Individuele wandelvakantie Tenerife trektocht Spanje


Individuele wandelvakantie van 8 dagen (7 nachten) of 11 dagen (10 nachten)
Deze reis kan niet door één persoon alleen worden geboekt
Reissom: vanaf € 485 per persoon, gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Voor dit wandelarrangement heeft u een huurauto nodig
Type reis: u wandelt vanuit twee of drie accommodaties
Honden zijn helaas niet welkom in de accommodaties
Reisperiode: deze wandelreis kan het hele jaar door geboekt worden

Boek deze reis »

Bestemming >>
De wandelingen >>
Verblijf en prijzen >>
Foto’s >>
Praktische informatie >>

Bestemming

Canarische Eilanden, Tenerife

Met superlatieven moet je spaarzaam zijn, maar één geldt ongetwijfeld voor de Canarische Eilanden. Met een jaargemiddelde van 20 graden op zeeniveau hebben ze misschien wel het beste klimaat van de wereld. De Canarische Golfstroom, samen met de warme, zuidelijke zon en een aangename, verfrissende noordoostpassaat, bepalen samen het prettige (wandel)klimaat. De verscheidenheid aan landschappen is adembenemend, de tegenstellingen zijn verrassend. Elk eiland heeft zijn eigen karakter. Gemeenschappelijk is het vulkanisme en de rijke flora. Altijd groene dennen- en laurierbossen wisselen af met subtropische hellingen boven de zee, imposante bergweiden, vulkanen en alpiene rotsformaties.

Een beetje geschiedenis

Men schat dat de eilanden 13 tot 20 miljoen jaar oud zijn en door drie grote vulkanische uitbarstingen in de Atlantische Oceaan zijn gevormd. De Canarische Eilanden werden eerst ontdekt door Griekse en Romeinse zeevaarders, maar het duurde nog tot begin 1400 voordat er een serieuze poging werd ondernomen om de Canarische Eilanden te veroveren. De Romeinen noemden de eilanden Insulas Canarias (Hondeneilanden), waarschijnlijk naar de groepen honden (Latijn canes) die ze er aantroffen. De kanarie is op zijn beurt naar deze eilanden genoemd (en niet andersom).

Tenerife, wandeleiland bij uitstek

Tenerife staat bekend als een eiland voor zonaanbidders. Massatoerisme viert hier hoogtij. En dat klopt. Maar… dit massatoerisme vind je alleen aan de zuidkant van het eiland. Daar bevinden zich de grote toeristenoorden met hun lelijke hotel kolossen. Tenerife heeft echter veel meer te bieden.

… en eiland van de eeuwige lente

Hoewel de Canarische Eilanden wellicht het ‘beste’ klimaat ter wereld hebben, betekent dit niet dat het er nooit regent. Het noorden van Tenerife (Teno en Anaga) is het nattere en daardoor groenere deel van het eiland. Dagen met enkel strakblauwe luchten komen hier niet zo vaak voor, vaak zijn er ergens wel wolken te bekennen. Een fikse bui is niet uitgesloten. Reken in de winter op 18 graden, in het voor- en najaar op 21 graden en hoogzomer op 27 graden. In de hoger gelegen delen rondom de vulkaan Teide is het koeler dan in de lager gelegen gebieden. Meestal loop je er onder een strakblauwe hemel, maar boven een wolkenzee.

De wandelingen

We bieden twee programma’s aan, een met zeven overnachtingen en een met tien overnachtingen. Beide programma’s kunnen met een onbeperkt aantal dagen worden uitgebreid. Bijvoorbeeld voor een extra dag wandelen, strandbezoek of beklimming van de Teide te voet of met de kabelbaan. Afhankelijk van welke reis u boekt, loopt u tijdens deze wandelvakantie in het Anaga en Teno gebergte (8-daagse reis) of het Anaga en Teno gebergte en het Nationale Teide Park (11-daagse reis). U krijgt zo een goed beeld van dit eiland met z’n grote landschappelijke verscheidenheid.

Anaga gebergte

In het noordoosten van Tenerife doorkruist u het Anaga gebergte. Halverwege de hellingen groeit een dicht laurierbos, dat hogerop in laurier- en heidestruiken overgaat. Op de lagere hellingen groeit tamarisk, drakenboom, cactussen, agaven, aloë’s en andere succulenten (vetplanten) waaronder vele euphorbia soorten. U maakt wandelingen hoog boven en langs de grillige kust en door het laurierbos. U heeft vaak uitzicht op de azuurblauwe oceaan.

Wandeling 1
Een wandeling over een mooi pad hoog boven de oceaan. Daarna omhoog door een ruige kloof. In de kloof ontstaan na regenval natuurlijke bassins in de diepere delen van de rivierbeding. Bij warm weer nodigen deze uit tot poedelen. Aan het eind van de kloof kunt u genieten van een drankje op het terras van de lokale bar.
Lange variant: 5h25, ↑↓975 m, 13½ km, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 3h30, ↑↓620 m, 10 km, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 2
Een tocht over de bergrug achter Igueste.
Lange variant: 5h20, ↑↓950 m, 12½ km, zwaarte  zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 3h00, ↑↓540 m, 7 km, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 3
Je loopt over schitterende paden hoog boven de oceaan naar een idyllische gelegen gehucht. Over een bergrug gaat het daarna pittig omhoog naar een col, waarna de afdaling volgt naar het beginpunt van de wandeling.
Lange variant: 4h45, ↑↓920 m, 10½ km, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 3h00, ↑↓610 m, 8 km, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 4
Je loopt eerst in de beschutting van het nevelwoud. Al gauw maakt het laurierbos plaats voor kleinschalig cultuurlandschap. Nog steeds kom je hier kleine akkertjes tegen en mogelijk een herder met zijn schaapskudde. Na een dorpje met een bar-restaurant, begint de verdere afdaling met schitterende vergezichten op de kust en de bergen die steil uit de oceaan oprijzen.
Lange variant: 3h45, ↑230m, ↓1090 m, 10½ km, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16
Korte variant: 3h30, ↑↓630 m, 11½ km, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Teno gebergte

Dit gebergte ligt in het noordwesten van het eiland. De toppen reiken tot boven de 1000 meter. Diep ingesneden kloven, rotsachtige hoogvlaktes en vulkanen vormen het decor voor een drietal wandelingen.

