Individuele wandelvakantie Cevennen Frankrijk

Individuele wandelvakantie Cevennen Frankrijk

Individuele wandelvakantie Cevennen in Frankrijk vanuit twee accommodaties 8 dagen (7 overnachtingen)
Deze reis kan niet door één persoon alleen worden geboekt
Reissom: vanaf € 674 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Voor dit wandelarrangement heeft u een (huur)auto nodig
Type reis: u wandelt vanuit twee accommodaties
Honden zijn helaas niet welkom in de accommodaties
Reisperiode: dit arrangement kan worden geboekt van begin april tot eind oktober

Boek deze reis »

Bestemming >>
Programma van dag tot dag >>
Reissom >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Cevennen

De Cevennen is een streek en een bergketen in het Centraal Massief in het zuiden van Frankrijk. Ze beslaat het grootste gedeelte van het departement Lozère en kleinere delen van de departementen Hérault en Gard. Het Nationaal Park Cevennen, een beschermd gebied van ruim 900 km², is in 1970 opgericht. Het is een bijzonder stukje Frankrijk, waar het leven nog eenvoudig is. Wie dieper de Cevennen binnendringt, komt in een van de dunst bevolkte streken van Frankrijk terecht. Je vindt er gehuchten, eenzame boerderijen en veel natuurschoon. Bovendien is de verscheidenheid aan flora en fauna uitzonderlijk. Tot de Cevennen wordt meestal ook het Pays des Causses gerekend. De causses zijn plateaus die deels voor de veeteelt worden gebruikt. Grote delen bestaan echter uit onontgonnen gronden met een ruig, natuurlijk karakter. De kalkstenen bodem van de causses is door rivieren diep ingesneden, waardoor er abrupte kloven zijn ontstaan in het relatief vlakke landschap. De bekendste zijn de Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte.

Wandelen vanuit twee plaatsen

De Cevennen en het Pays des Causses zijn te groot om in een week te doorkruisen. Daarom beperken we ons tot twee delen van het gebied.
Als eerste bezoekt u het oostelijk deel van de Cevennen met als verblijfplaats Vialas. Het is een afwisselend gebied met een overweldigende schoonheid. Het landschap lijkt geschapen voor wandeltochten. Vriendelijke dalen met kleine stroompjes en intieme plekjes, uitgestrekte hoogvlakten met ruwe rotsen, diepe kloven met heldere beken. Open landschap en kastanjebossen wisselen elkaar af.
Het tweede gebied ligt in de buurt van het stadje Florac. Hier komen drie rivieren van de Cevennen bijeen: de Mimente, de Tarnon en de Tarn. Het is ook de plek waar drie geologisch verschillende gebieden samenkomen: het leisteen van de Cevennen, het graniet van de Lozère en het kalksteen van het Pays des Causses.

Weer, fauna en flora

De Middellandse Zee ligt hemelsbreed nog geen honderd kilometer ten zuiden van de Cevennen, het klimaat is dus mediterraan. De zomers zijn er warm, de lente en de herfst heel aangenaam en de winters zijn kort en erg koud. De neerslag is redelijk over het jaar verdeeld: van half oktober tot begin april valt er meer neerslag dan van half april tot half oktober.
De rijkdom aan flora en fauna is ongekend. In het voorjaar geniet u van een overweldigende bloemenpracht en is de lucht gevuld met heerlijke geuren van kruiden en bloeiende brem. De trots van de streek is de ‘châtaignier’ ofwel de tamme kastanje. Ook de fauna is gevarieerd. Naast minder zeldzame zoogdieren treffen we er ook wolf, otter en meerdere vleermuissoorten aan. Vrijwel zeker zien we er gieren en arenden, wouwen en uilen.

