Individuele wandelvakantie Cévennes Frankrijk

Individuele wandelvakantie Cevennen Frankrijk

Individuele wandelvakantie Cévennes in Frankrijk vanuit twee accommodaties 8 dagen  (7 overnachtingen)
Deze reis kan niet door één persoon alleen worden geboekt
Reissom: vanaf € 614 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Voor dit wandelarrangement heeft u een (huur)auto nodig
Type reis: u wandelt vanuit twee accommodaties
Honden zijn welkom in de accommodaties
Reisperiode: dit arrangement kan worden geboekt van half april tot half oktober
Boek deze reis »
Bestemming >>
Programma van dag tot dag >>
Reissom >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Cévennes

De Cévennes is een streek en een bergketen in het Centraal Massief in het zuiden van Frankrijk. Ze beslaat het grootste gedeelte van het departement Lozère en kleinere delen van de departementen Hérault en Gard. Het Nationaal Park Cévennes, een beschermd gebied van ruim 900 km², is in 1970 opgericht. Het is een bijzonder stukje Frankrijk, waar het leven nog eenvoudig is. Wie dieper de Cévennes binnendringt, komt in een van de dunst bevolkte streken van Frankrijk terecht. Je vindt er gehuchten, eenzame boerderijen en veel natuurschoon. Bovendien is de verscheidenheid aan flora en fauna uitzonderlijk. Tot de Cévennes wordt meestal ook het Pays des Causses gerekend. De causses zijn plateaus die deels voor de veeteelt worden gebruikt. Grote delen bestaan echter uit onontgonnen gronden met een ruig, natuurlijk karakter. De kalkstenen bodem van de causses is door rivieren diep ingesneden, waardoor er abrupte kloven zijn ontstaan in het relatief vlakke landschap. De bekendste zijn de Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte.

Wandelen vanuit twee plaatsen

De Cévennes en het Pays des Causses zijn te groot om in een week te doorkruisen. Daarom beperken we ons tot twee delen van het gebied.
Als eerste bezoekt u het oostelijk deel van de Cévennes met als verblijfplaats Vialas. Het is een afwisselend gebied met een overweldigende schoonheid. Het landschap lijkt geschapen voor wandeltochten. Vriendelijke dalen met kleine stroompjes en intieme plekjes, uitgestrekte hoogvlakten met ruwe rotsen, diepe kloven met heldere beken. Open landschap en kastanjebossen wisselen elkaar af.
Het tweede gebied ligt in de buurt van het stadje Florac. Hier komen drie rivieren van de Cévennes bijeen: de Mimente, de Tarnon en de Tarn. Het is ook de plek waar drie geologisch verschillende gebieden samenkomen: het leisteen van de Cévennes, het graniet van de Lozère en het kalksteen van het Pays des Causses.

Weer, fauna en flora

De Middellandse Zee ligt hemelsbreed nog geen honderd kilometer ten zuiden van de Cévennes, het klimaat is dus mediterraan. De zomers zijn er warm, de lente en de herfst heel aangenaam en de winters zijn kort en erg koud. De neerslag is redelijk over het jaar verdeeld: van half oktober tot begin april valt er meer neerslag dan van half april tot half oktober.
De rijkdom aan flora en fauna is ongekend. In het voorjaar geniet u van een overweldigende bloemenpracht en is de lucht gevuld met heerlijke geuren van kruiden en bloeiende brem. De trots van de streek is de ‘châtaignier’ ofwel de tamme kastanje. Ook de fauna is gevarieerd. Naast minder zeldzame zoogdieren treffen we er ook wolf, otter en meerdere vleermuissoorten aan. Vrijwel zeker zien we er gieren en arenden, wouwen en uilen.

