Individuele wandelvakantie Sierra de Tejeda, Andalusië, Spanje


Individuele wandelvakantie vanuit één accommodatie
Deze reis kan ook door één persoon alleen worden geboekt
Reissom: vanaf 280 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en appartement delen
Type reis: standplaats, 8 dagen / 7 nachten
Reisperiode: kan het gehele jaar worden geboekt, behalve in juli en augustus (dan is het te warm)

Boek deze reis »

Bestemming >>
De wandelingen >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Wandelvakantie Cómpeta

In het diepe zuiden van Spanje ligt het witte, authentieke bergdorp Cómpeta. Dit is de uitvalsbasis voor uw wandelvakantie in de Sierras de Tejeda y Almijara, in het achterland van de kuststrook tussen Málaga en Nerja. Het landschap van deze Sierras varieert van droge, woestijnachtige hellingen tot uitbundig groene valleien langs de riviertjes. Wat het weer betreft zijn het voorjaar, najaar en de wintermaanden het meest geschikt voor deze reis. De temperatuur is er dan aangenaam, het is vaak heel zonnig, maar een regenbui is natuurlijk niet uitgesloten. Op pad gaan in de zomermaanden juli en augustus raden we af omdat het dan erg heet kan zijn.

Cómpeta

Aan de zuidrand van het natuurpark liggen prachtige, Andalusische dorpen. De witgekalkte huizen zijn tegen de hellingen gebouwd. Smalle, kronkelige straatjes vormen samen met trappen en poortjes een labyrint waarin het prettig dolen is. De bewoners maken er werk van de buitenkant van hun huizen regelmatig met ‘cal’ te witten en de patio’s en portieken met kleurrijke planten en bloemen extra aantrekkelijk te maken. Een van deze dorpen, Cómpeta, is het uitgangspunt voor deze wandelvakantie.

De wandelingen

Vanuit Cómpeta loopt u door de dorpjes Archez en Canillas de Albaida, langs de riviertjes Río Cajula en Río Turbilla. U passeert olijf-, sinaasappel- en amandelboomgaarden. De amandelboom draagt in de winter witte bloesems en de sinaasappelbomen hangen vol met vruchten.
Lange variant: 4h30, 15 km, ↑↓690 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 2h50, 10½ km, ↑↓435 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Voor deze wandeling heeft u geen transfer nodig.

Wandeling vanuit Cómpeta naar het berggebied ten noorden van het dorp. Onderweg heeft u mooie uitzichten op de Sierra de Almijara. De route slingert over smalle paadjes en komt tenslotte uit boven Canillas de Albaida.
Lange variant: 4h45, 16 km, ↑↓ 750 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h30, 12½ km, ↑↓ 575 m zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Voor deze wandeling heeft u geen transfer nodig.

Het dal van de Río Torrox en Casa de la Mina. U heeft prachtige uitzichten in het dal van de Río Torrox en op de bergtoppen Lucero (1771 m) en Navachica (1832 m).
Lange variant: 4h30, 13 km, ↑780 m ↓590 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 4h00, 12 km, ↑680 m ↓490 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Voor deze wandeling heeft u één transfer van 10 minuten nodig. € 9,50

Een wandeling van Fábrica de la Luz de Canillas de Albeida naar Cómpeta. U volgt deels oude muilezelpaden waarover vroeger handelswaar van de kust naar de markten in Granada werd gebracht. Af en toe steekt u een bergbeek over, tot u op de bergpas Puerto Blanquillo uitkomt. De afdaling door een ruige vallei voert langs verlaten “cortijos”, boerderijtjes met omliggende boomgaarden en akkertjes en brengt u weer naar Cómpeta.
Looptijd: 4h15, 13½ km, ↑695 m ↓765 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Voor deze wandeling heeft u één transfer van 20 minuten nodig. € 13,50

Vanaf het dorp Salares doorkruist u een sprookjesachtig eikenbos naar de ruïne van de Cortijo Casa de Haro vanwaar u geniet van een fraai uitzicht op Salares met op de achtergrond de Middellandse zee. Daarna voert het pad u over de hellingen boven Salares in de richting van het hoger gelegen dorp Sedella. Van Sedella daalt het pad verder af terug naar Salares.
Lange variant: 4h15, 13½ km, ↑↓695 m, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h15, 10½ km, ↑↓485 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Voor deze wandeling heeft u twee transfers van elk 25 minuten nodig. Prijs retour transfer € 32. Beschikt u over een (huur)auto, dan heeft u deze transfers niet nodig.

