Individuele wandelvakantie Elzas/Vogezen standplaats Frankrijk


Individuele wandelvakantie vanuit één accommodatie
Deze reis kan ook door één persoon alleen worden geboekt
U heeft een auto nodig om dit wandelprogramma uit te kunnen voeren
Reissom: vanaf € 279 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Type reis: standplaats, minimaal 4 dagen (3 nachten)
Honden zijn welkom in deze accommodatie
Reisperiode: dit arrangement kunt u boeken van half april tot eind oktober

Boek deze reis »

Bestemming >>
De wandelingen >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

De Elzas, historisch grensgebied langs de Rijn

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk. De Rijn vormt de natuurlijke grens met Duitsland. In het verleden is de streek vele malen het toneel van zware strijd geweest tussen Duitsers en Fransen. Op veel plaatsen zijn nog sporen te zien die herinneren aan de oorlogen die hier zijn gestreden. In de middeleeuwen werden er burchten, kastelen en versterkte dorpen en steden gebouwd.

Wijn in de Elzas

De Elzas heeft een prima keuken en uitstekende wijnen. Er loopt een ‘route de vins’ langs wijngaarden en door stadjes met prachtige vakwerkhuizen als Niedermorschwihr, Turckheim en Kaysersberg. Niet alleen in de zomer maar ook in de andere jaargetijden heeft de Elzas veel moois te bieden. In de herfst zijn de wijngaarden prachtig gekleurd en fantastisch om in te wandelen. Ook de stad Colmar is een bezoek meer dan waard. Wijnliefhebbers kunnen vele ‘caves’ bezoeken voor de aanschaf van een heerlijke Pinot, een Edelzwicker of een Gewürztraminer.

Vogezen

Vanuit het vlakke Rijndal rijst het middelgebergte van de Vogezen op tot een hoogte van ruim 1400 meter. Het landschap is soms glooiend, dan weer bergachtig met afgeronde toppen en soms rotswanden met alpiene allures. Loofbossen, weidegebieden en mooie bergdorpjes wisselen elkaar af.

elzas.vogezen.hannibal.reizen.voorjaar.grote.fotojpg

De wandelingen

U loopt door heuvelachtig terrein tussen de 300 en 1300 meter boven zeeniveau. De wandelingen door de uitlopers van de Vogezen naar de wijndorpen in het Rijndal zijn wat makkelijker dan die in de Vogezen zelf. De paden zijn goed beloopbaar en uitstekend bewegwijzerd. U hebt deze wandelweek de keuze uit lichte en pittige tochten. Van alle niveaus zijn voldoende tochten beschreven. De hoogteverschillen lopen uiteen, van enkele honderden meters tot een enkele keer bijna duizend meter. Er zijn acht wandelingen beschreven. U bepaalt zelf het aantal wandel- en rustdagen.
U kunt het basisarrangement van zeven overnachtingen eventueel inkorten of verlengen.

Wandeling 1
Een wandeling over makkelijk begaanbare paden van de bergachtige uitlopers van de Vogezen naar het laagland van de Elzas. Eerst over bosrijke hellingen met mooie uitzichten naar het Rijnland, dan langs de wijngaarden en wijndorpen. Via een zuidelijker route loopt u terug naar Trois Epis.
Looptijd: 4h00, 14 km, ↑↓ 510 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 2
Lijnwandeling naar Munster. Je passeert veel plekken die getuigen van de veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog: plaatsen waar de loopgraven nog herkenbaar zijn in het veld, gedenkmonumenten en oorlogskerkhoven. Het stadje Munster is vooral bekend om de lokale kaas.
Looptijd: 4h15, 14 km, ↑ 500, ↓ 750 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 3
Een pittige wandeling naar Kaysersberg, een van de mooiste dorpjes in de Elzas. Het is een sfeervol plaatsje. Lopende over de kleine keitjes waan je jezelf even terug in de tijd. De vakwerkhuisje zijn prachtig gekleurd en opgefleurd met grote bloembakken. De kleine straatjes ademen de sfeer van weleer uit. Rondom Kaysersberg zijn vele wijngaarden en het gebied geldt als een van de beste regio’s voor de Pinot Gris.
Lange variant: 5h45, 22½ km, ↑↓ 925 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16hannibal-reizen-ster1-h16
Korte variant: 4h15, 16½ km, ↑↓ 690 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 4
Een korte wandeling die mooi gekoppeld kan worden aan een bezoek aan de stad Colmar, een prachtig stadje niet ver van de Duitse grens. De stad heeft altijd in tussen Frankrijk en Duitsland betwist gebied gelegen. Hierdoor zijn er zowel Duitse als Franse invloeden te ontdekken. Sinds de Tweede Wereldoorlog behoort de stad tot Frankrijk. Er zijn tal van bezienswaardigheden te vinden. Of het nu de prachtige, gekleurde huizen zijn of een gezellige rommelmarkt op een klein pleintje, je kunt het hier allemaal vinden.
Looptijd: 1h15, 5½ km, ↑ 65 m ↓ 465 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 5
Deze rondwandeling vanuit Orbey doorkruist het bos en het open weidegebied ten zuidwesten van het dorp. Het pad klimt door het mooie loofbos en passeert bijzonder gevormde rotsen. Na een klim van ruim 500 meter bereik je dezelfde graat als die van wandeling 2 naar Munster. Na doorkruising van een open weidegebied en langs een meer kom je bij een auberge waar je wat kunt drinken. Tenslotte een mooie afdaling terug naar Orbey.
Looptijd: 5h05, 19½ km, ↑ 755 m, ↓ 755 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16

Wandeling 6
Een pittige tocht naar de Crète des Vosges. De wandeling begint met een klim door alpenweides en naar de graat. Eenmaal op hoogte is er ook uitzicht naar het westen. Dan loop je over een van de hoogste toppen in de Vogezen. Vervolgens leidt een mooi pad over de graat en daal je af naar het merengebied ten oosten van de graat. Er volgt  nog een pittig klimmetje van ruim 200 meter het dal uit en terug naar de parking. Helaas hebben we deze tocht nog niet kunnen opnemen op GPS. Dit gaan we doen tijdens de groepsreis van 29 april – 6 mei 2023
Looptijd: 6h10, ↑↓ 975 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 7
Een mooie tocht naar het Réserve Naturelle de Tanet Gazon du Faing. De Gazon du Faing is met 1306 meter hoogte een van de hogere toppen van de Vogezen. Het gebied herbergt vele soorten planten die goed gedijen in de veenbodem (‘faing’ is de lokale term voor veen). Eenmaal op hoogte is er steeds mooi uitzicht in alle richtingen.
Looptijd: 5h10, 13½ km, ↑↓ 665 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16

Wandeling 8
Een rustige rondwandeling vanuit het zuidelijker gelegen Gueberschwihr. Na een passage over een mooi pad door loofbos loop je door open wijngebied. Onderweg passeer je een hotel waar je wat kunt drinken. De route loopt vervolgens door een wijngebied naar N. D. de Schauenberg. Vanaf hier kan je nog een mooi rondje maken alvorens terug te keren naar Gueberschwihr.
Lange variant: 4h15, 16½ km, ↑↓ 630 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 3h40, 14 km, ↑↓ 535 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

SONY DSC

Verblijf en prijzen

Verblijf

U verblijft tijdens deze wandelvakantie in een charmant hotel in Trois Epis. Uw gastvrouw en gastheer houden van tuinieren. Hun tuin is een botanisch genoegen, maar staat ook vol biologisch geteelde groentes en fruit die ze gebruiken in hun keuken. Daartussen scharrelen de kippen. Bij de tuin horen ook een klein zwembad (open tot ongeveer half september), verwarmd door zonne-energie, een sauna en terrassen. Het is een gastvrij en huiselijk hotel met acht sfeervolle kamers. Deze hebben een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet. Een groot deel van het jaar is het aangenaam dineren op het terras in de tuin. Het uitgebreide ontbijt met eigengemaakte jam, appelsap en heerlijke kazen vormt een goede basis voor de rest van de dag. Het verblijf is op basis van halfpension: het ontbijt en diner zijn inbegrepen. Er is een aangepast menu voor wie geen vlees en/of vis eet. Het restaurant is op dinsdag en woensdag gesloten. Op die dagen eet u in een restaurant dat om de hoek ligt. Ook deze diners zijn inbegrepen. U kunt een lunchpakket inkopen bij de plaatselijke bakker.

Prijzen 2024

De reissommen zijn per persoon bij verblijf van twee personen op een kamer. Dit arrangement kan geboekt worden van half april tot eind oktober. Er is geen vaste dag van aankomst.