Programma van dag tot dag

Dag 1
Aankomst in Vialas

Dag 2
Rondwandeling over een bergrug. Het eerste deel van de wandeling gaat door mooi kastanjebos naar een bergpas. Daar beslist u of u de lange of de korte variant loopt. De lange variant daalt vervolgens af in een afgelegen dal waar een aantal bewoners proberen de verlaten gehuchten nieuw leven in te blazen. Via een mooi paadje komt u weer terug op een bergpas. De route loopt nu verder over het hoogste punt van de bergrug met mooie uitzichten rondom. Voordat u afdaalt naar het eindpunt van de wandeling kunt u rechts nog op en neer naar een café-restaurant met terras) en/of links omhoog naar een uitzichtpunt met geologische informatie over de Cevennen.
Lange variant: 4h00, 15 km, ↑↓ 560 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 2h30, 9 km, ↑↓ 360 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 3
Een rondwandeling door de valleien ten zuiden van Vialas. Hier stroomt de rivier de Luech, die wordt gevoed door de vele zijriviertjes die vanaf de bergruggen ten noorden en zuiden van Vialas omlaag stromen. U loopt afwisselend door eiken- en kastanjebos en over open terrein waar het vee graast. Kleine dorpjes houden de herinnering aan vroegere tijden nog levend.
Loopgegevens: 4h15, 14 km, ↑↓ 645 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 4
Een rondwandeling naar de hooggelegen weidegebieden tussen Vialas en Génolhac. Riviertjes hebben hier diepe voren getrokken door het landschap. Aan de westrand van deze weides zijn hierdoor grillige rotsformaties ontstaan in de granieten bodem. Het vaste gesteente van een tweetal  rotstorens staan in schril contrast met het brokkelige leigesteente dat we zuidelijker aantreffen. U loopt via een fraai bergdorp en een fraai pad omlaag in de richting van Génolhac. Verderop buigt het pad terug richting Vialas . Er is ook een kortere variant van deze wandeling beschikbaar.
Lange variant: 5h00, 13½ km, ↑↓ 820 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 2h50, 5½ km, ↑↓ 500 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 5
Deze wandeling ligt halverwege Vialas en Florac en is daarom geschikt voor de dag dat u van accommodatie wisselt. Na afloop is een terrasbezoek mogelijk. Het is een rondwandeling door het landschap van de bovenloop van de Tarn. U loopt steeds boven de 1000 meter boven zeeniveau. Afwisselend weidegrond, bossen, woeste gronden en het prachtige stroomgebied van de Tarn. De Tarn kan bij veel regenval veel water bevatten. Op het punt waar u de Tarn oversteekt is geen brug. De rivier heeft zich in een aantal stromen gesplitst. Over stapstenen komt u aan de andere zijde van het snelstromende water. Bij erg hoog water kan dit niet mogelijk zijn. U keert dan terug naar het kruispunt met de GR en kiest de korte variant.
Lange variant: 3h00, 10 km, ↑↓ 395 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 2h00, 7 km, ↑↓ 320 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 6
De wandeling klimt over een mooi pad naar een hoogvlakte. U loopt door open terrein met veel mooie uitzichten rondom. Verderop wandelt u door ruig landschap en loopt u enige tijd buiten de gebaande paden. Na het oversteken van de vlakte, daalt u via een mooi paadje  af naar een dorp en vervolgens nog een stukje verder terug naar het beginpunt. Wie deze tocht te lang vindt, kan kiezen voor de korte variant.
Lange variant: 4h45, 16½ km, ↑↓ 740 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h30, 12 km, ↑↓ 565 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 7
De tocht vangt aan bij een dorp, omringd door de hoge rotswanden van de Gorges du Tarn. De route slingert  in lange lussen omhoog over de zuidwand van een kloof. Als u de kloof verlaat, komt u uit op de hoogvlakte. Een groot deel van de hoogvlakte wordt gebruikt voor de veeteelt. Na een dorp draait de route naar het westen, naar een ruiger deel van de hoogvlakte. Plots kijkt u in de diepte van de Gorges du Tarn. Het schitterende pad slingert omlaag naar een middeleeuwse dorpje met een kasteel dat er hoog bovenuit torent. Nu staan er alleen nog een paar hoge muren overeind. Het pad komt uit aan de oevers van de Tarn, die u nu verder stroomopwaarts volgt naar het aanvangspunt.
Loopgegevens: 4h30, 16 km, ↑↓ 645 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16

