Individuele wandelvakantie Rhön trektocht Duitsland


Individuele wandelvakantie langs meerdere accommodaties
Deze reis kan ook door één persoon alleen worden geboekt
Reissom: vanaf € 1040 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Type reis: trektocht, 8 dagen (7 nachten)
Honden zijn helaas niet welkom in de accommodaties
Reisperiode: Dit arrangement kan geboekt worden van begin april tot eind oktober

Boek deze reis »

Bestemming >>
Overzicht van de wandelingen >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

De Rhön, land van vergezichten

In het hart van Duitsland, op het drielandenpunt van Bayern, Hessen en Thüringen, ligt de Rhön. Dit gebied, dat van oorsprong vulkanisch is, is nu een open cultuurlandschap. Het bestaat uit een hoogvlakte waaruit heuvels van basalt oprijzen. Wie op een van deze hogere punten de blik laat rondgaan, ziet rondom groene wouden, met borstelgras bedekte bergweides en donker afstekende hoogveengebieden. De hoogste toppen reiken tot boven de 800 meter en de Wasserkuppe is met zijn 950 meter het hoogst. Vanaf de hoogvlakte stromen bergbeekjes naar de dalen waar ze uitkomen in de grotere rivieren Fulda, Werra en Saale. Sinds 1991 draagt de Rhön de titel ‘Biosfeerreservaat’. De UNESCO verleent deze kwalificatie aan regio’s waar de ecosystemen beschermd worden. Het doel is de conservering van natuurlijke bronnen en ontwikkeling met elkaar in evenwicht te brengen.

Trektocht door de Rhön

U volgt een lange afstandswandelpad dat de Rhön van zuid naar noord doorsnijdt. De wandelweek begint in Gersfeld, een stadje dat aan de Fulda ligt. Voordat u aan de trektocht begint, maakt u eerst een rondwandeling vanuit Gersfeld. De volgende dag begint met een klim naar de hoogste berg, de Wasserkuppe (950m). Vanaf dit uitzichtpunt ziet u in de verte al de volgende basaltrots uit het landschap steken, de Milseburg. De dagen erna loopt u via Gotthards naar het stadje Tann, dat aan de rivier de Ulster ligt. Na Tann passeert u de voormalige grens met de DDR en wordt het landschap woester. Een brede zone langs deze grens is niemandsland geweest, waar de natuur lange tijd haar gang kon gaan. U loopt er door onontgonnen terrein en overal zijn nog de sporen van de recente geschiedenis zichtbaar. De laatste dag wandelt u terug naar Gersfeld. Vrijwel elke dag kunt u kiezen tussen een lange en een korte variant van de wandeling. Per dag lopen de hoogteverschillen uiteen van 350 meter tot ruim 750 meter. De langste tocht is de laatste, deze is ongeveer 25 km en duurt ruim 5h30 uur. Maar deze tocht kan ook een flink stuk ingekort worden.

Overzicht van de wandelingen

Uw gastheer/gastvrouw zorgt voor het vervoer van uw bagage naar de volgende etappeplaats. U draagt een dagrugzak met spullen voor onderweg.

Dag 1
Aankomst in Gersfeld.
Overnachting in Gersfeld.

Dag 2
Rondwandeling vanuit Gersfeld.
Lange variant: 5h15, 20 km, ↑↓ 625 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 4h30, 17½ km, ↑↓ 575 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Gersfeld.

Dag 3
Wandeling van Gersfeld naar Milseburg.
Lange variant: 4h30, 17½ km, ↑ 790 m, ↓ 750 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h10, 11½ km, ↑ 315 m, ↓ 730 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Milseburg.

Dag 4
Wandeling van Milseburg naar Gotthards.
Lange variant: 4h45, 20 km, ↑ 510 m, ↓ 685 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 3h15, 13½ km, ↑ 300 m, ↓ 475 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Overnachting in Gotthards.

Dag 5
Wandeling van Gotthards naar Tann.
Looptijd: 4h00, 16 km, ↑ 350 m, ↓ 340 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Tann.

Dag 6
Wandeling van Tann naar Ellenbogen. Daarna transfer terug naar Tann.
Lange variant: 5h15, 22 km, ↑ 640 m, ↓ 215 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 4h00, 16 km, ↑ 365 m, ↓ 125 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Tann.

Dag 7
Transfer naar Ellenbogen of Schwarzes Moor of Schornhecke. Vervolgens wandelt u van een van deze plaatsen naar Gersfeld.
Lange variant: 5h30, 25 km, ↑ 390 m, ↓ 700 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Midden variant: 3h45, 18 km, ↑ 280 m, ↓ 580 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 2h00, 9½ km, ↑ 125 m, ↓ 450 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Overnachting in Gersfeld.

Dag 8 Vertrek uit Gersfeld na het ontbijt.

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Verblijf en prijzen

Het verblijf

Tijdens deze trektocht verblijft u in meerdere hotels. In alle hotels kunt u kiezen uit enkele vastgestelde menu’s. Er is keuze uit kamers met een tweepersoonsbed of twee aparte bedden. Boekt u een kamer met twee eenpersoonsbedden; in Duitsland wordt onder eenpersoonsbedden meestal verstaan: één grote ombouw, met twee matrassen en twee dekbedden. Wenst u absoluut twee bedden die uit elkaar staan, geef dit dan aan op het boekingsformulier onder opmerkingen. Wij bekijken vervolgens wat mogelijk is. Er zijn ook eenpersoonskamers. Alle kamers hebben een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet.

Prijzen 2024

U kunt deze reis boeken van begin april tot eind oktober. Het arrangement bestaat uit minimaal zeven overnachtingen en kan met een onbeperkt aantal dagen worden verlengd. Er is geen vaste dag van aankomst. De reissommen zijn per persoon, met verblijf van twee personen op een kamer.