7 nachten / 8 dagen € 651
6 nachten / 7 dagen € 558
5 nachten / 6 dagen € 465
4 nachten / 5 dagen € 372
3 nachten / 4 dagen € 279
Extra overnachting €   93
Toeslag eenpersoonskamer per dag €   43
Toeslag hond per dag €     7

Inbegrepen

 • verblijf op basis van halfpension (ontbijt en diner)
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen en ingetekende kaartjes van de wandelingen
 • GPS opnamen van de wandelingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunchpakketten
 • enkele korte trein- of bustransfers tijdens de wandelingen
 • toeristenbelasting € 2,53 per persoon per overnachting
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • consumentenbijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Praktische informatie

Hoe komt u er?

Per auto: De afstand vanaf Utrecht bedraagt ongeveer 650 km, vanaf Brussel ongeveer 470 km. Na boeking ontvangt u een routebeschrijving.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

59 gedachten over “Individuele wandelvakantie Elzas/Vogezen standplaats Frankrijk

 • Henk en Alie

  Wii vonden het verblijf goed en hebben genoten van het eten.
  Voor ons (60+) waren de wandelroutes van Hannibal te zwaar, gelukkig had Céline de gastvrouw goede alternatieve routes. Dat waren routes in de wijngebieden en vlakke routes in de omgeving door de kleine dorpjes.

  Reactie Hannibal Reizen: Fijn te lezen dat Henk en Alie genoten hebben van de accommodatie en de maaltijden. Wel jammer dat onze wandelroutes te zwaar voor hen bleken te zijn. Wij raden belangstellenden aan voor het boeken van een wandelvakantie eerst de uitgebreide informatie ‘zwaarte van de wandelingen’ te lezen zodat u kunt inschatten of de wandelingen qua zwaarte geschikt zijn. Wij hebben overigens vele 60+ gasten die met veel plezier onze wandelingen hebben gemaakt.

 • Peter en Petra

  Wij hebben begin juli (2023) van een fantastische vakantie genoten in de Elzas.
  Mede door de geweldige accommodatie. Het eten was subliem en de gastheer en -vrouw waren enorm behulpzaam, aardig en gastvrij. We hebben heerlijk gewandeld, iets minder dan gepland door de hoge temperatuur.
  Ook de informatie van uit Hannibal Reizen was prima.
  Zeker voor herhaling vatbaar

 • Judith

  We hebben (juli 2023) een heerlijke vakantie gehad. Wat een heerlijk hotel om te verblijven; fijne ruime kamers, een zwembad voor na het wandelen, heerlijk eten. Maar onze gastvrouw en -heer staken de kroon. Ze `zijn zo verwelkomend, hartelijk en aardig. We kregen ook heel bruikbare tips om een wandeling eventueel te verlengen, in te korten of aan te passen. Er werd heerlijk gekookt, wat een luxe om elke avond te mogen zitten en af te wachten wat de driegangen maaltijd inhield. Ook het ontbijt was overigens uitstekend. Eten konden we meestal in de tuin op het terras, omgeven door allerlei bloeiende planten en bloemen. Het is duidelijk te zien dat er veel aandacht is voor de tuin. En dan de Vogezen zelf; zoals Hannibal reizen al aangaf: heel goed gemarkeerde wandelingen, een prachtig gebied. Voor ons was het echt een ontdekking en we hebben deze reis en Villa Rosa al aan verschillende mensen aanbevolen!

 • Ina de kock

  Juni 2023. Uitstekende week gehad. Prachtig landschap en mooi uitgezette wandelroutes. Fantastische locatie om te verblijven. Echtpaar die met enthousiasme en plezier hun uitspanning runnen. Hij een uitstekend gastheer en excellent kok. Zij een enthousiaste en betrokken gastvrouw/gids die zo nodig alternatieve routes aan kan bevelen. En na een wandeldag is het heerlijk bijkomen in het zwembad of de lommerrijke tuin. Plek om naartoe terug te keren.

 • Suzan en Jan

  Beste Johan en Frank,

  We hebben genoten van ons verblijf. Een uiterst gastvrij echtpaar in een heerlijk hotel. Waardering voor het vinden van dit juweeltje! Ook de selectie van wandelingen sloot prima aan bij onze wensen. Fijn dat er keuze was uit verschillende zwaartes.
  Een van de wandelingen leidde ons naar Westhalten. In de routebeschrijving wordt gewezen op het bestaan van een bakker in het dorp. Maar die was gesloten: uit navraag bleek dat deze al enige jaren geleden gesloten is. Maar daarvoor in de plaats (tegenover de oude bakkerij) “le comptoir de la vallee”, een bar annex boulangerie en mogelijkheid om te lunchen (plat du jour). Verder nog wat streekproducten.
  Misschien kunnen jullie er iets mee!

  Hartelijke groet,

  Susan en Jan

  Reactie Hannibal Reizen: Fijn om (al weer) te lezen dat Suzan en Jan het naar hun zin hebben gehad. En we waarderen het ook dat ze een ‘update’ over de bakker hebben gegeven. Hiermee kunnen we beschrijvingen actueel houden.

 • Coen

  Super mooie accommodatie, super aardige gastvrouw en gastheer. Mooie omgeving met leuke plaatsen en mooie wandelroutes. Gastheer kan erg lekker koken. Je krijgt hier echt het vakantiegevoel!

 • Kathleen

  Ieder zijn doel om aan dit soort vakantie te beginnen. Het mijne? “If life gives you Lemons, make lemonade…” dat was de tekst op de mijn nieuwe drinkbus en typeerde op het moment dat ik boekte mijn leven. Vraag is dan “hoe doe je dat, die bittere, zure smaak van het leven in evenwicht brengen?”. Geen idee, maar ik weet wel dat beweging en het opzoeken van je eigen grenzen de beste manier is om verandering te creëren. Ik boekte dus last minute deze individuele wandelvakantie met als doel om even na te denken over mijn leven. 4 Nachten, 5 dagen wandelen, afzien, los laten en proberen te genieten, alleen met mezelf en dit in een veilige context.

  Het hotelletje blendde perfect in de omgeving en had alles wat nodig was om op een eco-vriendelijke manier, dicht bij de natuur een vakantie door te brengen. Het eten was zeer lekker… Michael is een schitterende kok en Céline een prima gastvrouw die haar gasten weet in te schatten en hen weet te ondersteunen en vrij te laten waar nodig. Alleen reizen is niet altijd evident, maar kon in deze setting dus perfect, al is het zo dat de romantiek van het hotel en de faciliteiten het even geschikt maken voor een vakantie met twee of met een heel gezin. De wandelingen waren best pittig, maar moet gezegd dat ik dit dus impulsief geboekt heb zonder enige vorm van fysieke voorbereiding (wat ik toch wel zou aanraden)… Je weet perfect op voorhand waar je aan begint: je bent goed geïnformeerd. Je kan ook short-cuts inlassen op de meeste wandelingen, daarvoor heb je alle info, maar mijn ervaring: al willen je voeten niet meer mee, je wil toch geen meter missen, omdat het landschap zo mooi is en de verwondering over de schoonheid en diversiteit van het natuurgebied je overvalt na elke bocht. Een half uurtje of uurtje meer omdat de training ontbrak of omdat ik wilde blijven dralen op een mooi punt, deden voor mij niet ter zake. Bovendien was er de mogelijkheid om na een inspanning aan het zwembad te ontspannen (of een sauna te nemen, maar daarvoor was het m.i. echt niet het weer met 28-30 graden) en de voeten te verkoelen om de volgende morgen terug fris aan een volgende tocht te beginnen.

  De vakantie heeft van de citroenen in mijn leven geen limonade gemaakt, maar me wel terug zuurstof gegeven. Ik heb misschien wel wat kracht en moed gevonden om de citroenen stilaan te beginnen persen (lees: ze in een ander perspectief te plaatsen) … al de rest zal nog moeten gebeuren. ;o)

  Bedankt aan iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft!

  Reactie Hannibal Reizen:
  Wat een prachtige recensie!

 • Marieke de Jong

  Goedemiddag Frank,

  We hebben het heel leuk gehad.
  Accommodatie is fantastisch. Lekker zwembad, lekker eten, goede gastvrouw, gastheer.

  Het was voor ons een beetje te warm om de wandelingen te doen maar we hebben ons prima vermaakt in de Vogezen.