Programma van dag tot dag

Dag 1
Aankomst in Vialas

Dag 2
Rondwandeling over de Crête de Castagnols, de bergrug tussen Col de Banette en Col de Chalsio. Het eerste deel van de wandeling gaat door mooi kastanjebos naar de Col de Chalsio. Daar beslist u of u de lange of de korte variant loopt. De lange variant daalt vervolgens af in het dal van Massufret waar nog een aantal bewoners proberen de verlaten gehuchten Massufret en Villaret nieuw leven in te blazen. Via een mooi paadje komt u weer terug op de Col de Chalsio. De route loopt nu verder over het hoogste punt van de bergrug met mooie uitzichten rondom. Voordat u afdaalt naar het eindpunt van de wandeling kunt u rechts nog op en neer naar het Relais de l’Espinas (café-restaurant met terras) en/of links omhoog naar een uitzichtpunt met geologische informatie over de Cevennen.
Lange variant: 4h00, 15 km, ↑↓ 560 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 2h30, 9 km, ↑↓ 360 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 3
Een rondwandeling door de valleien ten zuiden van Vialas. Hier stroomt de rivier de Luech, die wordt gevoed door de vele zijriviertjes die vanaf de bergruggen ten noorden en zuiden van Vialas omlaag stromen. U loopt afwisselend door eiken- en kastanjebos en over open terrein waar het vee graast. Kleine dorpjes als Souteyranne, Figerolle en Castagnols houden de herinnering aan vroegere tijden nog levend.
Loopgegevens: 4h15, 14 km, ↑↓ 645 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 4
Een rondwandeling naar de hooggelegen weidegebieden rondom het boerendorp Les Bouzèdes tussen Vialas en Génolhac. De riviertjes Gourdouse en Homol hebben hier diepe voren getrokken door het landschap. Aan de westrand van deze weides zijn hierdoor grillige rotsformaties ontstaan in de granieten bodem. Het vaste gesteente van de rotstorens Rochers de Trenze en Ronc des Chabals staan in schril contrast met het brokkelige leigesteente dat we een kilometer zuidelijker aantreffen rond de Crête de Castagnols. Over de GR 68 loopt u via het bergdorpje Les Bouzèdes en over het mooie pad Sentier des Bouzèdes omlaag in de richting van Génolhac. Ruimschoots voor Génolhac buigt het pad terug richting Vialas en daalt het af naar Nojaret. Er is ook een kortere variant van deze wandeling beschikbaar. U klimt dan tot de Rochers de Trenze, geniet van het uitzicht daar en daalt vervolgens over hetzelfde pad weer af naar Nojaret.
Lange variant: 5h00, 13½ km, ↑↓ 820 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 2h50, 5½ km, ↑↓ 500 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 5
Deze wandeling ligt halverwege Vialas en Florac en is daarom geschikt voor de dag dat u van accommodatie wisselt. Na afloop is een terrasbezoek mogelijk in het nabijgelegen Le Pont-de-Montvert. Het is een rondwandeling door het landschap van de bovenloop van de Tarn. U loopt steeds boven de 1000 meter boven zeeniveau. Afwisselend weidegrond, bossen, woeste gronden en het prachtige stroomgebied van de Tarn. De Tarn kan bij veel regenval veel water bevatten. Op het punt waar u de Tarn oversteekt is geen brug. De rivier heeft zich in een aantal stromen gesplitst. Over stapstenen komt u aan de andere zijde van het snelstromende water. Bij erg hoog water kan dit niet mogelijk zijn. U keert dan terug naar het kruispunt met de GR en kiest de korte variant.
Lange variant: 3h00, 10 km, ↑↓ 395 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 2h00, 7 km, ↑↓ 320 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Dag 6
De wandeling klimt over een mooi pad via de dorpen Rouvière en Tardonnenche naar de hoogvlakte La Can de Ferrières. U loopt door open terrein met veel mooie uitzichten rondom. Na het dorp Ferrières wandelt u door het ruige landschap rondom het ruïnedorp Peyrastre. Hier loopt u enige tijd buiten de gebaande paden. Na het oversteken van de vlakte, daalt u via een mooi paadje weer af naar het dorp La Rouvière en vervolgens nog een stukje verder terug naar de Pont de Barre. Wie deze tocht te lang vindt, kan kiezen voor de korte variant. De rondwandeling over La Can de Ferrières wordt dan flink ingekort en ook wandelt u dan niet buiten de gebaande paden.
Lange variant: 4h45, 16½ km, ↑↓ 740 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h30, 12 km, ↑↓ 565 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Dag 7
Saint-Chély-du-Tarn ligt mooi aan de rivier en is omringd door de hoge rotswanden van de Gorges du Tarn. Vanuit het dorp slingert de route in lange lussen omhoog over de zuidwand van de kloof. Als u de kloof verlaat, komt u uit op de hoogvlakte van de Causse Méjean. Een groot deel van de causse wordt gebruikt voor de veeteelt. Na het boerendorpje Caussignac draait de route naar het westen, naar een ruiger deel van de Causse. Plots kijkt u in de diepte van de Gorges du Tarn. Het schitterende pad slingert omlaag naar het middeleeuwse dorpje Castéllos, genoemd naar het kasteel, dat er hoog bovenuit torent. Nu staan er alleen nog een paar hoge muren overeind. Het pad komt uit aan de oevers van de Tarn, die u nu verder stroomopwaarts volgt, terug naar Saint-Chély.
Loopgegevens: 4h30, 16 km, ↑↓ 645 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16