Dag 8
Vertrek ná het ontbijt

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Reissom 2024

Het basisarrangement bestaat uit zeven overnachtingen en kan met een onbeperkt aantal dagen worden verlengd. In dat geval moet u van te voren vastleggen in welke plaats u langer wilt blijven. De reissom is per persoon en is gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen.
Laagseizoen: 29 maart – 7 mei, 20 mei – 5 juli en 26 september – 4 november
Hoogseizoen: 8 – 19 mei en 6 juli – 25 september

Laagseizoen Hoogseizoen
Basisarrangement 8 dagen / 7 nachten € 674 € 692
Verlenging in Vialas €   92 €   92
Verlenging in Florac € 102 € 108

Inbegrepen

 • vier nachten verblijf op basis van halfpension in Vialas
 • drie nachten verblijf op basis van halfpension in Florac
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen en kaartjes van de wandelingen
 • GPS-gegevens van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis
 • lunchpakketten
 • drankjes tijdens en na de maaltijden
 • toeristenbelasting € 0,80 per persoon per dag in Vialas en € 1,20 per persoon in Florac
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • consumentenbijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • eventuele reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Het verblijf

In beide accommodaties verblijft u op een kamer, soms ensuite, met eigen sanitair. De eerste vier nachten verblijft u temidden van een fascinerend Cevenols landschap, gekenmerkt door terrassen, stapelmuren, kastanjebomen en kristal helder klaterend water in een magnifieke gefortificeerde mas. De mas, bestaande uit meerdere gebouwen in de kenmerkende Cevenolse stijl opgetrokken uit leisteen en graniet. Met poorten, straatjes en pleintjes en omringd door terrassen met fruit- en kastanjebomen, kleine akkers en weiden met schapen en geiten waant u zich in andere tijden. In en om de Mas zijn diverse idyllische hoekjes gecreëerd waar het heerlijk toeven is. Er is voldoende ruimte voor rust en privacy, maar er is ook gelegenheid om andere gasten te treffen. Het huis ligt aan de rand van de beschermde zone van het Parc National des Cevennen.
De laatste drie nachten verblijft u in een hotel in het plaatsje Cocurés. Het is een aangename ambiance, waar u hartelijk ontvangen zult worden. U treft er een lounge-bar met bibliotheek, een fijn terras en een tuin. De keuken staat uitstekend bekend in de regio. Bovendien is de eigenaresse meester-sommelier. In beide accomodaties kookt men op basis van de (regionale) Franse keuken, met zoveel mogelijk biologische ingrediënten, bij voorkeur van producenten uit de buurt. In beide accommodaties kunt u een lunchpakket kopen; in Vialas kost een klein lunchpakket € 5, een groot € 10. In het hotel kost een uitgebreid lunchpakket € 12.

Praktische informatie

Hoe komt u er?

Per auto:

Voor dit wandelarrangement heeft u een auto nodig. De afstand vanaf Utrecht naar Vialas is ruim 1100 km, vanaf Brussel ongeveer 960 km. Na boeking ontvangt u een routebeschrijving.

Per hogesnelheidstrein en huurauto:

U reist naar Valence-TGV of Nîmes met de Eurostar en TGV. Deze hogesnelheidstreinen kunt u reserveren bij Oui.SNCF en bij NS international. De kaartjes zijn meestal te koop vanaf drie maanden voor de reisdatum. Hoe eerder u de kaartjes koopt, hoe goedkoper ze zijn.