Wandeling 5
Een wandeling door het centrale gedeelte van het Parque Natural Teno in het noordwesten van Tenerife.
Lange variant: 5h00, ↑↓850 m, 16 km, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 2h35, ↑↓360 m, 8½ km, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 6
U loopt door open woud van Canarische pijnbomen. Het woud maakt al snel plaats voor het indrukwekkende vulkanische landschap rondom de indrukwekkende  kegel van een vulkaan. Het pad slingert tussen en over de lavastromen ten zuiden van deze vulkaan.
Lange variant: 4h30, ↑↓600 m, 18½ km, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16
Korte variant: 2h45, ↑↓400 m, 11 km, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 7
Deze wandeling biedt prachtige uitzichten op het dal en de barranco van Masca en de daarachter gelegen eilanden La Gomera en La Palma. Aan het einde kan de wandeling met een klein half uur worden ingekort.
Looptijd: 5h00, ↑↓780 m, 12½ km, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16

tenerife.winter.2015

Nationaal Park Teide

Dit park ligt op 2000 meter hoogte, in het midden van het eiland, en doet denken aan een maanlandschap. Hier ligt Tenerife’s en tevens Spanje’s hoogste berg, de Teide, op 3718 meter boven zeeniveau. Dit park is het enige subtropische alpiene gebied in Europa en dat verklaart waarom er veel endemische planten voorkomen. Sinds 2007 is het park opgenomen op de werelderfgoed lijst van de Unesco.

Wandeling 8
Een wandeling vanaf de Parador in de Cañadas van de Teide naar de hoogste top in de resterende kraterrand. Je wandelt eerst door het landschap van de cañadas en klimt daarna over een prachtig pad naar de top op 2718 meter. Naarmate je hoger komt wordt het uitzicht over de cañadas en op de Teide overweldigender.
Looptijd: 4h30, ↑↓700 m, 13 km, zwaarte hannibal-reizen-ster3-h16

Wandeling 9
Een wandeling in de richting van de voet van de vulkaan. Je loopt steeds tussen de meest fantasievolle rotsformaties, die zijn achtergebleven nadat lavastromen uit verschillende periodes zijn afgekoeld. En telkens de majestueuze kegel van de Teide op de achtergrond. Het is mogelijk om deze wandeling te combineren met tocht 10.
Looptijd: 2h45, ↑↓260 m, 12 km, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 10
Een niet te missen korte wandeling vanaf de Parador rondom indrukwekkende rotsformaties met prachtige vormen en kleuren. Het is mogelijk om deze wandeling te combineren met tocht 9.
Looptijd: 1h20, ↑↓165 m, 3½ km, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 11
Een makkelijke wandeling door het westelijk deel van de Cañadas del Teide. Je doorkruist stukken met bos, maar het grootste deel van de wandeling voert door open landschap met veel uitzicht rondom. De kleuren en de grootte van het vulkanische gesteente veranderen telkens. En met grote regelmaat doemt de westelijke kegelwand van de Teide hoog boven je op.
Looptijd: 3h30, ↑↓475 m, 12 km, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16

Wandeling 12
Een makkelijke wandeling op en neer van het bezoekerscentrum van het park bij El Portillo naar de kleurrijke rotspartij ten noorden van de Teide. Deze korte wandeling is goed te combineren met het interessante bezoekerscentrum. Dit centrum biedt informatie over het ontstaan van Tenerife, vulkanisme op het eiland en vulkanisme in het algemeen.
Looptijd: 2h35, ↑↓270 m, 9 km, zwaarte hannibal-reizen-ster1-h16

Wandeling 13
Wandeling naar de top van de Teide en met de kabelbaan terug. El Teide of Pico del Teide is de grootste vulkaan van Tenerife. Met zijn 3718 meter boven zeeniveau en 7000 meter boven de zeebodem is het de hoogste berg van Spanje. In hoogte vanaf de zeebodem is de Teide de derde vulkaan van de wereld, na de Mauna Kea en Mauna Loa op Hawaï.
Looptijd: 4h00, ↑1380 m, ↓170m, 9½ km, zwaarte hannibal-reizen-ster2-h16hannibal-reizen-ster2-h16

Lees meer over de zwaarte van de wandelingen.

Verblijf en prijzen

Verblijf

In elk van de drie wandelgebieden hebben wij voor u een onderkomen geselecteerd.

Anaga gebergte: Aan de voet van het Anaga gebergte verblijft u in het dorp San Andres. We werken samen met meerdere accommodaties (appartementen) met kookgelegenheid. Het verblijf is op basis van logies. In het dorp is een ruime keuze uit (vis)restaurants. San Andres heeft een van de mooiste (rustige) stranden van Tenerife, het Playa de las Teresitas.

Teno gebergte: In de buurt van La Caleta de Interian verblijft u in een prachtig koloniaal pand midden in een bananenplantage. Op vijf minuten loopafstand zijn twee restaurants. Een ervan heeft spectaculair uitzicht op de Atlantische Oceaan. Verblijf op basis van logies/ontbijt.

Nationaal Park Teide: Wie meerdere wandelingen wil doen in dit park, verblijft in Vilaflor, een dorp gelegen op 1400 meter op de zuidflank van de Teide. Hier verblijft u in een hotel. Er zijn diverse restaurants in het dorp. Verblijf op basis van logies/ontbijt.

Prijzen 2024

Tenerife wordt wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. Het ligt in de subtropen op de 28ste breedtegraad en is omgeven door de Atlantische Oceaan. De warmte die normaal zou zijn op deze breedte, wordt getemperd door een koele zeestroom. Samen met de passaatwind zorgen deze omstandigheden voor een vrij constant klimaat. Temperaturen schommelen over het jaar gezien tussen de 18 en 27 graden. Deze wandelreis kan daarom ook het hele jaar door worden geboekt. Er is geen vaste dag van aankomst of vertrek. U bepaald zelf hoeveel dagen u boekt; het minimum is echter 7 overnachtingen.