Dag 8
Vertrek ná het ontbijt

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Reissom

Het basisarrangement bestaat uit zeven overnachtingen en kan met een onbeperkt aantal dagen worden verlengd. In dat geval moet u van te voren vastleggen in welke plaats u langer wilt blijven. De reissom is per persoon en is gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen.

Laagseizoen
15/4 – 30/6 en 01/9 – 15/10
Hoogseizoen
1/7 – 31/8
Basis arrangement 8 dagen / 7 nachten € 614 € 647
Verlenging in Vialas €   87 €   91
Verlenging in Florac €   89 €   94
Toeslag hond €   42,50 €   42,50

Inbegrepen

 • vier nachten verblijf op basis van halfpension in Vialas
 • drie nachten verblijf op basis van halfpension in Florac
 • gebruik van Nederlandstalige routebeschrijvingen en kaartjes van de wandelingen
 • GPS-gegevens van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis
 • lunchpakketten
 • drankjes tijdens en na de maaltijden in Florac
 • toeristenbelasting € 0,80 per persoon per dag in Vialas en € 0,90 per persoon in Florac
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • administratiekosten € 15 per boeking
 • eventuele reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Het verblijf

U verblijft op een tweepersoonskamer met eigen sanitair; douche, wastafel en een toilet.De eerste vier nachten verblijft u in de buurt van het plaatsje Vialas in een authentieke, gerestaureerde ‘mas’: een eeuwenoude, Zuid-Franse boerderij, opgetrokken in natuursteen en verbouwd tot comfortabele ‘chambres d’hôtes’. Het huis ligt in de beschermde zone van het Parc National des Cévennes. De massieve natuurstenen muren, de vele poorten, de zware balken van kastanjehout en de leistenen daken geven het huis zijn charme en zijn robuuste karakter. Op het uitgestrekte terrein rond het huis liggen een aantal terrassen. Geniet er van de stilte, de ruimte en van nachten die nog echt donker zijn. Je kunt er de Melkweg onbelemmerd aanschouwen.
De laatste drie nachten verblijft u in een hotel in het plaatsje Cocurés. Het is een aangename ambiance, waar u hartelijk ontvangen zult worden. U treft er een lounge-bar met bibliotheek, een fijn terras en een tuin. De keuken staat uitstekend bekend in de regio. Bovendien is de eigenaresse meester-sommelier. In beide accomodaties kookt men op basis van de (regionale) Franse keuken, met zoveel mogelijk biologische ingrediënten, bij voorkeur van producenten uit de buurt. In beide accommodaties kunt u een lunchpakket kopen; in Vialas kost een klein lunchpakket € 4, een groot € 8. In het hotel kost een uitgebreid lunchpakket € 10,50.

Enkele van bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Bruno Calendini.

Praktische informatie

Hoe komt u er?

Per auto:

Voor dit wandelarrangement heeft u een auto nodig. De afstand vanaf Utrecht naar Vialas is ruim 1100 km, vanaf Brussel ongeveer 960 km. Na boeking ontvangt u een routebeschrijving.

Per hogesnelheidstrein en huurauto:

U reist naar Valence-TGV of Nîmes met de Thalys en TGV. Deze hogesnelheidstreinen kunt u reserveren bij Oui.SNCF en bij NS international. De kaartjes zijn meestal te koop vanaf drie maanden voor de reisdatum. Hoe eerder u de kaartjes koopt, hoe goedkoper ze zijn.

Vervolgens huurt u een auto bij een van onderstaande verhuurbedrijven:

Valence-TGV : Enterprise of Sixt
Nîmes: Auto-Europe

Hieronder ziet u nog geen commentaren omdat deze reis nieuw is in ons programma.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *