Individuele wandelvakantie Scottish Borders standplaats Schotland


Individuele wandelvakantie van 8 dagen (7 nachten)
Deze reis kan ook door één persoon alleen worden geboekt
Reissom: € 514 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Type reis: u maakt wandelingen vanuit twee accommodaties
Honden zijn helaas niet toegestaan in de accommodaties
Reisperiode: dit arrangement kan geboekt worden van half april tot eind oktober

We adviseren u op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen via de officiële website van Buitenlandse zaken. Ook de websites van de ANWB  en Europese Unie bieden heldere informatie. 

Informatie over onze aangepaste annuleringsvoorwaarden n.a.v. Covid-19

Boek deze reis »

Bestemming >>
Programma van dag tot dag >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Schotland

Wie aan wandelen in Schotland denkt, komt al snel terecht bij de Highlands: het ruige en dunbevolkte hoge noorden van Groot-Brittannië. Een gebied dat uitermate geschikt is voor de ervaren wandelaar die met kompas, kaart en GPS op pad gaat om ‘munro’s’ te beklimmen of struinend door hoogveen, over heidevelden en langs bergmeren een trektocht maakt van meerdere dagen. Overnachten in een tentje en ’s avonds uw eigen potje koken. Dat moet allemaal mee in de rugzak. Wie graag in Schotland wandelt, maar natuurbeleving wil koppelen aan comfort, kan beter terecht in de Schotse Lowlands.

The Scottish Borders

Het zuidelijke deel van Schotland wordt de Lowlands genoemd. Hoewel sommige delen van de Schotse Lowlands zeker zo hoog en zo ruig zijn als de Highlands, heeft deze streek een betere infrastructuur voor dagwandelaars. De stadjes en dorpen zijn er talrijker en ze liggen minder ver uiteen. Het is hier in het zuidoosten van Schotland, tegen de grens met het Engelse Northumberland, waar de Scottish Borders liggen. Dit grensgebied kent een rijke wandeltraditie. Door de Scottish Borders lopen diverse bekende lange-afstand-wandelroutes, waar we soms deels gebruik van maken. Zo is er de coast-to-coast Southern Upland Way. De Saint Cuthbert’s Way is een populaire wandelroute van Melrose naar Holy Island aan de kust van Northumberland. Eén van Engelands bekendste wandelroutes, The Pennine Way, eindigt in het dorpje Kirk Yetholm in deze regio.

Programma van dag tot dag

Het basisarrangement bestaat uit zeven overnachtingen en kan met een onbeperkt aantal dagen worden verlengd. We hebben acht wandelingen voorbereid: vier vanuit Melrose en vier vanuit Yetholm. De wandelweek start in principe in Melrose. Alleen als dit met de accommodaties beter uitkomt, begint de week in Yetholm. U kiest zelf het aantal wandeldagen en rustdagen. Van de helft van de wandelingen is een korte en een lange variant.

Dag 1
Aankomst in Melrose

Dag 2
Langs de Abbey en via de mooie hangbrug over de Tweed verlaat u Melrose en loopt u door weilanden en bosschages naar Earlston. Na een stop in pub The Swan loopt u verder door het parkachtige landschap langs en boven de Leader River.
Lange variant: 4h15, 18 km, ↑↓ 470 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 2h10, 9 km, ↑ 245, ↓ 250 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Overnachting in Melrose

Dag 3
De Tweed River als leidraad. U loopt regelmatig over het grondgebied van landgoederen en door zeer afwisselend terrein. De route volgt hoofdzakelijk kleine paden, daalt en stijgt vaak, maar nooit langdurig. De tocht eindigt bij het imposante landgoed van Floor’s Castle in Kelso.
Indien met openbaar vervoer, niet mogelijk op zon- en feestdagen. Feestdagen 2021: vrijdag 2 april, maandag 3 en maandag 31 mei en maandag 2 augustus.
Looptijd: 5h00, 21 km, ↑ 285 m, ↓ 350 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Overnachting in Melrose

Dag 4
Een wandeling door de Eildon Hills, die ten zuiden van Melrose liggen. De drie toppen met een hoogte van rond de 400 meter boven zeeniveau zijn prominent aanwezig in het landschap. Daarna trekt u door de glooiende weidegebieden en de moors rondom Cauldshiels Loch. In het voorjaar bloeit de gaspeldoorn uitbundig geel en in de late zomer en vroege herfst overheerst het paars van de bloeiende heide.
Looptijd: 4h45, 17 km, ↑↓ 610 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Melrose