 • Peter Bosma

  Peter en reisgenoten

  Het kleinschalige hotel is een zeer goede keuze vanwege de gastvrijheid van het koppel Céline en Mickaël. Je voelt je thuis bij hen en ze geven hun gasten ruime aandacht en je kan toch ook je eigen gang gaan. Ze bieden precies wat de wandelaar nodig heeft: een prettige nachtrust, fijn ontbijt (biologisch, zonder dogmatisch te zijn), en voor later op de dag een zwembad in de prachtige tuin, met bier van de tap en een mooie wijnkaart. En ’s avonds een heerlijke maaltijd.
  Het hotel ligt op een helling, de weg slingert er omheen, maar er is weinig verkeer. Aan de overkant van de weg is een grote parkeerplaats. Het onderkomen lijkt wel op het huis van Jacques Tati in de film Mon Oncle (1958), vanwege alle trapjes en balkonnetjes. De kamers hebben de namen van schrijvers, ook een aardig detail.
  De wandelbeschrijvingen zijn accuraat en actueel. In de omgeving zijn op elke boom talloze bordjes van allerhande VVV-wandelingen aan te treffen en ook richtingwijzers, maar de beschreven wandelingen van Hannibal Reizen hebben een duidelijke meerwaarde. Ga dus niet voor de afsteker rechtstreeks naar het dorpje, maar volg consequent en zorgvuldig de beschreven route, er is over nagedacht!

  De wandeling bij het Lac Noir is een aanrader, maar bevat wel veel klim- en daalwerk, dat is duidelijk genoeg aangegeven. Om bij te komen hebben we de dag daarna de wandeling vanuit het hotel gedaan, dan kom je rond lunchtijd in Turckheim, een soort tourist trap, maar in al die schattigheid en prullaria is er ook gewoon een bakker en een supermarkt en aan het eind van de lange winkelstraat is er een picknicktafel met schaduw.

 • Katrien Delvaux en reisgenoten

  De vakantie is ons enorm bevallen. Het logement was heel goed in verschillende opzichten:
  Bijzonder vriendelijk, prachtige tuin, veel parkeerplaats, heel lekker eten en een relaxte sfeer. Absolute aanrader.
  Ook de wandelingen waren helemaal naar onze smaak. Enige opmerking: het aantal kilometers was telkens een onderschatting, evenals het aantal wandeluren die werden vooropgesteld. Dat was niet het geval bij de wandelingen in Nederland.
  Met vriendelijke groeten
  Katrien Delvaux en reisgenoten

  Reactie Hannibal Reizen:
  Wij gaan uit van een gemiddelde looptijd. Sommige gasten doen langer over een tocht, anderen maken de wandeling in een kortere tijd. In vergelijking met Nederland zijn de wandelingen in de Elzas-Vogezen natuurlijk zwaarder. Er zijn immers meer meters te klimmen en te dalen. De kilometers zijn opgenomen met behulp van een gps apparaat. Ieder gps berekend over hetzelfde traject een verschillend aantal kilometers. Daar is helaas niets tegen te doen.

 • Rob en Ingrid

  Fijne vakantie gehad. Het hotel was goed. Lekker gegeten, ook in Alexain. De wandelingen waren ook erg mooi en de hond kan bijna overal los. Wel redelijk pittig door het vele stijgen en dalen en de oneffen ondergrond.
  Reactie Hannibal Reizen: De wandelingen voeren door heuvelachtig terrein. Stijgen en dalen is dan niet te voorkomen. En u loopt natuurlijk over bergpaden, geen geplaveide paden. Op de website informeren wij belangstellenden over de te verwachten hoogtemeters….

 • Wouter en Leni

  We hebben het heel goed gehad. Verblijf in een kleinschalig knus hotel met vriendelijke en hulpvaardige gastheer en -vrouw. Je maakt snel contact met andere gasten.
  Zoals we gewend zijn van Hannibal waren de wandelingen prima beschreven. Ze zijn gevarieerd, zowel qua lengte als zwaarte. Ook een bezoekje aan de verschillende plaatsjes, de hogere gelegen gebieden en wijnkelders in de omgeving van Trois Epis zijn de moeite waard.
  Het eten was prima verzorgd en lekker. Wij hebben 2 avonden in het nabij gelegen hotel L’Alexain gegeten. Een beetje stijve ervaring vergeleken bij Villa Rosa maar het diner is er werkelijk subliem.
  Kortom: we hebben genoten!

 • Bert en Anja

  Beste Frank,
  We hebben van een zeer geslaagde midweek genoten bij Céline en Mickaël. Wilden eigenlijk een langere lijnwandeling maken, maar deze keer toch voor de wat luxere variant met een vaste standplaats gekozen. Daar hebben we geen spijt van gekregen. De Elzas vormt samen met de Vogezen een mooie combinatie van landschappen.
  De wandelingen zijn mooi en gevarieerd in zwaarte én aan het eind wacht altijd de beloning: een heerlijk tapbiertje op het terras van het hotel! We hebben telkens langer over de wandelingen gedaan dan in de omschrijvingen stond aangegeven. Zal te maken hebben met onze neiging om op elk mooi uitkijkpunt weer even uitgebreid te genieten van het uitzicht.
  Hotel zelf staat ook op een mooie plek, bij helder weer uitzicht op de Zwitserse Alpen. Ontbijt is prima, heerlijke croissants en zelfgemaakte jams. Diner ook dik in orde, bij het andere restaurant op di en wo ook. Qua sfeer was dat adres niet onze smaak, maar het eten was daar zeer goed en het is direct naast de deur, dus geen klachten.
  De gastvrouw en -heer waren bijzonder sympathiek en attent en hebben ons van veel aanvullende informatie voorzien.
  Hartelijk dank!

 • Eppo Janssen en Karin Dies

  We hebben een heerlijke week gehad. De wandelingen waren prima aangegeven en de verzorging en het eten was subliem
  Zeker aan te raden.

 • Anoniem

  Beste Hannibal reizen.
  Met mijn zoon een fantastische wandelvakantie gehad. De vrouw des huizes is zelf gids en wist ons naast de door jullie goed beschreven wandelingen mooie tips te geven. Liep zelfs een stuk mee om ons op het goede startpunt te brengen. Na een dag lopen is het heerlijk toeven in de tuin op een van de gezellige zitjes. Ook het zwembad was zeer aangenaam. De man des huizes blijkt een goede kok dus al met al, een 5 sterren verblijf.
  Ina de Kock en zoon

 • Paul

  We hebben een heerlijke vakantie gehad. Een fijn kleinschalig hotel met een aardige gastvrouw en uitstekende kok. In de ochtend ontbijt in de tuin en avonds het 3 gangen diner ook in de tuin. Na een lange wandeldag was het heerlijk om even bij te komen in het zwembad.

 • Mieke en Peter

  Beste Frank,

  We hebben een fijne vakantie gehad. Het hotel is erg goed. Heerlijke maaltijden, prima kamer met wijds uitzicht over de Elzas, prettig kleinschalig, mooie verzorgde tuin met royaal zwembad, aardige en attente eigenaren. De wandelingen van Hannibal zijn prachtig en duidelijk beschreven. Daarnaast zijn er in de omgeving gemarkeerde korte en langere (rond)wandelingen. Trois Epis ligt op de grens van het hoger gelegen bos en de dieper gelegen vlakte, waardoor je vanuit het bos prachtige vergezichten hebt op de vlakte. Door de hogere ligging is het rond Trois Epis ruim twee graden koeler dan op de vlakte, wat op de warme dagen dat wij er waren goed uitkwam. We verwachten vaker via Hannibal te gaan wandelen.

 • Dirk

  Beste Hannibal Reizen,

  Alweer een aantal dagen terug van onze wandelvakantie in de Elzas, maar we met grote voldoening op terugkijken. De wandelingen waren prachtig en we hadden veel geluk met het weer. Onze dank gaat vooral uit naar de ontzettende aardige gastvrouw en heer van de accommodatie, we hebben heerlijk bij ze gegeten en ze hielden prima rekening met de allergie van mijn vrouw. Nogmaals dank.

  Vriendelijke groet,

  Reactie Hannibal Reizen: Céline en Mickaël leggen onze gasten inderdaad in de watten.