Vervolgens huurt u een auto bij de stations Valence-TGV of Nîmes.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

19 gedachten over “Individuele wandelvakantie Cevennen Frankrijk

 • Peter en Desiree

  Hallo Frank en Johan,
  Net terug van onze wandelvakantie in de Cevennen. Het was alweer een tijdje geleden dat we een vakantie bij jullie geboekt hadden, maar zoals we van jullie gewend zijn, was het weer prima geregeld allemaal. De eerste dagen in de mas waren supergezellig! Hele leuke gesprekken aan tafel en een diner dat iedere avond een verrassing was, maar telkens heerlijk.
  We hebben alle wandelingen daar met plezier gelopen. Mooie uitzichten en leuke paden.
  Daarna naar hotel. Dat was ook prima, met een heel leuk terras aan de overzijde van de straat. Ook daar heerlijk gegeten. Wij vonden de wandeling, waarbij je ‘buiten de gebaande paden’ liep, heel leuk. Op sommige plaatsen zou een snoeischaar wel goed van pas gekomen zijn 😉
  Al met al een heerlijke wandelvakantie gehad. Bedankt Frank en Johan!
  Hartelijke groet, Peter en Desiree.
  Reactie Hannibal Reizen: Helaas worden de paden niet altijd goed bijgehouden. Misschien moet we gasten adviseren een snoeischaar in te pakken 🙂 Nee, zonder gekheid. Een wandeling buiten de gebaande paden kan avontuurlijk zijn!

 • Bart & Josje

  Beste Johan,

  We hebben genoten van een paar heerlijke dagen in de mas bij Hans en Eva. Wat een fantastische plek is dat. We werden gastvrij ontvangen en prima verzorgd. We zijn inmiddels aangekomen in de tweede verblijfplaats. Vandaag wat rustiger gedaan, want het regent. Dus we zijn lekker wezen lunchen in het gezellige Florac.

  Groetjes

 • Peetjan en Cecile

  Peetjan en Cecile

  Voor ons de eerste keer dat we bij Hannibal Reizen geboekt hebben, maar zeker niet de laatste.
  We hebben een fantastische week achter de rug!
  Twee totaal verschillende verblijven, maar een ieder had zijn eigen charme en vriendelijkheid.
  De eerste vier nachten verbleven we in de Mas. Een unieke stek, bestierd door een fantastisch stel.
  Zij zorgden voor een aangenaam verblijf, gastvrij, hulpvaardig en ’s avonds was het iedere keer weer een verrassing wat we voorgeschoteld kregen. De met liefde en met zorg bereidde stoofpotjes smaakten naar meer, net zoals de aangeboden sapjes. Het prachtige uitzicht vanaf het terras was fantastisch!
  De verandering naar een kamer in het hotel, was wel even wennen, wellicht ook omdat het toen regende.
  In de lounge-bar was het echter fijn toeven en het eten smaakte ook hier lekker.
  De eigenaresse die ook sommelier is, adviseerde hierbij steeds een heerlijke wijn (in de door ons gewenste prijsklasse).
  De rondwandelingen waren zonder GPS en met de verstrekte informatie goed te volgen.
  Een enkele keer waren we het spoor even bijster, maar dat leverde wel mooie picknick plekken op.
  De prachtige natuur, waar het groen in een week leek te exploderen, de oude gehuchten en de veelzijdigheid van de aangeboden wandelingen in de Cevennen, is ons heel goed bevallen.
  Kortom een dikke pluim voor de organisatie en de twee totaal verschillende accommodaties.
  Reactie Hannibal Reizen: Heel fijn te lezen dat Peetjan en Cecile een eerste goede ervaring hadden met een Hannibal wandelvakantie. We zullen de beide accommodaties natuurlijk weten dat zij tevreden gasten hebben.

 • Edwin Bericht auteur

  Het was een fijne reis met twee totaal verschillende verblijfslocaties maar op hun eigen manier, voortreffelijk!