Tweepersoonskamer € 1040
Eenpersoonskamer € 1220

Inbegrepen

 • verblijf op basis van volpension (ontbijt/lunchpakket/diner)
 • vervoer van de bagage
 • in programma genoemde transfers
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen en kaartjes van de wandelingen
 • GPS-gegevens van de wandelingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • consumentenbijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Praktische informatie

Hoe komt u er?

Per auto:
De afstand van Utrecht naar Gersfeld is ongeveer 495 km, vanaf Brussel naar Gersfeld is ongeveer 510 km. Na boeking ontvangt u een routebeschrijving.

Per trein:
De reis per trein duurt ruim 5 uur. Er rijden dagelijks meerdere directe ICE-treinen van Amsterdam en Brussel naar Frankfurt am Main. Ook tussen Frankfurt en Fulda rijden veelvuldig treinen. In Fulda stapt u over op de trein naar Gersfeld.

Culturele uitjes in de omgeving

Wie met de eigen auto naar de Rhön rijdt, kan ook vanuit Gersfeld de mooie steden in de omgeving bezoeken, zoals de barokstad Fulda en het kuuroord Bad Kissingen. Vanuit Gersfeld kunt u ook per trein naar Fulda reizen.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

49 gedachten over “Individuele wandelvakantie Rhön trektocht Duitsland

 • Tom en Stijn

  We hebben net deze reis achter de rug. Deze voldeed volledig aan onze verwachtingen en meer! Alles was goed geregeld en we werden in alle accommodaties goed ontvangen.
  Gedurende de hele trektocht zijn we verschillende mooie uitzichten tegengekomen. Persoonlijk vinden we het een groot voordeel dat er veel bankjes en hutjes op de route staan. Hierdoor kan je extra lang van de uitzichten genieten!
  Wij hebben een combinatie gebruikt van de routebeschrijvingen en de GPS-gegevens om de route te volgen. Op grote delen van de route zijn er ook duidelijke bewegwijzeringen op de verschillende splitsingen. Dit alles zorgde ervoor dat de route eenvoudig te volgen was.
  Zeker een aanrader!

 • Jan en Anneke van de Bijl

  Dag Frank,
  We hebben een fantastische vakantie gehad in het Rhongebergte! Heerlijk wandelweer en prima hotels om te overnachten.
  Elke keer weer een verrassing: waar gaan we slapen en wat gaan we eten. Alles was prima geregeld.op de derde wandeldag kwamen we in Gotthards; eigenlijk wilden we eerst wat drinken op het terras, maar de waard zei, dat ze nog middagpauze hadden en dat het terras pas om 5 uur open was. Dus eerst maar douchen. Later mochten we eten wat wilden, er was een ontzettend lieve leuke serveerster en het eten was verrukkelijk. De volgende morgen stonden de lunchpakketten al klaar!
  Bij het steakhouse was alles XXL: ook het eten: een grote kop soep, een flink stuk vlees en een welkom met ijs! De tweede dag heb ik maar koffie genomen als dessert! Overigens waren de mensen ontzettend vriendelijk. De laatste dag, weer terug naar Gersfeld, hebben we ons af laten zetten in Frankenheim bij de kerk. Die dag hebben we 20 km gelopen, 25 km vonden we wat lang en 18 eigenlijk te kort..
  In hotel Sonne was het weer heel gezellig. Bij dit arrangement hoorde niet meer een lunchpakket op de laatste dag, maar na mijn vraag, mochten we “rűhig” nog een broodje meenemen voor onderweg. Super!

 • Annelies en Alewijn

  We hebben genoten van de prachtige en lieflijke omgeving. Wat een rust. De reis was uitstekend georganiseerd, met tekst, kaarten en GPS kon je niet verdwalen. De trajecten waren prima te doen, goed om te weten dat je zo nodig de route kan inkorten. De verzorging in de hotels was goed. En indrukwekkend om door een stuk geschiedenis te lopen bij het traject langs de oude grens met de DDR.
  In 2009 maakten we de trektocht door de Chartreuse bij jullie. Wie weet komen we nog eens terug.

 • Jan en Ellen

  We hebben mooie wandelingen gemaakt in de Rhön. Het landschap van de Rhön is afwisselend: bossen, velden, hier en daar een dorp, brede paden en soms glibberen over stenige bospaadjes. Een thermosfles koffie mee is een aanrader, want de wandelingen komen zelden door een dorp waar gelegenheid is om een kop koffie te drinken. We hebben het contact met Hannibal als plezierig en adequaat ervaren en houden hen zeker in het achterhoofd als we weer eens een weekje in Europa willen wandelen!
  Jan en Ellen

 • Monique en Hanny

  Beste Frank en Johan,

  We zijn vandaag teruggekomen van een prachtige wandelweek. De routes waren weer erg mooi, de beschrijvingen prima ook. De hotels vonden wij over het algemeen goed, hotel Rhönhof wat minder. Misschien aangeven in de omschrijving dat het goed is om ook cash geld mee te nemen – misschien naïef, maar ik dacht echt dat je in Duitsland overal met de kaart kan betalen. Lukt dus niet in elk hotel, en lang niet in elk dorp is een pinautomaat.