Programma A: 7 nachten / 8 dagen (3 nachten Anaga, 4 nachten Teno)

Programma B: 10 nachten / 11 dagen (3 nachten Anaga, 4 nachten Teno, 3 nachten Vilaflor)

De reissommen zijn per persoon bij verblijf van twee personen op één kamer.

Kamer / Verlenging Programma A Programma B
Tweepersoonskamer € 485 € 680
Verlenging San Andres in Anaga (Logies) €   75 €   75
Verlenging La Caleta in Teno (Logies/ontbijt) €   65 €   65
Verlenging Vilaflor (Logies/ontbijt) €   65 €   65

Inbegrepen:

 • verblijf op basis van logies in San Andres (Anaga)
 • verblijf op basis van logies/ontbijt in La Caleta (Teno)
 • verblijf op basis van logies/ontbijt in Vilaflor (Teide)
 • Nederlandstalige beschrijvingen van de wandelingen
 • ingetekende wandelkaartjes schaal 1 : 50.000
 • GPS-bestanden van de wandelingen

Niet inbegrepen:

 • vlucht Tenerife
 • huurauto
 • ontbijt/lunch/diner San Andres (Anaga)
 • lunch/diner La Caleta (Teno)
 • lunch/diner Vilaflor (Teide)
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • consumentenbijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) € 5 per persoon
 • administratiekosten € 25 per boeking
 • eventuele reis- en annuleringsverzekering

Foto’s

Praktische informatie

Dit arrangement kunt u alleen boeken als u ter plekke over een auto beschikt. Bij boeking van een wandelarrangement waarvoor u naar de bestemming moet vliegen is het van belang dat de reservering van de vliegreis en het verblijf op elkaar zijn afgestemd. Dit is onder andere het geval bij deze bestemming. De procedure is:

 • U bepaalt aan de hand van beschikbare vluchten (zie verderop) wanneer u het verblijf wilt laten aanvangen en eindigen. De vliegreis nog niet boeken.
 • U vult met deze gegevens het boekingsformulier in op deze website.
 • Wij gaan na of de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn. U hoort meestal binnen twee dagen of dit het geval is.
 • Nadat wij u hebben laten weten dat de accommodatie(s) beschikbaar is/zijn, boekt u direct de bijbehorende vlucht. U geeft vervolgens de vluchtgegevens aan ons door.
 • Mocht de accommodatie niet beschikbaar zijn in de door u gewenste periode, dan zullen we in overleg kijken of er alternatieve data zijn.

Hoe komt u er?

Tenerife heeft twee internationale luchthavens, Tenerife Norte en Tenerife Sur. De meeste directe vluchten vanuit Noordwest-Europa vliegen op Tenerife Sur. Vluchten met een overstap in Spanje (KLM, Iberia, Vueling) vliegen meestal op Tenerife Norte. Beide zijn geschikt om op aan te vliegen.

Vliegen vanuit Nederland:

Transavia vliegt vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven naar Tenerife Sur.
Tui.nl vliegt vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven naar Tenerife Sur.
Easyjet vliegt vanaf Amsterdam naar Tenerife Sur.
Corendon vliegt vanaf Amsterdam en Maastricht naar Tenerife Sur.

Vliegen vanuit België:

Tuifly vliegt vanaf Brussel-Zaventem, Brussel-Charleroi, Luik en Oostende naar Tenerife Sur.
Brussels Airlines vliegt vanaf Brussel-Zaventem naar Tenerife Sur.
Corendon vliegt vanaf Brussel-Zaventem naar Tenerife Sur.

En de huurauto

Het openbaar vervoer op het eiland is niet slecht, maar de verblijfplaatsen en vertrekpunten van de wandelingen liggen vaak ongunstig ten opzichte van elkaar. Zonder auto kunt u bovenstaand wandelprogramma niet doen. We adviseren u tegelijk met de vlucht ook de huurauto te reserveren.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul het ontbrekende getal in *

31 gedachten over “Individuele wandelvakantie Tenerife trektocht Spanje

 • H & E

  Dankzij Hannibal Reizen hebben we een fantastische vakantie gehad op Tenerife. Het weer was heerlijk: veel zon en temperaturen tussen 20 en 25 graden (eind april, begin mei). Ideaal om te wandelen. Hannibal had drie mooie verblijfslocaties voor ons geregeld op verschillende plekken op het eiland, zodat we veel van de uiteenlopende landschappen hebben kunnen ontdekken. In San Andrés zaten we mooi hoog, met een fraai uitzicht over de zee en het strand vanaf het dakterras; de bananenplantage in Caleta de Interián deed ons denken aan klassieke hacienda’s en Villaflor was een mooie uitvalsbasis voor de wandelingen rond de vulkaan de Teide. Fijn was het dat we zoveel informatie hadden over de accommodaties en de wandelingen: kaartjes, routebeschrijvingen en een GPS-bestand zorgden ervoor dat je niet mis kon lopen (wel blijven opletten …). Voor ons was het heel prettig om iedere dag zelf te kunnen kiezen welke wandeling we gingen doen: kort of lang, veel of weinig hoogtemeters, er was veel te kiezen. Elke route had z’n eigen karakter en allemaal waren ze prachtig. Zorgvuldige online ondersteuning van Hannibal bij extra verlangens (zoals vroegere incheck) was ook fijn. We hebben genoten!

  Reactie Hannibal Reizen: wat fijn om te lezen dat H & E zo genoten hebben van deze wandelvakantie. Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar hier doen we het voor; we wensen al onze gasten een geslaagde vakantie.

 • Paula & Arjen

  In de herfstvakantie 2022 zijn wij 4 dagen in Teno en 5 dagen in Anaga geweest; heerlijk. Prachtige natuur, heerlijke wandelingen die erg divers zijn en je alle facetten van het eiland laten ervaren. Beide accommodaties zijn erg goed bevallen. Beide locaties zijn toegankelijk en geven veel vrijheid.
  De eigenaren hebben gastvrijheid hoog in het vaandel – zelfs als je amper Spaans spreekt. De beschrijvingen zijn o.h.a. goed, wij liepen meestal mbv de gps.
  We raden iedereen Hannibal reizen, de wandelingen en de relaties die zij hebben van harte aan!