 • Hans

  Beste Frank en Johan,

  Afgelopen week hebben we op de grens van de Elzas en de Vogezen gewandeld. Schitterend weer gelukkig en dan is alles natuurlijk al snel mooi. De Vogezen boden ons wandelingen door mooie bossen, over almen met ruime blikken alsof je in de alpen bent en lieflijke dalen met overal fruitbomen, boerderijen en dorpjes. De Elzas met uiteraard de wijnbouw ( de oogst was begonnen met vrolijke families in de gaard en lekkere geuren in de dorpjes ) en de kleine dorpjes/stadjes met de kleurrijke huizen en vele bloemen. Wij hadden 8 wandelingen om uit te kiezen voor 4 wandeldagen dus dat was meer dan voldoende. Heldere beschrijvingen en een kaartje van 1:25.000 ernaast.
  Ons onderkomen had net nieuwe eigenaren gekregen die de corona-pauze van dit voorjaar maar hebben gebruikt om een aantal vernieuwingen te kunnen uitvoeren. Geen anoniem hotel gelukkig maar met acht kamers een zeer overzichtelijk verblijf waar je ’s avonds al vlot met de andere gasten de dag door neemt en we buiten konden eten onder de sterren.
  De patron komt uit een kok-familie en het ontbijt was ruim en de avondmaaltijd gevarieerd en smakelijk.
  Vriendelijke mensen die hun best deden het ons naar de zin te maken terwijl ze nog aan het “warmdraaien” waren.
  Deze reis/opzet is ons prima bevallen ( normaliter organiseren we alles zelf ) en we gaan zeker eens kijken naar de Engeland-reizen.

  Bedankt,
  Hans en Michaela

 • Marianne

  Beste Frank

  Onze vakantie is prima verlopen, aardige gastvrouw en heer, fijne wandelingen met superhandige gps-markeringen, mooi gebied. Wel jammer was dat de accommodatie aan een redelijk druk bereden weg lag en dat er het weekend dat wij er waren ook een jaarlijkse autorace wedstrijd was die bijna langs onze accommodatie ging, waardoor er minder rust en extra geluidsoverlast was ook voor en na onze wandeling.

  Reactie Hannibal Reizen: Het hotel ligt aan een weg die af en toe druk bereden is. Het is natuurlijk pech dat er tijdens het verblijf van deze gasten een autorace was. Voor het volgend seizoen zullen we de racedag op de website vermelden zodat boekers hier rekening mee kunnen houden. Maar tot nu hebben wij weinig opmerkingen gekregen over de drukte van deze weg.

 • Nel Lievaart

  Wij (stel 60+) hebben een heerlijke week gehad in de Vogezen. Fijn hotel met zwembad waar het goed toeven was na een wandeling. Heerlijk eten, prachtige wandelingen. Zeker voor herhaling vatbaar.

 • Hetty en Rutger

  Zeer prettige aangename accommodatie met erg vriendelijke gastvrouw en gastheer.
  Wij waren daar in een van de hittegolf-weken, en de verkoeling van het zwembad was dan ook zeer welkom. We hadden helaas geen airco op onze kamer onder het dak, maar dat werd redelijk opgelost door een enorme ventilator.
  Het eten was zeer goed verzorgd en ook lekker. We hebben steeds buiten op het gezellig ingerichte terras gegeten, zowel het ontbijt als het diner. Op zaterdag en zondag was er ook ‘live’ muziek op het terras (Franse chansons).
  De wandelingen waren prachtig!! Vanwege de hitte hebben we wel wat aangepast, maar al met al hebben we iedere dag toch vele kilometers gelopen. We zijn een dagje naar de mooie stad Straatsburg geweest, waar we een stadswandeling hebben gemaakt. De kleine plaatsjes rondom Les-Trois-Épis zijn ook leuk om te bezoeken.
  Inmiddels hebben we, geloof ik, 6 keer onze wandelreizen bij Frank en Johan geboekt. We zijn, lang geleden, begonnen in de Chartreuse ( toen ook gerund door Frank en Johan), daarna o.a. Alpes-Maritimes, Ardennen, Normandië, Pyreneeën, en nu dus in de Elzas.
  De accommodatie in de Elzas is eenvoudig maar er is alles wat je nodig hebt. Je kunt lekker ontbijten en dineren met meestal groenten uit eigen tuin. Over het algemeen kun je ook nog een lunchpakket meekrijgen.
  In deze Corona-tijd hebben we ons hier goed en veilig gevoeld!
  Kortom, we doen ons best om Hannibal-reizen bij onze vrienden aan te bevelen.

 • Saskia P en Harold K

  Wie boekt bij Hannibal, wij deden dat voor de derde keer inmiddels, weet dat het gewoon goed zit: onverhoopt ging onze reis naar Schotland wegens Covid niet door, maar gelukkig konden we kiezen voor de Elzas. De chambres en table d’hôtes is een uitstekend verzorgd, intiem en eigenlijk gewoon paradijselijk basis’kamp’ met gezellige zitjes, een verkoelend zwembad (!) en weelderige moestuin. De gastvrouw en gastheer doen er werkelijk alles aan om het je naar de zin te maken. De keuken biedt de typisch Elzässische combinatie van ‘bodenständig’ en verfijnd en we waren heel aangenaam verrast door de vegetarische variant op het menu. Het was zo nu en dan erg heet dus we waren ook blij met de rijke veelheid aan wandelingen, variërend in moeilijkheid en afstand. En voor kunstliefhebbers die een dag iets anders willen: het Musée Unterlinden in Colmar is werkelijk verbluffend en het Retabel van Isenheim eigenlijk niet te missen. Hulde aan jullie Frank en Johan voor deze voortreffelijke reis.

  Reactie Hannibal Reizen: Heel fijn te lezen dat Harold en Saskia een voortreffelijke reis hebben gehad. Zij waren indertijd te gast in onze toenmalige Chambres en table d’hôtes in de Chartreuse, fijne lieve gasten. Daar hoorden we de fantastische liedjes van Harold. Nadat ik deze recensie ontving heb ik opnieuw geluisterd, kippenvel !!
  Nieuwsgierig, ga dan snel naar http://www.haroldk.nl http://www.haroldk.nl http://www.haroldk.nl http://www.haroldk.nl

 • Bert en Hetty

  Fijne wandeldagen gehad, vanuit een klein, heel eenvoudig maar als je graag back to basics gaat zoals wij bij zo’n wandelvakantie dan is het prima. Heerlijk gegeten, vriendelijke uitbaters. Mooie en afwisselende, best pittige wandelingen. En lekkere wijn natuurlijk!

  Bert en Hetty

  Opmerking Hannibal Reizen: Wij beoordelen dit hotel eerder als een eenvoudig hotel, maar zeker niet ‘back to basics’. Dit blijkt ook uit de andere recensies.

 • Henk Vugts

  Fijne vakantie gehad. Leuke villa met aardige mensen. Lekker eten en een relaxte sfeer.

  Jan en Henk Vugts
  (de leraar Nederlands)
  Goed blijven oefenen Céline

 • Bart

  Wij kozen voor een mooie driedaagse wandelvakantie. Een charmant hotelletje en een goede uitvalsbasis voor verschillende wandelingen. Wij waren met de wagen dus konden we eenvoudig en snel wat verder gelegen wandelingen kiezen. Het openbaar vervoer hebben we niet geprobeerd. Het hotelletje charmeerde ons door zijn karakter, kleinschalig en elke kamer is apart en mooi ingericht, en door de prachtige tuin die niet teleur stelt. Het zwembad biedt heerlijk verkoeling. Het hotel wordt uitgebaat door een koppel, vriendelijk en steeds bereid voor suggesties over wandelingen en uitstapjes (mevrouw is berggids). Lekker eten, meneer kookt, maar je moet eten wat de pot schaft. Voor ons geen probleem. Een hotel met familiaal karakter, uitgebaat met de Franse slag, het steekt allemaal niet zo nauw (onze bedden waren eens een keer niet opgemaakt maar geen erg). Niet geschikt voor mensen die alles tot in de puntjes perfect willen hebben wel voor mensen die de sfeer kunnen appreciëren.
  Wandelingen waren heel mooi en goed gedocumenteerd maar de moeilijkheidsgraad hadden we toch wat onderschat, niet vanwege de afstand of de steile klimmen wel vanwege de ondergrond, vooral die op de wandeling van het lac noir over de gazon du faing, bezaaid was met keien. Zeer de moeite maar absoluut bergschoenen aan doen.
  In de buurt heel wat charmante dorpjes en wijnkelders als je eens iets anders wil doen.
  Goede formule.

  Reactie Hannibal Reizen. Onze wandelingen voeren over bospaden, onverharde brede wegen, bergpaadjes etc. Wij raden onze wandelaars aan altijd met bergwandelschoenen op stap te gaan, of te gaan stappen zoals de Vlamingen zeggen 🙂

 • Peter en Monique

  Wat een heerlijke week: alles klopte! De prachtige omgeving nodigt uit tot het maken van mooie dagwandelingen. Van Hannibal ontvingen we zeer gedetailleerde wandelroutes die uitstekend te volgen waren. Iedere dag konden we op pad voor de meest afwisselende wandelingen die in zwaarte afgewisseld konden worden. Dank hiervoor Hannibal!
  We werden zeer vriendelijk ontvangen. De avondmaaltijden waren voortreffelijk en het zwembad na een dag wandelen was uitnodigend.
  Kortom, veel redenen om nog een keer terug te gaan naar de Elzas!