 • Annette en Evert

  Begin september 2021 de individuele wandelreis in de Cevennen gedaan. Prima weer gehad en alle dagen kunnen wandelen. Bijna overal goede paden en het aantal meters klimmen en dalen is te overzien. Wij begonnen de vakantie in de Mas, een niet doorsnee, sfeervolle accommodatie, tamelijk afgelegen. Voor ons gevoel de meest logische locatie om mee te starten. Wandeling 3 (Rochers de Trenze, Sentier des Bouzedes, lange variant) vonden wij een van de mooiste wandelingen van de reis. Heel afwisselend, prachtig uitzicht. Tijdens onze lunchpauze, ergens in de buurt van het hoogste punt, kwam er een luchtvloot vale gieren over zweven. We telden er tegen de 20. Een geweldige ervaring (en wat een geluk! De wandelaars van de dag ervoor zagen er niet een…). Een wandeling om niet te missen, let dus op de weersverwachting en wissel zo nodig de volgorde van de wandelingen om, of laat desnoods een van de andere vervallen.De tweede accommodatie, een familiehotel in een klein dorp, was totaal anders maar ook fijn, met bad, mooi terras, goede wijnen en genoeg andere gasten om te (be)spreken. Over de wandeling vanuit het hotel naar Chadenet en Malbosc, lange variant, waren we niet zo enthousiast. Groot deel in het bos, heen en terug hetzelfde pad, en de route voorbij Malbosc was flink overwoekerd en vonden wij lastig te vinden. De wandeling vanuit St.-Chely-du Tarn naar de Causse Mejan was erg mooi en beslist de wat langere autorit waard. Van mede-Hanniballers hoorden we dat de wandeling vanaf de Pont de Barre vergelijkbaar was en ook erg mooi (we hebben ‘m zelf niet gedaan, spijt van). Onze rustdag gebruikt voor ‘menhir-spotting’ in de omgeving. Best lastig nog, zelf een route bedenken! In beide locaties waren uitstekende lunchpakketten te krijgen en was het diner prima. Ontbijt in het hotel wat uitgebreider dan in de Mas. Heel fijne vakantie gehad!

 • Frank en Rosi

  Di is een erg mooie en afwisselende wandelvakantie. De twee gebieden in de Cévennes waar de wandelingen zijn uitgezet zijn prachtig. Begin augustus 2020 was het er erg warm en was wandelen daardoor soms pittig. Gelukkig kun je meestal kiezen uit een kortere variant, hetgeen we uiteraard niet gedaan hebben. De wandelingen zijn mooi gevarieerd en er is vaak een riviertje onderweg om even af te koelen en op adem te komen. De eigenaren van de eerste accommodatie zijn erg gastvrij. Hun eeuwenoude mas is op eigenzinnige wijze omgetoverd in een erg fraaie verblijfplaats. Een uitstekende keuze. De tweede locatie is heel anders. De overgang is even wennen, maar dan dringen ook de eigen charmes van die plek door. Goed eten, mooie wijnen en gastvrij.
  Dit arrangement heeft een echte “Frank en Johan”-handtekening. De moeite waard!

 • Roelof en Beppie Bericht auteur

  Wij hebben een hele fijne wandelweek in de Cévennes gehad. Wij verbleven vier nachten in een prachtig gerestaureerd ‘mas’, waar wij zeer gastvrij zijn ontvangen door de eigenaren. De maaltijden waren lekker en gevarieerd en er werd rekening gehouden met speciale wensen. Wij hadden een slaapkamer en een huiskamer, in stijl van de mas ingericht. Toen wij op een dag na een regenbui koud en nat terugkwamen op de mas, kwam de eigenaar meteen een mand met houtblokken brengen om vervolgens de houtkachel voor ons aan te steken. We hadden het meteen weer behaaglijk! Er werd veel gedaan om het ons naar de zin te maken.
  Vervolgens verbleven we nog 3 nachten in een hotel. Een totaal andere sfeer, maar zeker ook erg leuk. We hadden er een prima kamer en hebben er goed gegeten.
  De wandelingen waren mooi, de brem die in bloei stond gaf het nog iets extra’s. Het kaartmateriaal en de beschrijvingen waren goed. We hebben genoten! Het was een heerlijke week!