 • Caroline

  Wij hadden een bijzonder fijne vakantie!! Helaas hadden twee personen net Corona gehad en één een peesontsteking aan de lies dus het was fijn dat de optie tot korte wandelingen bestond. De locatie in San Andres was rustig en schoon en prima. Prachtige streek. Op de tweede locatie was alles ook rustig en schoon. Al met al een hele fijne vakantie met prima weer en heerlijk klimaat. Dank jullie wel!!!!

 • Marcel Tervoort

  We hebben de 10 daagse reis Tenerife geboekt.
  Het was een fantastische vakantie met leuke en verschillende verblijven. De wandelingen waren top, de beschrijvingen klopten en super om navigatieroutes mee te hebben. Wij vonden de routes in het noorden van Tenerife het mooist. Wij hebben diverse wandelvakanties gemaakt via snp en kwamen bij toeval terecht bij Hannibal Reizen. Een top organisatie die alles tot in de puntjes regelt. Ik ga hier zeker nog eens boeken. Bedankt voor al jullie hulp.

 • Femke en Gert

  Dit was de eerste keer dat we hier onze vakantie boekten en wij vonden het fantastisch. De wandelingen waren prachtig en goed te vinden. Wij liepen op basis van de geschreven beschrijving en wanneer we twijfelden hielden we de GPS route erbij. Alleen bij wandeling 2 (Igueste) een stukje verdwaald. Het stuk naar beneden richting de zee is best moeilijk te vinden, wij liepen op een gegeven moment in de barranco en konden niet meer verder, dus we moesten even klimmen door de bosjes om op het pad 20 meter erboven te komen.

  De accommodaties waren echt prachtig, in San Andres hadden we een appartement waar we zelf konden koken en een groot terras waar we konden ontbijten met uitzicht op zee. Ook genoeg restaurants binnen loopafstand te bereiken. Zahara is heel vriendelijk en goed bereikbaar via whatsapp voor vragen of tips! Het koloniale huis in La Caleta was ook prachtig tussen de bananenplantages, de eigenaresse spreekt alleen Spaans, maar dit is geen enkel probleem. Heerlijk ontbijt in de ochtend en na het wandelen lekker nog even liggen bij het zwembad. Op loopafstand hebben we heerlijk gedineerd bij mundial 82 en de overige dagen zijn we naar Garachico (3km verder) gegaan, we kunnen zelf Cañada de Garachico aanraden (iets luxere shared dining gerechten en heerlijke wijn).

  Wij vonden het heel fijn dat je zelf alle vrijheid had om te bepalen welke wandelingen je wilde doen en dat veel wandelingen rondwandelingen waren zodat je niet gebonden zat aan bustijden oid. Ook heel fijn dat erbij stond hoe lang de wandelingen waren en hoeveel hoogtemeters er waren. Totale tijd van de wandeling klopte goed, maar wij namen wel de tijd om goed te pauzeren en wat foto’s te maken, dus wij deden er wel wat langer over. Vonden we zelf niet zo erg 😉

  Heel erg bedankt voor de leuke vakantie en we houden jullie zeker in de gaten voor een evt volgende wandelvakantie!

  Groetjes Gert en Femke

 • Eva en Teun

  Weer een fantastisch geregelde wandelvakantie op een prachtig eiland. De plaatsen waar door Frank en Johan onderdak was geregeld, waren ook nu weer prachtig. De appartementen bij San Andres waren goed. Het enige jammere was dat we niet lekker op een balkon of terras buiten konden zitten om een lekker biertje en glas wijn te drinken. Maar het strand, mooi zandstrand, en het dorp waren te voet in een kwartiertje te bereiken. Vandaaruit mooie en enkele wat zwaardere, maar leuke wandelingen gemaakt. Prachtige uitzichten in de volle zon (door J&F natuurlijk bij geleverd!).

  Het tweede verblijf in La Caleta de Interian overtrof elke verwachting. Een prachtig huis, heel vriendelijke en perfecte verzorging. Romantisch in een bananenplantage met historie. Heerlijk klein zwembad erbij. Opnieuw een prachtig wandelgebied en een paar mooie plaatsjes in de buurt. Het hier volop genieten.

  Onder de rook van El Teide (de derde verblijfplaats) boven de mist prachtig gewandeld. Heel afwisselend landschap en indrukwekkende lavavelden. De derde accommodatie in Villaflor was weer heel anders dan het eerdere verblijf. Het was eenvoudig maar goed, met een aardige en goeie eigenaar/kok die speciaal voor ons heerlijke maaltijden klaar maakte. Leuke en prettige bediening. Het ‘zwembad’ is wel heel klein, meer een openlucht jacuzzi maar zonder jacuzzi attributen.

  Kortom een heerlijke en prachtige vakantie met ook voor de niet wandelaars voldoende attracties. En bijna steeds de zee vlakbij. Tenerife is prachtig zolang je maar ver van de toeristische zuidkust blijft.

  Hartelijke groeten van ons wandelclubje
  Eva Schermerhorn en Teun Jaspers namens ons wandelclubje.