  Reactie Hannibal Reizen: het is opvallend hoe onze gasten een hotel ervaren. De ene keer horen we dat Rhônhof goed is, de andere keer wordt dit hotel als minder ervaren. Het is overigens ook moeilijk om voor een trektocht hotels te vinden die allen aan de verwachtingen van de gasten voldoen. De opmerking over cashgeld nemen we op in onze reisinformatie

 • Jan Geert

  In juli 2020 hebben we een individuele wandeling door de Rhön gemaakt (8 dagen arrangement). Dat is ons uitstekend bevallen. Verrassend mooi en rustig gebied met overwegend leuke wandelpaden. Twee hotels bleken in deze periode gesloten maar dit is door Hannibal perfect opgelost door het arrangeren van langere verblijven in andere hotels in combinatie met personenvervoer vanaf die hotels naar de finishplaats van de vorige dag. Dit werd zonder problemen door de hotels uitgevoerd. Al onze drie hotels waren erg aangenaam. Zowel qua verblijf, ontbijt, lunch pakket en diner. Allen hadden zo hun eigen charme. En we werden altijd vriendelijk onthaald.
  Kort samengevat; een heerlijke week, we kunnen het ieder aanbevelen!
  Jan Geert

 • Evelyne van Wijk

  Beste Frank en Johan,

  We hebben een super mooie trektocht achter de rug. Het landschap en de wandelingen waren verrassend mooi en goed te doen. Een streek om terug te komen. We hadden dan ook prachtig wandelweer. Echt super om onze zomervakantie zo te beginnen. Verder hadden we slechts drie hotels als overnachtingen, waarschijnlijk als gevolg van Corona. De eerste twee nachten en de laatste in hotel Gersfelderhof. Prima hotel en goede verzorging. De derde en vierde nacht zaten we als enige gasten in hotel Milseburg. De laatste verf was net droog na een brand, maar super lekker eten en heel gastvrij.
  Deze trektocht een echte aanrader.

  Vriendelijke groet, Evelyne en Philip

 • Karla

  Beste Frank

  De hotels waren zeker ok. De laatste dag hebben we in Gerstfeld een zeer grote kamer gekregen, wat wel leuk was nadat we 25 km in de regen stapten.
  Het Lothar Mai-Hous was inderdaad zeer mooi en de receptionist van het Eisenacher Hous was de vriendelijkste.
  Het pension was iets minder omdat er op dat moment werken bezig waren en de dag van vertrek moesten we wachten tot 10 uur alvorens de hoteleigenaar ons kon vervoeren. Er moest nog een verzekeringsagent langskomen…maar wek begrip voor de situatie. Er was ook geen sauna en dat vonden we jammer.
  De GPS route heeft ons goed geholpen en we zijn niet verloren gelopen. Een zeer mooie streek.
  Het gehele pakket is echt wel in orde.

  Vriendelijke groeten
  Karla

 • Floor

  Wat een mooie reis hebben we gemaakt. Onverwacht verrassend prachtig daar in de Rhon. Alles top geregeld, van overnachtingen tot bagagevervoer en routebeschrijvingen. We zijn niet super geoefende wandelaars, maar deze tochten vonden we goed te doen en zeker omdat er een keuze is in lengte van routes. Dat alles met het mooiste wandelweer in een hele rustige omgeving.

 • Klaas

  We hebben een fijne wandelvakantie gehad in dit gebied. Medio juli bloeiden alle bermen. Het klopt dat de route naar het Eisenacher Haus flink begroeid is. Het voormalig Ddr patrouillepad wordt minder belopen dan de rest van de paden. Terughoudend maaibeleid. Volgens de hotelmanager van het Eisenacher Haus (onze favoriet) wordt het na de bloei gemaaid. Wij beliepen het in de tweede week van juli en het was nog te doen. Overigens is het fijn al die kaarten en routebeschrijvingen. Zo is het mogelijk het af en toe net even anders te doen. Een fijne fikse wandelreis gewenst voor ieder na ons.

 • Chris Bakker

  Beste Hannibal reizen,

  Een goed verzorgde vakantie. Wat een rust, ook al is het het begin van de vakantieperiode, ik kwam weinig wandelaars tegen. Een afwisselend en mooi gebied. Goed beschreven. De GPS bestanden zijn heel handig: verkeerd lopen hoefde niet.
  Over de route heb ik bij dag vijf en zes een tweetal opmerkingen:
  dag 5: het gedeelte over het grenspad, waar afgeweken wordt van de Hochrhöner, is landschappelijk bijzonder, maar wordt weinig gelopen: je moet je een weg banen door hoog gras. Op de dag dat ik hier liep was dit kletsnat door regen en dauw., Wanneer het niet verder onderhouden wordt groeit groeit dit pad langzamerhand dicht.
  dag 6: vanaf de gebouwen van het Schwarzes Moor loop je twee kilometer langs de weg, een minder interessant stuk en op zondag was er druk autoverkeer (op de hele tocht de enige keer dat het auto-geluid hinderlijk was!). Een alternatief zou kunnen zijn om op het punt waar je naar links gaat op een verharde weg om bij de parkeerplaats van het Schwarzes Moor uit te komen, niet naar links te gaan, maar om het pad rechtdoor te blijven volgen: je komt dan halverwege uit op het stuk langs de weg.

  Reactie Hannibal Reizen: we gaan ons beraden over route 5 en 6.

 • Ben Helming

  Beste Frank,

  Hierbij enkele opmerkingen/verbeteringen mbt de routeteksten.
  Dag 1. Tweede alinea. ‘Bij de splitsing rechtdoor naar Himmeldunkberg (nog altijd route 1)’.
  De markering ‘route 1’ staat niet bij de splitsing maar ca 100 m verderop.
  Laatste alinea: pad is niet geasfalteerd.

  Dag 2.Eerste alinea: bankje heeft weer een zitting.

  Dag 3.Het hotel is op woensdag tussen 14.00 en 17.00 uur gesloten. (Gelukkig kwam er na een tijdje wachten iemand vh hotel aan).

  Dag 4.Zevende alinea. De zwarte pijl is niet aanwezig, maar op korte afstand staat zeer goed zichtbaar 4x de markering vd Hochroner.