 • Dirk en Karine

  Cevennes 18 – 25 mei 2019
  Toen we enkele jaren geleden vertrokken uit de Gorges du Tarn, en door de Cevennen reden wisten we het al……naar hier komen we nog eens op vakantie !! en ja hoor Hannibal kon onze gedachten lezen !! Wat hebben we ” Weer ” een mooie wandelweek gehad, en met enkele bekende gezichten erbij…leuk hoor !
  Prachtige wandelingen met de groep en Frank en Christiane ( dikke duim hoor Christiane voor je onvermoeide inzet !! )
  Heel mooie natuur in volle bloei. We hadden ogen te kort voor de talrijke Orchideeën en alles er omheen.
  DE eerste accommodatie was een apart verblijf….heel speciaal dat levenswerk van Hans en zijn vrouw, en dan ook nog het heel lekker eten erbij……Super !!
  Het andere verblijf (Hotel ) was ook heel aangenaam verblijven.

  Kortom het was een geslaagde wandelweek, met dank aan iedereen !!

  Veel liefs van Dirk en Karine

 • Lian en Hilde Bericht auteur

  Dag Frank en Johan,

  We hebben weer een heerlijke vakantie gehad. Fijne plekken om te vertoeven. De ‘mas; vonden we wat meer bij ons passen, dus de omgekeerde volgorde kwam goed uit, maar ook van het hotel in Cocurès hebben we genoten.
  Het weer werkte mee, wat voor de wandelingen natuurlijk een pré was. De tochten waren afwisselend en de brem stond in bloei. Prachtig.

  We hebben bij wandeling 3 nog een opmerking en een suggestie geplaatst. Ze hebben daar wat veranderd in de bewijzering. Zie bijlages.

 • Cora Bericht auteur

  Eigenlijk het liefst individueel wandelend is mij deze groepswandelvakantie uitstekend bevallen. Het was vooral genieten geblazen van de prachtigste ongerepte gebieden in de Cevennen. En omdat het allemaal goed geregeld was en de locaties waarin we verbleven aangenaam waren, was het ook zeer ontspannen. Onder de prettige begeleiding van Frank hebben we zeer gevarieerde wandelingen gemaakt op plekken waar je zelfstandig niet zo snel komt. De routes waren zeer goed uitgezocht en voorbereid. Omdat de groep klein was en vaak gesplitst ook nog vanwege het verschil in zwaarte van de wandeling, was het individueel en in rust beleven van het natuurschoon de gewoonste zaak. Daarnaast was het heel leuk om als natuurliefhebbers onder elkaar onze waarnemingen uit te wisselen, in het groot over het mooie landschap en in het klein over bijzondere plantjes.
  Voor herhaling vatbaar.

  Cora

 • Margreet Vroom Bericht auteur

  Een prachtige bergwandeling in de Cevennen gehad. Iedere dag een verrassende rondwandeling, met indrukwekkende uitzichten, in een stille en pure omgeving, dwars door bossen en langs uitbundig bloeiende bremstruiken en velden vol orchideeën. Er waren ook veel vogels te horen en te zien: veldleeuweriken, nachtegalen, gieren en wouwen. Teveel om op te noemen! Heel bijzonder was de eerste accommodatie met een fijne oude sfeer, eeuwen terug met dikke buitenmuren gebouwd, en nu gecombineerd met comfort, met dagelijks een overheerlijk diner (ook voor vegetariërs). Heerlijk was het om aan deze reis deel te nemen, ook vanwege de inzet van de begeleiders Frank en Christiane om het iedereen van de wandelgroep naar de zin te maken. Kortom, een aanrader.

 • Mon en Nicole Bericht auteur

  Mei 2019
  Hallo Frank en Johan,

  Mon en ik zijn nog aan het bekomen van onze Cévennes reis, we hebben weer volop genoten van alle moois dat we langs de niet platgelopen paden tegenkwamen. Wat was het een zalig avontuur met lekker eten, slapen in de meest authentieke plaatsjes, genieten van de goeie groepssfeer maar vooral ook telkens dat duwtje in de rug dat we kregen als het wat moeilijker ging, de bergtop iets te hoog lag of er teveel stenen op het pad lagen. Jullie maken het verschil en dat maakt de wandelreis onvergetelijk.Dank Christiane, Frank en Johan.