 • Wim en Henny

  Het was wederom een geweldige vakantie met mooie wandeltochten op een heel gevarieerd en schitterend eiland.
  Ook de accommodatie van Zahara was helemaal goed: aardige hulpvaardige vrouw, mooi en goed ingericht appartement met mooi uitzicht op zee. Voor ons fijn dat we zelf voor ons eten konden zorgen. Zelf vinden we dat prettig, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

 • Wilma van der Linden

  Beste Frank,

  Allereerst onze lof voor het regelen van onze wandelvakantie. Jullie hadden daar veel werk voor gedaan om ons onderdak te geven.
  Onze wandelvakantie op Tenerife was heel fijn. Wij hadden goed weer, af en toe wat mist en harde wind maar over het algemeen prima. Het steeds drie ergens wandelen was ook prettig, zo konden wij verschillende delen van Tenerife zien en van de diverse natuur genieten. De korte wandelingen vonden wij iets te zwaar, dat ligt aan ons. Wij doen net alsof we nog 50 zijn. Wij gaan voortaan in meer vlakke of heuvelachtig landschap wandelen. De teksten waren goed te lezen en de plattegronden gaven de extra informatie.
  Het verblijf op de Bananenplantage was geweldig, rustig goede verzorging en dicht bij restaurant. Het verblijf in Villaflor was ook heel aangenaam, prettige mensen en een mooie kamer. Al met al een geslaagde vakantie en wij zullen Hannibal zeker bij vrienden aanraden. Wie weet boeken we volgend jaar een lichtere wandelvakantie.

  Met vriendelijke groet,
  Wilma van der Linden

  Beste Wilma,

  Dank u wel voor de zeer aardige mail. We vinden het heel erg fijn als gasten een geslaagde vakantie gehad hebben. Daar doen we het voor! Graag tot de volgende keer
  Hartelijke groet,

  Frank

 • Hans en Noor

  Ha Frank en Johan.
  Geweldig dat jullie alle moeite hebben gedaan om ons toch naar Tenerife te kunnen laten gaan. Eerst geen plaats en niet mogelijk, maar door verschuiving van overnachtingsplekken was het een dag later wel haalbaar. We begonnen in de bananenplantage (hartelijke ontvangst, mooie kamer, goed restaurant op loopafstand en bij vertrek bananen toe). We hebben daar twee tochten gelopen. Genoten, kwamen wel tot de conclusie dat onze voeten wat langzamer lopen dan die van jullie. Die ervaring hadden we al met eerdere wandelvakanties bij jullie ondervonden (Cómpeta in Andalusië). Maar het weer was prima dus geen nood.
  In San Andrés zaten we vlakbij ‘het mooiste zandstrand van Tenerife’ vlgs de reisboekjes. Tijdens onze vakantieweek kregen we via de mail nog wat wijzigingen door. Attent, maar ook met een verkeerde aanwijzing hebben we de bananenplantage gevonden. De wandeling vanuit Igueste was moeilijker te vinden op het punt vanaf de stenen hut. En zijn we langer blijven zitten tussen de hagedissen en de gekko’s boven op de Atalya de los Ingleses. Johan en Frank hartelijk bedankt en we hebben al gekeken naar een volgende tocht op jullie site. Dus……..

 • Monique en Edwin

  29 september 2017

  Beste Frank en Johan,

  Tenerife, wat een fantastisch (wandel) eiland is dat!
  Wij hebben volop genoten van de mooie wandelingen, het lekkere eten en het fraaie weer. Wij zijn blij voor de langere variant gekozen te hebben. De wandelgebieden zijn dermate verschillend dat de wandelingen zeer afwisselend waren. Fijne accommodaties ook, vooral in La Catela en Vilaflor. Routebeschrijvingen waren prima.
  Kortom, wij kijken terug op een heel fijne vakantie. Dank weer voor de goede zorgen!

  Monique en Edwin

 • helga van manen

  We hebben genoten van onze wandelvakantie op Tenerife. Wat een mooie natuur en al die kleuren. Vooral de wandelingen bij San Andres vonden erg mooi. De wandelingen bij de vulkanen vonden we minder, omdat het zo gecultiveerd was, kronkelende aangelegde paadjes.
  In San Andres en Garachico zijn we heerlijk uit eten geweest!
  Mirjam, Margot, Aldien en Helga

 • Jonathan en Henne

  De beschrijving van deze vakantie klopt exact! Wat hebben wij genoten van de meest grillige rots(lava)formaties rond de Teide, de beklimming van de vulkaan (best zwaar, maar prachtige uitzichten!), de kleine strandjes van zwart en grijs zand, de uitzichten op zee, leuke onderkomens en restaurantjes met heerlijk eten. Een bijzonder en best ruig eiland met hele aardige mensen. Het was een eerste vakantie samen met alleen mijn jongste zoon. Een bijzondere belevenis die we nooit zullen vergeten! Dank je wel Johan en Frank! Tot later!

 • Iny

  Wat was het een prachtige wandelvakantie! Genoten van de uitzichten over de oceaan, de wandelpaden door de kloof en door en over het lavagesteente. Grandioze uitzichten werden ons deel. Johan en Frank hadden opnieuw een neus voor bijzondere pensions en sublieme restaurantjes. Met een leuke groep mensen de laatste dagen van december bijschreven in mijn herinnering. Tot meer….

 • Saskia en Willem Jan

  Lieve Frank en Johan,

  We hebben heerlijk gewandeld op het prachtige Tenerife, genoten van de enorme diversiteit in het landschap daar. Van de 11 dagen hebben we slechts 1 dag wat minder mooi weer gehad. Toch werd ook die dag een topdag toen we jullie aantroffen in het cafeetje waar wij nog aan het schuilen waren voor de regen;-). Jullie hebben weer geweldige tochten uitgeschreven: de spannende kliffen in het noordoosten van het eiland bij de vuurtoren, de vergezichten (o.a. op La Palma en La Gomera) in het noordwesten, het indrukwekkende landschap rondom de vulkaan en het ruige, rotsachtige gebied nabij El Teide.

  Verder vonden we het wel ontzettend spannend rijden in de bergen met al die onoverzichtelijke haarspeldbochten en hier en daar smalle weggetjes.

  Daarnaast hebben jullie weer fijne accommodaties geregeld. Vooral toen we op de bananenplantage aankwamen werd onze stemming ronduit euforisch! Wat een schitterend huis met smaakvolle inrichting, zeer riante ruimtes en vriendelijke mensen. Ook bij señor Andres in Villaflor was het fijn vertoeven. Hij had inderdaad een voortreffelijk oudjaars-diner gemaakt.