Wandeling van Sedella naar Canillas de Aceituno. U loopt door de spectaculaire kloof van de Río Almanchares en steekt deze over via een solide, niet wiebelende hangbrug.
Looptijd: 3h35, 10 km, ↑450 m ↓465 m, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Voor deze wandeling heeft u tweemaal een transfer nodig. De prijs van deze transfers zijn hoog omdat u weggebracht (35 minuten) en opgehaald (20 minuten) moet worden. Prijs retour transfer € 60. Beschikt u over een (huurauto), dan rijdt u zelf naar Sedella en neemt u een taxi terug naar Sedella.

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Transfers

Een gevarieerde individuele wandelvakantie, waarbij de wandelingen een ruime actieradius rondom Cómpeta bestrijken, is niet mogelijk zonder transfers. Uw gastvrouw Marieke brengt u voor een aantal tochten naar het beginpunt van de wandeling. In eigen tempo loopt u dan via een verrassende route terug naar Cómpeta. Zo krijgt u een goede indruk van het gevarieerde landschap van de Sierras en van de omringende dorpen.
U bepaalt zelf het aantal wandel- en rustdagen. De praktijk wijst uit dat onze gasten niet elke dag een wandeling maken. Soms kiest men ervoor om een ‘vrije dag’ te nemen en die te besteden aan een bezoek aan Málaga in combinatie met een paar stranduurtjes. Hiervoor kunt u gebruik maken van de lijnbus naar Málaga. Omdat niet alle gasten van hetzelfde aantal transfers gebruik zullen maken, zijn deze niet in de reissom inbegrepen. De vergoeding ervoor betaalt u ter plekke aan Marieke.

Huurt u een auto op de luchthaven van Málaga, dan kunt u deze ook gebruiken voor enkele transfers tijdens de wandelingen, bijvoorbeeld de rondwandeling vanuit Salares en de wandeling van Canillas de Aceituno naar Sedella. Ook een bezoek aan Málaga en aan het Alhambra in Granada is met een huurauto makkelijker.

Verblijf en prijzen

Verblijf

Tweepersoons appartementen
De B&B waar u verblijft, is een huis van honderden jaren oud. Dit sfeervolle pand, dat met antiek meubilair is ingericht, heeft een dakterras vol planten, met uitzicht over Cómpeta. Er zijn vier comfortable, appartementen gerealiseerd, elk bestaande uit een salon, keukenhoek, slaapkamer met tweepersoons- of lits-jumeaux bed en een badkamer met douche en eigen toilet. Het appartement heeft centrale verwarming, niet onbelangrijk op kille dagen in de winterperiode.

Het ontbijt

Gastvrouw Marieke serveert een uitgebreid ontbijt in uw appartement, met broodjes, gekookt ei, kaas en vleeswaren, jam, yoghurt, vers fruit, zelfgemaakte granola, verse jus d’orange, tomaatjes en komkommer. Koffie of thee maakt u zelf in uw keukenhoek. Als het mooi weer is, is het een groot genoegen om op het dakterras te ontbijten. Als u dat wilt, kan Marieke voor een lunchpakket zorgen, maar er zijn ook genoeg winkeltjes waar u uw lunch kunt inkopen. ’s Avonds kunt u in de keuken uw eigen maaltijd bereiden. Uit eten gaan is natuurlijk ook een optie: in het dorp zijn meerdere restaurants waar u voor een schappelijke prijs een heerlijke maaltijd voorgeschoteld krijgt, ook vegetarisch.  

Prijzen 2024

Onderstaande prijzen gelden voor het basisarrangement van 8 dagen / 7 nachten

Appartement Per persoon Extra nacht p.p. Transferkosten p.p. *
Bij 2 personen in een
2-persoons appartement
€ 280 € 40 €   60,50
Bij 1 persoon in een
2-persoons appartement
€ 385 € 55 € 121,00
Bij 1 persoon in een
1-persoons appartement
€ 336 € 48 € 121,00

* De hoogte van de transferkosten hangt af van het aantal transfers waarvan u gebruikt maakt. De maximale prijs bedraagt € 60,50 voor vier transfers. Boekt u met meer dan twee personen dan is de persoonsprijs lager. Er kunnen maximaal 4 personen door de auto vervoerd worden. Maakt u geen gebruik van alle transfers, dan wordt het bedrag lager.