  Veel liefs,
  Mon en Nicole

 • Gerda Visser Bericht auteur

  Net terug van een heerlijke week in de Cevennen.
  Wat een prachtig gebied! Enerzijds ruig en rotsachtig, anderzijds prachtige kastanjebossen. En iedere (met zorg uitgezochte) wandeling valt er weer te genieten van een indrukwekkend vergezicht. Gieren en de rode wauw cirkelen boven je hoofd. Orchideeën groeien er in overdaad; in allerlei soorten en maten. Nooit heb ik er zoveel bij elkaar gezien.
  Voeg daarbij een dynamische groep en twee prima logeeradressen en je hebt de ingrediënten voor een prima vakantie. Ik heb genoten!
  Gerda Visser

 • Hilde Douma Bericht auteur

  Mei 2019
  Hilde Douma,

  De Cevennen, wat een prachtig gebied! Frank en Johan hebben het weer voor elkaar gekregen daar schitterende wandelingen uit te zetten en dat te combineren met ‘streektypische’ verblijven; een oude ‘mas’ tegen een berghelling aan en een dorpshotel van Franse allure. Op beide locaties is de ontvangst heel hartelijk en je kunt er uiteraard ook weer lekker genieten van rust, gezelligheid en heerlijk eten. Johan, Frank bedankt weer voor deze ‘toporganisatie’; het was een ‘klasse vakantie’, ik heb er wederom van genoten!

 • Annelies Platschorre

  Frank en Johan,
  Het was thuiskomen voor mij. Ik heb al meerdere groepsreizen en ook individuele reizen met Hannibal gemaakt.
  Het is zo leuk wandelen als je weet dat alles goed georganiseerd is.
  Wat hadden we een heerlijk verblijf. Er moesten af en toe wat plooitjes recht gestreken worden, maar dat gebeurde met zo veel liefde dat het bijna vertederend was.
  De groep was inderdaad ook heel leuk, weer oude bekenden gezien.
  Vele jaren ben ik alleen of met een vriendin met Hannibal mee geweest en nu met mijn vriend.
  Het was Wil zijn eerste groepsreis en wandelvakantie, maar ook hij heeft het erg naar de zin gehad.

  Frank en Johan ik hoop dat jullie nog even doorgaan, zodat we nog vele malen met jullie op wandelvakantie kunnen.
  Wil en Annelies

  Reactie Hannibal Reizen: Het was fijn om Annelies weer te zien en kennis te maken vriend Wil. En we gaan zeker door met het organiseren van groepsreizen, het is hartverwarmend onze trouwe gasten weer terug te zien op een nieuwe wandelvakantie. En ook blijven we enthousiast nieuwe wandelreizen ontwikkelen.

 • Hans Bericht auteur

  Mei 2019
  Het is als een droom die langzaam vervaagt, maar de kleuren groen van het voorjaar in de Lozère staan me nog scherp voor ogen:
  Je loopt in een adembenemend decor, waarbij je niet moet vergeten te kijken waar je je voeten neerzet. Je komt eigenlijk ogen tekort, zeker als je ook nog tegelijk met je reisgenoten wilt converseren. Daarbij zijn de eerste indrukken het sterkst: de omgeving van de eerste accommodati en haar sympathieke gastheer/-vrouw, die niet alleen deze voormalige (Middeleeuwse) ruïne met hun blote handen hebben gerestaureerd en bewoonbaar gemaakt maar de gastvrijheid hoog in het vaandel hebben. Ook de keuken, Frans met een Nederlands tintje, was elke avond weer een verrassing en een feest. Datzelfde geldt voor de lunchpakketten, die we tussen de middag open maakten. Broodnodig omdat winkels en horeca in dit dun bewoonde gebied zeldzaam zijn. De tochten vanuit de Mas waren fascinerend, ook mede dankzij het weer: die naar de Rochers de Trenze (1300m) pittig en avontuurlijk. Overal mooie uitzichten het dal in, naar verre toppen (Mont Ventoux) en plateaus in de directe omgeving. Voor vogelaars noem ik de gieren en de rode wouw, maar ook de bloemenliefhebbers komen ruim aan hun trekken.
  Op woensdag, de wisseldag, verkassen we naar een hotel in Florac en lopen onderweg naar de Tarn waar een behendigheid voor het oversteken van de rivier is vereist: Hannibal maakt gebruik van stapstenen, een avontuur waarbij men elkaar helpt, en voor de brug, 4 km verderop, moet u elders (b.v. bij KRAS) wezen. Voor een “rustdag” was deze tocht vanuit Frutgères best nog pittig (10km). De andere twee dagen wordt steeds een rondwandeling gedaan, die beide spectaculair te noemen zijn, vooral de terugtocht langs de Tarn naar St. Chély zal me lang bijblijven.
  Tenslotte: Johan en Frank: veel dank voor jullie voorbereiding van deze reis, de organisatie van het geheel, het is echt indrukwekkend wat jullie hebben neergezet en dat voor een reis die voor de eerste keer gedaan wordt! Liefs Hans