 • Wim en Maaike

  Wij hebben een heerlijke 9 dagen vakantie gehad!
  Het verblijf in het hotel was uitstekend: een fijne kamer, heerlijk uitgebreid ontbijt, origineel diner, en dat alles in een hartelijke, ongedwongen en informele sfeer.
  Wij voelden ons thuis en hadden met de andere gasten ook leuke contacten. De tuin vol rozen en het zwembad was iedere dag een heerlijk thuiskomen na de wandeling.
  De wandelingen waren goed beschreven en met de bordjes langs de route goed aangegeven.
  Kortom: wij hebben een heerlijke wandelvakantie in een heerlijk familiehotel genoten.

  Reactie Hannibal Reizen: Na jarenlange samenwerking met Anne Rose en Francis, gaan zij nu met welverdiend pensioen. Ze hebben nieuwe enthousiaste jonge mensen gevonden die hun levenswerk voortzetten. Wij kijken er naar uit om met hen samen te werken en hebben er alle vertrouwen in dat onze gasten een hartelijk onthaal krijgen.

 • Henk en Ineke

  Inmiddels zijn we al weer een paar dagen terug van onze vakantie in Trois Epis. Mooie vakantie geweest.
  Prachtig gebied en fijn hotel, gastvrije eigenaren (misschien soms een ietsiepietse ’té’)
  We hebben de meeste van jullie routes gelopen, al dan niet in een variatie daarop, want dat bleek heel goed te doen.
  Er loopt daar bijna geen bospad zonder dat daar een routemarkering is aangebracht die ook weer op de kaarten terug te vinden is. Geweldig !
  Reactie Hannibal Reizen: De eigenaren doen inderdaad heel erg hun best!

 • C.C.M. Aarts-Janssen

  Beste Frank,

  Van de keuze voor Hannibal reizen hebben we zeker geen spijt. Met 14 personen reisden we af naar de Vogezen, voor een actieve wandelvakantie. We logeerden in een verrassend leuk hotel, met zijn verschillende kamers, vele bijzondere vertrekken en een botanische tuin waarin je heerlijk kon zitten. We werden verwend door Anne Rose en haar personeel. Altijd weer stond er een heerlijke maaltijd klaar als we terugkwamen van een wandeling. Streekgerechten, klaargemaakt in eigen keuken. De lange wandelingen die we maakten met vele tips en goede raad van Anne Rose, waren onvergetelijk. Prachtige wandelingen, waarvan die door de sneeuw ons altijd bij zal blijven.

  Reactie Hannibal Reizen: We werken al jaren samen met Anne Rose en Francis. Helaas komt er binnenkort een einde aan onze samenwerking, Anne Rose en Francis gaan van hun welverdiende ‘retraite’ genieten. Dat gunnen wij hen van harte. Gelukkig wordt Hotel Villa Rosa door twee jonge enthousiaste mensen ‘overgenomen’. Zij gaan graag door op dezelfde leest.

 • Ronald

  Hallo Frank en Johan,
  We hebben een heerlijke week gehad in de Elzas-Vogezen. De keuze voor de gite aan het zwembad pakte goed uit, zeker met de hond die zo makkelijker een uurtje alleen kon blijven. De wandelingen waren mooi uitgebalanceerd, deels door de bossen, deels door de wijnvelden, afgewisseld met pittoreske dorpjes. De diners en lunchpakketten waren erg lekker en afwisselend. Jullie heldere concept, duidelijke routebeschrijvingen en prima communicatie maken dat wij graag opnieuw boeken. Dank jullie wel, hartelijke groet van Ronald en Pien

 • Frans en Elly

  Wij zijn alweer even terug van de Vogezen wandelvakantie met een extra week in de Elzas en inmiddels ook al uitgerust.
  Het was een echte actieve vakantie, veel gewandeld natuurlijk en in de 2de week ook mooie fietstochten gemaakt. De verblijven waren meer dan prima, erg gastvrij en de inwendige mens is overmatig aan bod gekomen.
  Alles is erop gericht om het de gasten naar hun zin te maken. We hebben van alles volop genoten en gaan zeker een keer op herhaling.
  Hartelijke groeten Frans en Elly .

 • Alfons en Mireille

  Beste Frank en Johan,

  We hebben een fijne week gehad. De wandelingen waren prachtig, de maaltijden heerlijk en de eigenaren zeer gastvrij en vriendelijk. Vanwege het warme weer adviseerde Anne Rose ons om vooral in de hoger gelegen gebieden te wandelen. Omdat we niet over eigen vervoer beschikten, zijn we meerdere keren door Francis of Anne Rose weggebracht en opgehaald van de wandelingen. Een keer waren ze ons vergeten, maar na een telefoontje kwamen ze ons gelukkig ophalen, met schaamrood op de kaken :-). We gaan zeker nog een keer terug!

 • Stasja en Joost

  Deze wandelvakantie heeft onze verwachtingen ruimschoots overtroffen; een prachtig wandelgebied, goed en rustig familiehotel met heerlijke maaltijden en prima wijnen op de kaart. Gezellige kamers met goede bedden. Niets teveel gezegd op de website. De sfeer is informeel en prettig. Met een complete – en inderdaad ‘warme’ – gastvrouw hebben we daar een heerlijke kleine week doorgebracht. Zij gaf praktische tips bij het uitzoeken van de wandelingen. Eén hebben we op haar advies afgekort – omdat we er veel langer over deden- en daardoor hebben we het mooiste gedeelte ervan kunnen lopen.

 • Jurgen Koch

  Beste Frank.

  We hebben een fantastische vakantie gehad!
  Prachtige wandelingen gemaakt en erg lekker gegeten in een geweldig hotel.
  De eigenaresse die zelf de streekgerechten kookte, met groenten uit eigen tuin, was ook zeer begaan met haar gasten merkten we toen we maar net op tijd terug waren voor het eten. We hadden een route gelopen op haar aanraden, een van de mooiste die week, en ze was duidelijk opgelucht toen we eindelijk terug waren. Wat een lieve mensen daar. Ik ga zeker nog eens terug! Vriendelijke groet, Jurgen Koch

 • Mien en Anton van Lieshout

  Wij zijn maar enkele dagen in de Elzas-Vogezen geweest maar hebben het geweldig naar onze zin, het is een ietwat gedateerd hotel, maar alles was er keurig en de kamers waren netjes de bedden prima het eten geweldig, en het weer was heet, maar er was een zwembad, voor de afkoeling.
  De omgeving is er prachtig, we hebben niet gewandeld het was te warm en wij zijn al een beetje op leeftijd, wij kennen de omgeving.
  Het is een aanrader, wij komen beslist hier terug. Dank
  De hartelijke groeten van Mien en Antoon van Lieshout

 • Hugo De Rick

  Gezellig familiehotel met lekkere zelfbereide maaltijden.
  Om 9u is het evenwel gedaan met tafelen en blijft er niet veel meer te beleven : er is geen bar – geen tv op de kamer,de tv in het salonnetje kreeg ik niet aan de praat – in de buurt is er niets te beleven,geen bistrootje of zo…
  Een minpunt voor mij was ook dat we geen douche hadden,alleen een ligbad.
  Een koelkastje op de kamer zou ook fijn zijn. Ook geen koffie- of theefaciliteiten op de kamer.
  Wel prachtige wandelingen.
  En de Elzas op zich is schitterend. Al die prachtige dorpjes…

  Reactie Hannibal Reizen:
  .
  Het hotel is een gezellig familie hotel. Nadat de gasten gegeten hebben genieten de eigenaren van hun rust en daardoor is er geen bar meer open. Zo gaat dat meestal zo in een klein familiehotel. Wat wij ook jammer vinden is dat er in Trois Epis verder weinig te beleven valt voor gasten die daar behoefte aan hebben. Aan de andere kant is onze ervaring dat onze gasten over het algemeen geen behoefte hebben aan een televisie of uitgaansmogelijkheden in de avond.