  Wederom super bedankt voor jullie goede organisatie!
  Liefs, Saskia en WJ

 • Frank en Maaike

  Wij hebben een heerlijke week gehad op Tenerife! Wát een prachtig eiland met onverwacht mooie natuur, daarbij hebben we enorm geboft met het weer!
  De wandeltochten waren prachtig en zeer goed en duidelijk beschreven. Ook vonden wij het erg fijn dat je keuze had uit langere/kortere en zwaarder/minder zwaardere tochten.
  Op en rond de vulkaan de Teide ronduit spectaculair in het zeer ruige, verlaten gebied met steeds geweldige uitzichten.
  In het Teno gebergte weer heel anders met de meest weelderige en bijzondere flora en ook hier spectaculaire uitzichten op o.a. de Barranco de Masca. De wandeling rond de vulkaan Chinyero was weer totaal anders dan die rond de Teide; prachtig!
  De accomodatie in Vilaflor was wel erg sober en onze kamer aan de weg niet echt rustig te noemen, maar Andres en zijn team zijn ontzettend aardig en het is leuk om de plaatselijke boeren specialiteiten te kunnen proeven, die met zorg klaargemaakt worden.
  De laatste 4 nachten in Casa Amarilla in Los Silos waren daarentegen heerlijk luxe! Wat een prachtig huis, smaakvol ingericht op een prachtige en vooral rustige plek. Wij hadden de suite, we voelden ons erg verwend!
  Ruth en Theresa zijn erg spontane, gezellige gastvrije dames die voor een heerlijk ontbijt zorgen. Het restaurant Mondial 82 op 4 minuten loopafstand aan zee met elke dag weer verse vis uit zee zeer aan te raden! Ook hier weer erg aardige bediening.
  We hebben genoten en komen zeker terug naar Tenerife en maken graag nog eens gebruik van de mooie wandelroutes van Frank en Johan!
  Frank en Maaike

 • Fred en Marian

  Beste Johan en Frank,
  Na onze individuele wandelvakantie in Normandië(oktober 2014) hebben we ditmaal geboekt voor een individuele wandeltrektocht op Tenerife.
  Een geweldige wandelbeleving wederom. De wandelingen zijn wel aanzienlijk zwaarder en lastiger. Zeker als je wat ouder bent. Het weer was prima in deze tijd van het jaar(februari).
  Onze opmerkingen sturen we separaat op.
  vr gr Fred en Marian

 • Martin

  Dag fijne wandelmannen,
  Wat was het geweldig op Tenerife! Wat een variatie, wat een uitzichten, en wat een vulkanisme alom. Nooit bedacht en geweten hoe bijzonder en gevarieerd Tenerife is, en in dit jaargetijde af en toe lekker koel om je flink in te spannen. Verder bijna alleen maar stralend weer. Een paar keer spectaculair goed gegeten………volgende keer graag alleen maar daar reserveren als het kan. Jullie mogen bij volgende reizen net zoveel rekening houden met jullie zelf en net zo zorgvuldig zijn als met alle individuen uit de groep! Veel dank en lieve groeten
  Martin

 • Herman en Marjan

  Wij hebben een heerlijke vakantie gehad op Tenerife! Wat een prachtig eiland. We troffen het met het weer. Zonnig maar zeker niet té warm. De wandelingen in het Noordoosten waren pittig, maar zeer de moeite waard. Het lavalandschap rondom El Teide was bizar en soms adembenemend mooi. Ons verblijf op de bananenplantage vonden we helemaal te gek. Een hele mooie locatie en superlieve mensen die voor een geweldig ontbijt zorgen. De wandelingen zijn heel goed beschreven, nergens twijfel en nergens verkeerd gelopen. Veel wandelingen hebben markeringen, dat helpt ook…. Frank en Johan, tot een volgende keer weer.
  Herman en Marjan

 • Michele

  Hallo Johan en Frank,
  het was heerlijk om de donkere winter te ontvluchten op Tenerife. Ik heb genoten van jullie perfect genoteerde wandelingen en de goede accommodatie. Met veel plezier kijk ik terug ! Voor al diegenen die de winterdip willen inkorten: Tenerife is een enorme aanrader, zeker met de reishulp van Hannibal !
  hartelijke groet, Michele

 • Janneke Allers

  Ha jongens,
  Tenerife in de winter, dat kan ik iedereen aanraden. Ondanks het hoogseizoen was het opvallend rustig en wat is het lekker om het grijze Nederlandse weer te verruilen voor een stralend zonnetje. Met 20 graden en een straf windje was het iets te koud om stil te zitten, maar wie wil dat nou? Jullie hebben mooie tochten uitgezet, goed beschreven en heel gevarieerd. Hadden aanvankelijk de kale lavastenen onze voorkeur, later werden dat toch de weelderige cactussen, drakenbomen en spectaculaire uitzichten op zee. De onderkomens waren prima, we werden hartelijk ontvangen en het huisje in Erjos had zelfs verwarming, wat erg comfortabel is zo ‘s avonds op 1.000 meter hoogte. Had ik al gezegd dat Hannibal mijn favoriete reisorganisatie is?
  Janneke

 • Monique en Hanny

  Hallo Johan en Frank, Over het eiland zijn wij heel enthousiast. Prachtig, en jullie hadden mooie wandelingen beschreven. Erg fijn dat er ook kortere tussen zaten, want een beetje warm is het soms wel in augustus. De locatie van de eerste accommodatie vonden we niet echt geweldig: voor eten, ontbijt, boodschappen moest je steeds omlaag, beetje onhandig, vonden wij. Appartement was verder prima, vooral toen het was gelukt om het raam open te krijgen – de plek was ongelukkig. Het hotel in Vilaflor was helemaal goed, en wat is Andres een aardige man! Garachico was geweldig, prachtig huisje in een heel klein, smal straatje. Fenomenaal dakterras, dat wel gedeeld moet worden met de onderburen – dat is wel fijn om vooraf te weten misschien. Geen probleem overigens, terras is groot zat. Het huisje zelf is ook fijn: mooie houten vloer, compleet keukentje, en een zeer attente gastvrouw: wijn, water, thee, koffiebonen, sinaasappels, verse bloemen in de vaas, het was er allemaal. En Wifi. En restaurants op loopafstand, strandzwembad op loopafstand, eigenlijk is alles fijn daar. Parkeren is het enige gedoe dat wij hebben ervaren. Groeten, en bedankt voor het zoeken/vinden van de laatste accommodatie, Monique en Hanny