Dag 5
Deze ochtend reist u met uw auto of met openbaar vervoer naar Yetholm. Rondwandeling vanuit Kirk Yetholm naar de heuvelrug in The Cheviots die de grens vormt tussen Engeland en Schotland. Bij helder weer mooie uitzichten naar beide landen.
Lange variant: 4h15, 17 km, ↑↓ 625 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h15, 14 km, ↑↓ 350 m, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16
Overnachting in Yetholm

Dag 6
Rondwandeling in de vorm van een acht naar de heuvels Grubbit Law en Wideopen Hill tussen Morebattle en Town Yetholm. Aan het begin en eind van de wandeling kunt u de gezellige pub van het Temple Hall Hotel in Morebattle bezoeken.
Indien met openbaar vervoer, niet mogelijk op zon- en feestdagen.
Feestdagen 2021: 
vrijdag 2 april, maandag 3 en maandag 31 mei en maandag 2 augustus.
Looptijd: 3h50, 15 km, ↑↓ 590 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Yetholm

Dag 7
Rondwandeling vanuit Kirk Yetholm naar de andere kant van The Cheviots en over de grens Engeland in. De wandeling loopt over een mooi traject langs de College Burn. Sommige delen van deze wandeling gaan niet over paden. Enig oriëntatievermogen is dan handig.
Lange variant: 4h45, 18 km, ↑↓ 690 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h00, 12 km, ↑↓ 490 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Overnachting in Yetholm

Dag 8 Vertrek ná het ontbijt.

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Verblijf en prijzen

Verblijf

In de Scottish Borders hebben we twee plaatsen gekozen van waaruit u wandelt. Het zijn het stadje Melrose en het dorpje Kirk Yetholm in The Cheviot Hills. Melrose is een aardig stadje met pubs en restaurants. Het is vooral bekend vanwege The Melrose Abbey en de mooie Eildon Hills net buiten het plaatsje. Halverwege het verblijf reist u per bus van Melrose naar Kirk Yetholm aan de voet van The Cheviot Hills. In beide plaatsen maken we gebruik van een hotel op basis van logies/ontbijt, een uitgebreid ‘full Scottish breakfast’ waar u een groot deel van de dag op vooruit kunt! Een ‘continental’ ontbijt is natuurlijk ook mogelijk. In Melrose kunt u ’s avonds uit eten in een van de vele restaurants of pubs, in Kirk Yetholm is er keuze uit twee restaurants; in het hotel waar u verblijft en in een pub op één kilometer afstand. In de hotels kunt u een lunchpakket bestellen, maar u kunt het ook zelf inkopen in winkeltjes in beide dorpen.

Prijzen 2021

Dit arrangement kan worden geboekt van half april tot eind oktober. Het basisarrangement bestaat uit zeven overnachtingen en kan met een onbeperkt aantal dagen worden verlengd. Er is geen vaste dag van aankomst. Wanneer u afhankelijk bent van het openbaar vervoer is aankomst en vertrek op zondag en feestdagen niet aan te bevelen, omdat er op die dag minder of geen bussen en treinen rijden.
Onderstaande reissommen zijn per persoon en zijn gebaseerd op twee personen die een kamer delen.

Verblijf op een tweepersoonskamer
Basisarrangement € 514
Verlenging per dag in Melrose €   70
Verlenging per dag in Yetholm €   78
Verblijf op een éénpersoonskamer
Basisarrangement € 716
Verlenging per dag in Melrose €   98
Verlenging per dag in Yetholm € 108

Inbegrepen:

 • verblijf op basis van logies en naar keuze Schots of ‘continentaal’ ontbijt
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen en ingetekende kaartjes van de wandelingen
 • GPS-gegevens van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • openbaar vervoer indien nodig
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • eventuele reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Praktische informatie

Bij boeking van een wandelarrangement waarvoor u naar de bestemming moet vliegen is het van belang dat de reservering van de vliegreis en het verblijf op elkaar zijn afgestemd. Dit is onder andere het geval bij deze bestemming. De procedure is:

 • U bepaalt aan de hand van beschikbare vluchten (zie onze website onder ‘Hoe komt u er?’) wanneer u het verblijf wilt laten aanvangen en eindigen.
 • De vliegreis nog niet boeken
 • U vult met deze gegevens het boekingsformulier in op deze website
 • Wij gaan na of de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn. U hoort meestal binnen twee dagen of dit het geval is
 • Nadat wij u hebben laten weten dat de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn, boekt u direct de bijbehorende vlucht. U geeft vervolgens de vluchtgegevens aan ons door
 • Mocht de accommodatie niet beschikbaar zijn in de door u gewenste periode, dan zullen we in overleg kijken of er alternatieve data zijn.