  Reactie Hannibal Reizen: Hans was voor de 4e keer deelnemer aan een Hannibal groepsreis. Hij liet ons ook nog weten: En aan alle deelnemers: voor mij de leukste groep die ik tot nu toe (4 groepsreizen) meemaakte, dank jullie wel allemaal. Het was een onvergetelijk feest.

 • Corine van der Linden

  Mei 2019
  Heerlijk wandelen in een prachtig, ongerept gebied. Geen drukke wandelpaden. Het eten in beide accommodaties is werkelijk verrukkelijk. Een echte aanrader!

 • Clementine en Henk Bericht auteur

  Mei 2019
  Een week gewandeld met Johan en Frank in de Cevennen.
  Mooie klimmetjes met dito uitzichten! Heel gevarieerde wandelingen, veel bloemen en vogels gezien onderweg.
  De moeilijkheidsgraad van de wandelingen loopt geleidelijk op; en de begeleiding onderweg is prima.
  Ook het eten en drinken en gezelschap zijn als vanouds heel goed!
  Het is heel fijn dat deze bestemming goed met de trein te bereiken is.
  Clementine van Dalen en Henk Kas, Wageningen

  Reactie Hannibal Reizen:Clementine en Henk waren in de eerste week van mei in de Cevennes op stap met een groepsreis

 • John & Luus

  Reactie van: John & Luus
  We hebben genoten van een mooie wandelweek in de Cévennes, Frankrijk. Ondanks het regenachtige weer hebben we toch alle wandelingen kunnen lopen. Gelukkig scheen af en toe de zon en dat geeft de landschappen een enorme kleurrijke en lentefris groene uitstraling.
  Alle omschrijvingen van de wandelroutes met de ingetekende wandelkaarten en GPS zijn uitstekend uitgewerkt.
  De wandelingen zijn opgedeeld in 2 gebieden in de Cévennes. Het eerste gedeelte liepen we door mooie ruige rivierlandschappen, o.a. door de kloof langs en boven de Tarn rivier. We verbleven eerst in een hotel in een gezellige ruime kamer met ’s avonds heerlijk eten!
  Halverwege de vakantieweek reden we naar het oostelijk deel met als verblijfplaats een schitterende oude verbouwde boerderij. Ook hier hadden we een prachtig verblijf bestaande uit 2 verdiepingen met een houtkachel. Elke dag stond er een heerlijk ontbijt en diner voor ons klaar, met liefde verzorgd door de eigenaren. Tijdens de wandelingen in dit gebied genoten we van open landschappen, hoogvlakten, rotsachtige gebieden en boeren dorpjes. Vanwege het regenachtige weer waren er overal fascinerende waterstromen te bewonderen. Deze reis is zeker een aanrader!

  Reactie Hannibal Reizen.
  Luus en John zijn de eerste individuele wandelgasten die deze wandelvakantie geboekt hebben. We vinden het jammer voor hen dat ze het niet troffen met het weer. Maar we vinden het erg fijn te lezen dat zij desondanks van deze wandelvakantie genoten hebben.