  Hoop jullie hiermee van dienst te zijn.

  Overigens zijn we erg tevreden over de organisatie vooraf en tijdens de wandelingen.

  Vriendelijke groet,
  Ben Helming

  Reactie Hannibal Reizen:
  De opmerkzaamheid van onze gasten houdt de routes actueel. Wij stellen het zeer op prijs dat wandelaars wijzigingen/fouten aan ons doorgeven.

 • Ger en Truus

  Goede morgen
  Wij hebben van een fantastische wandelvakantie genoten Ondanks dat we de eerste twee dagen in de regen en onweer hebben gelopen en als twee verzopen katten in het hotel terug kwamen, zijn we goed opgevangen door het personeel van het hotel.
  We zijn tevreden over de hotels en de service De wandelingen waren goed te doen en mooi Fijn dat we steeds aan de rand van een bos konden lopen met prachtige uitzichten.
  Dus we gaan zeker nog een keer boeken Als we een wandelreis vinden die niet al te hoog is Bedankt voor deze reis
  Hartelijke groet Ger en Truus

 • Jan en José

  Beste Hannibal Reizen,

  Wij hebben erg genoten van de mooie wandelingen. De hotels waren goed en iedereen was vriendelijk. Het eten was ook voor ieder wat wils. Wij hebben een kanttekening. De wandeling naar Eisenacher Haus viel ons tegen. We liepen een hele lange weg door het hoge gras waar ook brand netels tussen zaten (over de oude grens).Het was ook warm dus veel ongedierte. Dit was een alternatieve route voor de Hochrhoner. Al met al de andere wandelingen waren echt fantastisch. Je liep van het ene plaatje naar de andere. We kijken er met veel plezier op terug.
  Met vriendelijke groet, Jan en José

  Beste Jan en José,

  Jammer dat u de ‘ruigere’ wandeling minder vond. Ik kan me voorstellen dat de brandnetels onaangenaam zijn.
  We hopen u in de toekomst weer op een van onze reizen te mogen begroeten.

 • Ingrid

  Onze vakantie voldeed volledig aan de verwachtingen: prachtig landschap, wandelingen van de juiste lengte en prima accomodaties. Vooral de gps-route was handig in geval we enige twijfel hadden of we nog op het rechte pad waren.
  Hotel Eisenacher Haus was op zich prima maar de eigenaar (?) achter de receptie was niet erg klantvriendelijk. De uitleg over het eten (buffet die avond) was onduidelijk en hij was niet geneigd om ook maar iets meer uit te leggen. Onze vraag de volgende ochtend over het lunchpakket kreeg een dito antwoord, uiteindelijk bleek dat we dat zelf konden klaar maken bij het ontbijt. Dat betekende weer terug, iemand zoeken die tijd had en die uiteindelijk twee flesjes water en 1 plastic zakje tevoorschijn toverde. Tegen die tijd waren de broodjes op en moesten weer wachten op aanvulling. Allemaal geen drama maar wel in contrast met de proactieve service in de andere hotels.

  Reactie Hannibal Reizen :
  Wat jammer dat u niet vriendelijk te woord werd gestaan. Uw ervaring verbaasd ons wel. Wij verbleven namelijk afgelopen mei met een groep in dit hotel. De meeste gasten vonden de medewerkers en eigenaar van dit hotel de meest vriendelijke en attente mensen. Zo zie je maar. We houden het er maar op dat ie zijn dag niet had, maar geven desondanks uw ervaring door aan onze contactpersoon ter plaatse.

 • Anneke

  Wandelen in de Rhön is ontspannen. Het glooiende landschap vraagt geen al te grote inspanningen, de vergezichten zijn adembenemend en begin mei staat de hele Rhön te bloeien dat het een aard heeft. Voedselarme weiden die geel zien van de paardenbloemen, maar bij nadere beschouwing een heel palet van voorjaarsbloemen blijken te bevatten inclusief orchideeën, oude vruchtbomen en andere bloesems, het frisse groen van de loofbossen en de kleine rode kaarsjes in de sparren: de hele natuur vierde feest en wij waren getuige.
  De Rhön is dunbevolkt en dat betekent dat de stilte alleen onderbroken wordt door het gezang van de vogels, de leeuwerik voorop. Dit alles is balsem voor de ziel van een stedeling.
  Kortom, een aanrader voor wie afwisselende wandelingen wil maken door bossen en open cultuurlandschappen en de Duitse kookkunst voor lief neemt. Taarten bakken kunnen ze gelukkig als de beste, dus dat maakt veel goed.

 • Hilde

  Een heerlijke wandelreis, niet al te ver weg, makkelijk te bereiken met trein of auto en toch ‘een heel andere wereld’. Ik heb genoten van goed georganiseerde wandelingen. Bedankt weer voor deze fijne week!

 • Helen

  De reis naar de Rhön is een prima wandelbestemming. Ook met de trein uitstekend bereikbaar. De ruimte, dan besef je weer hoe groot Duitsland eigenlijk is. In de heuvels vindt bijvoorbeeld nog extensieve landbouw plaats, met een paar koeien en kalfjes in de wei. Heel ontspannend. De weides vol met paardebloemen en pinksterbloemen leken niet uitgebloeid te raken. In de bossen bloeiden ook veel bloesembomen.Het leuke van duitse bossen is dat loof- en dennenbomen combineren. Dat lijkt mij in de herfst ook voor prachtige wandelingen te zorgen. De verschillende accommodaties hadden ieder hun eigen charmes. De wandelingen, uitstekend gemarkeerd, vond ik afwisselend. De wandelweek is mij heel goed bevallen.