Hoe komt u er?

Per auto:

Met DFDS vaart u van IJmuiden naar Newcastle. De boten varen dagelijks in beide richtingen. Ze vertrekken aan het eind van de middag en komen de volgende ochtend aan. Daarna rijdt u in circa 2½ uur (145 km) naar uw eerste verblijfplaats Melrose.

Per vliegtuig:

Edinburgh heeft de beste verbindingen met de plaatsen in the Scottish Borders. U vliegt er naar toe vanuit diverse luchthavens in Nederland, België en Duitsland:

Vanaf Amsterdam: KLM en Easyjet

Vanaf Brussel Zaventem: Brussels Airlines

Boek een vlucht die in de ochtend aankomt. U heeft dan nog voldoende tijd voor het aansluitende traject van de luchthaven naar de eerste verblijfplaats. Omgekeerd kiest u voor de terugreis een vlucht in de namiddag of begin van de avond.

Aansluitend vanaf Edinburgh Airport naar Melrose

Van de luchthaven vertrekt elke negen minuten een bus van lijn 100 naar het treinstation in het centrum van Edinburgh. Een ticket kost ₤ 4,50 en de bus doet er 35 minuten over. Er zijn twee dicht bij elkaar gelegen stations waar u naartoe kunt reizen. Vanaf beide stations rijden bussen naar Melrose. De bussen stoppen aan de rand van het centrum. Vandaar is het nog enkele minuten lopen naar het hotel of de B&B in de buurt van Market Square.

Terugreis vanuit Kirk Yetholm naar Edinburgh Airport

Van Kirk Yetholm en Town Yetholm via Kelso naar Galashiels. Van Galashiels reist u per trein naar Edinburgh Waverley. Het laatste stuk is per buslijn 100 terug naar de luchthaven. Let op: Er rijden geen bussen tussen Yetholm en Kelso op zon- en feestdagen. Feestdagen 2020: vrijdag 8 en maandag 25 mei, zondag 21 juni en zaterdag 8 augustus. Op zaterdag rijden er minder bussen. Er zijn ook directe bussen tussen Kelso en Edinburgh.

Terugreis vanuit Melrose naar Edinburgh Airport

Per bus vanuit Melrose naar Tweedbank of Galashiels. Aansluitend de trein naar Edinburgh Waverley. Vandaar buslijn 100 naar de luchthaven.

Per trein

Het is mogelijk om in één dag per trein van Nederland of België naar Melrose te reizen en terug van Kirk Yetholm naar België en Nederland. U moet overstappen in Brussel, Londen en Edinburgh. Op alle stations is voldoende overstaptijd. In Londen komt u aan op St. Pancras International Station en reist u verder naar Edinburgh vanaf King’s Cross Station. Deze stations liggen dicht bij elkaar. We sturen een plattegrond mee. Het traject Brussel – Londen St. Pancras is per Eurostar. De trajecten van Galashiels naar Melrose en terug van Kirk Yetholm naar Galashiels zijn per bus. Voor actuele treintijden zie Thalys , Eurostar en Nationalrail

Deze wandelvakantie kunt u eventueel combineren met de wandelvakantie in Yorkshire


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

9 gedachten over “Individuele wandelvakantie Scottish Borders standplaats Schotland

 • Stephan en Gemma

  Onze eerste reis met Hannibal reizen. In het algemeen is dit prima bevallen.
  De wandelingen zijn met de gps (gpx viewer op smartphone) en de beschrijving prima te doen. Op sommige punten was het erg handig om ook de beschrijving erbij te hebben. Uiteraard moet je dan wel de wandeling in de goede richting lopen. De wandelingen voeren langs prachtige paadjes door het mooie heuvelachtige Schotse land, door bos, heide en weilanden. Wandelschoenen bleken onontbeerlijk te zijn, want het was nogal eens modderig en glibberig. Het was de periode voor wij er waren erg nat geweest. Wij hebben slechts een keer, tijdens het laatste half uur van een van de wandelingen, een regenbui gehad, dus over het algemeen mogen we niet klagen over het weer.
  In Melrose in een B&B gelogeerd, dit was een mooi opgeknapt oud pand dat als bank had dienst gedaan. Prima kamer en een ruime keuze voor het ontbijt. In het dorpje Melrose waren er genoeg restaurants om ’s avonds gezellig te eten.
  Het verblijf in Town Yetholm was ook prima, maar de hotelkamer die wij daar hadden lag boven de pub. Wij waren daar van vrijdag tot dinsdag. Voor de vrijdag en de zaterdag betekende dat veel lawaai uit de pub tot ca. 1 uur ’s nachts. Het enige restaurant in Town Yetholm was de pub van het hotel zelf waar overigens een uitstekend diner verzorgd werd. Op een 1/2 mijl lag Kirk Yetholm, daar was ook een hotel met restaurant waar je ook prima kon eten.
  Al met al een heerlijke wandelvakantie, wat ons betreft een aanrader.