  Toevoeging Hannibal Reizen: Leuk dat jullie alweer een mooi wandelvakantie via ons hebben gemaakt. Andres vinden wij ook een schat van een man. DE accommodatie in Garachico was ook nieuw voor ons. Het onderkomen in Los Silos waar we gebruik van maken was volgeboekt, vandaar dat jullie ergens anders terecht gekomen zijn. Tot de volgende reis 🙂 Hartelijke groeten Frank

 • Annelies Platschorre

  Hoi Frank en Johan,
  Mijn zevende vakantie met Hannibal. Deze keer individueel naar Tenerife. We hebben weer enorm genoten van alles wat er op ons pad kwam. Behalve van een hagedis in de toilettas. Het klopt wel dat in Sint Andres het appartement wat beperkt is, maar wij hebben dat opgelost door in Sint Andres te gaan ontbijten. Dat was goed voor een billijke prijs. Ik kijk nu al uit naar mijn volgende wandelvakantie. En Pleuni en ik zijn helemaal verwend, met prive fotograaf en chauffeur Dirk en Karine ernaast als TomTom.
  Groetjes Annelies en natuurlijk ook van Pleuni, Dirk en Karine.

 • Diny Verweij

  Begin januari naar Tenerife geweest. Ik moet allereerst kwijt dat de service perfect is, ik boekte deze individuele reis eigenlijk op het laatste moment en ik ben heel goed geholpen . Tenerife is een fantastisch wandeleiland en de wandelingen van jullie zijn erg goed beschreven en heel goed te doen zo, ook de overnachtingen waren prima. Het was heel leuk dat ik jullie tegenkwam in Villaflor toen jullie net een groepsreis hadden daar op Tenerife, dan weet je ook met wie je te maken hebt. Ik ga zeker nog eens een reis, individueel of met een groep, met jullie maken.

 • E & M

  Wij reisden in maart 2014 af naar Tenerife. Wat een prachtig eiland! Van zodra je de drukke toeristische stranden voorbij bent, toont zich een magnifiek en gevarieerd landschap. Dor of groen, boven en onder de wolken, mist of een stralende zon, cactussen en weelderig groen, weids uitzicht of steile bergflanken, een appartementje, een herberg, een luxueuze slaapplaats, … Het feit dat alles zo goed geregeld was, maakte dat we een echt vakantiegevoel hadden. Wij kenden slechts enkele woorden Spaans maar ‘Hannibal’ was voldoende om de deuren te openen en ons hartelijk te ontvangen. De locaties waren prima, evenals het ontbijt (indien inbegrepen). Er zijn voldoende goede en betaalbare restaurants te vinden. Enige minpunt is dat de kaart niet altijd zo gevarieerd is. De wandelingen waren naar onze mening goed uitgekozen. Ze waren duidelijk beschreven en ‘ de sterretjes’ gaven goed aan hoe zwaar de wandeling was. Zo konden we afwisselen tussen de iets lichtere en zwaardere wandelingen. We apprecieerden ook dat er tijden vermeld worden bij de wandelingen om zo in te kunnen schatten of we voldoende doorstapten (de ene kilometer duurt al langer dan de andere, afhankelijk van het terrein). Als tip willen we nog meegeven dat je voor de wandeling over de bergrug ‘cumbre de bacaran’ écht wel een heldere hemel moet hebben om helemaal te kunnen genieten van de uitzichten . Toch was de wandeling, zelfs in de mist, de moeite waard. De volgende dag werd het ruimschoots goedgemaakt met de rondwandeling rond Fleytas, eveneens met mooie uitzichten. Bedankt om deze prachtige vakantie uit te stippelen!

 • Cindy en Gabor

  Hoi Johan en Frank, Onze vakantie van 8 dagen op Tenerife was heerlijk! We hebben prachtige routes gelopen over paadjes hoog langs de ruige zee en langs meters hoge cactussen. Hagedissen en gekko’s gespot, gewandeld door de vreemde lavalandschappen. Ook hebben lekker rondgecrosst met de huurauto en van de zon, het strand en het eten in de diverse restaurantjes genoten. Een zeer afwisselende vakantie dus, met mooie overnachtingsplekken!

 • Corrie en Cees Vermeulen

  Mannen van Hannibalreizen,

  Het tenerife-arrangement overtrof onze verwachtingen. Wat een pracht eiland. En wat een goede opbouw van het programma. Het nationale park El Teide als absolute topper.

  Een paar kanttekeningen ter verbetering. Het appartement van mevr. Mercedes Delgado in El Suculum is erg sober met bestek, servies, kookgerei e.d. We misten vooral een waterkoker. Misschien kan de tip aan haar worden doorgegeven. Steeds weer water koken op een electrische kookplaat duurde erg lang. Voor een eerste kop thee na het opstaan, wat vervelend. Het bar-restaurant eronder was men aan het verbouwen. Daar kan je zeker (tijdelijk) niet terecht.

  De route 3 was, voor het begin, een tegenvaller door de langere tijdsduur. Op het eerste deel kwamen we al 40 minuten te kort. In totaal 6 uur daar gelopen, zonder noemenswaardige onderbrekeningen. Het laatste klimmetje daar was vanaf de vuurtoren niet, zoals was omschreven, een kwartier maar een vol uur lang omhoog. De jullie goed bekende Zwollenaren die deze route na ons gelopen hadden, kwamen ook bedrogen uit. Zij hadden volgens zeggen 7 uur gelopen. Wij spraken ze voor onze laatste nacht in Casa Rural Amarilla.