 • Yvonne

  Wat een prachtig wandelgebied heeft Hannibal aan ons getoond. Zo afwisselend in mooie bossen, veengebieden en uitgestrekte weiden, vol met paardebloemen, pinksterbloemen en sleutelbloemen. Ook een extra beleving voor mij was dat we een trektocht maakten, waarbij we een aantal keren direct uit ons hotel weer ons pad vervolgden of naar ons hotel toeliepen. Zo hebben we een mooi en stil stukje van Duitsland kunnen beleven. En het gebied staat er bekend om dat de rode wouw er verblijft. Want wat een indrukwekkende vogel is dat en hij toonde zich op meerdere dagen aan ons! Dit gebied is een echte aanrader als je van stilte, ruimte en lekker wandelen houdt. De paden zijn goed begaanbaar en daardoor kun je de omgeving geheel in je opnemen. Volgens mij is dit ook een prachtig gebied om in de herfst te bezoeken.

 • Esther

  Ik heb in de eerste week van mei met een groep deze reis gedaan. Het was een heerlijke vakantie. De Rhön is een natuurgebied op de grens van het oude Oost- en West-Duitsland. Het is een mooi glooiend landschap, dat door Unesco als Biosfeerreservaat erkend is. En dat is er ook aan af te zien, veel groen, veel mooie vergezichten, en begin mei veel paardenbloemen, ook seringen en nog allerlei andere bloemen waarvan ik de namen niet weet. Het is een heuvellandschap, dus je hoeft niet al te veel te klimmen en te stijgen: wel zo fijn! Behalve kleine gehuchten is er gelukkig weinig bebouwing (geen lelijke industrieterreinen of snelwegen, etc.). Een hele goede plek dus om tot rust te komen en te genieten van de natuur en het wandelen. Uiteraard heeft Hannibal geregeld dat de wandelingen vrijwel uitsluitend over paden en grindwegen gaan en vrijwel nooit over asfalt. Zoals gebruikelijk was alles weer superprima geregeld door Frank en Johan. Ook fijn is dat dit gebied niet zo heel ver weg is: 500 km met de auto is prima te doen. Ik was met de trein, 9 uur vertrek in Amsterdam en 17 uur aankomst in Gersfeld. Ook prima en als je vroeg boekt plm. 90 euro (ik neem aan dat een pick-up op het station van Gersfeld ook geregeld kan worden). Mij lijkt dit ook een optie als je wat korter dan een week zou willen wandelen. Alle accommodaties waren uiteraard ook in orde. Op de laatste wandeldag (terug naar Gersfeld) is na plm. 2,5 uur midden in de natuur lopen voor de natuurgenieters een klein café (met taart) en een toeristisch winkeltje waar je streekproducten en souvenirs kon kopen, zoals honing, jam, sokken gebreid van de wol van Rhön-schapen en kaarten. In Gersfeld is een grote supermarkt (let op, de andere hotels zijn niet in dorpjes, dus daar kan je geen boodschapjes te doen).
  Esther

 • Wim Smeets

  Fraaie, gevarieerde wandelingen, goede hotels met copieuze ontbijtbuffetten en zeer vriendelijk personeel. Kortom, wat wil je als wandelaar nog meer?
  Wim Smeets

 • Henk en Alie

  Al veel wandelvakanties met Hannibal gedaan. Altijd goed, ook nu weer. Hoewel wij nog een goede conditie hebben, maar de jaren toch beginnen te tellen, 70+, was dit een heerlijke week. Wandelen in een prachtig heuvelachtig open landschap. Wat een ruimte, je vraagt je dan af waarom wonen we nog in Nederland. Maar daar wonen is natuurlijk wel iets anders!! We hebben genoten van alle.
  Hartelijke groet van Henk en Alie

 • Mon en Nicole

  Pas terug van een trektocht in de Röhn, en nog aan het nagenieten. Er zijn van die reizen dat alles klopt, de wandelingen, het steeds wisselende landschap, de hotels, het eten, het weer. De Röhn is wondermooi en nog heel puur, ook het vroegere Oost-Duitsland heeft ons aangenaam verrast. Als je volop wil genieten op reis en niet stresseren, dan kunnen we de trektocht in de Röhn warm aanbevelen.

  Reactie Hannibal Reizen: Beste Mon en Nicole, dank je wel voor het hartelijke bericht.W e zien jullie graag terug op een volgende Hannibal wandelvakantie.

 • Rob Hardewijn

  Rob Hardewijn
  Ik heb samen met mijn vrouw deze wandelroute in het voorjaar (mei) gelopen. Afstanden per dag zijn prima te doen. Vergezichten zijn adembenemend. Pensions en hotels zijn van goede kwaliteit, het hotel Eisenacher Haus in voormalig oost-duitsland was heel bijzonder. Kortom, een aanrader.
  Vriendelijke groet, Rob Hardewijn.

  Reactie Hannibal Reizen: Beste Rob en Carla, het was leuk om jullie na 8 jaar weer te zien. Graag tot ziens!! Hartelijke groet Frank

 • F.E. Toet

  Arrangement 6 dagen / 5 nachten
  Prachtige streek, mooie wandelingen, beschrijving goed, er staan wel kleine fouten in.
  Hotelkamers prima, lekkere bedden, veel ruimte, prettige doucheruimten.
  Ontbijt steeds prima verzorgd, lunch pakketten ok, avondeten karig aanbod.
  Eisenacher Haus gunstige uitzondering: lekker veel groenten!

  Reactie Hannibal Reizen: Beste meneer/mevrouw Toet, hartelijk dank voor uw bericht in ons gastenboek. Om de wandelingen up to date te houden is het voor ons belangrijk te weten waar er volgens u kleine fouten in de wandelbeschrijvingen staan. Wij horen graag van u. Graag tot ziens op een volgende Hannibal wandelvakantie.