  Reactie Hannibal Reizen: Hoewel we soms nog van deze pub gebruik maken, worden onze gasten in eerste instantie in een B&B of een hotel ondergebracht. Mocht er in deze twee accommodaties geen kamer beschikbaar zijn, dan brengen we de gasten onder in bovengenoemde pub maar in een kamer die niet boven de pub ligt. Zodoende is er geen sprake meer van mogelijke geluidsoverlast.

 • Eric Snaterse en Ria Snoek

  Beste Frank,
  Hierbij een kort verslag van onze bevindingen van de reis naar Schotland:
  Onze ervaring bij het eerste B&B waren overweldigend. Een prachtig onderkomen met een zeer aardige grappige eigenaar, die samen met zijn vrouw een grote passie hebben voor kunst, die ze dan ook tentoonspreiden in het hele huis. Geweldig om op deze manier mee te genieten met hun passie en bovendien verzorgde ze een heerlijk ontbijt.
  De wandelingen rondom Melrose waren goed te doen en mooi afwisselend en duidelijk beschreven. We hebben deze reis met OV gedaan en alles is goed op loopafstand (winkels, tuinen abdij) te bezoeken.

  Onze tweede ervaring in de andere accommodatie was even omschakelen. We vonden de entree en de achtertuin in het begin niet opgeruimd, daarentegen waren het bed en de badkamer schoon. Het was waarschijnlijk de omschakeling waardoor we even moesten slikken, maar algauw werd het hier erg gezellig en was het eigenlijk geen probleem meer. Het was juist leuk om op twee zulke verschillende locaties te verblijven.
  De omgeving en de wandelingen vonden we geweldig, prachtige natuur (ruiger, stiller) kortom zeer de moeite waard. We hebben eigenlijk niets meer dan lof over de hele reis.
  Bedankt!

  vriendelijke groeten,
  Eric Snaterse en Ria Snoek.

  Reactie Hannibal Reizen:
  De eerste B&B is nieuw in ons programma. Tijdens het voorbereiden van deze reis hebben we deze B&B alleen aan de buitenkant gezien, de eigenaren waren op dat moment niet thuis. Onze keuze is toen op een andere accommodatie gevallen. Deze viel na een aantal jaren af omdat de eigenaar stopte met het uitbaten. Toen hebben we weer contact opgenomen met deze ‘nieuwe’ accommodatie. Het bleek een goede keuze te zijn
  Ik kan met heel goed voorstellen dat het verblijf in het andere hotel een omschakeling was. De accommodatie is minder ‘sophisticated’, maar we de eigenaressen zijn aardig en de kamers mooi. De pub geeft wat leven in de brouwerij. En het is leuk om in twee heel verschillende accommodaties te verblijven.

 • Jolette

  Mijn derde reis met Hannibal was weer een succes en Schotland bleek een prachtige wandelbestemming. De Scottish Borders is lieflijk, open en soms ruig landschap met prachtige flora. Het is er zo uitgestrekt en dun bevolkt dat je, behalve schapen en koeien die daar een goed leven hebben, weinig mensen tegenkomt. Het waren afwisselende en dagvullende wandelingen in prima gezelschap. Je kunt merken dat Frank en johan veel aandacht aan de samenstelling van de tochten hebben besteed. De hotels waren prima en hadden allemaal een pub. Super gezellig om aan het einde van de middag neer te strijken, bovendien zijn de Schotten aardige, gastvrije mensen. Kortom een heerlijke en ontspannen week, dank en tot kijk Jolette!