 • Karina en Nina

  Mijn dochter en ik hebben een heerlijke wandelweek gehad in de Elzas. Het gebied is prachtig, ondanks het iets minder goede weer hebben we elke dag gewandeld en in totaal 5 van de 8 aangeboden wandelingen gedaan. Met de beschrijvingen was dat goed te doen, 1x was het iets minder duidelijk en op 1 plek stond het beschreven ‘versleten bankje’ er niet meer.
  Het hotel was echt knus en gezellig. De gastvrouw is superaardig die echt met ons meedacht over wat we welke dag zouden doen ivm het weer. Zo hebben we de Lac Noir op haar advies uitgesteld tot de laatste dag (eerder was het mistig en kans op neerslag en onweer). Wij hebben heerlijk gegeten en ook bij het nabij gelegen hotel.
  De dorpjes die we hebben gezien waren allen lieflijk en een uitgebreider bezoek waard. Zoals verwacht is de Elzas een prachtige en heerlijke streek. Zeker voor herhaling vatbaar!

 • Elle en Irma

  Beste Frank en Johan, wij hebben een geweldige week gehad! De wandelingen waren prima beschreven en heerlijk om te doen. De accommodatie vonden ook wij bijzonder prettig. Huiselijk, warm, lekker thuiskomen na een wandeling. De gastvrouw maakte ons verblijf met haar aandacht, super maaltijden, humor en tips voor wandelingen bijzonder aangenaam. Iedere morgen opende ze steevast met de woorden: ‘Bonjour, bonjour’. Dat dan gecombineerd met weidse armgebaren en een gulle lach. Gastvrijheid met heel veel sterren! Door het mooie weer hebben we een paar keer gezwommen, ook fijn! Het enige (zeer kleine) nadeel dat kleefde aan onze heerlijke ruime kamer en het mooie weer was het gemis van een balkon. Dat woog echter niet op tegen alle andere mooie dingen.
  Dank voor het zo adequaat en snel regelen van onze vakantie week!

 • Renny en Arnold

  We zijn al weer een week thuis na deze fijne wandelvakantie. Het landschap is echt een aanrader, wel behoorlijk klimmen en dalen. Heerlijke dorpjes die je aandoet bij de wandelingen. Het hotel was ontzettend leuk. Fijne mensen, die het erg naar je zin willen maken. Iedere avond een andere bijzondere smakelijke maaltijd bestaande uit 3 gangen en iedere avond ook een kaasplankje, heerlijk. Een fijne ervaring dus.

 • Wessel en Pietsje

  Wij hebben het ontzettend naar ons zin gehad op onze wandelvakantie in de Elzas/Vogezen. Het hotel waar we verbleven was gezellig en speciaal. De gastvrouw eveneens. Het eten was ook heel goed.
  De wandelingen die wij gemaakt hebben waren heel speciaal. We hebben zelfs een tocht gemaakt waarbij nog sneeuw op de paden lag. Daardoor werd het bijna een avontuur.
  Met de beschreven routes konden we goed overweg. Behalve route 1. Daar moesten we volgens de route naar rechts. Gelukkig hadden we nog een oude routebeschrijving waar de juiste richting wel in was vermeld. Dus zijn we er uitgekomen. Dit was op het punt dat Ubermorschwirr in het dal te zien was.
  Wij zijn zeer tevreden over deze wandel vakantie. Een aanrader.

  Reactie Hannibal Reizen:
  Beste Wessel en Pietsje, heel fijn om te lezen dat u een leuke week heeft gehad. Deze accommodatie met aardige en ‘warme’ Anne Rose is één van onze favorieten. De opmerking over route 1 stellen we zeer op prijs. We passen de beschrijving meteen aan. Graag tot ziens op een andere Hannibal wandelvakantie. Hartelijke groet Frank

 • Anke en Patrick

  We hebben een hele fijne vakantie gehad in de Elzas/Vogezen. Het mooie weer heeft daar zeker aan bijgedragen, maar vooral de mooie en afwisselende wandelingen (dwalen in de dalen door de wijngaarden, uitkijken over het mooie landschap op het Gazon du Faing, genieten van de mooie bossen met af en toe verrassende uitzichten, slenteren door de mooie dorpen en stadjes met hun vakwerkhuizen). Bijzonder was dat je overal in dorpen de geur van de vin nouveau rook.Het onderkomen is geweldig: de gastvrouw en gastheer zorgen dat je je snel thuis voelt en zetten elke dag een heerlijke maaltijd op tafel. Bijzonder was dat op een dag dat we de enige gasten waren we werden uitgenodigd om een Flammkuchen te gaan eten in Turckheim. De adviezen aan de ontbijttafel hebben we altijd zeer gewaardeerd: over de wandelingen (welke je vandaag het beste wel of juist niet kon doen, hoe je ze wat kon uitbreiden of afkorten), en haar toeristische tips voor het bekijken van de mooie dorpen en stadjes in de omgeving. En niet te vergeten de mooie tuin waar het aangenaam zitten is na een wandeling om nog even van de laatste zonnestralen te genieten. Een meer dan geslaagde vakantie! Anke & Patrick.

 • Mientje en Kitty

  Wij zijn in Augustus een week in de Elzas/Vogezen geweest. Al jaren van plan om daar te gaan wandelen dus dit jaar moest het er maar eens van komen. We hebben nog nooit bij Hannibal reizen geboekt maar het is zeker de moeite waard. De locatie in Trois Epis is prachtig. Gemoedelijk, knusjes en fijne mensen. Wij hadden zelfs een heel huisje voor ons beiden met een zwembad langs de deur. Ook lekker eten met een heerlijke wijn uit de streek. Vandaar uit hebben jullie mooie wandelingen uitgezet. De eerste dagen was het erg warm dus hebben we gekozen om die dagen “hoog” te gaan lopen. Pittige klimmetjes maar prachtig uitzicht. Maar ook zeker de wandelingen in de dalen tussen de druiven zijn mooi. Al met al hebben wij een heerlijke week gehad en zullen de volgende keer zeker kijken wat jullie nog meer in “huis” hebben. Met vriendelijke groet, Mientje en Kitty.

 • Andries en Leni

  Beste Johan en Frank, Wil jullie even laten weten dat we een heerlijke tijd in de Vogezen hebben gehad. In willekeurige volgorde, locatie was geweldig, leuke kamer, heerlijk eten ( Frank ruikt naar concurrentie). Gezellige, gastvrije mensen. Wij vonden de ElzasVogezen wat schoonheid betreft boven verwachting. Wat en prachtig wandelgebied en de wandelingen die jullie hebben uitgezet zijn prachtig. Kortom we hebben een geweldige week gehad. Andries en Leni

 • Lida Hogeweij en Stephanie Brandhof

  Wij hebben oprecht genoten van een heerlijke wandelvakantie en kunnen niet anders zeggen, dat jullie inzet en betrokkenheid en producten subliem zijn. Hartelijk dank!

 • Mon en Nicole

  Al een week terug van een heerlijke wandelweek in de Elzas. We hadden prima wandelweer, een zeer mooi, afwisselend landschap en we verbleven in een sfeervol hotelletje. We hadden een ruime kamer met een zalig bed, een mooi balkonnetje en een rustgevende douche. DE gastvrouw en gastheer hebben ons verwend met het lekkerste wat de Elzas/Vogezen te bieden heeft. Zij verzorgden ook onze picnic met lekkernijen en gaven ons steeds goeie tips. Maar vooral danken wij weer Frank en Johan van Hannibal, hun kaarten en beschrijvingen hielden ons op het juiste pad, na 4 groepswandelingen, was dit onze 2° individuele wandeling, maar telkens kiezen ze de mooiste plaatsen zowel tijdens het wandelen, als om te overnachten. Altijd komen we terecht bij hartelijke mensen die ons verblijf zo aangenaam mogelijk willen maken. We kijken nu al uit naar onze volgende Hannibal-reis.

