833 meter.

Wandelen in de Allgäu

De Nagelfluhkette is een goed ontsloten wandelgebied op hoogte. Er zijn enkele kabelbanen die u naar boven brengen. Eenmaal daar hebt u een prachtig uitzicht op de Oostenrijkse Alpen van de Vorarlberg in het zuiden en op het heuvelland van de noordelijke Allgäu en Schwabenland. De paden zijn goed begaanbaar. Veel van de boeren hebben hun almboerderij uitgebreid met een terrasje, waar ze lokale drankjes, hapjes en heerlijke taart serveren. En wat dacht u van een heerlijke massage na de wandeling door de huis-masseur van het hotel?

Overzicht van de wandelingen individuele wandelvakantie

1. Rondwandeling Wildes Wasser. Een wandeling over makkelijke paden. Prima geschikt als inloopwandeling. Alleen de afdaling naar de Buchenegger Wasserfall is iets pittiger. Wie de lange variant te ver vindt, kan halverwege de korte kiezen.
Lange variant: 13½ km, 4h00, ↑↓ 600 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 10½ km, 3h10, ↑↓ 390 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

2. Wandeling over de Hochgrat West. De Hochgrat is een van de mooiste plekken van de Allgäu. De graat ligt op een hoogte van rond de 1800 meter en heeft een mooi uitzicht op de Oostenrijkse Alpen in het zuiden en op het heuvelland van de Obere Allgäu in het noorden. Wie de lange variant te ver vindt, kan halverwege de korte kiezen. In dat geval eindigt de tocht bij de Falkenhütte of bij Alpengasthof Hörmoos. Hier neemt u de bus terug naar het hotel (voor eigen rekening).
Lange variant: 13 km, 4h30, ↑ 390 m ↓ 1150 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 5 km, 2h00, ↑ 255 m ↓ 500 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

3. Wandeling naar de Salmaser Höhe en de Kalzhofener Höhe. Deze wandeling is de meest noordelijke van ons aanbod in de Allgäu. Ook hier klimt u naar een graat, zij het wat minder hoog dan de Hochgrat. Deze graat ligt op een hoogte van maximaal 1200 meter en heeft een mooi uitzicht op de Hochgrat in het zuiden en op het heuvelland van de Obere Allgäu in het noorden.
Looptijd: 12½ km, 3h40, ↑ 635 m ↓ 575 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

4. Wandeling vanuit het Imbergbahn Bergstation naar de Moos-Alpe. De Imbergbahn brengt u naar de graat van de bergketen die net ten noorden van de Hochgrat ligt. De graat ligt op een hoogte van rond de 1300 meter en heeft een mooi uitzicht op de Hochgrat in het zuiden en op het dal van de Weißach in het noorden. Een deel van de wandeling loopt door Oostenrijk (paspoort is niet nodig). Van deze wandeling hebben we een lange, een middel- en een korte variant voorbereid. De lange variant keert terug naar Steibis, bij de middelvariant neemt u de kabelbaan om af te dalen en de korte variant eindigt bij Alpengasthof Hörmoos. Hier neemt u de bus (voor eigen rekening) terug naar het Steibis.
Lange variant: 17 km, 4h45, ↑ 515 m ↓ 805 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Middel variant: 14½ km, 4h10, ↑↓ 515 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 11 km, 3h05, ↑ 390 m ↓ 325 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

5. Rondwandeling over de Denneberg. Een mooie wandeling met veel uitzicht vanaf de alpenweiden rondom de Denneberg. Over de graat van de Denneberg loopt de waterscheiding tussen het stroomgebied van de Donau en dat van de Rijn. De helling aan uw rechterhand watert af op de Rijn, die aan uw linkerhand op de Donau.
Lange variant: 13 km, 4h00, ↑↓ 670 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 11½ km, 3h30 ↑↓ 600 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

6. Wandeling over de oostelijke graat naar de Hochgrat en de Rindalphorn. De Hochgrat is een van de mooiste plekken van de Allgäu. De graat ligt op een hoogte van rond de 1800 meter en heeft een mooi uitzicht op de Oostenrijkse Alpen in het zuiden en op het heuvelland van de Obere Allgäu in het noorden. Wie de lange variant terug naar het dalstation te ver vindt, kan de middel- of de korte variant kiezen. De afdaling vanaf de graat terug naar het dalstation gaat over een prachtig paadje. Dit is echter vooral in het begin erg steil en op een aantal plekken is het hoogtevrees-gevoelig. Bij twijfel kunt u de middel- of korte variant kiezen.
Lange variant: 11 km, 5h15, ↑ 400 m ↓ 1230 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Middel variant: 8 km, 4h30, ↑↓ 580 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 4½ km, 2h35, ↑↓ 305 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Verblijf en prijzen

Verblijf

U verblijft in het dorp Oberstaufen (ruim 7000 inwoners). Het ligt aan de rand van het natuurpark Nagelfluhkette. Het kleinschalig hotel ligt op een rustige plaats midden in het dorp. Het beschikt over een eigen parkeerplaats en een grote tuin met uitzicht op weides en bossen. ’s Ochtends geniet u van een uitgebreid ontbijt. U kunt een lunchpakket bestellen in het hotel,  ongeveer € 9. Het bestaat uit 3 volkorenbroodjes met ham / salami / leverkaas / bergkaas / zachte kaas etc., fruit, cherrytomaatjes, 2 drankjes. U kunt ook zelf een lunchpakket inkopen bij een van de bakkers/kruideniers in het dorp. Voor het avondeten kunt u terecht in verschillende restaurants in het dorp.