 • Hanneke

  Alweer een prachtige bestemming in de Scottish Borders met on-schots weer. Overal prachtige bloemen en gaspeldoorn op de hellingen. Allemaal mooie wandelingen en iedere keer opnieuw kiezen voor de langere variant. Ik wilde niets missen van alle mooie paadjes die jullie gevonden hebben. Dank je wel voor een prachtige week. Hanneke

 • Rob en Irene

  Wij hebben genoten van de week in Schotland! Niet alleen het prachtige weer, maar de omgeving, de overnachtingen en heel belangrijk ook het gezelschap maakten het tot een fijne week. Afwisselende wandelingen, langs de Tweed en door de heuvels. een echte aanrader. Wij gaan zeker nog een terug! Bedankt voor de goede organisatie Johan en Frank! Rob en Irene

 • Yvonne

  Voor mij was het een hernieuwde kennismaking met de Scottish Borders. Nu in een ander seizoen, namelijk de lente, eerder was ik er in half augustus. Wat me toen al goed beviel en nu weer, was de rust, de weidsheid en de stilte van dit gebied. De prachtige vergezichten in combinatie met mooie luchten maken dat je op kan gaan in het landschap. Op onze wandelingen, nu in de maand mei, werden we omringd en ook bedwelmd door de rijkbloeiende gaspeldoorns. Daarnaast was de wandeldag langs de river Tweed een aaneenschakeling van prachtige bomen, bloemen en dan nog een schakering van hagen/heggen. Tijdens het laatste deel van de reis was het gebied een stuk ruiger, wat weer een andere beleving gaf. De gevarieerdheid van de uitgezette wandelingen was voor mij verrassend. En dat we hebben geboft met weer was een extraatje. Tegelijkertijd is het motto van de Schotten (en de Engelsen) alle buitenactiviteiten gaan altijd door. Verplaatsen vanwege het weer is geen optie. als je dat als bezoeker ook hanteert, dan kun je dus altijd op pad. Yvonne

 • Annie en Raphael

  Wij hebben erg genoten van een zalige groepsvakantie in deze relatief onbekende regio, met een fijne groep mensen en zoals gewoonlijk begeleid door Frank, een fantastische gastheer en reisleider die voor elk probleem een oplossing vindt en het ieder naar wens maakt. De Scottish Borders is een prachtige streek en zeer aan te bevelen in de lente. Wat hebben we genoten van de bloeiende felgele gaspeldoorn op de “rolling hills”, de witte geurende meidoornbloesem, de tapijten met blauwe boshyacinten, de plekken witgloeiende daslook met de onmiskenbare lookgeur. Om nog maar niet te spreken van de smeerwortel, die hier in oneindig veel tinten blauw voorkomt! Ik kan zo nog een tijdje doorgaan, maar in het kort: een paradijs voor plantenliefhebbers. We zullen hier in augustus nog eens moeten terugkomen, om te genieten van de uitgestrekte heidevelden die dan in bloei staan. De niveauverschillen zijn soms pittig, maar zeer goed doenbaar omdat er overal goede paden zijn, en het stijgen en dalen nooit via “trappen” of losse keien gaar. De tochten vielen wat zwaarder uit wegens de heel on-Schotse hete weersomstandigheden, maar dit werd gecompenseerd door de vergezichten, die wegens de heldere lucht subliem waren. Voor wandelaars die houden van rust en stilte is deze streek zeker een aanrader: vaak wandel je in gebieden waar geen huis te zien is, je deelt de weiden met ontelbaar veel schapen en enkele koeien. Het was weer een mooie Hannibalreis, op naar de volgende op de lijst! Annie en Raphael

 • Lida

  Wat een geweldig mooi landschap zijn de Scottish Borders! Van zondag tot en met vrijdag hebben we prachtige wandelingen gemaakt over de glooiende hellingen van de Eildon Hills, de Cheviot Hills en langs de River Tweed met z’n vele bloemen. De routes gaan allemaal over mooie paadjes met soms een pittige klimaat verder steeds geleidelijk stijgend en dalend. Omringd door schapen met hun lammetjes, koeien en kalfjes was het genieten van de wijdse uitzichten. De hotels waren prima, met een ruime keus voor het ontbijt….je kon er uren op lopen. Na de wandeling ging een (halve) pint er wel in. En wat een mooie weer hebben we gehad….de temperatuur liep op naar 26 graden, a Little bit not Scottish Burt very nice! Thanks Lida

 • Suzy en Jan

  De plaatjes liegen niet, het is echt zo mooi! De moeite waard dus om wat te klimmen, om daarna van prachtige uitzichten te genieten. Maar ook de dalen zijn niet mis, met stroompjes om de warme voeten af te koelen. Wie eerder met Hannibal reisde, weet dat de begeleiding niet beter kan, persoonlijk en met een humoristische toets. Ze staan daar waar je ze nodig hebt. De verblijven waren ook nu weer prima, vriendelijk personeel, goed eten. Kortom, een aanrader! Suzy