 • Raf Claes

  Dag Johan en Frank,

  We zijn net terug na 10 dagen te verblijven in de Elzas en de Vogezen. We hebben een fantastische tijd gehad. De 5 wandelingen die we hebben gedaan waren allemaal even mooi. Het contrast tussen Elzas en Vogezen is schitterend. Wijngaarden en pittoreske dorpjes in de Elzas, en veel wouden en bergen in de Vogezen. Het gaat haast direct in elkaar over, met ons onderkomen op de grens. We hebben ons ook op de Höhneck gewaagd en die was zijn 4 sterren meer dan waard.. Prachtige vergezichten maakten het wel goed dat we pas 2 uur later aankwamen als verwacht. Gelukkig stond de gastvrouw ons al op te wachten met een heerlijk avondmaal. Zij zijn geweldige mensen die ons heel goed hebben opgevangen. Elke morgen kregen we een heerlijk ontbijt met een portie goede raad, terwijl we ’s avonds werden ontvangen met kunstige gerechten, die de gastvrouw zelf met plezier maakte. We kunnen het iedereen aanraden!
  Vriendelijke groeten, Raf, Nathalie, Alexander en Dimitri

 • Herman en Resi

  Na een geweldige Chartreuse trektocht met Charles en Marianne hebben we onze vakantie afgesloten in de Elzas. Gastvrije ontvangst, heerlijk eten en een zwembad om de wandeldagen af te sluiten. Mooie wandelingen gemaakt naar Lac Noir en de dorpjes Niedermorschwier en Türckheim. Net zoals in de Chartreuse waren ook hier de wandelingen heel goed beschreven. Kortom voor herhaling vatbaar. Tot een volgende Hannibal wandelvakantie. Herman en Resi

 • Bert en Hilde

  Onze derde Hannibal-vakantie zit erop. Na het Atlas-gebergte in Marokko en de spectaculaire kustwandelingen in Turkije verwachtten we in de Vogezen “rustige” tochten in een doodgewoon Frans pensionnetje.

  Het liep dus anders: we maakten schitterende tochten in uitgestrekte wouden en tussen eindeloze wijngaarden. Het hellingspercentage was bij momenten HEEL groot met formidabele vergezichten als gevolg (en een voorraad crèmant d’Alsace in de koffer).

  Zoals we van Hannibal ondertussen gewoon zijn, waren de wandelbeschrijvingen alweer heel goed. Hoewel… deze keer werd van ons enige koelbloedigheid en creativiteit verwacht. Een van de paden liep namelijk door een weide met koeien, kalfjes en stieren. Met een klein hartje liepen we met een hele grote boog om de dieren heen. Ze gunden ons (uiteraard) geen blik. Toen we even later echter op een smal bospaadje oog in oog kwamen te staan met nog twee koeien steeg onze bloeddruk nog meer. Overleg was nodig, aan de ene kant was een steile helling naar beneden, aan de andere kant naar boven … en ’s avonds aan tafel hadden we een hilarisch verhaal.

  Het verblijf was grappig. Elke ochtend werden we op het hart gedrukt heel voorzichtig te zijn en hen te bellen als we nat zouden zijn of de weg kwijt zouden zijn. Ondanks de mist en de motregen waren we elke avond netjes op tijd voor het aperitief van het huis.

  Proficiat en bedankt Frank en Johan voor jullie mooi aanbod aan wandelvakanties! Bert en Hilde

 • Maaike en René

  Hallo Johan en Frank

  Wij willen jullie bedanken voor de goede organisatie van onze wandelweek in de Elzas . Ons verblijf in de Elzas is ons zeer goed bevallen, kleinschalig en zeer gastvrij. De wandelingen waren afwisselend en duidelijk omschreven. De rondwandeling naar de Hockneck was de topper van onze wandelweek, op de voet gevolgd door de wandeling vanaf Lac Noir naar het Gazon du Faing. Deze locatie in de Elzas is zeker aan te bevelen als je zoals wij een heerlijk weekje wilt onthaasten.

 • Lia

  Wij zijn in augustus naar de Elzas-Vogezen geweest met Hannibalreizen! We logeerden in een hartelijk klein hotel met zorgzame gastvrouw en gastheer die met veel liefde en humor de gasten bedienen en veel aandacht voor je hebben Zelfgemaakte jam, taarten en heerlijke gerechten. Ook vegetarisch en zelfs glutenvrij als je wil. Gezellige tuin, fijn zwembadje erbij. Alles is goed verzorgd, schoon en knus gezellig. Geen TV omdat dat niet past bij de stijl en ook geen mega-snelle wifi.Het is een mooie wandelomgeving. De wandelingen van Hannibal zijn heel duidelijk omschreven, heldere kaartjes erbij. In het landschap zelf zijn zeer duidelijke bewegwijzeringen, dus ook geschikt voor mensen met iets minder richtingsgevoel ;-)Een mooi plekje om lekker te onthaasten.

 • Jos Hermans

  Hallo Johan en Frank, Hierbij wil ik mij bedanken voor de mooie uitgezette wandelingen in de Vogezen, alleen het weer zat tegen. Eigenlijk maar 1 dag goed weer gehad. Voor mij was het de eerste keer dat ik een wandelarrangement heb geboekt. Als ik de wandelingen naloop dan geef ik per wandelingen mijn ervaring: 1/ Trois Epis-Ammerschwihr-Kaysersberg-Trois Epis Na het herdenksmonument een mooie afdaling naar Ammerschwihr waar je uitkomt in de wijnvelden en waar zover je kunt kijken als wijn struiken ziet staan, schitterend. Verder gaat de route naar Kaysersberg een mooi stadje. Het wandelpad terug naar het hotel was mooi/lang/pittig pad. 2/ Rondwandeling van Orbey. Vooral zeer mooi in het begin langs de Pierre du Loup en Pierre Tremblante, vervolgen langs de kerkhofen van de 1e wereld oorlog. Altijd indrukwekkend Het derde gedeelte na Lac Noir was minder, teveel asfalt. 3/ Gaschney-Hohneck-Kastelberg-Gaschney. Hier vooral het eerste gedeelte door het Reserve Naturelle Frankenthal/Missheimle langs de grotte Dagobert was schitterend met als vervolg de pittige bergsteig Col de Falimont naar Le Hohneck was schitterend ! Alleen jammer dat boven een stevige straffe wind stond. Het vervolg van de wandeling kon niet meer stuk. 4/Lac Noir-Gazon du Faing-Lac des Truites-Lac Noir. Een mooie wandelingen vanuit Lac Noir naar Observatoire Belmont naar Hautes Chaumes met mooie vergezichten. Ik heb mij eigen een maal verlopen en dat was bij wandeling 1, hier zou ik de tekst op de beschrijving iets willen aanpassen.

  Kortom een mooie midweek vakantie,

  Misschien tot een volgende keer. Groetjes Jos.

 • Janneke en Harro

  Beste Frank en Johan,

  Wij hebben voor het eerst een wandelvakantie gedaan en het is ons zeer goed bevallen. Het is een prachtig gebied om te wandelen met een uitstekende verzorging in het hotel! Wat een geweldig gastvrije mensen! Ze geven ook een goed advies over de te wandelen routes.Bij een paar routes hebben we onze eigen vervolgroute maar gemaakt omdat we de beschreven route niet konden vinden.Uiteindelijk zijn we er ook gekomen. Buiten de routes, die we van jullie hebben gekregen, zijn er nog genoeg kortere en langere routes (met zeer goede wegbewijzering) te maken. Wij vinden dit een echte aanrader!

  Hartelijke groet van Janneke en Harro

 • Annemarie en Dick de Wijk

  Hallo Frank de Jong en collega,

  net terug uit de Elzas en meteen jullie maar bedanken voor de uitstekende wandeltocht beschrijvingen. De tochten zelf waren mooi en zijn ons heel goed bevallen. Eén foutje kwamen we tegen en wel het volgende: in tocht no.7 beschrijven jullie in de pericoop van 2h05, regel 10—-“Op dit punt het brede pad verlaten en naar rechts het pad inslaan richting Lac des Truites (geel cirkeltje)” Nu zijn daar drie bordjes met dezelfde cirkel en die verwijzen alle drie naar een ander pad. Wel, die verwijzing van jullie naar rechts bleek helemaal de verkeerde te zijn. Het moet het pad naar links zijn. Hier kwamen we achter omdat we er niet meer in geloofden, ook omdat de kaart een wat andere richting aangaf. maar ja, die schaal maakte het ook niet helemaal duidelijk. Met een brede grijns wees een autochtoon een heel eind verderop ons terug en zei dat we naar links hadden moeten afslaan. En dan is er nog een wat verwarrende zaak die ligt niet aan jullie beschrijving maar aan het feit dat er gekapt is waardoor een bordje verdwenen bleek te zijn Het gaat om tocht 2. Eerste pericoop, regel 9: —” Circa tien minuten na Meierhof kom je op een splitsing waar een bordje naar rechts wijst richting Obschel. Neem dit paadje. Twintig meter verder op een kruispunt van paadjes rechtdoor. Twee minuten verder kom je uit op de weide bij Auberge Obschel” Het genoemde bordje naar rechts is verdwenen en aan het paadje loop je voorbij omdat daar allerlei takken en houtafval lag. Jullie kunnen beter vanaf regel 9 het als volgt omschrijven: “Loop na Meierhof door totdat je een open weide bereikt. Blijf daar rechts aanhouden. Na ± 50-75 m. sla je rechtsaf en kom je bij Auberge Obschel. Loop voorbij deze Auberge over het terrasje tot op de parkingruimte en neem daar de weg naar links, licht naar beneden. De asfaltweg oversteken enz..” Dit voorkomt gezoek. Dan het hotel: die Amerikaan die zoveel had te zeuren en te mopperen is van een andere planeet dan wij. Wij vonden het een allerplezierigst geheel met een voortreffelijke keuken en heel aardige eigenaars. Maar ja, wij houden niet van Hiltonhotels. Daar zal het verschil wel in zitten. Zijn al die hotels die jullie bij de wandelingen hebben gevonden ook van deze aard? Zo’n hotel nature?