 • Jeltje van Dijk

  Eind juli heb ik 3 dagen alleen gewandeld in het Röhn gebied. Eigenlijk omdat mijn eerste keus bestemming in Frankrijk, niet meer beschikbaar was. Het was een prachtige ervaring. Het gebied is erg mooi en afwisselend. Wat ik me vooraf niet gerealiseerd had is dat de wandeling voor een deel over de grens tussen voormalig oost en west Duitsland leidde. De beschrijving was accuraat en het grootste deel van de tocht was ook bewegwijzerd. Het is een heerlijk gevoel dat je na een lange tocht ergens verwacht wordt, bagagevervoer en dergelijke was uitstekend geregeld. Ik verwacht zeker nog eens te boeken via Hannibal reizen.

  Reactie Hannibal Reizen: Beste Jeltje van Dijk, Duitsland heeft evenals Frankrijk inderdaad ook mooie wandelgebieden. Wij hopen u in de toekomst weer als gast te mogen groeten, in Duitsland, Frankrijk of een van onze andere bestemmingen.

 • Agnes en Leo

  Hallo Frank en Johan,
  we zijn weer terug van een prachtige trektocht door de Rhön . het gebied was bij ons onbekend, maar wat een prachtig gebied om te wandelen. Een mooi glooiend, open landschap met prachtige natuur.
  De routes waren precies goed van afstand, wij hebben ze met behulp van een GPS apparaat gelopen, en zijn dus geen enkele keer fout gelopen. De tracks waren perfect. De hotels waren prima en altijd zeer netjes met ruime kamers. Deze tocht is een absolute aanrader voor alle wandelaars.
  Wij gaan zeker nog de andere wandelvakanties van Hannibal bekijken !
  Tot de volgende keer Frank en Johan.

  Hannibal Reizen: Hallo Agnes en Leo, fijn te lezen dat jullie weer een mooie wandelvakantie via ons gemaakt hebben. En we zijn erg blij met de foto’s. We hebben er een aantal op de site geplaatst! Graag tot ziens. Hartelijke groeten Frank

 • Lian

  We hebben een heerlijke wandelvakantie achter de rug. Met z’n vieren 3 dagen gewandeld met zeer goed uitgezette routes! We hadden een Garmin mee en de routebeschrijving van Hannibal en niet 1x fout gelopen!
  Alle hotels waren super en het personeel erg aardig!
  Er was niet zo veel te beleven in de dorpjes, overal was er een rustdag en weinig gasten in de hotels. Maar met het spel KEZEN en een goed glas wijn, zijn we de avonden prima doorgekomen!
  Reizen met Hannibal is zeker aan te bevelen!! Dank voor de service en de duidelijke beschrijvingen namens Willy, Marjon, Mieke en Lian

  Reactie Hannibal Reizen
  Beste dames, wat leuk om te lezen, mooie wandelingen en ’s avonds ook veel plezier, klinkt allemaal heel gezellig. Tot een volgende keer. Hartelijke groet, Frank

 • Willy van Etten

  Mijn eerste ervaring met een wandelreis was erg goed en zeker voor herhaling vatbaar.
  Wandelingen in een mooie omgeving en elke dag weer een goed hotel.
  Genoten van de rust en de mooie natuur.
  De routes waren goed te volgen en met een goede conditie en weinig wandel ervaring ook makkellijk te lopen.
  Deze reis is zeker aan te bevelen en de organisatie “Hannibal” zou ik voor een volgend wandelavontuur zeker raadplegen.

  Reactie Hannibal Reizen: Wat fijn om te lezen. Graag tot ziens op een volgende Hannibal wandelvakantie.

 • Eerde en Wilma

  We hebben een geslaagde wandelvakantie gehad. Begin mei 2017. Goed weer en prima uitgezette tochten. Een aanrader voor wie twijfelt.

  • Hannibal Reizen

   11 juni 2017, Beste Ubbo, fijn om te lezen dat u een geslaagde vakantie heeft gehad. En hartelijk dank dat u dit gedeeld heeft via het gastenboek. Graag tot ziens op een volgende Hannibal wandelvakantie. Frank de Jong, Hannibal Reizen

 • Kievithof Plus

  Het Rhongebied in Duitsland, nooit van gehoord maar wat een prachtige streek is dat! Met acht vrienden hebben we twee weken geleden een prachtige tocht gemaakt. Begonnen in Gersfeld, op de markt met koffie en gebak maar al snel de wandelschoenen aangetrokken. Het weer was fantastisch maar de uitzichten vanaf allerlei bergtoppen zo mogelijk nog mooier. De onderkomens waren prima geregeld, vriendelijke ontvangst en goed eten. De routebeschrijvingen, op een paar piepkleine dingetjes na, weer zeer zorgvuldig. Het vervoer van de ene naar de andere plaats voor bagage, en soms onszelf, was weer tot in de puntjes geregeld. Ik denk dat we dit gastenboek maar eens goed gaan bekijken om te beslissen wat onze volgende bestemming gaat worden. Na de Elzas, de Serra Montsant en de Rhon, hopen wij op weer zo’n fantastische wandelvakantie.

 • Martin Harmse

  Beste mensen,

  Heerlijke tocht gehad, erg relaxed hier, routes zelf iets langer gemaakt, weinig andere lopers behalve bij de wasserkuppe&mooren.

 • Jaap en Joekie

  We hebben net een wandelvakantie achter de rug in het Hessense deel van de HochRöhn route. Gestart in Gersfeld en gelopen tot Tann. Mooi wandelweer, droog en niet te warm. Goede hotels (ook lekkere bedden!) en prima maaltijden. Gastvrije ontvangst en mooie wandelroutes. Wat een prachtig gebied is dit om te lopen. Mooie vergezichten af en toe afgewisseld door een bos.Op de terugweg Fulda aangedaan, was ook mooi. We hebben genoten.