Prijzen 2024

De reissommen zijn per persoon. Het basisarrangement bestaat uit zeven overnachtingen en kan met een onbeperkt aantal dagen worden verlengd. 

Soort kamer Beschrijving kamer Prijs Extra nacht
1-persoons standaard (17m2)   € 602       € 86
1-persoons comfort (22m2)  € 670       € 96
2-persoons aparte bedden (19m2)  € 524       € 75
2-persoons standaard met tweepersoonsbed (24m2)  € 558       € 80
2-persoons comfort met tweepersoonsbed (29m2)  € 609       € 87

Inbegrepen:

 • verblijf op basis van logies/ontbijt
 • toeristenbelasting (inclusief Gästekarte Oberstaufen Plus; zie onder praktische informatie)
 • lokale transfers en kabelbanen
 • toegang tot het welness zwembad en sauna van Oberstaufen
 • één dag huur van een fiets met trapondersteuning 
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen en ingetekende kaartjes van de wandelingen
 • GPS-gegevens van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis
 • lunchpakketten en diners
 • eventueel bus Falkenhütte – Steibis (korte variant wandelingen 2 en 4)
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • consumentenbijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • eventuele reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Praktische informatie

Hoe komt u er?

Per auto:
Het grootste deel van de rit is autobaan. De precieze route en waar u de grens oversteekt hangt af van uw vertrekplaats. De afstand van Utrecht naar uw accommodatie is ruim 775 km ofwel circa 8 uur rijden exclusief pauzes. De afstand vanuit Brussel is ongeveer 715 km ofwel 7½ uur rijden zonder pauzes. Na boeking ontvangt u een routebeschrijving.

Per trein/bus:
U kunt in een dag naar de bestemming reizen. Er zijn meerdere verbindingen mogelijk, onder meer afhankelijk van uw vertrekplaats in Nederland of België. U moet minstens twee keer overstappen. 

Gästekarte

Bij het verblijf is de toeristenbelasting (Kurtaxe) inbegrepen. Als tegenprestatie krijgt u de ‘Gästekarte Oberstaufen Plus’. Deze kaart geeft gratis toegang tot vrijwel al het openbaar vervoer in de directe omgeving. Ook het gebruik van de kabelbanen is met deze pas gratis. Dit geldt ook voor andere toeristische voorzieningen in de buurt, zoals het ‘Erlebnisbad Aquaria’, een groot zwembad met wellness-centrum in Oberstaufen.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

8 gedachten over “Individuele wandelvakantie Allgäu standplaats Duitsland

 • Caaarooo

  Ik ben met de groepsreis van Hannibal meegeweest naar de Allgäu. Het is een prachtig wandelgebied, waar je op verschillende hoogtes mooie tochten kunt maken. Het is een vakantiebestemming die je prima individueel kunt boeken. Je krijgt een OV-kaart waarmee je gratis in de bussen en de gondels van de kabelbaan kan stappen.

  Ik heb mijn ervaringen en foto’s in mijn blog weergegeven. Als je benieuwd ben, ga dan naar deze onzichtbare link: <https://caaarooo.nl/wandelen-in-allgau-en-de-nagelfluhkette-deel-1-2/> of ga naar mijn website caaarooo.nl.

 • Esther

  Heerlijk gewandeld! Erg leuk om met de kabelbaan omhoog te gaan en dan door het alpine landschap te wandelen. De bus en kabelbanen kun je met de Gästekarte gebruiken, heel handig (zeker als je niet met de auto bent). En je kunt met deze kaart ook een dag met een e-bike op stap of genieten van het welness zwembad/sauna. Oberstaufen is een mooi Duits dorp met diverse winkels (kleding, sport, bakkers, etc.) en ruime keus qua restaurants. Ook gezellig dorp om aan het eind van de dag nog een drankje te nemen. Frank en Johan, bedankt voor het organiseren!