Inbegrepen:

 • verblijf op basis van logies en ontbijt
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen
 • ingetekende kaartjes van de wandelingen
 • GPS-bestanden van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • heen- en terugreis naar Cómpeta
 • transferkosten voor vier wandelingen
 • lunches en diners
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • consumentenbijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • reis- en annuleringsverzekering

Foto’s appartement

Praktische informatie

Bij boeking van een wandelarrangement waarvoor u naar de bestemming moet vliegen is het van belang dat de reservering van de vliegreis en het verblijf op elkaar zijn afgestemd. Dit is onder andere het geval bij deze bestemming

U bepaalt aan de hand van beschikbare vluchten (zie onze website onder ‘Hoe komt u er?’) wanneer u het verblijf wilt laten beginnen en eindigen. U boekt de vliegreis nog niet.

U vult met deze gegevens het boekingsformulier in op deze website

Wij gaan na of de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn. U hoort meestal binnen een of twee dagen of dit het geval is

Nadat wij u hebben laten weten dat de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn, boekt u direct de bijbehorende vlucht. U geeft vervolgens de vluchtgegevens aan ons door

Mocht de accommodatie niet beschikbaar zijn in de door u gewenste periode, dan zullen we in overleg kijken of er alternatieve data zijn.

Hoe komt u er?

Per vliegtuig:

Dagelijkse directe vluchten vanuit Nederland:
Transavia Eindhoven ↔ Málaga, Rotterdam ↔ Málaga en Amsterdam ↔ Málaga
Vueling Amsterdam ↔ Málaga

Dagelijks directe vluchten vanuit België:
Brussels Airlines Brussel ↔ Málaga
Tuifly Brussel ↔ Málaga
Vueling Brussel ↔ Málaga

Niet dagelijkse directe vluchten vanuit België:
Tuifly Oostende ↔ Málaga, Luik ↔ Málaga en Antwerpen ↔ Málaga

Aansluitend vanaf luchthaven Málaga:

Huurauto: U kunt bij het boeken van uw vlucht ook een auto huren. De rit van de luchthaven naar Cómpeta is 60 km en duurt ruim een uur.

Taxi: Door ons geregeld ongeveer € 80 per rit. Maximaal vier personen. Geef op het boekingsformulier onder ‘Opmerkingen’ aan dat u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken.

Trein: Van de luchthaven vertrekt drie maal per uur een directe trein naar Málaga centrum. Het treinstation en het busstation liggen naast elkaar. De rit duurt ongeveer 8 minuten, ritprijs € 1,80

Daarna overstap: Málaga busstation – Cómpeta.

De rit duurt ruim 90 minuten, de ritprijs is ongeveer € 4,50

Heen Terug
(1) (2) (2) (1) (2) (2)
11:30 13:15 18:30 Málaga 9:15 11:30 17:30
13:10 14:40 20:10 Cómpeta 7:20   9:45 15:55

(1) = maandag t/m vrijdag   (2) = maandag t/m zaterdag en op feestdagen


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

16 gedachten over “Individuele wandelvakantie Sierra de Tejeda, Andalusië, Spanje

 • Jaap

  Hi Frank

  We hebben verschillende wandelingen kunnen maken in de buurt van Competa. Marieke brengt je indien nodig ’s ochtends weg en pikt je eventueel ook nog op als dat zo gepland is. Aangezien we zaterdag vrijlaat aankwamen, hebben we gebruik gemaakt van de taxi dienst van Cesario. De omgeving is schitterend. Door het warme weer (dan verwacht), kwamen we niet veel mensen tegen op de paden. ’s avonds aangenaam vertoeven op het dakterras van onze accommodatie. Marieke is zeer aardig en doet alle moeite om het je naar je zin te maken. Vrijdag i.p.v zaterdag terug gegaan naar Malaga, om ook daar nog wat te genieten.

  Het wandelseizoen is nu een beetje voorbij, maar volgend jaar zoeken we weer wat uit, wellicht tot dan.

  Kira & Jaap

 • Marina, Nanneke, Christa

  Beste Johan en Frank,

  Nog even kort een mailtje van onze kant: wij hebben een fantastische vakantie in Andalusië gehad. Het appartement was geweldig (superluxe dat wij allemaal eigen appartementje hadden!), en de wandelingen waren heel mooi. En we hebben natuurlijk ongelooflijk veel geluk gehad met het weer ? Al met al een topvakantie.
  We zijn nog meer “fan” van Hannibal geworden. Dus hopelijk tot een volgende vakantie!

  Groetjes,

  Marina, Nanneke, Christa.