  Route 5 begon mooi door dal met meertjes. We wilde daar voor de eerste dag in Teno vanwege de beperktere tijd die dag de korte route lopen. Wij wisten niet wat een Steenman was (Nu wel). Twee stenen paaltjes op enige afstand van elkaar (waren dat steenmannnen?) en het omgekapt zijn en het daar nog liggen van houtopstanden over paden heen zorgden bij ons voor twijfel en raakten we zo de route kwijt. Wel heerlijk in ” mistbos” gelopen o.a. onder gevallen bomen door. Zo kwamen we door de mist aan een andere kant uit. Nl. Mountainbike en -looproute over breder pad. Wij liepen ongemerkt richting El Palmar. Daar ontmoetten we wat ” hippies” die ons vertelden dat we verder van het vertrek en aankomstpunt wegliepen. Zijn we omgekeerd naar Erjos en vandaar naar ” FLeytas”. Jammer dat de naam daar op het restaurant niet staat aangegeven. Geen aanduiding daar van ” bar” en van ” Fleytas”. Die kunnen dus niet meer in de beschrijving worden gebruikt. Daardoor eerst te ver doorgereden, omgekeerd en in het restaurant moeten vragen. Bananenplantage was mooi en goed verzorgd.

  De Chinyeroroute vanuit Ermita de San Fransisco. Lastig met de auto om in een keer te bereiken. We liepen daar rond San José in de mist. Slecht zicht in en rond het dorp. Geen kappelletje gezien. Hebben daar erg lopen zoeken. Geen mens buiten San José te bekenen. Bij het kerkje in het centrum (was dat het kappeletje?) en/of omgeving de routebeschrijving verloren. Gelopen naar Ermita dus via het dorp en de TF-373. Mocht evenwel de pret niet hinderen. Maar bij mist is dus een kapelletje niet te zien. Vriendelijke groeten.

  Corrie en Cees Vermeulen.

  Aanvulling Hannibal Reizen: Hartelijk dank voor de feedback. Toen wij deze reis voorbereid hebben verbleven wij in een van de appartementen in San Andres. Ons appartement was ruim voorzien van kookmateriaal en kopjes e.d. Er was inderdaad geen waterkoker maar dit losten wij op door in een pan water te koken 🙂 In de algemene informatie leggen wij uit wat een steenman is. Heb zojuist even op Google gekeken. Daar zie ik duidelijk de naam van het restaurant op de zonneluifel staan. Misschien was de zonneluifel dicht toen jullie er langs liepen? De routebeschrijving met de auto naar Ermita de San Francisco is heel duidelijk beschreven. We merken zelfs op dat de Ermita tussen kilometerpaal 8 en 9 ligt, niet te missen volgens ons. De routes zijn in december 2013 tijdens een groepsreis door ons gecontroleerd.

 • Jos en Koert

  Er staan al wat lovende berichten over de wandelvakantie op Tenerife. Wij kunnen ons daar helemaal bij aansluiten. Wij hebben de individuele reis gedaan en hebben genoten van de prachtige wandelingen. De wandelbeschrijvingen zijn prima, wij liepen nergens verkeerd! Door de verschillende gebieden is het een heel afwisselende vakantie met prachtige kustwandelingen in het noorden, het groene Tenogebergte en natuurlijk het fantastische vulkaanlandschap rond de Teide. Wij hebben het ook afgewisseld met een bezoek aan de stadjes en dat maakt de afwisseling allen maar groter. Erg leuk is ook om bij Puerto de la Cruz naar de op de rotsen stukslaande golven te kijken. Ook de accomodaties zijn erg leuk, dank aan Frank en Johan!

 • Wim en Joke

  Op La Palma en Gomera waren we al eens geweest. Tenerife stond nog op het lijstje. De reis van Frank en Johan kwam daarom op het juiste moment. Heerlijk ontspannen doordat je niet zelf hoeft na te denken waar je gaat wandelen. Alleen een keuze tussen een lange of korte wandeling. We hebben heerlijk gewandeld met een gezellige groep.

 • Jaap

  Tenerife blijkt een schitterend eiland te zijn. Daar hebben Frank en Johan in ieder geval voor gezorgd. Mooie wandelingen langs de noordkust werden gevolgd door spectaculaire vulkanische landschappen rond de vulkaan Teide. Een aanrader.

 • Alie en Henk

  Kunnen we dit nog? Dat hield ons wel bezig. Het was fantastisch op Tenerife. Natuurlijk waren de wandelingen pittig, maar met Johan en Frank en een heel gezellige groep lukte het. Het prachtige weer en een indrukwekkend landschap maakte het compleet. Dit alles heeft ons veel energie gegeven. We denken alweer aan een volgende reis. Wales misschien?

 • Marja en Peter

  We zijn groot fan van de individuele wandelreizen van Hannibal. Dit najaar dus naar de nieuwe bestemming op Tenerife. We hadden het eiland al eens eerder verkend maar wilden nog eens terug om de berggebieden Anaga en Teno wat beter te verkennen. En natuurlijk om het prachtige gebied rond de Teide nog eens te zien. Ook op Tenerife zijn de logeerplekken met zorg uitgekozen en bevielen allen prima. Geweldig om een bananenplantage op te rijden en op een werkelijk fantastische locatie te logeren en ook het ontbijt was onovertroffen (Casa Amarilla). De wandelingen zijn gevarieerd en soms behoorlijk pittig (Anaga gebergte) wat onze wat oudere benen in het begin niet echt waardeerden. Maar daardoor hadden we ook de kans om wat mooie stadjes te bekijken want vlak lopen ging wel goed. Die afwisseling maakt het juist ook leuk. Het weer was echt geweldig en soms zelf te warm als je 6 uur in de brandende zon op meer dan 2000 meter hoogte loopt. Een dagje strand maakte het helemaal af en we kwamen lekker bruin en uitgerust terug in het koude natte Nederland. Het is juist erg leuk om in die kleine lokale dorpjes te verblijven met vrij simpel maar lekker eten voor een heel klein prijsje. Nog een aanrader: ga vooral niet met de auto langs Masca als het niet hoeft want het was op deze smalle kronkelweg afgeladen met grote en kleine bussen die je tegemoet komen als je vanuit Buenavista komt en voorbij Masca bent. Het scheelt je een hoop zweetdruppels want het past allemaal net en soms net niet.

  We kijken alweer uit naar een volgende bestemming.