 • Henny en René

  Hoi Frank en Johan, hierbij onze bevindingen van de Rhön trektocht van mei j.l. De rondwandeling vanuit Gersfeld was mooi, het verblijf in hotel Horizont is ons redelijk goed bevallen, een ruime kamer, een hartelijke hotelier en redelijk eten . De route naar Milseburg was mooi die we zonder problemen hebben gelopen. In Hotel Milsenburg waren we de enige gasten. Mooie ruime kamer en goed eten. De kamer in hotel Rhönhof was oké. Het eten was redelijk, er was keuze uit drie maaltijden. De etappe naar Tann is ook een mooie route en nu met aardig weer! De beschrijving was oké, alleen dachten wij dat Habelstein en Habelberg omgewisseld waren want de wegwijzer voor het dorp gaf dat aan. Het eten in het hotel was lekker, tegen bijbetaling konden we van de kaart eten en dat beviel ons goed. Ook tijdens de etappe naar het Eisenacher Haus hield het weer zich goed, de tocht was, op het enigszins unheimische stuk over de grens na, de moeite van het wandelen zeker waard. Het eten was prima, een lopend buffet met veel keus zonder bijbetalingen. De etappe naar Gersfeld heeft mooie uitzichten! Een beetje regen onderweg deerde ons niet, de vaart zat erin, ook door de goede bewegwijzeringen en de niet al te hoge temperaturen. Zelfs een biertje op het terras in Gersfeld stonden de weergoden ons toe. Wat hotel Horizont ons zou bieden wisten we natuurlijk al. Omdat het pinksteren was, zat het hotel wat voller en dat geeft ook wat meer sfeer. De heen en terugreis maakten we met de trein. Het bagagevervoer van en naar de diverse hotels is zonder problemen verlopen. In z’n totaliteit vonden we het best een geslaagde vakantie, uiteindelijk hebben we veel en gevarieerd gewandeld en genoten we van de mooie uitzichten. Het eten en de accomodatie varieerde per hotel wat te verwachten viel. Onze wandeltijden klopten veel meer dan ooit met die van jullie,meest iets erboven maar nooit eronder…
  Hartelijke groeten Henny en René

 • Roland Valgaerts

  Mooie wandeling in het heuvelachtige Duitse Rhon gebied.Afwisselend open landschap met mooie bosgebied. Hotels waar we logeerde waren meer dan in orde, goede keuken zeer vriendelijk personeel.Vooral hotel Horizon wil ik hier vermelden waar we 3 dagen logeerden.Ook super georganiseerd van Hannibal reizen. Kaarten en beschrijvingen waren zeer goed en duidelijk. (nogmaals bedankt voor de snelle oplossing voor het misverstand rond de lunch pakketten). Hannibal reizen zal zeker nog onze keuze zijn voor volgende reizen.

 • Paul en Corrie

  Samen met mijn vrouw een heerlijke individuele wandelvakantie gehad. De wandelingen waren perfect op papier gezet en de hotels en de verzorging waren goed. Tevens was het erg mooi wandelweer. Deze tocht is echt een aanrader. Paul en Corrie

 • Niek en Nienke Wieringa

  De reis in Duitsland (!) was een succes voor ons .Inspannend genoeg mede door drukkend vochtig , maar gehele week droog weer! Hotel Horizont had de beste keuken, de routes zijn goed te doen als je ook kaart kunt lezen. Fout in route Gotthards -Tann: bij 1h50 staat…… volgt dit naar links na 10 minuten bankje dit klopt : 10 min over asfaltweg klopt . Paal daar verdwenen (omvergereden en bordjes weg.. en daar moet je dan naar links (rechts kan niet). dus gewoon route volgen met markering Hochhöhner is al genoeg. Dorp Habelberg moet zijn : Habelstein. Dan weer correcties route Elters- Gotthards: regel 5: Bij richting paal kom je op route Hochrhöner . Klopt op zich maar vandalen(?) hebben bordjes van paal gehaald. Route volgen gaat verder dan wel goed (gele kentekens) . Ik zou het hierbij laten. Je komt goed uit bij de gedenksteen etc. Maar de kaartroute is dan pas juist als je het eerste stukje weg het rode weggetje volgt richting Harth. Op de kaart staat aangegeven een lusje rechtsom(blauw) die wordt aangegeven door her zwarte driehoekje in rechthoekig vlak. Dat is ook te doen. Slecht pad en zo dus iets om. Maar OK, daarna met gele kentekens kom je weer prima uit. Dit alles ter informatie.Nogmaals voor ons was het prima zo! We komen nog eens terug voor een volgende reis. Vriendelijk groet. Niek en Nienke Wieringa

  Toevoeging Hannibal Reizen: Beste Niek en Nienke, grote dank voor de opmerkingen. We zullen de correcties opnemen. En graag tot ziens op een andere Hannibal wandelvakantie. Hartelijke groeten, Frank, Hannibal Reizen

 • Stijn en Jeannet

  Wandeling door de Rhön is alweer de “zoveelste” ( ben de tel kwijt) trip via Hannibal. Na in geen 20 jaar meer in Dld geweest te zijn een hartverwarmend weerzien. Met Temperaturen boven de 30-33 gr een hele kluif die 130 km, maar de moeite waard. Limburg in het kwadraat: glooiende heuvels met hier en daar steile hellingen. Restanten van de oude DDR grenzen bieden opvallende verrassingen. Gastvrij volk daar, belangstellend, trots op de locale cultuur en verdraaid lekkere wijn, bier en eten:”Mann ist was mann isst”. Periode half juli was geen bal te doen, vakanties waren nog te beginnen. Wat een rust! Wij blijven fans voor een volgende reis….