  Smaakt in principe naar meer.

  Met vriendelijke groet, Dick de Wijk.

 • Henri en Truus

  Beste Hannibal reizen,

  Het is alweer anderhalve maand geleden dat we gewandeld hebben in de Vogezen, maar beter laat dan nooit: we hebben het erg naar ons zin gehad. De wandelingen waren prachtig en afwisselend en de verzorging door het echtpaar An Rose en Francis was uit de kunst. In de informatie stond vermeld dat, indien we foutjes zouden ontdekken in de beschrijvingen, we dit eventueel willen melden. Bij deze: We hebben één foutje in wandeling 7 ontdekt: Vanaf 2.05 staat vermeld “Op dit punt het brede pad verlaten en naar rechts het pad inslaan ri Lac des Truites. “ Dit moet zijn “naar links het pad inslaan”. Bij wandeling 6 ging het mis omdat men daar bomen heeft omgehakt. Betreft stuk vanaf 4.15 uur inzake de afdaling naar Lac des Fischboedle. Hierdoor kwamen we ongewild op een moeilijke afdaling terecht met glijpartijen (alles is uiteindelijk goed afgelopen en wellicht heeft men het intussen weer hersteld). Mochten jullie nog eens in de buurt komen dan zou je deze punten na kunnen kijken. In ieder geval bedankt voor een geweldige vakantie en wellicht tot een volgende keer.

  Groetjes, Henri en Truus

 • Wil

  Hallo Frank en Johan,

  Wij hadden een fantastisch fijn weekend in de Elzas en Vogezen in het weekend van 14 tot 18 april. Wat een geweldig mooie omgeving om te wandelen; voor een weekend – met slechts 2 wandeldagen – eigenlijk veel te kort. Maar toch absoluut geen spijt dat we zijn gegaan. We waren met een keigezellig clubje van 5 en hebben allen enorm genoten van het verblijf in het door jullie gekozen onderkomen. De verzorging was helemaal picobello; heerlijk gegeten (met de amuse erbij iedere dag maar liefst een 5-gangen menu, met lekkere streekproducten, geweldig ontbijt met overheerlijke eigengemaakte jams), lekker geslapen in comfortabele bedden en iedere kamer had wel iets bijzonders (6 sproeikoppen in de douche, of een heerlijk bad en/of karakteristiek balkonnetje) En dan niet te vergeten de Elzasser wijnen (!) en de super gastvrijheid van Ann Rose en Francis. Kortom: formidable en voor herhaling vatbaar!

  Merci beaucoup en tot een volgende keer. Hartelijke groeten, Wil

 • Anne Piebenga

  Beste Frank de Jong en Johan Verstappen,

  Het is eigenlijk al wat te lang geleden, maar in het fries zeggen wij…..better let as net….. dus kom ik nu alsnog met een bedankje, en ook met een opmerking. Allereerst wil ik jullie heel erg bedanken voor destijds (in juni jl.) de reis in de Vogezen (kort) en inde Chartreuse (wat langer) die jullie voor ons qua onderdak en tochten hebben georganiseerd, we zijn er echt heel heel erg tevreden over; de tochten (het belangrijkste ?) waren heel erg goed beschreven, maar bovenal heel erg mooi, en gingen langs paadjes die je zelf niet of nauwelijks zou ontdekken; we hebben genoten van al het natuurschoon en van alle bloeiende wilde planten die we tegenkwamen, echt geweldig. We hebben nog nooit zoveel orchideeën op één tocht gezien. De gites waren ook erg goed, in de Vogezen waren we bij Madame Pauline, heel bijzonder, lekker vrij en een aardige vrouw met een prachtige tuin! Toen we achter Mme la Rose (?) aanreden naar haar toe hadden we wel het gevoel van waar belanden we, Mme la R. had ook erg veel haast, dus toen zijn we zelf nog een keertje op en neer gereden (bij daglicht) om het te kunnen vinden, dus misschien is het handig om daar ook een tekeningetje van te maken hoe je daar komt; maar verder helemaal goed. In de Chartreuse hebben we genoten van het onderdak en van de heel bijzonder aardige mensen, het is erg leuk om met ze aan tafel te zitten en een gesprek over van alles te hebben, het ging wel aardig maar ik ben toch maar op een cursus frans gegaan. Maar werkelijk, prima; de kamers, de vriendelijkheid, het eten, geweldig. Ons laatste onderdak was in een hotel; daar werden we na onze stevige wandeling erg vriendelijk ontvangen, de mensen waren heel erg hartelijk, we konden zelf bepalen hoe laat we graag wilden eten, en we mochten zelfs vragen of we truite konden eten, en ja, dat kon. Het nadeel van dit hotel was alleen maar (maar wel belangrijk) dat de bedden slecht waren; wij zijn lange mensen (1.84 en 1.87) en hebben dus een flink bed nodig, maar dat was hier niet, de voeteneinden zaten ons dwars, en het was te smal. (we weten wel dat dit voor jullie ook een noodgreep was, ivm vol zijn van jullie eigen huis, maar we melden het toch maar even.) Maar over het hotel zelf, en de gastheer/.vrouw, niets dan lof. Tot zover mijn evaluatie, en nogmaals dus onze hartelijke dank.

  Hartelijke groet, Anne Piebenga Beetsterzwaag

  Toevoeging Hannibal Reizen: Het hotel in het laatste dorp is inmiddels vervangen door en uitstekende chambres d’hotes.

 • Marry en Inge

  Hoi Frank en Johan,

  We zijn net terug uit de Elzas, waar we hebben kunnen genieten van al het goede dat die prachtige streek te bieden heeft: de voortreffelijke keuken van het hotel, waar Anne Rose de heerlijkste gerechten verzorgt, de verrukkelijke wijnen en kazen die het land voortbrengt en dan natuurlijk het landschap: weidse vergezichten en beschutte bossen waar we doorheen getrokken zijn. En altijd weer die hartelijke Elzassers en die mooie mengeling van de Franse en Duitse cultuur. Een prima stek!!! M & I

 • Johan en Leny Groen

  Hallo Johan en Frank,

  We zijn gisteren uit de Elzas teruggekeerd en om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat een toplocatie! We zijn gastvrij ontvangen, het eten was iedere dag geweldig en de omgeving schitterend.vWe hebben op één tocht na (nr 6) alles gelopen. Voor tocht 6 was het weer niet optimaal. Daarvoor in de plaats hebben we twee routes gelopen die Anne Rose ons aanbeval. En dat waren ook prachtige wandelingen met mooie vergezichten. Wellicht aanleiding om ook in het programma op te nemen?n het kort: route 1 start bij het Lac Noir dan naar Lac Forell, om het meer heen, omhoog naar het plateau Gazon de ….?….., halverwege naar rechts richting Lac Blanche en daarna afdalen naar Lac Noir. Alles bij elkaar ca 4 uur. En daar weer taart eten. Route 2: Rijden (via het pittoreske Equisheim) naar het plaatsje Westhallen. Vandaar lopen over een hoogvlakte naar een kapel op de top van … (rode driehoekmarkering) en daar nagenoeg keren en terug via rode ruitmarkering. In totaal ca 3,5 á 4 uur.Beide routes zijn redelijk makkelijk te doen maar m.n. route 1 is een aanrader. Tot slot hebben we bij 2 beschrijvingen van de tochten nog een onjuiste cq onvolledige vermelding geconstateerd. In de bijlagen is de aanpassing / aanvulling met geel gemarkeerd. Bij route 2 zijn we bij de abri rechtdoor naar beneden gegaan (bordje met gele kruis + aanduiding richting Munster gevolgd) Rechts naar beneden bestond niet, het pad ging omhoog en was naar beneden op het eerste gezicht dus niet mogelijk. We hadden natuurlijk ook op de kaart moeten kijken maar de verleiding van het bordje was blijkbaar te groot.

  Terug ziend op een geslaagde wandelweek, zeker voor herhaling vatbaar, doen we jullie de hartelijke groeten, Johan en Leny Groen