 • Inez

  We hebben een prima vakantie gehad en kunnen ons vinden in eerder geplaatste reacties. Ter aanvulling:
  Er valt ook goed te fietsen rondom Oberstaufen. Sportief, maar prima te doen, ook zonder E-bike.
  Reactie Hannibal Reizen: DE bij het arrangement inbegrepen ‘Gästekarte’ geeft gratis toegang tot de bus, tot de liften, voor het welness zwembad van Oberstaufen en één dag gratis huur van een e-bike

 • Evelyne

  Eind mei deze mooie wandelreis gemaakt. Het was fantastisch. Prachtige natuur met een overvloed aan mooie bloemen en uitzichten. Zeer gevarieerd, dan weer door mooie Alpen weiden en dan weer door mooie bossen. De wandelingen zijn goed wat afstand betreft.We hebben één regendag gehad en zijn toen met de bus naar Immenstadt gegaan en hebben daar in de middag toe het wat opdroogde een mooie wandeling rondom de alpsee gemaakt. Zeker ook een aanrader als je niet wil glibberen op de berg paadjes.
  Al met al een prima weekje.

 • Jan Brinkman

  We hebben de wandeltochten in de Algau als prima ervaren. Hoewel het weer niet meezat in de week dat we er waren. Veel regen en dat maakte dat we niet alle tochten op de Hochrat niet konden maken. We hebben er wel gelopen op de zonnige dagen. De service met de lijnbussen en kabelbanen waren top. Het was nog mondkapjestijd en als de bussen vol waren (dat gebeurde regelmatig) was het wel wat benauwd. Gelukkig is dat tijdelijk. Dat maakte dat we vrijwel alles zonder auto hebben kunnen doen. We hebben ons wel beperkt tot een paar restaurants want een plek krijgen na een wandeldag was niet eenvoudig. Geduld werd wel beloond.
  Het hotel was prima (de kamer, de service, de ontbijten). En met de supermarkt om de hoek was een lunchpakket samenstellen geen probleem. Kortom, een fijne vakantie, fijn verblijf en wandelingen goed variërend in zwaarte zodat we daar onze dag op konden afstemmen. Door het slechte weer op de laatste dagen hebben we lang niet alle wandelingen kunnen doen. Wellicht een reden om nog eens deze kant op te gaan want het is een prachtig gebied.

 • Paul vd Laar

  Eind augustus deze wandelreis gedaan.(seniorenstel) Prachtig weer en mooie wandelingen, allemaal gelopen (behalve de afdaling vanaf de Hochgrat) Het was nog volop toeristenseizoen, druk in het dorp en reserveren in restaurants echt nodig. Hotel en ontbijt prima, aardige mensen. Koelkastje en watercooker op de kamer was erg plezierig. De gastenkarte was ook fijn, de bus reed stipt maar niet erg frequent. Een dagdeel besteden in Aquaria is ook zeer de moeite waard. De routebeschrijvingen en gpx bestanden waren prima. Kortom een geslaagde week.
  Reactie Hannibal Reizen: Fijn te lezen dat deze gasten genoten hebben van ons wandelprogramma. We zullen in de reisinformatie vermelden dat het in het hoogseizoen aan te raden is een tafel in een restaurant te reserveren en dat voor liefhebbers Aquaria een aanrader is. De bus rijdt niet elk uur maar wel een aantal keren in de ochtend en aan het eind van de middag, dus aan het begin en eind van de wandeling.

 • Marty

  Heel mooi gebied, fijne, goed beschreven, wandelingen met meerdere opties ( zeker fijn om te starten). Goed hotel met fijne balkons. Leuk dorp met veel restaurantjes. Behulpzame en aardige hoteleigenaar.

 • Rinie Bericht auteur

  Alles was perfect geregeld. Ik kreeg alle informatie plus wandelroutes ruim op tijd via mail aangeleverd. Ik werd door hoteleigenaar Stephan gastvrij ontvangen. Ik had een kamer met balkon. Het ontbijt was prima. Het Gasthaus ligt vlakbij het dorpscentrum met winkels en een mooi stadspark.
  De Allgaü. is een prachtig wandelgebied. Je loopt door bos, wei, berg op, berg af met mooie vergezichten. De gratis toeristenpas geeft toegang tot de bus en kabelbaan. Je kunt er zelfs een e-bike mee huren!
  Oberstaufen is prima per trein te bereiken. Tip: loop vanaf het perron niet met je koffer de trappen af naar de uitgang, maar loop in reisrichting het perron af, richting de weg. Links van het spoor is dan een wandel/fietspad wat je tot vlakbij het Gasthaus brengt.
  De wandelbeschrijvingen waren duidelijk en compleet. Elke wandeling heeft opties wat betreft zwaarte en lengte. De wandelingen waren voor mij iets te pittig, vooral in het stijle afdalen. (Ik: 60, knieën: mwah.) Ik heb zelf mijn loopprogramma dus wat aangepast en evenzogoed enorm genoten.
  Reactie Hannibal Reizen: Fijn te lezen dat Rinie een geslaagde vakantie heeft gehad. Sommige wandelingen hebben inderdaad een steile afdaling. Maar deze zijn ook te voorkomen door bijvoorbeeld de lift naar het dal te nemen of een andere variant te kiezen. Er blijven zeker wandelingen over die geen steile afdaling hebben.