 • Marco en Ellen

  Het voor ons, tot vorige week, nog onbekende Rhön-gebied was een fijne ontdekking. Prachtige wandelingen; afwisselend door velden en bossen. Hier en daar een aardig klimmetje, maar prima te doen voor redelijk getrainde wandelaars. Vooral de weidsheid van het landschap en de mooie vergezichten (als ze zich lieten zien in de mist) spraken ons aan. Heerlijk om alleen maar te hoeven lopen en te weten dat alles verder voor je geregeld is. En om na een lange wandeling vriendelijk te worden ontvangen in een gastvrij pension. Op deze manier vakantie houden is voor ons zeker voor herhaling vatbaar. Dank voor de goede organisatie! Met groet, Marco en Ellen

 • Gerard en Marijke

  De trektocht door de Rhon is ons zeer goed bevallen: wát een mooi en afwisselend gebied met iedere dag prachtige uitzichten, waaronder regelmatig velden vol bloeiende bloemen. Daarbij voert de wandeling voor een deel door een stuk Duitsland waar je geconfronteerd wordt met de roerige geschiedenis van de 20ste eeuw, de voormalige zonegrens.
  Wij vonden het Eisenacher Haus, een oud berghotel, bijzonder qua sfeer en ligging. En in hotel Horizont met haar ruime (en zeer schone) kamer, deden meneer Lamm en zijn vrouw hun uiterste best om het ons naar de zin te maken. Op de eerste dag bood het arrangement de mogelijkheid om bij de Wasserkuppe afgezet te worden en we zijn erg blij dat we daarvan gebruik hebben gemaakt. Allereerst omdat de rest van die wandeling voldoende uitdagingen bood, maar ook omdat er op de Wasserkuppe veel te beleven is. Je kunt er op een mooie dag naar het zweefvliegen en het paragliden kijken en van het prachtige uitzicht genieten. Bovendien bevindt zich daar het informatiecentrum van het nationale park Rhon, dat zeer de moeite waard is en volgens ons een uitstekende voorbereiding op de rest van de trektocht vormt.
  Bedankt voor de kennismaking met dit mooie gebied. We gaan vast nog een keertje terug!

  Gerard en Marijke

 • Marjolein

  Vorige week een prachtige wandel trektocht gemaakt door de Rhon. Volop door al het frisse groen en de bloemen, prachtige vergezichten! De accommodaties waren zeer divers, de ene keer in een leuk dorpje, de andere keer heel rustig. Voor ieder wat wils. De laatste dagen vielen wat in de mist en de motregen waardoor we de vergezichten moesten missen maar dan gaat de aandacht meer uit naar alles wat dichterbij is en dat was ook mooi. We kwamen alleen maar vriendelijke mensen tegen en ook de hoteliers waren zeer gastvrij en behulpzaam. De hotels waren prima en het eten heerlijk. De tochten zijn afwisselend wat pittiger of rustiger maar allen goed te doen hoewel we de eerste dag toch echt wel wat gevoelige spieren hadden van al het klimmen en dalen. Wij zouden zo weer gaan!

 • Peter en Desirée Stans

  Beste Johan en Frank,

  Onze vakantie in de Rhön is alweer voorbij, jammer genoeg! Want we hebben het erg naar onze zin gehad. Jullie hadden alles prima geregeld en de routes waren schitterend. Wat een veldbloemen overal, prachtig gewoon! En het was heerlijk rustig, we zijn bijna geen mens tegengekomen onderweg.De hotels waren allemaal prima en we kregen overal lekkere lunchpakketjes mee.In Tann kwamen we aan een gesloten deur: het hotel ging op zondag pas om 5 uur open. Maakte niks uit, het was goed weer en op het terrasje aan de overkant schonken ze een lekkere donkere Weizen!! Al met al hebben we een hele fijne vakantie gehad, voor herhaling vatbaar. Met vriendelijke groet, Peter en Désirée Stans.

  Toevoeging Hannibal Reizen: De opmerking over de openingstijd van het hotel op zondag in Tann hebben we inmiddels in de reisinformatie opgenomen.

 • Marianne en Pieter

  11:26 31-07-2012
  Tja, snel een wandelvakantie boeken. Frank en Johan lukt dat dus! Het is de individuele trektocht 8 dagen 7 nachten Rohn geworden. Net terug op 9 mei 2013. De mooiste week van het seizoen denken wij nu. Ontluikende natuur en de hele dag vogelgezang rondom. Geen mensen geen auto’s geen lawaai. Alleen wij samen tussen ontluikende beuken, fruitbomen en prachtige bloemen. Een heerlijke verzorging in alle hotels, Gasthofen, pensions etc. Je zou het iedereen wensen, maar de rust en de wandelingen met prima beschrijving en kaarten is ook wel wat. Jongens weer van harte bedankt en zeer aanbevolen aan andere wandelaars. Wel hebben wij de eerste rondwandeling vervangen door een bezoek aan Fulda.

  Marianne en Pieter

 • Arianne en Lauran

  Johan en Frank,

  We hebben wederom -5e keer Hannibalreis- genoten! Dit keer jullie nieuwe wandeltrip in de Rhon. Zelfs het weer was prima!

 • Chris en Wick

  We hebben heerlijk gelopen in het Rhon gebied. Mooie tocht, lekker wat hoogte verschil en vrijwel geen andere lopers tegengekomen. Wat een rust! Met als absoluut hoogtepunt het Lothar-Mai-Haus. Een prachtige hotel met een heerlijke sauna. Absolute aanrader.