  Reactie Hannibal Reizen:

  Hola Marina, Nanneke, Christa,

  Dat vinden we heel erg fijn om te lezen, dank jullie wel. En ook heel goed dat jullie de wandeling vanaf Salares toch hebben kunnen maken. Een prestatie hoor, door die extra looptijd. En het streelt ons dat jullie nu nog grotere fans van Hannibal Reizen zijn. We houden het dan ook graag op een TOT ZIENS.

 • Henri en Astrid

  Wij hebben een heerlijke week in Competa gehad. Een heel fijn verblijf in een aangnaam mooi Spaans huis midden in het dorp met alles wat nodig was. Met een hele vriendelijke en behulpzame eigenaresse Marieke. De wandelingen rondom Competa waren prima opgezet ,goed te volgen zonder navigatie en onderling erg afwisselend. Een hele fijne vakantie. Een echte aanrader!

 • Ids en Bram

  4 november 2017
  Dag Frank en Johan,

  We zijn inmiddels alweer 2 weken thuis van onze wandelingen vanuit Cómpeta.
  Een mooie plek om te verblijven waarbij we boften met het weer, elke dag zon en zo’n 28 graden, heerijk toch.
  We hebben genoten van het landschap en de dorpjes en niet te vergeten de Cruz Campo op het terras.

 • Philip en Hetty

  Begin mei weekje Sierra de Tejada gedaan. We verbleven in het huis van Marieke, de gastvrouw. een prima verblijf, ruim huis midden in Competa.

 • Joop, Marja, Winny en Hans

  Wij hebben met ons 4-en een heel leuke vakantie gehad in Siërra de Tejeda , mooie omgeving, mooie wandelingen en het huis van Marieke, een authentiek huis midden in Competa, geweldig. Het was ook heel fijn dat we naar het begin of evt eindpunt gehaald en gebracht werden en dat Marieke zo bereikbaar was.
  Groetjes van Joop, Marja, Winny en Hans

 • Hanneke

  Beste ‘Hannibal’,
  Onze eerste vakantie bij jullie, in Competa, en er gaan er vast meer volgen. De voorpret bestond al uit de uitgebreid beschreven wandelingen en de service van het bestellen van een taxi. Cesario stond ons inderdaad precies op tijd op te wachten op de luchthaven, om ons naar Competa te rijden. Ook verder deze week hebben we dankbaar gebruik gemaakt van zijn dienstbaarheid en rustige rijstijl. We kwamen aan in het prachtige huis van Marieke. Verrassend comfortabel en doodstil, ondanks dat het midden in het dorp is. Door het heerlijke weer hebben we voornamelijk op het dakterras geleefd, als we ’thuis’ waren. De wandelingen waren echt geweldig. We hebben drie keer een grote wandeling gemaakt. Alle wandelingen zijn heel nauwkeurig beschreven. De kunst is om deze ook nauwkeurig op te volgen. Hoewel wij ervaren en fitte wandelaars zijn deden wij er vaak langer over dan Hannibal ‘voorschreef’. We hebben nog lang niet alles gezien dus komen zeker een keer terug.
  Dank. Hanneke

 • Ton en Karla

  Dag Frank en Johan,

  Terug van Sierra de Tejeda. Heerlijke tijd gehad: mooi gebied, fijne wandelingen, prettig dorp. En, heel belangrijk: Marieke bijzonder hartelijk, behulpzaam en gastvrij.

  Thnx again, hartelijke groet, Ton

 • Francis en Siegfried

  Hi Frank & Johan!

  terug uit Cómpeta. Ik blijf achterom kijken… Het lijkt een gouden greep geweest te zijn, die impulsieve reactie op jullie site destijds, die als eerste boven kwam toen ik iets als ‘wandelen november’ intikte. Zowel mijn reismaatje als ik hebben echt genoten van ‘het hele pakket’. Heerlijk huis, fantastische gastvrouw, prachtige tochten in de Sierra. Alles klopte. Natuurlijk was de reisduur te kort. Vooral ook het prachtige weer, alle dagen, maakte het afscheid extra lastig. Meteen heimwee. Maar, oké, we weten de weg nu.

  Voor nu hartelijke groeten! Francis

 • Herman en Miny

  Wij zijn van 20-27 mei in Competa geweest. We hebben hier genoten van de prachtige wandelingen, de casa en van de hartverwarmende gastvrijheid van Marieke. Dit was onze tweede ervaring met Hannibal reizen en het zal vast niet de laatste zijn!

  Gr. Herman en Miny

 • Sjoukje

  Wij genoten van wandelen in Tejeda, Zuid Spanje vanuit het dorpje Competa. Afwisselende goed uitgezette wandelingen. Erg leuk onderscheidend huis met dakterras, charmante inrichting en verder alles wat je nodig hebt bij de hand in het huis en om de hoek in dit Spaanse dorp.Het wandelarrangement is prima georganiseerd met transfers naar beginpunt of ophaalservice bij het eindpunt, waardoor je actieradius groot genoeg is voor zowel lieflijke als wat ruigere tochten. En ook nog eens Granada of de kust in de buurt. Heerlijk.

 • Jan en Saskia

  Hallo Frank en Johan,

  Wij zijn weer terug van een fijne vakantie in Competa. We hebben het erg naar ons zin gehad. Mooie omgeving, goede accommodatie en lekker eten en drinken in het dorp.

  Groet, Jan & Saskia

 • Veerle Marquebreucq

  We zijn sinds gisteren terug van onze reis in Competa, en we willen jullie hartelijk bedanken! De reis was echt supergoed georganiseerd! Alles verliep op wieltjes: Cesario de taxichauffeur was op de luchthaven en heel vriendelijk. Hij bracht ons naar het keileuke huis. Marieke was heel vriendelijk en behulpzaam, het stadje was ongelooflijk pittoresk, het weer was super (natuurlijk jullie verdienste niet echt), de wandelingen prachtig! Dankzij jullie uitgestippelde weg hebben we prachtige stukken natuur en uitzichten gezien, waar je anders toch zo gauw niet zou komen. Het was één van mijn mooiste vakanties en echt heel goedkoop! Wij gaan hier in elk geval heel veel reclame maken voor jullie organisatie en wie weet, misschien (hopelijk) boeken we nog eens met jullie. We hebben ervan genoten en heel mooie herinneringen!

  Dank je wel: Veerle, Tania, Ingrid en Goedele

 • Wout en Hanneke

  Hoi Frank en Johan!

  Langs deze weg nogmaals een bedankje voor de heerlijke vakantie die we dit jaar weer met jullie organisatie gehad hebben. Na vorig jaar een fantastische week in de Chartreuse gehad te hebben, stond dit jaar Cómpeta (Andalusië) op de planning. In één woord: geweldig! Prachtige natuur, wonderschone wandelingen en een zeer goede gastvrouw met een geweldig huis. De wandelingen zijn wederom weer goed uitgekozen en voeren over de mooiste paden. Ons blijven de muilezelpadenzeker bij! Nu wachten we met spanning het aanbod van volgend jaar af, want een groepsreis met jullie zien we wel weer zitten!

  Tot gauw dus! Wout en Hanneke

 • May en Peter

  We zijn net terug uit Competa waar we een week in het huis van Marieke hebben gelogeerd. We hebben het prima naar onze zin gehad. Het huis is ontzettend leuk en gezellig met veel onverwachte typisch Spaanse details. Marieke is een lieve vrouw en heeft ons altijd punctueel opgehaald om ons naar het startpunt van de wandeling te brengen.De wandelingen staan uitstekend beschreven. Onze complimenten hiervoor. De natuur was heel mooi en afwisselend. Het zal in elk jaargetijde mooi zijn om daar te wandelen. Verder waren de restaurantjes erg goed. Bij El Pilon zijn we diverse avonden gaan eten. Helemaal super!!! Maar nu hebben we wel weer problemen met de weegschaal. Ondanks onze zeer late boeking was alles heel goed en op een vriendelijke manier door Frank en Johan geregeld voor ons. Heel veel groeten en tot een volgende keer.

  May en Peter

 • Anneke en Godfried

  Hallo, Johan en Frank, Wij willen jullie even bedanken voor de goed verzorgde wandelingen rond Competa. We hebben ervan genoten. Wat ruiken amandelbomen in bloei lekker en wat waren er al veel bloeisels te bewonderen. En we hadden geluk met het weer. Warm in de zon, heerlijk tot echt koud in de schaduw wanneer het hard waaide. En wat een hartverwarmende vriendin hebben jullie, wees maar zuinig met jullie contact met haar maar dat zijn jullie al zo te horen van haar. Fijne ontmoeting met haar gehad.Kortom, genoten en dank.Tot zover nu,succes met jullie werk verder en ook persoonlijk alle goeds.

  Wellicht tot later, hartelijke groet Anneke en Godfried